1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kansion salasanasuojaus

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi Pallo 06.06.2005.

 1. Pallo

  Pallo Member

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  67
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Eli miten/millä saan johki kansioon salasanasuojauksen?
   
 2.  
 3. stauf

  stauf Regular member

  Liittynyt:
  14.02.2005
  Viestejä:
  571
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tämä kiinnostaisi minuakin.
   
 4. turska

  turska Regular member

  Liittynyt:
  20.10.2004
  Viestejä:
  4,040
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Tuossa yksi vaihtoehto,tosin ei ole ilmainen.
  Folder Lock 5.2.1:
  http://www.newsoftwares.net/folderlock/?id=dl

  Vaikka kotikoneellaan ei valtiosalaisuuksia säilyttäisikään, kaikkia tiedostojaan ei välttämättä halua antaa jokaisen koneelle istahtavan henkilön tongittavaksi. Mikäli tieto on hyvinkin arkaluontoista, kuten esimerkiksi pankkiasioita tai tärkeitä työtiedostoja, ne kannattaa salakirjoittaa. Vähemmän kriittisen tiedon piilottamiseen riittää kevyempikin ohjelma.

  Folder Lock luo kiintolevylle näkymättömän kansion jonka sisällön voi suojata salasanalla. Tiedostojen suojaamiseen ja piilottamiseeen riittää salasanan määrittely ja tiedostojen kopioiminen kansioon. Folder Lockia ei ladata tietokoneen käynnistyessä joten se ei kuluta tietokoneen resursseja. Kiintolevyn lisäksi ohjelmalla voi lukita myös usb-muistien sekä levykkeiden tiedot.

