1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kiinnijääminen...

Viestiketju Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista -osiossa. Ketjun avasi kalmari90 11.12.2005.

 1. kalmari90

  kalmari90 Regular member

  Liittynyt:
  12.10.2004
  Viestejä:
  435
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Eli jos on joskus jotain laitonta jakanut tai ladannut jostain p2p verkosta ja poliisit alkaa sakottaa niin näkeekö ne kaiken mitä on joskus muinoin ladannut? esim. nytkun tulee tämä uusi laki niin katsovatko ne mitä on ennen lain muuttumista ladannut/jakanut? Vai aikovatko ne ylipäätänsä tehdä asian eteen mitään että piratismi loppuisi???
   
 2.  
 3. LcD

  LcD Regular member

  Liittynyt:
  16.09.2004
  Viestejä:
  1,214
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  No jos olet jonkun leffan warettanut marraskuussa, niin HIEMAN epäilen, että krp on ovellasi uuden to-lain astuttua voimaan. Oma neuvoni on, että lopetat waretuksen kokonaan, jos pelkäät noin kovin SWATin ikkunoiden läpi tuloa.
   
 4. Ylke

  Ylke Regular member

  Liittynyt:
  28.08.2004
  Viestejä:
  3,280
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Mutta kun leffojen lataus on vielä toistaiseksi "laillista" niin saavatko muka puuttua niihin mitkä on ladattu ennen lain voimaantuloa, epäilen. Musa ja leffat siis, pelit ja softa aina laitonta.
   
 5. Enoxol

  Enoxol Regular member

  Liittynyt:
  06.11.2005
  Viestejä:
  280
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tuskinpa ketään sakottajaa kiinnostaa jotkut satunnaiset pikku liiskarit, eli jos sitä ei lataile 24/7 leffoja ja kaikkea muuta kivaa, niin tuskin tullaan sakottamaan, ainakaan ihan heti..
  Uskoisin näin, että virkavalta etsii lähinnä niitä suurimpia jakajia sun muita..

  Mutta tietysti vaara vaanii kaikki alla, joku voi olla jo oven takanasi!!! =)
   
 6. -Rex-

  -Rex- Regular member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  491
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tuskimpa nyt ennen lakimuutosta tapahtuneisiin puuttuuvat. Aika älytöntä touhua olisi taas tosin onhan siitä esimerkkejä olemassa (siis lakimuutoksella rankaisemisesta myös takautuvasti, mutta muissa aiheissa).

  Toisekseen uskoisin niiden puuttuvan etupäässä niihin ketkä uppivat suurilla ratioilla (jos tällaisia löytävät). On nimittäin aika turhaa viedä käräjille heppua joka on ladannut leffan ja jakanut sen kerran eteenpäin, koska tähän nämä 3500€ korvaukset ei kyllä istu mitenkään. Ainakin itse moisessa tilanteessa alkaisin tapella vastaan, koska tapahtunut vahinko on noin 3470€ pienempi kuin korvaussumma. Ja niissä tapauksissa missä on pelkästään liiskaamalla ladannut itselleen ei todellinen vahinko ole kuin musiikkikappaleen/levyn, elokuvan tai pelin hinta. Eli siinä mielessä kyllä ne tuhansien eurojen vahingonkorvausvaateet kannattaa kyseenalaistaa jos jollekkin paska nakki käy. Ne kun eivät ole missään suhteessa rikokseen.
   
 7. Ylke

  Ylke Regular member

  Liittynyt:
  28.08.2004
  Viestejä:
  3,280
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Todellakin Rex puhuu asiaa.
   
 8. eduard0

  eduard0 Active member

  Liittynyt:
  27.06.2005
  Viestejä:
  1,396
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Käsittääkseni perustuslaki kieltää rankaisemisen sellaisesta teosta josta ei tekohetkellä ole säädetty rangaistusta.

  Toinen juttu on sitten se, mitä pidetään laittomana uuden lain voimaantulon jälkeen. Muistaakseni näissä annetuissa esimerkkitapauksissa oli sellainenkin, että mikäli laittomasti hankittua aineistoa (myös ennen lain voimaantuloa hankittua) löydetään, voidaan se määrätä hävitettäväksi. Siitä päätellen sellaisen tekijänoikeudella suojatun teoksen hallussapito, jota et ole ostanut tai muuten laillisin keinoin hankkinut, on laitonta ja mahdollisesti tekijänoikeuden haltija voi siitä korvauksia vaatia.
   
