Konetekniikan opiskeluläppäri

Viestiketju Uutta kannettavaa ostamassa -osiossa. Ketjun avasi pateeehh 16.01.2017.

  1. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Moi, tää on nyt varmaan jo mones kymmenes aihe opiskelijaläppärin hankintaan.

    Asia joka vaivaa tässä on se, että en tiedä tulenko tulevaisuudessa käyttämään robottitekniikan simulointiohjelmia, 3D-solid worksia yms. Tällä hetkellä näihin hommiin löytyy pöytäkone. Vaihtoon olen luultavasti lähdössä ja sinne pöytäkone ei tietenkään kulje.

    Budjetti PYSTYY venymään 1000e saakka, mutta en todellakaan mielelläni sitä tee. 500e kuulostaa paljon paremmalta. Eli ostaa nyt halvemman ja kun opiskelut päättyy niin ostaa paremman jos tarvetta on tai ostaa nyt samantien paremman ja sillä pitäisi myös pärjätä sitten opiskelun jälkeen?

    Eli mitä mieltä te olette, kannattaako samantien ostaa kunnon rautaa vai elääkö halvemmallakin? En tiedä mikä kestävyys nykyään läppäreissä on, mutta ainakin vanhemmat meni hitaaksi jo parissa vuodessa.

    Mikä on budjettisi?
    1000e ?
    Näytön koko ja laatu
    14" Full HD, IPS?
    Mikä on kannettavan pääasiallinen käyttötarkoitus ja mihin muuhun sen tulee soveltua?
    Opiskelu
    Aiotko pelata kannettavallasi?
    En.
    ”Kannettava vai raahattava”?
    Kannettava.
    Millainen akkukesto tarvitaan?
    4-6h
    Millainen ja minkä kokoinen kiintolevy?
    SSD pakollinen, 240GB
    Tarvitsetko sisäisen optisen aseman?
    Äkkiseltään mietittynä en.
    Onko sinulla suosikkimerkkejä tai merkkejä, joita haluat välttää?
    -
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,179
    Kiitokset:
    1,225
    Pisteet:
    243
    Osta nyt sellainen, joka riittää kaikkiin opiskeluajan vaatimuksiin ja kestää siihen asti, kunnes tuleva työnantajasi ostaa tai liisaa sinulle seuraavan läppärin. Tarkoitan, että sijoita nyt 1000 euroa eikä 500, niin saat läppärin, jonka sekä ominaisuuksiltaan että kestävyydeltään voi odottaa palvelevan koko opiskeluajan ja vähän ylikin.

    ThinkPadin halvimmassa Edge-mallisarjassa on juuri ilmestynyt E470. Uusimmassa mallissa on uusimman sukupolven suoritin ja aiempia parempi erillinen näytönohjain, jotka mahdollistavat myös 3D-sovellusten käytön niissä rajoissa, kuin tämän luokan kannettavilta voi odottaa. Todelliset kannettavat tehopakkaukset maksavat sitten tuplasti enemmän.

    Vaikka ThinkPadia markkinoidaan yritysläppärinä, on se suosittu myös opiskelijoiden joukossa. Esimerkiksi Keski-Euroopassa 13- ja 14-tuupaisiaThinkPadeja myydään erikoistarjouksena ilman käyttöjärjestelmää opettajille ja opiskelijoille, jotka saavat Windowsin oppilaitokseltaan erityisehdoin.

    Uusi malli on vasta tulossa markkinoille Suomessa: http://www.kannettavatietokone.fi/Kannettavat/Lenovo/20H1004VMX.html
    Tuossa versiossa on sarjan suorituskykykyisin prosessori vaativia teknisiä sovelluksia ajatellen. Jos nopeudesta voi tinkiä, i5-mallikin voisi tulla kysymykseen. SSD-asemasta ja 8GB muistista ei kuitenkaan kannata tinkiä. Muita varusteluvaihtoehtoja voi tutkia tuolta:
    http://shop.lenovo.com/fi/fi/laptops/thinkpad/edge-series/e470/
     
  4. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Kiitän hyvästä vastauksesta. Pohdiskelin tossa asiaa myös opiskelukaverin kanssa ja päädyin tulokseen, että otetaan samantien kunnon vehje.
    Linkkaamasi koneet näytti erittäin varteenotettavilta vaihtoehdoilta. Ite selailin Dellin XPS 13 koneita Saksalaiselta sivustolta, nekin näytti hyviltä vaihtoehdoilta. Mietintään tuli onko i7 malli loppupeleissä paljonkin parempi kuin i5.
    Myös se, että vaihtoehtoja sai enemmän kun sallii myös 15,6" näytön.

