Konetekniikan insinööriopintoihin pitäisi lähteä ja koulu vaatii siihen jonkinlaisen kannettavan tietokoneen opiskelua varten. Ylimalkaiset ohjeet olivat jotakuinkin seuraavat: 8 GB rammia ja Windows-käyttöjärjestelmä. Mitä nyt esim. CADistä tiedän niin eipä tuo juurikaan riitä. Ehkä joku ko. opinnoista tietävä tietää paremmin millaisella koneella pärjää. Mikä on budjettisi? N. 1300 euroa. Saa mennä yli jonkin verran ja saa myös mennä ali. Mikä on riittävä tarkoitukseensa. Näytön koko ja laatu Full HD riittää minulle, riittänee piirtämiseenkin. Koosta en osaa sanoa. 15"? Mikä on kannettavan pääasiallinen käyttötarkoitus ja mihin muuhun sen tulee soveltua? Opiskelu, opiskelu ja opiskelu. Konetekniikan insinööriopinnot eli raskain homma lienee CAD? Aiotko pelata kannettavallasi? En aio pelata. ”Kannettava vai raahattava”? Se ja sama. Kevyempi tietysti kiva mutta tehoja saa luvan olla tarpeeksi. Millainen akkukesto tarvitaan? 8h? Kaippa sitä saa koulupäivän aikana ladatakin. Millainen ja minkä kokoinen kiintolevy? Mieluiten SSD. Voin vaihtaa itsekin kunhan ei ihan atomeihin tarvitse konetta hajottaa sen takia. Pieni tila on aina riittänyt itselle. Ulkoiselle levylle ja pilveen saa mahtumaan sitten mitä ei tarvitse. Riittänee siis jokin 250 Gb. Tarvitsetko sisäisen optisen aseman? En. Onko sinulla suosikkimerkkejä tai merkkejä, joita haluat välttää? Aivan sama. Sen verran lisään. Pidän pöytäkoneesta henkeen ja vereen ja inhoan läppäreitä. Kuitenkin koulu sen vaatii enkä voi pöytäkonetta kantaa pitkin koulua niin läppäri sitten. Käyttömukavuus saisi olla mahdollisimman hyvä. Ulkoisen hiiren hankin tietysti mutta näppäimistö saisi olla hyvä. Mielellään valaistu jos budjetti riittää. Laitteen akkukestoa en usko tarvitsevani ja kotona ainakin lähes aina seinässä. Hirveästi mitään eksoottisia ominaisuuksia en kaipaa.
En ole itse käyttänyt tietokonetta tuollaiseen tarkoitukseen, joten en osaa kokemusperäisesti neuvoa. Käsittääkseni 8 Gt RAM-muistia on minimi ja lisäksi tarvitaan kohtalaisen tehokas suoritin ja erillinen näytönohjain. Usein olen kuitenkin törmännyt kirjoituksiin, joissa vakuutetaan oman kokemuksen perusteella, että alle 1000 euron läppäreillä ja integroidulla muistilla ovat hoituneet myös CAD-työt. https://www.studis-online.de/Fragen-Brett/read.php?3,2358752#msg-2359066 Toiset taas päätyvän peliläppäriin, jolloin saadaan työasemia halvemmalla tehokas suoritin ja näytönohjain, joka tosin on pelikäyttöön optimoitu. Yleensä ehdotan ensin ThinkPadia, jos mallistosta löytyy kyseiseen käyttöön soveltuva versio. Nyt ei löydy erityisen sopivaa, mutta erillisellä näytönohjaimella varustettuun E590:aan voisi tutustua: https://kntk.fi/dpd6 Jos kuitenkin haluaa varsinaisen työasematyyppisen kannettavan, niin voisi vilkaista Dell Precision 3530:aa. Siinä kun edellinen oli yritysläppärien aloitustason malli, tuo on kannettavien työasemien aloitusmalli: https://kntk.fi/2hGd Tuossa Dellissä on suuritehoisempi suoritin (vaikka se onkin i5, se on H-versio U-version sijaan). Lisäksi Dellissä on CAD-töihin sopiva Nvidia Quadro P600-näytönohjain, joka sekin on tietysti tässä hintaluokassa budjettimalli, vaikka onkin erityisesti ammattikäyttöön suunniteltu.
