Tekniikan amatöörinä kysyn, voiko kokeilla kannettavaan toisen kannettavan virtalähdettä ilman rikkoutumisen vaaraa? Mikä merkitys on esim. wattimäärällä tms. Kokeiltava läppäri on Dell inspiron 1545.
Kuinka paljon voltit ja ampeerit voivat poiketa alkuperäisestä? Meneekö kone rikki, jos kokeilee vääränlaista? Alkuperäinen: 65W / 3,35A / 19,5 V Uusi: 90W / 4,7 A / 19V. Voiko uutta kokeilla?
Jos liian pienet, ei kone lataa tai lähde käymään, tai jos juuri "sillä kinthaalla" pienet, molemmilla mahdollisesti särkyy virtalähde. Jos voltit liian suuret, voi läppäri kärsiä. Jos ampeerit isommat, ei haittaa. Tietty joku järki tuossakin... Liitin ei välttämättä sovi suoraan ja voi napaisuus olla väärinpäin... Esim. tuolta löytyy sopivia... T: Vesku
Voihan sitä kokeilla, mutta muutamia asioita pitää ottaa huomioon, ettei tule vaurioita: 1. Sopiva virtaliitin Oikeanlaisen liittimen merkitys on selvä, jos virtaliitin on liian pieni sopiakseen läppärin liittimeen, se välttämättä saa kontaktia kunnolla, ja jos se on liian suuri, se voi rikkoa läppärin liittimen kiinnitettäessä. Useimmiten parhaiten sopiva liitin on sellainen, joka pysyy paikallaan riittävän tukevasti, mutta ei vaadi liikaa voimaa kiinnitettäessä tai irrotettaessa. 2. Virtalähteen napaisuus Virtalähde muuntaa verkkojännitteen sopivan suureksi tasajännitteeksi, joten ulos tulevan tasajännitteen napaisuudella on merkitystä. Mikäli napaisuus on väärä, läppäri ei käynnisty. Lisäksi virtapuolen komponentit ja akku (jos se on kytketty) voivat vaurioitua jos napaisuus on väärä. Oikean napaisuuden yleensä näkee virtaliittimen lähistöllä olevasta merkinnästä, myös koneen ohjekirjassa ja koneen tyyppikilvessäkin voi olla siitä merkintä. Vastaava merkintä löytynee myös virtalähteen tyyppikilvestä. 3. Oikea käyttöjännite Napaisuuden ohella oikea käyttöjännite on tärkeä. Läppäri ei käynnisty jos sille ei tarjota riittävän suurta jännitettä, ja selvästi liian suuri jännite voi aiheuttaa virtapuolen komponenttien tai akun vaurioitumisen. Pienestä ylijännitteestä ei ole vaaraa, läppäri voi lämmetä hieman tavallista enemmän. 4. Virtalähteen teho Virtalähteen teholla ei ole suurta merkitystä, mutta luotettavan toiminnan takaamiseksi virtalähteen tulisi olla vähintään yhtä tehokas kuin alkuperäinenkin. Alitehoinen virtalähde kuumenee selvästi ja voi ylikuormittua tehontarpeen lisääntyessä, joka taas voi aiheuttaa toimintahäiriöitä ja jopa laiterikon. Ylitehoinen virtalähde on parempi, koska koko sen tehollista kapasiteettia ei käytetä hyväksi, läppäri ottaa tarvitsemansa ja loput jäävät reserviin, ylitehoisen virtalähteen ei pitäisi kuumentua käytön aikana eikä se yleensä ylikuormitu tehontarpeen lisääntyessä. Parhaiten yhteensopiva virtalähde on tietysti toisesta samanlaisesta läppäristä otettu korvaava lähde, koska se on samanlainen kuin entinenkin.