 9. -Rex-

  -Rex- Regular member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  491
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Juu, mutta täytyy muistaa, että vanhan lain mukaan musiikin ja elokuvien lataaminen yksityiseen käyttöön ei ole laitonta, vaikka sitä kovasti julkisuudessa näin yritetään väittääkkin (tarkistettu Effin lakimiesten kautta). Joten tätä vasten ainoastaan ohjelmistojen ja pelien lisenssien puuttuminen voisi johtaa toimenpiteisiin.

  *EDIT: Tai ainakin itselle tällainen kuva on jäänyt. Virallinen tulkinta tulee sitten kun ensimmäinen juttu päätyy leivättömään. Varmaa tässä jutussa ei ole kuin se, ettei lakimuutoksella ole lopulta mitään merkitystä. Paitsi korkeintaan viihdeteollisuutta vastaan :)*
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2005
 10. TPFIN

  TPFIN Regular member

  Liittynyt:
  14.10.2005
  Viestejä:
  138
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  26
  hrr... en kyllä vuodenvaihteen jälkee enää lataa mitää... mähä en 3500€ maksa....
   
 11. friis

  friis Active member

  Liittynyt:
  25.02.2004
  Viestejä:
  1,203
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Lyhyesti: Lakeja ei voida soveltaa taantuvasti.
  ja Jakaminenhan on jo nykyisessäkin laissa kielletty.
   
 12. Ylke

  Ylke Regular member

  Liittynyt:
  28.08.2004
  Viestejä:
  3,280
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  jakaminen kyllä, mutta miten ne sen todistaa.
   
 13. oxygenol

  oxygenol Regular member

  Liittynyt:
  14.12.2003
  Viestejä:
  154
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  valitettavasti pitää itsekkin lopetella/vähentää HUOMATTAVASTI tätä netin käyttöä, ajattelinkin jo vaihtaa halvenpaan netti yhteyteen ^^.
  Ei oikeen tälläsel opiskelijal oo varaa heittää 3500€ mihinkään kaivoon sen takii, että hakenut yhden leffan. Leffoissakaan en tule käymään, yhtään suojattua cd levyä ei hyllystä tule löytymään eikä myöskään pahemmin dvd leffojakaan (ainakaan mitä ostaisin). Tulee halvemmaksi venaa 3kk-6kk ja käydä vuokraa jostain makuunista juuri dvd:lle saapunut holluwoodin sonta leffa 3:lla €urolla jonka muutenkin olisin hakenut netistä, katsonut 5 minsaa ja heittänyt roskakoriin.
   
 14. kiiveri

  kiiveri Active member

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  1,614
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  ei sitä tiedä ottaako ne ainoastaan isoimmat jakajat kiini. Ruotsistahan saimme jo ennakkotapauksen, jos en väärin muista miehellä oli ollut juuri yksi elokuva jaossa :/ ja sitten vielä Tietokone-lehteä lainaten
  eli tuollaista, mutta olihan tuo maininta [bold]epäillessä[/bold] vähän epävarma. Itse en kyllä lataamista lopeta ja en usko kylläkään että minua saavat eMulesta niin helposti kiinni :) (toivon mukaan)

  edit: vilkaisin juuri, oli tullut joku 1650€ yhdestä elokuvasta, ja vielä huonosta sellaisesta.
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2005
 15. Enoxol

  Enoxol Regular member

  Liittynyt:
  06.11.2005
  Viestejä:
  280
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Joooh!
  Nyt kyllä muakin alko jo hieman pelottaa! Kaikilla torrenteilla missä oon käyttäjänä, mulla on ratiot paljon parempia kuin kunnossa!!

  Mutta nythän en juurikkaan muuta imuta kuin musiikkia, että ei se vielä sinäänsä ole ongelma, mutta uuden vuoden jälkeen voinkin sitten heittää cd-soittimeni menemään, kun ei sitä oikeasti ikinä cd:itä tuu ostettua, kun rahat ei vain yksin kertaisesti riitä...

  Hyvä kone ja nopeat netti-yhteydet, ovat kyllä mielestäni todella tärkeät, vaikka sitä ei sitten viitsisikään mitään/mistään lataillakkaan. Jos vaikka haluaa pelailla netissä tai jtn.

