Ongelma Kannettava ohjelmointiin

Viestiketju Uutta kannettavaa ostamassa -osiossa. Ketjun avasi Meci 13.07.2017.

  1. Meci

    Meci Newbie

    Liittynyt:
    12.07.2017
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Mikä on budjettisi?
    700-900 Ehdoton yläraja 1000.

    Näytön koko ja laatu
    Ei niin tarkkaa mutta mielellään 15 ja full HD.

    Mikä on kannettavan pääasiallinen käyttötarkoitus ja mihin muuhun sen tulee soveltua?
    Opiskeluun (4) vuotta ja pääasiassa koodin naputteluun.

    Aiotko pelata kannettavallasi?
    En.

    ”Kannettava vai raahattava”?
    Mielellään kevyt jota voi kantaa mukanaan eli kannettava :D

    Millainen akkukesto tarvitaan?
    Sopiva koulupäiviä ajatellen eli n. puoli päivää.

    Millainen ja minkä kokoinen kiintolevy?
    SSD, isompi aina parempi. Itseltäni löytyy jo erillinen kiintolevy.

    Tarvitsetko sisäisen optisen aseman?
    En.

    Onko sinulla suosikkimerkkejä tai merkkejä, joita haluat välttää?
    Ei mäkkiä.
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,179
    Kiitokset:
    1,225
    Pisteet:
    243
    Koodin kirjoittaja nauttii tarkasta IPS-näytöstä ja hyvästä näppäimistöstä ja kirjoitustuntumasta. Muistia on hyvä olla ainakin 8 Gt ja erillisestä näytönohjaimesta omalla muistilla on hyötyä, mutta välttämätön se ei ole muuten kuin graafisesti vaativammassa ohjelmoinnissa (peleistä puhumattakaan). Suorittimena i7 on tietenkin nopeampana suositeltavampi, mutta uuden sukupolven i5:kin riittää. Alla kaksi ehdotusta, joista ensimmäinen koettelee budjetin ylärajaa.
    https://www.dustinhome.fi/product/5011006261/thinkpad-e570
    https://www.dustinhome.fi/product/5011006260/thinkpad-e570

    Lisäys. Tuolta näyttäisi saavan E570 i7-suorittimella hieman halvemmalla kuin edellisessä linkissä:
    https://www.kannettavatietokone.fi/Kannettavat/Lenovo/20H5006VMX.html

    Lähdin linkkaamaan 15-tuumaisia, koska sellaista kysyit. Henkilökohtaisesti valitsisin jatkuvasti mukana kuljetettavaksi 14-tuumaisen mallin, ellei sitten ohjelmointityö ole sellaista, joka vaatia pitämään useita avoimia ikkunoita samanaikaisesti esillä, jolloin suuremmasta näytöstä on hyötyä.
    Tuollaista 14-tuumaista eli E470-mallia on vaikea löytää i7-suorittimella alle 1000 eurolla, mutta tuossa on yksi sellainen tarjous:
    https://www.kannettavatietokone.fi/Kannettavat/Lenovo/20H1006JMX.html
    Sama E470-malli i5-suorittimella varustettuna:
    https://www.dustinhome.fi/product/5011020631/thinkpad-e470
     
    Viimeksi muokattu: 13.07.2017
  4. Meci

    Meci Newbie

    Liittynyt:
    12.07.2017
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
  5. mnaat

    mnaat Newbie

    Liittynyt:
    20.07.2017
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    1pertti: Suosittelet Lenovon kannettavia myös toisessa ketjussa jossa etsitään ohjelmointikäyttöön kannettavaa. Mikä siinä on suurin syy? Itse olen kans miettinyt minkä kannettavan ostaisin ohjelmointikäyttöön ja Asuksen Zenbookit on viehättänyt ominaisuuksiensa puolesta. Itsellä ohjelmointi tullee olemaan pääosin Pythonia, mobiiliappien koodaamista ja mahdollisesti C. Toisaalta taas tulen käsittelemään isoja tietokantoja ja paljon laskentaa -> SSD, paljon muistia ja laskentatehoa.
     
