Kiintolevy kaipaa mielestäni eheytystä. Onnistuuko se Ubuntussa? Eli onko Ubuntulle omaa eheytysohjelmaa. Itse kokeilin windows ohjelmaa (winellä) Defragger tai jotain, mutta se kaatui helposti. Tosin kiintolevyn voi vissiinkin eheyttää käynnistämällä kone windowsiin? Vai kuinka, helpompaahan se olisi ihan Ubuntulla suorittaa.
Ei ole ohjelmaa koska sellaista ei tarvita. Ext3 tiedostojärjestelmä pitää huolen siitä että data ei pääse fragmentoitumaan pahasti, poikkeuksena tilanne jossa osio on melkein täynnä jolloin edes defrag-ohjelmat eivät auta koska niillä ei ole tilaa missä työskennellä. Defragmentointi softien pyörittäminen winen yli ei ole suositeltavaa, voipi aiheuttaa ongelmia ja ei ratkaise mitään sillä winen alla olevat ohjelmat ei ole tietoisia tiedostojen todellisesta sijainnista. Defragmentointi ei myöskään onnistu windowssista käsin koska windows ei natiivisti tue Ext3 tiedostojärjestelmää.
Levyn pirstoutuminen aste riippuu lähinnä käytöstä ja levyn käyttöasteesta. Yksi Linux root osio on pirtoutunut vain parisen prosenttia, vaikka ollut käytössä yli 4 v. Mutta siitä on käytössä vain n. 65%. "Media" levy taas on aina täynnä ja TV-ohjelmia ja muuta dataa poistetaan että uutta mahtuu tillalle on pirstoutunut jotain 55%. Mutta käyttöaste on jotain 95-99%. Mutta huomaako tuon sitten käytännössä? Ei minusta. Kone kyllä käynnistyy nopeammin jos startissa tarvittavat tiedostot ovat ehyitä ja "peräkkäin" Tiedä sitten onko tuollakaan käytännön merkitystä, jos ajan säästö jotain sekunttien luokkaa. Enempi sillä on merkistystä mitä systeemiä käyttää koneen käynnistämiseen. Jo initrd:stä luopuminen nopeuttaa kummasti.
Eheytys ei siis ole tarpeen. Tämä ei kyllä kuulu aiheeseen, mutta koneen käynnistys on hiukan hidasta. Tämä johtuu GRUBista, koska asensin sen kiintolevylle. Onko parempi että se olisi asennettuna koneen muistiin?
Mistäköhän keksit tuo eheytystarpeen? Kiintolevyn eheytys onnistuu ihan kaikissa järjestelmissä vaivattomasti ja nopeasti erilaisten rescue- tai live-versioiden avulla: kopioidaan kaikki data osiolta talteen, tehdään osiolle uudestaan tiedostojärjestelmä (ns. formatointi), ja kopioidaan tallennettu data osiolle takaisin. Tarvittaessa palautetaan MBR (MasterBootRecord).