Nyt on koneessani sellainen ongelma että C:asema on alkanut pitämään mekaanista ronksetta ja kalkatusta. Eli mekaniikka menossa rikki. Scandiski ei löydä virheitä eikä vikoja siitä. Mutta kone ei edes aina käynnisty ja windows ilmoittaa että levylle C ei voi kirjoittaa ja siihen se sitten loppuu koko windowssi. Koneessani on D-kiintolevy joka on hieman suurempi kapasiteetiltään kuin tuo rikkinäinen C. Molemmat on ide-väylien mastereita. Meinasin että jos vielä saan käyntiin ton koneen niin kopioisin sen C-aseman D-asemalle. Ja sitten siirtäisin sen levyn ide1 väylän masteriksi. Pitäis varmaan olla identtinen kopio jotta win98 toimisi niin kuin ennenkin, siis nimi ja levyn numero. Tietysti D: pitää formatoida ensin mutta millä komennolla saa win98:n kopioimaan C-aseman D-asemalle? Kertokaa yksinkertaiset ja helpot ohjeet.
Tarkistan vielä; D -asema on siis fyysisesti erillinen kiintolevy, eikä saman kiintolevyn eri osio? Jos näin on niin: 1. Käynnistä kone win98:n käynnistyslevykkeellä, ja etsi asema jolle aiot kopioinnin tehdä. (Se ei välttämättä ole tässä tapauksessa D, vaan voi olla muukin, esim E). 2. Formatoi asema komennolla Format 'asematunnus': (esimerkiksi Format D. Vastaa 'Y' eli haluat formatoida levyn, nimellä ei ole väliä. 3. Kun pääset uudelleen komentokehoitteeseen, kirjoita: Path=C:\windows\command (Tämä sen vuoksi kun en muista löytyykö xcopy käynnistyslevykkeeltä.) 4. Kirjoita xcopy 'lähde': 'kohde': /c /s /e /h (Esim. xcopy C: D: /c /s /e /h) En tiedä onko valitsimet oikein kun otin mallia XP:n xcopysta, mutta jos ei onnistu, kysy uudelleen. 5. Kopiointi on hidasta, mutta kun se on ohi, tietojen pitäisi olla siirretty. Tarkista onko kaikki tiedot kopioitu valitsemalla ensin kohdeaseman juuressa dir /s ja sitten lähdeaseman juuressa dir /s. Kohde- ja lähdeasemilla pitäisi olla (ainakin suunnilleen) saman verran hakemistoja ja tiedostoja. 6. Vaihda toimiva kiintolevy vanhan tilalle. Jumpperiasetusten täytyy olla samalla tavalla. (Master) 7. Käynnistä kone ja katso mitä tapahtuu. HUOM! Älä tyhjennä C-asemaa ennen kuin tiedät että kaikki on kopioitu niinkuin pitää. Kysele lisää neuvoa jos ei tahdo onnistua.
Käynnistysosion kopiointi ei onnistu tuolla tavalla. Ei ainakaan oikein. Jos on mahdollista saada käsiin jokin apuohjelma. Esim. Ghost tai driveimage. Näillä ohjelmilla kaikista helpointa. snapsix: Oikea tapa kirjoittaa tuo xcopy komento on: xcopy c:\*.* d:\ /c /s /e /h Mutta tuo tosiaan jos kopioidaan vain tiedostoja, ei koko käyttisosiota. Oikaiskaa jos olen väärässä
Hmm.. Miksei onnistu? Valitsin /c jatkaa kopiointia virheen sattuessa, valitsimet /e ja /s kopioivat myös alihakemistot (vaikka olisivat tyhjiä), ja valitsin /h kopioi myös piilo- ja järjestelmätiedostot. Kopioinnin pitäisi onnistua kyllä noilla valitsimilla käyttiksineen päivineen. Jos kopiointi suoritetaan dos-tilassa käynnistyslevyn sijaan, silloinkin kopioinnin pitäisi olla melkein täydellinen. Sensijaan tuosta edellisestä postauksesta unohtui kovalevyn formatoinnissa tarvitsema valitsin jolla levystä tehdään käynnistyvä. XP:ssä valitsinta ei formatista löydy, eli postatkaa joku se näkyville, järjestelmätiedot voi kyllä kopioida osiolle formatoinnin jälkeenkin, komennolla system 'kohde': (esim. system D Makuasia. Pitäisi toimia kummallakin tavalla oikein. Totta on se, että jos käytössä on jokin imageohjelma jolla kopiointi osiolta toiselle sujuu valikoista lätkyttäen, se on aina helpompaa.