  Tuossa ilmainen:
  http://www.cypherix.com/cryptainerle/index.htm

  ..tai kikkailemalla WinXP asetuksien kanssa.
  " 14) Säädä tiedostojärjestelmä turvalliseksi.
  A) Mene "Oma Tietokone" ja "Työkalut" ja "Kansion asetukset". Mene "Näytä" välilehdelle ja kruksaa seuraavat valinnat:"Näytä piiloitetut tiedostot ja kansiot" ja "Näytä järjestelmäkansioiden sisältö". Ota kruksi pois seuraavista valinnoista:"Etsi verkkokansiot jne.", "Käytä yksinkertaista tiedostonjakoa jne.", "Piiloita suojatut käyttöjärjestelmätiedostot jne." ja "Piilota tunnettujen tiedostotyyppien tunnisteet". Nämä muutokset parantavat tietoturvaa antamalla sinulle enemmän tietoa tiedostoista joita kiintolevylläsi on.
  B1) HUOM! Seuraavat ohjeet koskevat vain Windows XP Professional versiota! Mikäli sinulla on WindowsXP Home edition, hyppää eteenpäin kohtaan 12B2! Jos et tiedä mikä versio sinulla on, näet sen nopasti, koska Home editionissa ei ole mahdollista säätää seuraavia asetuksia...
  - Valitse C-asema (tai minne Windowsin ikinä oletkin asentanut) ja "Ominaisuudet". Ota kruksi pois kohdasta "Nopeuta tiedostojen etsintää luomalla levyindeksi". Jälleen kerran, on turha luoda turhia lokeja tietokoneesi kiintolevyn sisällöstä, ne voivat olla merkittävä tietosuoja- ja tietoturvariski.
  - Mene sitten "Suojaus" välilehdelle ja poista kaikki muut ryhmä- tai käyttäjänimet paitsi "Järjestelmänvalvojat" ja "SYSTEM" ja lisää "Vahvistetut käyttäjät". Mene sitten "Lisäasetukset" kohtaan ja kruksaa "Korvaa kaikkien alemman tason jne.". Näin saat säädettyä noin oletuksena kaikki kansioiden ja ohjelmien käyttöoikeudet turvallisiksi. :)
  - Mene C:\windows\ kansioon ja aseta "Temp" kansion suojaus välilehdelle "Vahvistetut käyttäjät" -kohtaan "Täydet oikeudet". Tämä kansio on joidenkin ohjelmien väliaikaiskansiona, joten kaikilla käyttäjillä pitää olla sinne kaikki oikeudet.
  - Mene C:\documents and settings\ kansioon ja aseta käyttäjille suojaukset siten, että poistat muilta käyttäjiltä kaikki oikeudet toistensa kansioihin (huom! Ei kuitenkaan "All Users", "Default User", "Local Service" ja "Network Service" kansioihin!), ja annat kullekin käyttäjälle itselleen täydet oikeudet omaan kansioonsa. Älä kuitenkaan poista "Järjestelmänvalvojat" ryhmän oikeuksia mihinkään kansioon! Muista kruksata "Korvaa kaikkien alemman tason jne." jotta asetukset siirtyvät kaikkiin alakansioihin myöskin! Kun olet tämän kaiken tehnyt, jokainen käyttäjä on saanut täydet oikeudet omiin hakemistoihinsa, mutta kenelläkään käyttäjällä (Järjestelmänvalvojaa lukuunottamatta) ei ole mitään oikeuksia toistensa kansioihin! :) Tämä on erinomaista tietoturvan ja tietosuojan kannalta!
  - Jotkin ohjelmat, esimerkiksi Spybot S&D, Ad-Aware ja OpenOffice haluavat, että käyttäjät voivat muokata näiden ohjelmien asennuskansioiden sisältöä (esim. C:\Program Files\OpenOffice\). Asian huomaa parhaiten kokeilemalla, mikäli huomaat että ko. ohjelma ei toimi kunnolla käyttäjänä ajattuna tai se ei tallenna asetuksiaan, sinun pitää muuttaa ko. kansion asetuksia. Vaihda ko. kansioiden suojausasetuksia siten, että annat "Vahvistetut käyttäjät" ryhmälle täydet oikeudet ko. kansioihin. Jos olet paranoidi, voit lisäksi asettaa "Vahvistetut käyttäjät" ryhmälle "Estä" suojausmääritteen "Kirjoitus" kohtaan jokaisella ko. kansioissa oleville .exe ja .dll ja .scr tiedostolle, tämä estää heitä esim. korvaamasta olemassa olevia, luotettavia, tiedostoja joillakin troijalaisilla jne.
  - Voit salakirjoittaa kansion sisällön EFS:llä (Windowsin oma salakirjoitussysteemi joka käyttää 128bit DESX, 168bit 3DES tai 128bit AES salausta riippuen mm. päivityksistäsi ja eräistä muista asetuksista), joka estää myös järjestelmänvalvojia lukemasta ko. kansioiden sisältämiä tiedostoja. Muista kuitenkin, että mikäli asennat käyttöjärjestelmän uudelleen tai resetoit salasanasi jollakin tapaa (eli et siis "Muuta" sitä ko. tilin asetuksista) niin et pysty mitenkään palauttamaan/lukemaan EFS:llä salattuja tiedostoja! Voit käyttää EFS:ää valitsemalla jonkin kansion ja "Ominaisuudet" - "Yleiset" - "Lisäasetukset" - "Suojaa tiedot salaamalla sisältö". Huomaa, että tämä ei suinkaan turvallisesti poista/ylikirjoita ko. kansiossa ennestään olleita tiedostoja, vaan ainoastaan poistaa ne, eli kyseiset tiedostot ovat selkokielisinä luettavissa kiintolevyltäsi kunnes pyyhit kiintolevyn vapaan tilan! Mikäli luot tiedostoja suoraan tähän hakemistoon, ne ovat tietenkin salattuina "aina" eikä mitään selkokielistä versiota niistä jää killumaan kiintolevyllesi. On suositeltavaa kryptata EFS:llä esim. omat dokumenttikansiot sekä tiettyjen ohjelmien (esim. sähköposti ja selainohjelmien) asetus/tilapäiskansiot (C:\documents and settings\käyttäjäX\application data\ohjelma se ja se\). Huomaa, että valitsemasi kansiot ja tiedostot salataan SILLE KÄYTTÄJÄLLE jona olet kirjautuneena sisälle sillä hetkellä kun ko. vaihtoehdon valitset! ÄLÄ siis salaa "Järjestelmänvalvojana" muiden käyttäjien hakemistoja tai tiedostoja!
  B1) HUOM! Seuraavat ohjeet koskevat vain Windows XP home versiota! Mikäli sinulla on Windows XP professional versio, hyppää tämä kohta ylitse ja siirry suoraan kohtaan 14C!
  - Valitse C-asema (tai minne Windowsin ikinä oletkin asentanut) ja "Ominaisuudet". Ota kruksi pois kohdasta "Nopeuta tiedostojen etsintää luomalla levyindeksi". Jälleen kerran, on turha luoda turhia lokeja tietokoneesi kiintolevyn sisällöstä, ne voivat olla merkittävä tietosuoja- ja tietoturvariski.
  - Voit suojata kunkin käyttäjän omat kansiot ja tiedot kirjautumalla sisään ko. käyttäjänä ja sitten valitsemalla C:\documents and settings\ kansion alta ko. käyttäjän kansion ja valitsemalla "Jakaminen ja suojaus" ja sitten laittamalla kruksi kohtaan "Tee tästä kansiosta yksityinen". Näin muut käyttäjät (paitsi järjestelmänvalvojan oikeuksilla varustetut) eivät näe eivätkä pysty muokkaamaan näiden kansioiden sisältöjä, joissa mm. ko. käyttäjän dokumenttitiedostot, kuvat ja asetukset ovat. Huomaa, että jos haluat jakaa joitain dokumentteja tms. sinun tulee laittaa sellaiset tiedostot "Jaetut tiedostot" kansion alle!
  C) Toista "Kohta 14A" jokaiselle käyttäjälle kirjautumalla sisään ko. käyttäjänä ja tekemällä ko. muutokset."
   
  Viimeksi muokattu: 06.06.2005

Jaa tämä sivu