    Täytyy tutkia vielä tarkemmin ajan kanssa ThinkPadit.
     
  5. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    16,458
    Kiitokset:
    3,876
    Pisteet:
    243
    Saksan koneet on saksalaisella näppiksellä.
     
  6. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Ei haittaa.


    Onko suuri ero DDR3 ja nelosen välillä? Tossa löyty tarjouksessa 1000e luokkaa peliläppäri myös DDR4:sella, mutta siinä näytön koko ja koneen paino olivat taas suuremmat, myös prosessori oli i5.

    Että jos tuolla kolmosella ja nelosella ei ole niin väliä niin alkaa vahvasti näyttämään ThinkPadin hankinnalta.
     
  7. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    16,458
    Kiitokset:
    3,876
    Pisteet:
    243
    Muistityypillä ei ole merkitystä.
     
  8. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Hyvä tietää.


    Vertailin Dellin XPS 3 koneita hintaluokassa 1000e (Saksalaiselta sivustolta) Pertin linkkaamaan Enovon Thinkpad E470 ja jäivät kaikki häviön puolelle näytönohjaimessa. Muut speksit ollessa samaa luokkaa. JOS siis yhtään tulkitsin malleja oikein.

    Viiminen kysymys ennen tonnin laittoa Thinkpadiin: Arvio kuinka monta vuotta porheltaa menemään ilman selvää hidastumista? Oletuksella, että tulevaisuudessakaan sillä ei haluta pelata ja kiintolevyä ei päästetä tukkoon.
     
  9. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,179
    Kiitokset:
    1,225
    Pisteet:
    243
    Jos läppäri alkaa hidastella "kulumisen" seurauksena, on kyseessä yleensä kiintolevyongelma. Normaalisti kiintolevy kuitenkin kestää vuosia ja itse olen joutunut vaihtamaan vain yhden kovalevyn. Kun viallisia sektoreita alkoi ilmaantua kovalevyyn, kyseinen ThinkPad oli jo noin 10 vuoden ikäinen ja silloinkin käytössä enää kakkoskoneena Windows XP:n tuen päätyttyä.

    Jos tietokone alkaa muuten hidastua, se johtuu asennetuista sovelluksista, niiden toiminnasta ja niiden tekemistä muutoksista käyttöjärjestelmään. Osa muutoksista jää, vaikka sovellus myöhemmin poistettaisiin. Monet sovellukset asentuvat niin, että ne käynnistyvät aina tietokoneen käynnistyessä, jäävät toimimaan taustalle, usein näkymättömästikin, ja "soittavat kotiin" tarkistaen päivityksiä tai muista syistä. Kaikki tämä hidastaa tietokoneen toimintaa, mutta se ei johdu itse tietokoneen vanhenemisesta.

    Tilannetta voi helpottaa esimerkiksi CCleaner-nimisellä puhdistusohjelmalla tai, pahimmassa tapauksessa, asentamalla Windows uudelleen. Uusi puhdas asennus voi olla paikallaan esimerkiksi Windowsin versiopäivityksen yhteydessä. Lisätietoja asiasta alla olevista linkeistä:
    http://www.howtogeek.com/168528/htg-explains-do-you-really-need-to-regularly-reinstall-windows/
    http://www.pcworld.com/article/2364269/windows/how-to-reinstall-windows-like-a-pro.html

    Lisäys. Tuo kiintolevystä johtuva hidastuminen saattaa tapahtua mekaanisen HDD:n kohdalla. Kun SSD menee rikki, se kuulemma lakkaa toimimasta kerralla. Nykyisten SSD-asemien ilmoitetaan kuitenkin kestävän miljoonia kirjoitus- ja poistotapahtumia.