Hmm... voi sitten olla että aikoinaan, tuli jossain kohdassa hassittua Kuten huomaatte laitoinkin että oikaiskaa jos olen väärässä.
En saanut xcopyä alkamaan kopiointia. Aina tulee ilmoitus että /c ei kelpaa tai mikä hyväänsä muu parametri kirjain. Nyt olen asentanut Powerquest Drive Image 5.0 ohjelman koneen c-asemalle. Onnistui vielä vaikka välillä kuuluikin voimakkaita sivuääniä kovalevystä. Ja d-aseman olen formatoinut. Kysynkin nyt ohjeita tuohon Drive Image ohjelmaan. Miten sillä saa tehtyä d-asemasta identtisen kopion c-aseman kanssa? Jotta voin sitten vaihtaa rikkinäisen c-aseman pois. Vai onko tuo drive image siihen tarkoitukseen hyvä ohjelma? Antakee hyvät ohjeet kun ohjelma on englantii joka ei ole oikein hallinnassa.
Ihan samalla periaatteella itsekin olen tehnyt, kuin aiemmissa viesteissä neuvottiin, mutta käytännön yksityiskohdissa on pieniä eroja. Siis, itse siirsin juuri Win2000:sen (yllättävänkin) helposti niin, että hain kovalevyn valmistajan jakaman ilmaisen apuohjelman uuden levyn osiointiin (taisi olla DiscWizard 2002), sillä sai myös kopioitua koko vanhan levyn sisällön uudelle (Windows kun ei anna kopioida kaikkia tiedostojaan ollessaan käynnissä). Osiot olivat vieläpä eri kokoisia (uusi isompi). Sitten vaihdoin uuden levyn vanhan paikalle C:ksi (eli IDE 0:n masteriksi) ja asensin lopuksi Windowsin tuon kopion päälle uudelleen, korjaus asennusko se nyt oli nimeltään. Kaikki säilyi ja toimi kuten ennenkin. Samaan tapaan onnistuin joskus aiemmin Win98:llakin. Parasta tuossa on se, että kun vanhaan levyyn ei tehdä muutoksia, mitään peruuttamatonta ei voi tapahtua.
Toinen, ja ainakin helppo ohjelma on Norton Ghost. Ghostin käynnistyslevy sisään ja kone käyntiin sillä, valitse osio joka kopioidaan ja sen jälkeen, mihin kopioidaan. Ainakin jo 2002 versio osaa käyttää polttavaa cd-asemaa (vanhemista en tiedä), joten jos c-osio ei aivan mahdottoman iso ole, niin ohjelma pakkaa ja polttaa parille levylle imagen. Helpoin ja nopein on tietysti toinen kovalevy. Palauttaminen on vielä helpompaa, mistä palautetaan ja mihin.. Tämä siis vaihtoehdoksi sille drive imagelle, kumpi sit on parempi ta helpompi, en tiedä, koska itse olen käyttänyt vain Nortonia (eli älä anna tämän sekottaa enää lisää, jos saat homman toimimaan drive imagella, tee se sillä ) Itse olen käyttänyt tuota Ghostia niin että otan puhtaasta win-asennuksesta kaikkien ajureiden ym "perusohjelmien" asennuksen jälkeen sekä lopullisesta asennuksesta. Vie kyllä muutamia gigoja kovalevyltä tilaa, mutta säästää hermoja ja aikaa, jos ja kun jotain sattuu.. Tietysti imagetkin "vanhenee" jonkin ajan kuluttua, joten ainakin se lopullisen asennuksen kopiointi kannattaisi suorittaa aika-ajoin. Uusin versio 2003 on xp-käyttäjille hyvä uutinen, koska ymmärtää myös NTFS-osioden päälle.
Tuosta xcopysta vielä.. Saattoikin olla, että nuo valitsimet toimivat ainoastaan windowsin dos-tilassa. En ole nyt kyllä enää yhtään varma :| Tietoa valitsimista saa kirjoittamalla xcopy /? tai xcopy /h Jos xcopy onnistuu windowsin dos-tilassa, tällöin kaikkia lähdetiedostoja ei voi kopioida, koska ne ovat käytössä. Tälläisia ovat muunmuassa swap -tiedosto (jolla nyt ei ole niin väliäkään). Virheenohittava kopiointi jatkaa kuitenkin kopiointia, ja puuttuvat tiedostot voi lisätä jälkeenpäin, tai asentaa juuri tuo windowsin korjauspäivitys/uudelleenasennus. Norton Ghost on parhaita ohjelmia myös tähän tarkoitukseen, hinta on vain turhan korkea jos ei aio ohjelmaa käyttää kuin kerran.
