Kertokaas nyt oikein siinä Ubuntussa viehettää??

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi tatsmen 09.08.2008.

  1. tatsmen

    tatsmen Member

    Liittynyt:
    09.08.2008
    Viestejä:
    1
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Eli olen tässä nyt sivusta seurannut kaikenmaailman foorumeita/satteja joissa hiukankin puhutaan linuxista, niin niissä hehkutetaan tuota ubuntua että asenna se?!

    Mikä siittä ubuntusta oikeasti tekee sellaisen että se olisi muka "pakko"kaikkien käyttää?? Onhan sille hyvin suomennettua materiaalia, mutta mielestäni muitakin varteenottavia vaihtoehtojakin on.

    Eli kertokaa nyt hyvät ihmiset miksi sitä tuputetaan "kaikille" vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi tarjolla.
     
  2.  
  3. IsoPylly

    IsoPylly Regular member

    Liittynyt:
    10.09.2005
    Viestejä:
    459
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tuo "tuputtaminen" on väärin.
    Vähän sama kuin jehovan todistajat yrittäisi käännyttää juuri sinua.

    Aloittelijalle melko helppokäyttöinen jakelu. Itse näkisin syyn siinä.
    Ei myöskään sovi unohtaa että, eri jakelut on vaihtoehtoja, kukaan ei niitä pakota edes kokeilemaan.

    Ubuntuun on melko kattavaa dokumentointia ja suomenkielellä joten melkein ongelmasta kuin ongelmasta selviää, aika iso +,

     
  4. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Johonkin yhteisöön kuuluvat tuppaavat suosittelemaan sitä omasta kokemuksestaan muille. Ja tällähetkellä Ubuntulla on yksinkertaisesti suurin ja nopeiden kasvava yhteisö, eli myös suosittelijoita on enemmän kuin muilla vaihtoehdoilla.
     
  5. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,408
    Kiitokset:
    218
    Pisteet:
    93
    Gentoo on suunnattu yksilölle, Ubuntu massoille, debian palvelimille, redhat firmoille, Suse vähän kaikille. Canonicalilla on paljon rahaa markkinointiin ja kohderyhmänä on monesta muusta distrosta poiketen mattimeikäläiset.
     
  6. Stanner

    Stanner Regular member

    Liittynyt:
    24.03.2006
    Viestejä:
    446
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ubuntu on helpoimmasta päästä käyttää ja siihen kun lisää sen, että ubuntulla on paras suomenkielinen forum ja paljon enemmän ohjeita suomeksi kuin muilla jakeluilla, tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon suomalaiselle.

    Jos ei osaa englantia, niin vaihtoehdot jäävät vähiin.
     
  7. Allegri

    Allegri Member

    Liittynyt:
    20.06.2006
    Viestejä:
    53
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Ubuntussa on äärimmäisen helppokäyttöinen asennusohjelma, vasta-alkajakin saa ubuntun asennettua koneellensa. Melkein selviää sillä että painelee vaan nextiä.

    Ubuntua on helppo suositella aloittelijalle, päivitykset hoituu helposti parilla hiiren klikkauksella, ja mukana todella hyvät ohjelmat peruskäyttöön.

    Itse olen monien distro kokeilujen jälkeen päätynyt Ubuntuun, ja siinä pysyn ainakin vielä vähän aikaa.

     
  8. IsoPylly

    IsoPylly Regular member

    Liittynyt:
    10.09.2005
    Viestejä:
    459
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Itsekin olen ubuntua käyttänyt kohta kolmatta vuotta.
    Ei ole fedorat slackit gentoot suset mandrivat jne, saanut yhtä hyvää arviota itseltäni.

    Katsellaan mitä tuleman pitää.
    ubuntu 8.10 on nyt jo hyvin lupaava
    (toisella koneella pääkäyttis,(ainoa))
     
  9. lauritx

    lauritx Regular member

    Liittynyt:
    05.03.2004
    Viestejä:
    488
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ubuntu ei ole kuin käynyt koneellani, mutta yksi hyvä siinä on keskustelufoorumi.
     
  10. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Ubuntussa ei ole mitään ihmeellistä, kuten ei Gentoossakaan, Debianissakaan, Slackwaressakaan yms..