    Edit. Yön yli nukuttuani tuli mieleen muitakin mahdollisia syitä hidastumiseen. Kannettavan sisälle kerääntyy ajan myötä pölyä ja jos sitä alkaa olla ylettömästi, alkaa jäähdytys kärsiä ja piirit kuumeta. Ylikuumenemisesta seuraavien vaurioiden estämiseksi järjestelmä alkaa rajoittaa suoritintehoa ja suorituskyvyn lasku hidastaa toimintoja. Läppärin kotelon avaaminen ja pölyjen poisto paineilmalla kriittisistä kohdista korjaa tilanteen.

    Jos läppärin suorituskyky on jo alun perin rajoitettu vaatimattoman prosessorin ja pienen muistin vuoksi, aluksi kohtalaisesti toiminut läppäri alkaa hidastella, kun uudet päivitetyt sovellukset tarvitsisivat kunnolla toimiakseen aiempaa tehokkaamman kokoonpanon. Myös nettisivut kehittyvät suuntaan, joka kuormittaa koneita aiempaa enemmän ja kuormitus kasvaa, kun useampi ikkuna on auki samanaikaisesti.

    Kannettavien kohdalla täytyy yleensä aina hyväksyä ajatus, että laitetta ei tulevaisuudessa voi päivittää, kun tekniikka kehittyy ja laitevaatimukset kasvavat. Edellä käsitelty ThinkPad-mallisto on kuitenkin lähtöominaisuuksiltaan sellainen, ettei sen ennenaikaista vanhentumista tarvitse pelätä.
     
    Viimeksi muokattu: 18.01.2017
  10. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Eli koneen hidastuminen on aikalailla kiintolevyn huoltoa ja yleistä huoltoa.

    Koska olen Roope setä niin olen kaivellut tietoa tuosta E470 sarjalaisesta ajan kanssa. Eli u-mallin prosessori ei paras mahdollinen sekä erillinen näytönohjain käytännössä aika heikko, myös yleisesti E-sarja on heikkoa verrattuna muihin sarjoihin (yllätys yllätys kun thinkpadin budjettisarjalainen).

    En tosin ole saanut vastausta mikä sitten olisi järkevä toinen vaihtoehto. Jos näyttökoko voi myös olla 15.6" niin parantaako vaihtoehtoja?
    Peliläppäreissä nyt tietty on kovempaa rautaa samalla hinnalla, mutta ne on kyllä painavia lohkareita, että sellainen ei kyllä tule toimimaan.
    Budjettina siis edelleen 1000e, mutta jos se menee tähän, että jotenkin voi pyöriä mallinnusohjelmat, mutta ei hyvin niin sama säästää ja karsia kokonaan pois tämä?
     
  11. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,179
    Kiitokset:
    1,225
    Pisteet:
    243
    Niin yllättävää kuin se onkin, budjettisarjan läppärit tosiaan ovat ominaisuuksiltaan heikompia kuin kalliimman sarjan kannettavat. Jos budjetissa ei ole joustovaraa, voi tosiaan joutua miettimään, luopuuko kokonaan ajatuksesta käyttää SolidWorksia myös läppärillä.

    Jos unohdetaan hetkeksi budjetti, ja katsotaan mitä tehokkuuden lisääminen merkitsisi, niin U-tyypin suorittimesta H(Q)-tyyppiin siirtyminen tarkoittaisi ThinkPad T460p:n valintaa.
    https://www.verkkokauppa.com/fi/product/65640/hgdgv/Lenovo-ThinkPad-T460p-14-kannettava-Win-10-Pro
    Kuten näkyy, näytönohjain on siinäkin nVidia GeForce 940MX. SolidWorksin kohdalla sanotaan: "Intel integrated graphics and gaming cards (NVIDIA GeForce and AMD Radeon) are not certified and not recommended." Siis ei suositella. Sehän ei tarkoita, etteivät ne toimisi, mutta en osaa sanoa, kuinka paljon se sitten käytännössä näkyy, ettei parasta tulosta voida saavuttaa.

    "Video cards designed for “gaming” or multi-media applications do NOT offer maximum performance or stability for SOLIDWORKS and other 3D CAD applications. Game/multi-media cards are optimized for a low number of polygons displayed on the screen, and a high frame rate. CAD applications have the opposite requirement, polygon count is high (the detail in your design model) and the image does not change rapidly so high frame rates are not as critical."