No nyt ei varmaan enää onnistu kiintolevyn kopiointi kun biossi ei enää tunnista/havaitse sitä rikkinäistä levyä ollenkaan. Mutta ei siinä mitään niin tärkeää ollut. Tuleepahan laitettua kaikki uusiksi c-asemalla. Täytyy alkaa pikkuhiljaa värkkäämään ohjelmia koneeseen. Rasittaako muuten virusohjelma joka on aina valvomassa taustalla kiintolevyä paljon vai vähän. Eli lyhentääkö se kiintolevyn käyttöikää. Tässä kyseisessä koneessa oli f-secure antivirus.
Virustorjuntaohjelman vaikutus kiintolevyn ikään on aika olematon. Se 'kuluttaa' levyä ainoastaan silloin kun se tutkii viruksia koko kiintolevyn sisällöstä (täystarkistus). Normaalisti se vain valvoo taustalla sitä tietoa mitä muut ohjelmat siirtävät/käyttävät. Sitten pikkuriikkisen kiintolevyn anatomiasta yksinkertaistettuna: Kiintolevy koostuu yhdestä tai useammasta metallisesta levystä, joiden välissä liikkuu lukupää metallivarren varassa. (Vähän samalla tavalla kuin LP-soittimessa.) Tämä lukupää lukee sitten levyjen pinnoilta tietoa sektoreittain. Koska kiintolevylle sekä tallennetaan tietoa, että sieltä poistetaan tietoa, data ei suinkaan ole jatkuvasti 'yhdessä pötkössä' kiintolevyllä (kuten esimerkiksi cd-levyllä), vaan data sijaitsee siellä täällä pitkin levyn pintaa. (Itseasiassa data ei ole milloinkaan pötkössä, vaan tavallaan päällekkäin, sektoreittain, eri levyjen eri pinnoilla.) Mitä enemmän hajallaan data on, sitä hitaampaa tiedon hakeminen muistiin on ja sitä kovemmalle rasitukselle lukupää ja -varsi sekä niitä siirtävä moottori joutuvat. Tämän vuoksi kiintolevy on hyvä eheyttää välillä, jolloin tieto sijoitetaan kiintolevyn 'alkupäähän' ja tyhjä tila jätetään 'loppupäähän'. Koska lukupää on miltei levyn pinnassa kiinni (aivan mitättömän vähän irti levyn pinnasta), voi joskus lukupää vioittaa/kuluttaa levyn pintaa, jolloin scandisk ilmoittaa 'bad sectoreista'. Tässä kyseisessä tapausessa, koska scandisk ei löydä virheitä ja kiintolevy pitää kuuluvaa/jatkuvaa ääntä, todennäköisesti lukupäätä siirtävä/kiintolevyä pyörittävä moottori on ollut hajoamassa. Tieto levyltä ei ole kadonnut mihinkään, sitä ei voi vain lukea.
Kyllä olen huomannut virusohjelman lukevan levyä paljon enemmän kuin ns. normaali käyttö tarvitsisi. Esim. Kun avaa vaikka resurssienhallinnassa kansion esim. Temp johon olen tallentanut .exe ja .zip päätteisiä ohjelmia. Niin kone käy läpi heti kaikki kansion tiedostot vaikka en aikoisikaan niitä käyttää. Ja jos tiedostot ovat suuria niin aikaa voi mennä jopa minuutti ja kiintolevy rutistaa kovasti. Sitä tarkoitin kiintolevyn ylimääräisellä rasittamisella tai kulumisella. Ja avasin tuon rikkimenneen kiintolevyn joka oli Quantum Fireball 10.2 Gb. Noin 2.5 vuotta vanha. Siellä oli yksi levy sisällä. Laitoin kiintolevyn kansi auki koneeseen niin lukupää siirtyi muutaman kerran nopeasti laidasta toiseen ja levy pyöri vaihtelevalla nopeudella. Mutta sitten se pysähtyy kokonaan ja bios ei tunnista levyä ollenkaan enää.
No se on mikä tulkitaan ylimääräiseksi rasitukseksi ja mikä normaaliksi käytöksi. Esimerkiksi palvelinkäytössä kovalevy saattaa tehdä jatkuvasti työtä. Samoin kiintolevyt joita käytetään videoeditointiin/kaappaukseen. Näihin työtehtäviin verrattuna virustorjuntaohjelman rasittama kiintolevy pääsee hyvin helpolla. Kiintolevy on rakenteeltaan ilmatiivis, eikä kiintolevy varmasti toimi sen jälkeen jos se on avattu.