  [bold]Muistelkaapa niitä vanhoja motukka aikoja kun googlen avaamiseen meni sellaset 15 min![/bold]
  Siihen ei varmaakaan kukaan halua takaisin? =)

  [bold]Lisäys:[/bold]
  Eikä kyllä meikäläinenkään ihan mielellään maksa mitään 3 000€ räpsyjä, silläkin rahalla saa vaikka mitä. Tyyliin Anttilasta ostat sillä summalla joku 300 halppis leffaa!
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2005
 16. Xanadu

  Xanadu Member

  Liittynyt:
  10.04.2003
  Viestejä:
  37
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Ei minullakaan ole varaa ajaa autolla joten en myöskään ota luvatta käyttöön naapurin mersua.
   
 17. -Rex-

  -Rex- Regular member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  491
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kyllä tuon minun autoni saat tulla kopioimaan ihan mikä päivä tahansa kunhan omani säilyy muuttumattomana parkkiruudussa. En ole niin katkera siitä, että sen kieltäisin jos siinä onnistuisit. Pitäähän sitäpaitsi talvikelillä olla auto, ettei tarvitse pakkasessa värjötellä.
   
 18. Gravehill

  Gravehill Member

  Liittynyt:
  30.09.2005
  Viestejä:
  24
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Uskoisin että tässä asiassa merkitsee enemmän näiden levy-yhtiöiden aktiivisuus kuin poliisin aktiivisuus. En usko että nettilatailun valvontaan on poliisilla ensinnäkään resursseja saatikka sitten haluakaan. Onhan kyseessä muuhun internetrikollisuuteen verrattuna aika pienestä ilmiöstä (lapsiporno noin esimerkkinä). Poliisi siis tuskin alkaa omatoimisesti juttuja tutkimaan, kyseessä on sen verran loputon suo.

  Jos poliisi alkaa juttuja tutkimaankin ei syyte pidä jos teko on ollut laillinen teon tapahtuessa. Ja todistustaakka on nimenomaan syyttäjällä, ts. osoittaa että kyseinen teko on ollut tapahtuessaan silloin voimassa olevan lain vastainen.

  Enemmän tässä asiassa ratkaisee levy-yhtiöiden aktiivisuudesta. He voivat jättää asiasta tutkintapyynnön poliisille joka sitten suorittaa tutkinnan. Tutkinnan tuloksen perusteella juttu sitten menee syyteharkintaan jossa voidaan joko jättää syyttämättä tai sitten nostaa syyte. Levy-yhtiöt tuskin Suomessa pienlataajia alkavat ahdistelemaan koska a) pienlataajan saamat pienet tuomiot eivät ole tehokas peloite b) pienlataajien haastaminen vie resursseja sekä poliisilta että levy-yhtiöltä (voimavarat keskitetään mieluummin muutamaan suureen juttuun). Levy-yhtiöiden laskujen mukaan suurjakajien poistaminen verkosta laskee tarjolla olevan materiaalin määrää niin, että lataaminen verkoista vaikeutuu oleellisesti. Heille mahdollisesti määräytyvillä suurtuomioilla on lisäksi pelotevaikutus myös pienlataajiin / jakajiin.

  Näin siis aluksi. Tuossa Ruotsin tapauksessakin kyseinen tyyppi oli jakanut useampia elokuvia. Levy-yhtiöt olivat varmoja, että kyseinen herra saadaan nalkkiin jostakin (koska takana isompiakin tekijänoikeusrikkomuksia) ja halusivat vain kokeilla miten pienestä yksittäisestä asiasta tuomion saisi aikaiseksi. Jos tuomiota ei olisi saanut aikaiseksi juuri tuosta yksittäisestä elokuvasta olisi syyte nostettu useammasta muusta teoksesta jne. kunnes tuomio olisi tullut. Tarkoitus oli siis saada aikaiseksi ennakkotapaus ja tällainen henkilö jolle oli mahdollista lukea useampia syytteitä katsottiin lahden toisella puolella sopivaksi kohteeksi.

  EDIT : korjattu kirjoitusvirhe.
   
  Viimeksi muokattu: 13.12.2005
 19. stillborn

  stillborn Regular member

  Liittynyt:
  25.12.2004
  Viestejä:
  802
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  menisit töihin.
   
 20. kalmari90

  kalmari90 Regular member

  Liittynyt:
  12.10.2004
  Viestejä:
  435
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Eli siis p2p verkkojen satunnais käyttäjät ovat ainakin vuoden vaihteeseen asti täysin turvassa. Vai?
   
  Viimeksi muokattu: 13.12.2005
 21. pkaksp

  pkaksp Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  11.01.2005
  Viestejä:
  12,227
  Kiitokset:
  52
  Pisteet:
  128
  Niin kauan kuin teet jotain laitonta et ole täysin turvassa.
   

Jaa tämä sivu