Lenovolta saat luultavasti korkeakouluopiskelijana 30 prosentin alennuksen, tarvitsee toki rekisteröitymiseen organisaation sähköpostiosoitteen. Tuon 1Pertin linkkaaman mallin saisi puolen teran ssd:llä 1097,10€ https://www.lenovo.com/fi/fi/fieducation/laptops/thinkpad/edge-series/E590/p/22TP2TEE590
Tuo Lenovo vaikuttaa kyllä hyvältä diililtä varsinkin jos siihen tuon alennuksen saa (kiitos vaan vinkinstä!). En tiedä onko nuo Thinkpadit nykyään samaa tasoa kuin ennen muinoin. Jos ovat laadukkaita niin se kestänee ainakin useamman vuoden. Kuinka rampautettu tuo U-mallin i7 sitten on?
Kyllä ThinkPadeja edelleen pidetään laadukkaina, vaikka valmistus siirtyi IBM:ltä Lenovolle. Käsittääkseni Lenovo teki myös viimeiset IBM:n ThinkPadit. Vaikka E-sarja on ThinkPadien budjettimallisto, voi sen odottaa kestävän useamman vuoden, kuten yritysläppärien yleensäkin. Ei se mitenkään "rampautettu" ole. Ottaen huomioon, että H-sarjan tehonkulutus on enimmillään kolminkertainen, ei suorituskyvyn ero i5-8300H:n ja i7-8650U:n välillä ole suuri. https://technical.city/en/cpu/Core-i5-8300H-vs-Core-i7-8565U
Itse kyseisen koulun käyneenä ja työelämässä "3D-insinöörinä" sijoittaisin prosessoriin ja ramiin. Prossu ei välttämättä tarvitse montaa ydintä, kunhan käy korkeilla kelloilla. Inventor tai Solikka ei useissa tilanteita osaa kuitenkaan hyödyntää kaikkia ytimiä. Näyttis ei juurikaan liity mallintamiseen, paitsi jos ajaa ohjelmia ray-tracingin kanssa, jota kukaan ei toivottavasti tee. 16Gb ramia ja hyvä prossu, näyttis saa olla alempaa kastia. Läppäreistä mitään en kuitenkaan tiedä, joten ylläolevat herrat lievät parempia suosittelemaan. ^Pertin ehdottama läppäri vaikuttaa kovalta valinnalta näihin pohjaten. Eikös tuo prossun kello nouse käytössä?
Lämpöjen ja virrankulutuksen salliessa. Eli läppärissä varmaankin alle 2ghz, vaikkakin vähän paha sanoa kun kukaan ei tunnu viitsivän testata asiaa.
Konetekniikkaa opetetaan myös aika kirjolla muita softia, ainakin mitä tampereella olen opetusta seurannut 20 vuotta. Prossu on toki tärkein komponentti future-prooffauksessa.
Opetetaan, mutta mathcadit ei konetta rasita ja simulaatiot rasittaa prossua tehtiin ne sitten millä ohjelmalla vaan. Siihen siis tosiaan panostamaan. Koulussa tuskin kuitenkaan mitään älyttömiä ei tehdä, paitsi jos erikoistut alalla johonkin, esim. Drone-kuvauksiin. Siitäkin johdannaiset työt on sitten kyllä suoritettava jollain ihan muulla kun läppärillä.
Kunhan nyt tästä ensimmäisestä vuodesta selviän hengissä. On toi matikka vähän ruosteessa jotenka saa vielä hikoilla ennen kuin pääsee hienouksia tekemään.