    Suositeltuja NVIDIA Quadro-sarja näytönohjaimia löytyy työasematyyppisistä erikoisläppäreistä.
    http://www.kannettavatietokone.fi/Kannettavat/Lenovo/20EN0005MS.html

    Edit. Tuolla näkyy olevan tarjouksessa ThinkPadin "välimallin" L460 perusversio 600 eurolla. Kestävyyttä ja luotettavuutta, mutta ei erityistä suorituskykyä:
    http://www.gigantti.fi/product/tiet...enovo-thinkpad-l460-14-yrityskannettava-musta
     
    Viimeksi muokattu: 27.01.2017
  12. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Joo, nyt alkaa hahmottua vähän tää läppäreiden suorituskyky ja suhteellinen hinta. Sanotaan näin, että heitetään mallinnukset veke. Jos niitä joutuu tekemään kunnolla niin uskon, että omaksi iloksi niitä en tee omalla koneella.

    http://www.gigantti.fi/product/tiet...NO/hp-pavilion-14-al170no-14-kannettava-kulta
    Perus intelin integroitu näytönohjain, uusimman sukupolven i5, kevyt ja kohtuullinen akunkesto.
    U-prosessori tuossakin tosin. Päivitysmahdollisuuksia ilmeisesti ei ole. Halpa.

    http://www.gigantti.fi/product/tiet...NO/hp-pavilion-14-al172no-14-kannettava-kulta
    Kalliimpi, ja nyt on jo taas erillinen näytönohjain. Myös i7 sekä teranen lisämuistia pienen SSD lisäksi.
    Kevyt, hyvä akunkesto. Päivitysmahdollisuuksia ei tässäkään ilmeisesti ole.

    Tai sitten taas tämä alunperin mietitty ThinkPad E470. Päivitysmahdollisuus, kestävyys varmasti parempi kuin HP.


    Tuo linkkaamasi L460 perusversio ei ihan iskenyt, oli ihan liikaa perusversio jo, esim. i3.


    En löydä yhdestäkään tuotteen selostuksesta onko näyttö matta vai kirkas? Mutta tosiaan, tuossa noita vaihtoehtoja taas. Heivaa ulkoisen näytönohjaimen pois ja tyytyy i5 niin säästää jo hieman.
     
  13. verovanki

    verovanki Regular member

    Liittynyt:
    15.08.2007
    Viestejä:
    594
    Kiitokset:
    86
    Pisteet:
    38
    Osta käytetty kone, jossa NVIDIA Quadro näytönohjain
     
  14. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,179
    Kiitokset:
    1,225
    Pisteet:
    243
    E470 molemmat valittavissa olevat näyttövaihtoehdot (1366 x 768 TN ja 1920 x 1080 IPS ) ovat matta-tyyppisiä (anti-glare). HP:istä en tiedä sanoa.

    Edit. Mainitsit tuolla edellä "päivitysmahdollisuuden". Todettakoon varmuuden vuoksi, ettei tuo päivitysmahdollisuus ThinkPadeissakaan tarkoita samaa luin pöytäkoneissa. Käytännössä läppäreihin voi lisätä RAM-muistia tai vaihtaa HDD- tai SSD-aseman. Joihinkin malleihin, joissa siihen on erityisesti varauduttu, on mahdollista hankkia esimerkiksi 4g-modeemi, GPS-laite tai vastaavaa extraa .

    Sen sijaan prosessori on yleensä juotettu suoraan emolevyyn eikä näytönohjainkaan ole päivitettävissä. Nuo valittavissa olevat monet eri kokoonpanot on koottu jo tehtaalla lopulliseen muotoonsa.
     
    Viimeksi muokattu: 28.01.2017
  15. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Noniin ei kestänyt pääkoppa enää tätä jatkuvaa selailua. E470 lähti tilaukseen.
    Kiitän vastauksista, tällä mennään.
     
  16. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Kuluttajasuojalain takia olis tullut 2 vuoden takuu tuolle koneelle jos olisin ostanut Suomesta jälleenmyyjältä.
    Tilasin kuitenkin suoraan tehtaalta ja "säästin". Tuoteinfossa luki perinteinen 1 vuoden takuu eli ilmeisesti menetin nyt tämän 2 vuoden takuun kun suoraan tehtaalta ostin?

    Kokemuksia muuten Lenovon takuusta? Jos sitä heittäis rahaa tiskiin ja ottaisi enemmän vuosia takuuseen rauhan saamiseksi sielulle.
     
