Terve. Ostin kirpputorilta Grundig Amira 15 LCD 38-6605:n. Television arvokilvessä lukee: "Input 12V tasavirtaa 3A". Tv:n mukana tuli muuntajia ja niistä lähimmäksi osui: "Output 12V tasavirtaa 4A" ja "Output 12V tasavirtaa 2A". Olen kokeillut television käyttöä kaksi ampeerisella muuntajalla vähän aikaa, mikä kyllä toimi, mutta muuntaja kuumuu jonkin verran. Voisinko käyttää tätä neljän ampeerin muuntajaa? Haittaako yhden ampeerin ylitys ja onko siinä jotakin riskejä? Kumpi muuntaja siis toimisi paremmin?
Ilmoitetut virrat ovat maksimivirtoja, eivät vakioita. Kahden ampeerin muuntaja ymmärrettävästi lämpenee lyhyessäkin käytössä, jos telkkari kuluttaa kolme.
Ahaa... Eli en voi käyttää tuota neliampeerista koska se ylittää maksimivirran. Mitenkäs tuota muuntajaa kärsii sitten kuumennella, voiko syttyä vaikka palamaan jos tarpeeksi kauan pitää telkkaria päällä?
Ei kun juuri se neljä ampearia kestävä muuntaja on parempi, jos näyttö kuluttaa kolme. Kahden ampeerin muuntaja ei varmaan pidempi aikaisessa käytössä kestä, koska virtaa kulkee 50% enemmän mitä muuntajavalmistaja on luvannut muutanjan kestävän.
Tottakai voit käyttää sitä 4A ulosantavaa virtalähdettä jos laitteesi tarvitsee vaan 3A. Parempi niin että muuntaja antaa enemmän virtaa kuin laite tarvitsee jos muuntaja antaa ulos vaan 2A niin 3:n ampeerin kurmituksella se saattaa pamahtaa kun sen ulosanto ei ole riittävä, siitä se lämpeneminen lyhyessä käytössä johtuu. EDIT: Axu_ ehtiikin jo vastata ennen, kun olin niin hidas.
Eli tv ottaa vaan sen 3A siitä, eikä ylikuormita itseään vielä sillä yhdellä ampeerilla? Kiitoksia, asia on sitten ratkennut
Laita vaan neliampeerinen muuntaja, sen ei pitäisi lämmetä paljon, koska vain 75% virtaresursseista on käytössä. Kestää varmasti paremmin kun tuo kaksiampeerinen, joka on alimitoitettu tuon telkkarin tarpeisiin.
Hiukka vanha ketju mutta kun muutkin lukevat niin selvennykseksi että virtalähde pitää valita siten että sen antama virta (ampeerimäärä) ylittää laitteen tarvitseman määrän. Siis vaikka virtalähde tuottaa esim. 20 Ampeeria ja laite ei tarvi kuin 3A niin hommaa toimii. Se laite ottaa vain sen 3 ampeeria ja ylijäävä jää käyttämättä. Elikkäs vähän sama jos kaataisi 10 litran sangosta 1 litran astiaan. 9 litraa jää käyttämättä eli on reservissä. Toisaalta 1 litran kupista et voi kaataa 10 litran sankoa täyteen... Tais mennä hiukan rautalangan vääntämiseksi mutta kaikkki eivät voi kaikkea tietää. Siispä lopuksi, mieluummin isompi kuin juuri ja juuri riittävä virtalähde.
Ja sekään ei mennyt ihan oikein. Tässä tapauksessa 3A on virta jonka telkku ottaa. Mitään ei jää reserviin, sillä esimerkissäsi mainittu 20A on virta jolla virtalähdettä voi kuormittaa. Virtalähde ei tuota virta, eli mitään ei siis jää reserviin. 20A muutenkin mahdoton. Pistorasian maksimisulakekoko kun on 16A
Ei ole, jännite ja virta kun ovat kovasti keskenään naimisissa, ei se 12 V 20 A DC virtalähde sulaketta siitä 230 V 16A AC linjasta laukaise. Vaikka välissä tasasuunnataan, pätee P=U*I ja 12 V * 20 A = 240 W ja 230 V * !6 A = 3680 W, joten virtaa jää vielä reilusti muillekin.... T: Vesku
Jep, olin vähän epätarkka tuossa. Ja tarkoitin että virtalähde ei tuota virtaa, vaan virta syntyy kuormituksesta.