Minun on joskus vaikeata ymmärtää, mitä perimmiltään tarkoitat. Onhan läppäreiden suorituskykyä testattu jatkuvasti mallien vaihtuessa. E590:n i7-8565U:n TDP on 15 W. Lyhytaikaisesti (=muutaman sekunnin) se voi kuluttaa 25 W, mutta sitten tehonkulutus rajoittuu 15 wattiin kuormituksen jatkuessa. E590 on viritetty aika varovaisesti niin, ettei suorittimen lämpö koskaan ylitä 65 °C . Maximi turbotaajuutta 4,6 GHz ei siis saavuteta koskaan, mutta kellotaajuus ei toisaalta kuitenkaan putoa alle 2 GHz jatkuvalla kuormituksllakaan. https://laptopmedia.com/review/leno...hiskey-lake-processors-in-thinkpad-e580-body/
Ei sinänsä mikään ihme, mutta hyvä jos sentään osa viesteistä on ymmärrettäviä. Olen koittanut viisaammilta kysellä peliläppäreiden kelloja oikeassa käytössä, mutta ei ole kuulunut vastausta. Tossahan noita on näköjään ihan kohtuullisesti testattu. Ja tulokset on sellaisia mitä osasi pelätä.
Mikähän tuossa oli niin pelättävää? Kyseessä on ultrabook, joka on kompromissi tehokkuuden ja sähkönkulutuksen välillä. Tuollainen Ultra Low Voltage -suoritin ei ole tarkoitettukaan toimimaan turbotaajuudella kuin lyhytaikaisesti ja tässä E590:n tapauksessa on näköjään ajateltu enemmän toiminta-aikaa akulla kuin suurinta mahdollista suoritinnopeutta, jolla lämpö pysyy hallinnassa. Peliläppärit ovat sitten erikseen. Ne on suunniteltu kestämään jatkuvaa kuormitusta ensisijaisesti verkkovirralla, mutta valmistajien ja mallien välillä on tietysti eroja. Esimerkiksi Lenovo Y740 (Core i7-8750H, 2,2 GHz - 4,1 GHz 1 core ja 3,9 GHz 6 core) on testeissä toiminut yhtäjaksoisesti rasitettuna 3,7 GHz kelloilla tehdasasetuksin. 150 mV alivoltituksella samainen läppäri toimi jatkuvasti suorittimen nimellisarvoilla 3,9 GHz kaikilla ytimillä, jolloin TDP on 60 W. Kuumaksi suoritin kyllä tuolloinkin tuli (88-90 °C) mutta ei enää throttlannut missään tilanteessa.
Sehän siinä pelottaa kun nämä kevytversiotkaan ei pysty käyttämään kunnollisia kelloja niin mitäpä sitten kun samaan pakettiin pitää vielä ahtaa kuumana käyvä näytönohjainkin?
Tässä kun on keskusteltu näistä laitteiden kuumenemisista niin tuli mieleen etsiä näitä: https://www.verkkokauppa.com/fi/catalog/3817d/Jaahdytysalustat Onko noista mitään käytännön hyötyä sitä läppäriä viilentämässä? Eiväthän nuo sinne koneen sisälle varsinaisesti edes pääse puhaltamaan. Jonkun vastaavan telineen hankin kuitenkin, että saan näytön silmien tasolle paremmin mutta en tiedä tekeekö noilla tuulettimilla sitten mitään.
Teline voi olla ihan kätevä, jos ajattelit käyttää erillistä näppäimistöä kotitoimistossa. Tuulettimet ovat usein kovaäänisiä ja suomen lämpötiloissa turhia. Ilmanotto ei nykyläppäreissä ole kuitenkaan pohjan alla, vaan sivuilla tai takana, joten telineestä on tuskin apua siihen. Edit: Ehkä sen verran apua on lämpöihin, ettei kone imuroi sisäänsä pölyä työpöydältä.
Ajattelin käyttää työpöydällä kun tehot vastaa nimellisesti suurinpiirtein samaa kuin nykyinen pöytäkone. Mietin juurikin tuota, että jos ilmaa puhalletaan kohtaan missä ei ole ilmanottoaukkoja niin harakoille menee. Ehkä parempi ostaa telakka ja jokin halvempi teline ilman tuuletinta. Pölyä ei varmaan ota sen enempää kun jossain telineessä on eikä pöydän pinnalla.
Mikäli pohja "käy" lämpöisenä, voisi ajatella sen jäähdyttämisen pienentävän koneen sisuskalujen lämpötilaa jonkin verran.