  17. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,179
    Kiitokset:
    1,225
    Pisteet:
    243
    Tilasit kai Lenovo Shopista eli tuolta: http://shop.lenovo.com/fi/fi/laptops/thinkpad/edge-series/e470/
    Toimipiste sijaitsee Irlannissa ja kuluttaja-asiakkaan sieltä ostamia läppäreitä koskee EU:n yleinen kuluttajasuojalainsäädäntö, jonka mukaan takuuaika on kaksi vuotta. Mahdollisen takuupalvelun saat Suomesta ottamalla yhteyttä täkäläiseen sivuliikkeeseen: http://www.lenovo.com/contact/fi/en/

    Lisäys: Itse en ole joutunut takuuseen turvautumaan, vaikka lähes 20 vuoden aikana olen kolmekin ThinkPadia hankkinut (ensimmäiset tosin olivat IBM:n myymiä). Toivottavasti tämäkään ostaja ei takuupalveluja tarvitse, vaikka hän selvitti takuuasiaa etukäteen:
    http://keskustelu.afterdawn.com/threads/millainen-kannettava-lukioon.762272/#post-5106227
     
    Viimeksi muokattu: 04.02.2017
    pateeehh kiitti tästä.
  18. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Thinkpad E470 ollut nyt noin vajaa viikon käytössä. Kevyt, tarpeeksi jämäkän oloinen itselleni, hiljainen ja muutenkin rullaa hyvin. Näppäimistöllä miellyttävä kirjoitella, hiiripallura? toimii hyvin. Kaikinpuolin miellyttävä vehje näin pikaisella käytöllä.

    Valitettavasti takuuasiassa ei ole ollut myötätuntoa eli itse lenovon sivuilta tuli vain viittaus tilaukseni tietoihin joissa oli mainittu vuoden takuu, mutta otin vielä yhteyttä suomalaiseen sivuliikkeeseen. Sieltä vastannut henkilö kertoi, että yleensä yritysläppäreillä on tuo vuoden takuu vaikka olisi kuluttaja-asiakas, mutta otti yhteystietoni ja laittoi asian eteenpäin joka näistä loppupeleissä vastaa. Katsotaan miten käy.

    EDIT: tai sitten taitaa tuo laki toimia siten, että vaikka takuu olisi vain vuoden ja alle kahessa vuodessa jotain hajoaa niin ovat velvollisia korvaamaan.
    EDIT2: No sehän oli nopeaa Suomen puolelta, 2 vuotta kirjattiin takuuksi. Homma kunnossa.
     
    Viimeksi muokattu: 20.02.2017
  19. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,179
    Kiitokset:
    1,225
    Pisteet:
    243
    Oli kiva lukea, että ensivaikutelma on ollut positiivinen. Toivottavasti tyytyväisyys jatkuu.

    Omasta mielestäni tuo tappihiiri on mainio - niin nopea ja tarkka, etten kosketuslevyä käytä ollenkaan. Itse asiassa touchpad on kytketty kokonaan pois käytöstä, koska tahattomat kosketukset siihen aiheuttivat ongelmia kirjoittaessa. Toki ulkoinen hiiri on ensisijainen työkalu vakituisessa käyttöpaikassa.
     
    pateeehh kiitti tästä.
  20. pateeehh

    pateeehh Newbie

    Liittynyt:
    16.01.2017
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Muita läppärivaihtoehtoja kun selailin ennen tämän ostoa niin en edes osannut ottaa huomioon tätä tappihiirtä. Sitähän kun ei ole edes suurimmassa osassa markettikoneissa. On kyllä erittäin mainio ominaisuus, mielekästä selailla sivustoja ja kirjoittaa muistiinpanoja esimerkiksi opiskelussa.

    Kiitokset vielä kaikille vastaajille ja erityisesti pertille, jonka ansiosta päädyin asialliseen koneeseen.
     
    1pertti kiitti tästä.
  21. ha62607

    ha62607 Member

    Liittynyt:
    25.09.2010
    Viestejä:
    1
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    10
    Mekaniikkasuunnittelussa / konesuunnitelussa pärjää tuollaisella 1000 € läppärillä. Näytönohjain pitää olla tietty hyvä.
     

Jaa tämä sivu