    Millä tahansa linux-distrolla onnistuu mikä tahansa käyttö. Sopiva käyttö on käyttäjästä kiinni ja eri distron saattaminen käyttäjän tarpeisiin sopivaksi vaatii yleensä enemmän tai vähemmän säätämistä. Joissain distroissa tulee mukana ohjelmia joita yleensä käytetään työpöytäkäytössä, toisissa taas on valmiina ohjelmia joita hyödynnetään palvelinkäytössä. Joissakin distroissa vedetään oletuksena "tiukemmat" rajoitukset (palvelin vs. työpöytä) kuin toisessa, yms yms.

    On hyvä tietää se mitä mikäkin distro tarjoaa: Ubuntuun löytää kohtalaisen hyvin ohjeita (osittain myös Suomeksi), se on helppo asentaa ja mukana tulee työpöytäkäytössä paljon käytettyjä ohjelmia. Mattimeikäläisen kannalta ubuntusta saa vähemmällä vaivalla peruskäyttöön "sopivamman" paketin kuin esim. Slackwaresta tai Gentoosta.

    Gentoo yksilölle? Ubuntu massoille? Tämän voisi käsittää myös siten, että Gentoo valitaan osittain sen takia, että halutaan pönkittää omaa identiteettiä ja egoa jollain ulkoisella tekijällä. Eli distroa valitaan sen distron maineen takia, eikä niinkään tarpeen takia.. Mutta Lettas tarkoittanee varmaan sitä, että Gentoo käännetään juuri sille tietokoneelle sopivaksi jolle sitä asennetaan; näin gentoo saadaan optimoitua raudalle sopivaksi ja sitä kautta saadaan järjestelmään tehokkuutta.
     
    Viimeksi muokattu: 10.08.2008
  11. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Ubuntu uusiutuu aika nopeasti. Turhankin uusia versioita ohjelmista on otettu mukaan uuteen julkaisuun. Usein päivityksissä menee jotain rikki eli joku laite lakkaa toimimasta.

    Ubuntu sopinee parhaiten kotikäyttäjille helpohkon asennusohjelman ansiosta. Kokeneemmalle siitä puuttu mielestäni olennaisia vaihtoehtoja tai sitten en vaan keksinyt miten estetään grubin auttomaattinen asennus noin esimerkiksi.

    Oletuksena Ubuntussa on turhankin paljon palveluita oletuksena päällä ja root-käyttäjän puuttumisesta ja tietoturvastakin voi olla montaa mieltä. Ubuntun ohjelmavalikoima on suppeahko ja sitä joutuu täydentämään muista pakettilähteistä. Siitä syntyy helposti ongelmia. Ja siitä syntynyttä riipuvuussuhde sotkua ei helposti selvitä.

    Joku voisi kertoa löytyykö jo esim VDR toimivana Ubuntuun vai vaatiiko sen käyttöönotto vielä muutaman päivän ahkeran kääntelyn lähdekoodeista että saa TV:n näkymään. Fedoran käyttäjät pääsevät vähemmällä. Riippuu tietty käytetyistä TV-korteista ja kauko-ohjaimmesta.

    Suomen kielen tuki on Ubuntussa kaiketi hyvä. Yksi harvoja jakeluita joissa Voikko toimii. Oikoluku ja tekstinkäsittely ei ole linuxin vahvimpia alueita. Tässäkin firefox-versiossa näkyy teksti punaisella alleviivattuna kun juttua ei ole viitsitty pistää kuntoon. Joskus ennen ihmeteltiin Wordin punaisella alleviivattuja sanoja. Ties montako kertaa sitä kyseltiin aikoinaan.
     
  12. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,408
    Kiitokset:
    218
    Pisteet:
    93
    Tarkoitin tuolla gentoo- heitolla lähinnä seuraavaa:

    50:lle randomilla valitulle henkilölle annetaan tehtävä asentaa linux seuraavien linkkien perusteella:

    http://www.gentoo.org/doc/fi/
    http://www.ubuntu-fi.org/

    Gentoo sopii monille, vaatii vain hitusen enemmän luonnetta opiskella muihin distroihin verrattuna. Tuon testin lopputulos tuskin olisi kenellekään yllätys.
     
