Eli naisystävällä on Acerin E642 läppäri missä prossuna AMD Athlon II P320. Läppäri on alivoltitettu (vakiovoltit maksimikellotaajuudella 1,125V, nykyinen maksimi 0,975V). Tänään läppäri imuroitu. Laite on vakiopaikalla kovalla alustalla, eikä sitä siirretä ikinä. Lämpöjä katsellut HW monitor ohjelmalla ja prossun lämpötila on minimissään 57 astetta. Tätä kirjoittaessa yksi välilehti selaimessa auki lämmöt nousi 68 asteeseen. Pelatessa seikkailupelejä lämmöt on yli 75 astetta kun palaa työpöydälle. Lämpöjen laskemisessa "normaaleihin" kestää kauan. Onkohan tämä mitenkä normaalia? Ohjeita katselin koneen kunnollista puhdistusta varten, eikä se kyllä kiinnostaisi. Joutuu repii näppikset sun muut irti jotta pääsee siileihin ja tuulettimiin käsiksi. Todella "kätevää"...
Puhdistus on paikallaan jos epäilee että sellaiselle on tarvetta, ei nuo lämmöt vielä ole hälyyttävää tasoa. Läppäri ei oikein sovellu kovinkaan hyvin pelikäyttöön siitä syystä että lämmöt tahtoo karata liika ylös.
Puhdistusta ei kyllä huvikseen viitsi tehdä, koska se on hankala toimenpide. Nuo pelit mitä pelataan ovat point and click seikkailupelejä eli hyvin kevyitä pelejä. Kannettavat kyllä soveltuvat niihin hyvin.
Kannattaa vaihtaa piitahnat prosessoriin, jos vain taito riittää. Ei se ole kovin vaikeaa. Avaa koneen katsoo missä prossu on irrottaa jäähdyttimen ja ottaa vanhat tahnat pois ja laittaa uudet tilalle. Uutta piitahnaa saa esim verkkokauppa.comista. Ja kannattaa puhdistaa myös jäähdyttimen ritilikkö. Maalaisjärjellä pitäis onnistuu ku tuntee jotenkin tietokoneet. Netistä löytää hyviä ohjeita.
Edelleenkin sen kannettavan joutuu purkamaan pieniin palasiin, jos haluaa edes prosessorin tuulettimen esiin. Haastava homma se on kenelle tahansa, ellei noita työkseen pura ja kokoa. Maalaisjärjellä tuota konetta ei edes kukaan avaa. Hyvät ohjeet se vaatii sitä varten. Päädyin siihen että ostin paineilmaa ja sillä puhaltelin aukoista sisään. Lämmöt tippuivat selvästi. Parantamisen varaa kuitenkin olisi...
eipä se nyt rakettitiedettä ole se läppärin purkaminen jos vain pieni työkalusetti löytyy. Tuskin sitä rikki saat jos muuten osaa koneita rakennella. Ainakin uudemmissa Asuksissa kaikki oli rakennettu todella selkeesti ja helposti. Melkeinpä kokonaan osiksi purkamiseen meni aikaa noin 5min.
Niin hän se meinaa olla nykykoneissa kun kaikki ahetaan niin pieneen pakettiin. Mutta vähän vanhemmissa koneissa se on ihan helppoa. Itekin oon availlu vanhan koneeni monta kertaa. Kaikkeen pääsee niin helposti käsiksi.
Itellä oli vanhemmassa koneessa lämmöt samalla tavalla korkeet, mutta vielä vähn korkeammat. Piitahna oli iha pilalla. Ei sattunu olee piitahnaa niin laitoin hammastahnaa jossa oli jotain pieniä kiteitä. Lämmöt tippu heti 15 - 20 C.
linkki ei ainakaa nyt näy. itse olen ''hieman'' skeptinen hammastahnan käyttöiästä ja onko siinä jotain kemikaalia mitä ei sovi muhitella prossun päällä.
Niin laitoin piitahnan tilalle ihan perus hammastahnaa ja hyvin toimii. Kun vanha piitahna rapisi pois. Käyttö ikä ei ehkä ole pitkä ja ei välttämättä ole hyvä prossulle mutta samapa tuo kun on vanhakone.
Onkos nyt menty vähän vitsilinjalle? Hopea- tai piitahnan tarkoitus on parantaa lämmön johtumista täyttämällä ne mikroskooppisen pienet epätasaisuudet, joita tasaisissakin pinnoissa aina on. Hammastahnan tarkoitus on joku aivan muu. Älkää nyt tuhotko konettanne uskomalla kaikkea, mitä kirjoitetaan.
Joku harva hammastahna voi toimia jotenkin - niissä saattaa olla piidioksidia hioma-aineena. Mutta todennäköisesti on jotain huonommin lämpöä johtavaa - esimerkiksi kalsiumkarbonaattia. Mutta tahnan hiukkaset ovat yleensä aivan liian suuria joten tyhjän tilan osuus lienee 90-99% välillä. Eli ei kannata riskeerata.
On hyvät työkalusetit joten siitä puolesta kone olisi mahdollista avata. Ja kyllä tuo varmasti onnistuu, jos tulee eteen se tilanne, että kone on pakko avata. Suurin "ongelma" purkamisessa on kun kyseessä ei ole oma kone. Jos olisi oma kannettava niin se olisi jo puhdustettu aikapäiviä sitten ja prossulla olisi uudet tahnat. Toisten koneiden kanssa sitä vaan on paljon varovaisempi. Varsinkin kun kannettavien purkamisesta ei ole paljoa kokemusta...
niinhän se on kun varmasti osais, mutta ei uskalla. Joko teet sen tai kylmästi jätät tekemättä. Kaksi kertaa olen muiden läppäreitä avannut ja iha samallalailla nekin aukee ja menee kiinni. Valintoja valintoja
Ennen sitä kuitenkin kannattaa googlettaa +läppärin merkki ja malli +hardware maintenance manual Ihan virallisen ohjeen kanssa on kivampi availla ja sulkea läppäriä, ei tarvitse arvailla uskaltaako jotain osaa irroittaa "voimalla" ja takaisin kootessa miettiä mihin mikäkin pala pitäisi laittaa takaisin. Availin aiemmin esim. Lenovo T400 tuolla tavoin, ja ainakin sen ohjeet olivat aika hyvät ja yksityiskohtaiset, kertoi tarkasti järjestyksessä mikä osa otetaan irti seuraavaksi ja miten, että päästään seuraavaan osaan käsiksi. Tietenkin harjoittelemallakin oppii kantapään kautta, mutta sitä ehkä haluttiin välttää tässä tapauksessa.
Hammastahnasta sen verran että olen sitä 2vuotta nyt käyttänyt koneprojekteissa ja testeissä ja ero piitahnaan on 5 asteen luokkaa. normi pepsodent xylitol on parasta sen verran huonoa olen todennut että kun puoli vuotta oli tahnat ollut kupari jäähyn alla. oli jäähy pahasti hapettunut. tosin pari pyyhkäisyä hiomapaperilla ja kuuleri oli kuin uusi. Ja läppäreistä sen verran että joissain läppäreissä on prosessorin kohdalla kätevä luukku minkä kautta voi puhdistuksen suorittaa.