  6. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,179
    Kiitokset:
    1,225
    Pisteet:
    243
    En ole itse omistanut muita kuin ThinkPad-läppäreitä, aluksi IBM:n logolla ja tämä viimeisin on Lenovo, joka osti IBM:n tietokonetuotannon. Olen oppinut luottamaan ThinkPadeihin ja kun joku kysyy sopivaa kannettavaa johonkin tilanteeseen, tulee ensimmäisenä mieleeni tutkia, löytyykö käytettävissä olevalla budjetilla käyttötarpeisiin soveltuvaa ThinkPad-mallia. Vaikka tätä kirjoittelen T-sarjan läppärillä, on minulla hyviä kokemuksia halvemmistakin ThinkPadeista ja mielelläni suosittelenkin ns. halvempaa yritysmallia silloinkin, kun vaihtoehto voisi olla tavallinen kuluttajamalli.

    ThinkPadeissa, niissä halvemmissakin, on erinomainen näppäimistö ja kirjoitustuntuma, josta ammatikseen kirjoittavatkin nauttivat. Myös "tappihiiri" (trackpoint) on mielestäni mainio verrattuna kosketuslevyyn (touchpad). Ulkonäöllään ThinkPadit eivät silmiä hivele, mutta ne on tehty kestämään käyttöä ja kuljetusta. Sen sijaan pelaamiseen ja muuhun graafista suorituskykyä vaativiin tehtäviin ne eivät sovellu.

    Edellä selitin, miksi olen ehdottanut Lenovoa, mutta se ei siis tarkoita, etteikö Asus Zenbook olisi myös hyvä valinta ohjelmointikäyttöön. Erityisesti pelejä tai muuta vaativaa grafiikkaa koodaaville se voisi olla ThinkPadia parempikin vaihtoehto, sillä onhan Zenbookeissa tehokkaammalla näytönohjaimella varustettuja malleja.

    Muuten - muistelen jostain lukeneeni, että Python ohjelmoijalle suositeltiin Lenovo Yogaa 15,6 tuuman kosketusnäytöllä. Sitä en tiedä, mikä sellaisen tekisi erityisen sopivaksi Pythonille.
     
  7. mnaat

    mnaat Newbie

    Liittynyt:
    20.07.2017
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Ok, kiitos kattavasta vastauksesta. Tuon oman viestin jälkeen sitä mietinkin, että saattaisi liittyä ainakin tuohon täysmittaiseen ja näppäintuntumaltaan hyvään näppäimistöön. Tuo trackpoint vs touchpad on vähän makukysymys. IBM sen (trackpointin) aikoinaan toi markkinoille ja se oli silloin aivan ylivertainen sen aikaisiin touchpadeihin verrattuna. Nyttemmin touchpadit on kyllä kehittynyt niin paljon, että omasssa työ-Dellissä ainakin tulee käytettyä vain ja ainoastaan touchpadia, vaikka siitä tuo tappikin löytyy.

    Itsellä ei noista Lenovoista ole kokemusta kuin siltä ajalta kun se oli vielä IBM. Näytönohjaimet niissä oli heikkoja ja mihinkään pelaamiseen yms. niistä ei ollut, mutta muuten olivat varsin laadukkaita kuten yrityskäyttöön koneen kuuluukin olla. Se että kysyin asiaa liittyi siihen, että onko niissä tiettävästi paremmin laskentatehoa tms. Ne kun ei välttämättä ole spekseistä luettavissa.

    Itsellä ohjelmointi ei ole graafista, niin pitäisi saada vain laatuläppäri. Näppäintuntuma, SSD-levy, paljon keskusmuistia, paljon laskentatehoa. Siinäpä ne taitaa olla. Lisäksi tykkään jos kone on mahdollisimman hiljainen joka puoltaisi alumiinirunkoisen koneen hankintaa. Ainakin äkkiseltään tuntuisi, että runko on parempi rakentaa lämpöä johtavasta materiaalista kuin eristeestä jos haluaa pärjätä pienemmällä tuulettimen pyörittämisellä.
     

Jaa tämä sivu