  13. afterwin

    afterwin Regular member

    Liittynyt:
    27.03.2005
    Viestejä:
    1,338
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    On tullut muutama Gentoo asennettua samoin jokunen Ubuntu ja sitten joskus muinoin redhatteja. Mandriva joskus sekä Suse pari-kolme kertaa.

    Käytän jatkuvasti Gentoo koneita servereitä että työasemaa. Samoin vielä redhat servereitäkin kun ei ole mitään varsinaista pakkoa vaihtaa tuoreepaan käyttikseen eikä rautaankaan kun vanha jaksaa pyöriä.

    Gentoon valitsin siksi että oli tarkoitus oppia linuxista jotakin muutakin kuin muutaman enterin painaminen ja hyvin olen sen kanssa tullut toimeen. Logiikka sopii minulle. Minusta tuntuu että paremmin olen Gentoolle löytänyt ohjeita kuin Ubuntulle.

    En minä Gentoossa mitään ihmeellistä hohtoa tai loistoa näe tai että se mikään egon vahvistaja olisi.

    Lisää: Ainakin tuo edellä mainittu Gentoon asennusohjehan on erinomaisen yksityiskohtainen joskin englanninkielisenä muutamat kohdat ovat helpommin ymmärrettäviä kuin suomeksi. Ubuntun ohjeeseen en ole tutustunut. Ellen sitten ole sinne päätynyt kun aivan kaikki ei ole suoraan toiminut.

    Vielä vastaus alkuperäiseen kysymykseen:
    Ei siinä Ubuntussa minua ainakaan mikään erityisemmin viehätä.
     
    Viimeksi muokattu: 12.08.2008
  14. T/D/F

    T/D/F Regular member

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Tosiaan, Ubuntun erittäin vahva suomalainen yhteisö voi olla yksi syy siihen, miksi Ubuntusta on tullut suosittu. Toinen syy voi olla Canonicalin tapa mainostaa ja markkinoida Ubuntua - "Linux ihmisille" on erinomainen mainoslause, ja pitää suurilta osin paikkaansa. Eli siis, käyttäjän ei tarvitse tietää tietokoneen toiminnasta tai käytöstä juuri mitään voidakseen käyttää Ubuntua. Laitteistotuki on erinomaista, melkeinpä ainoa laitteistoryhmä, joka tuottaa ongelmia, on uusien läppäreiden wlan-piirit. Ainakin wlan-ongelmia tuntuu näkevän tämän tästä.
     
  15. Ezzet

    Ezzet Regular member

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    866
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Näinhän tämä on! Usein aiemmin on jo todettu, että kokeilemalla se oma distro yleensä löytyy ja jostain aina aloitetaan (yleensä Windows). Hiukan sama, kuin mikä työpöytä on käyttökelpoisin?
    Oma laitteisto asettaa yleensä jonkinmoisen rajan kokeiluille ja käyttöönotolle. Vastakkainasettelua on kuitenkin syytä välttää, koska jokaisella on omat mieltymyksensä.
     
  16. afterwin

    afterwin Regular member

    Liittynyt:
    27.03.2005
    Viestejä:
    1,338
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Jos Ubuntusta olisi ollut noin hyviä kokemuksia olisi kenties jonkinlainen viehätys voinut syntyä. Omat ongelmat ovat olleet sellaisia että edes asennus cd ei ole suostunut käynnistymään. Apua löytyi melko pitkällisen etsinnän tuloksena, englanniksi. Alternate asennusta on pitänyt käyttää myös kun ei muuten ole asennus lähtenyt käyntiin. Wlan ongelmia ei ole ollut. Romppuaseman kanssa on ollut hankaluuksia. Näyttöajuri ongelmia on ollut samoin ja apu on löytynyt englannin kielellä. Nopea on kyllä asentaa jos ei ole ongelmia.

    Gentoon dokumenteista ja muista ohjeista on apu löytynyt ongelmiin helpomman tuntuisesti kuin Ubunbtun ongelmiin. Siksi ei kaiketi ole syntynyt kovin positiivista kuvaa Ubuntun ohjeista ja foorumeista.
     

Jaa tämä sivu