Nykyinen tietokoneeni hädin tuskin pyörittää Office-ohjelmia, joten olen harkinnut tietokoneen ostamista esim. elisalta. En halua väittelyä osamaksulla ostamisesta, vaan asiantuntevia mielipiteitä alla mainituista tietokoneista. https://elisa.fi/kauppa/#!/tuote/Acer-Aspire-5-Musta?paymentOption=36&deviceVariant=Aspire 5 https://elisa.fi/kauppa/#!/tuote/HP...ntOption=36&deviceVariant=Notebook 15-bw033no https://elisa.fi/kauppa/#!/tuote/Acer-E5-575G-51ZA?paymentOption=36&deviceVariant=E5-575G-51ZA https://elisa.fi/kauppa/#!/tuote/As...entOption=36&deviceVariant=VivoBook 15 X542UN https://elisa.fi/kauppa/#!/tuote/HP...n=36&deviceVariant=Notebook 14-bs026no Silver Olisin erittäin kiitollinen, jos joku voisi auttaa minua valitsemaan parhaan tietokoneen ensisijaisesti opiskelua ja YouTuben käyttöä varten (en oikeastaan pelaa). Kuukausierä ei yli 25e (36kk sopimus). Jos aitoa halua auttaa voi katsoa muitakin vaihtoehtoja kuin mitä ehdotin. Kiitos avusta jo etukäteen.
Noista linkkaamistasi tämä https://elisa.fi/kauppa/#!/tuote/As...entOption=36&deviceVariant=VivoBook 15 X542UN on ylivoimaisesti paras. Siinä on uusi 8:nnen sukupolven 8250u-prossu, jossa on kaksi ydintä enemmän kuin 7200u:ssa. Myös 8gb ramia, ssd + HDD ja erillinen näyttis hakkaa nuo muut tehoiltaan. Tuo acerikaan https://elisa.fi/kauppa/#!/tuote/Acer-E5-575G-51ZA?paymentOption=36&deviceVariant=E5-575G-51ZA ei ole huono, mutta prossuteholtaan selkeästi huonompi kuin edellämainittu.
Koska haet tietokonetta ensisijaisesti opiskelua varten, tärkeintä lienee laitteen kannettavuus eli keveys ja sopusuhtainen koko sekä kohtuullisen pitkä toiminta-aika akkukäytössä. Kun tarkoituksesi ei ole pelata läppärillä, kannattaa unohtaa erillisellä näytönohjaimella varustetut mallit, sillä kyseinen ominaisuus nostaa hintaa ja heikentää akkukestoa. Kannettavuuden suhteen 14" on hyvä kompromissi. Nuori henkilö, jolla ei ole ikänäköongelmia, voi tykätä enemmän kompaktimmasta 13,3" koosta ja joku toinen tykkää, että vasta 15,6" näytöllä Youtube-videotkin näkyvät paremmin. Katsoin pikaisesti läpi tuolla Elisan sivustolla olevan tarjonnan ja ajattelin, että oma valintani niistä opiskelutarkoitukseen olisi asetetuilla hintaehdoilla IdeaPad 520s-14IKB. En ole täysin puolueeton arvostelija, sillä olen itse käyttänyt vain ThinkPad-läppäreitä, jotka nykyisin ovat Lenovon tekemiä. https://elisa.fi/kauppa/#!/tuote/Le...entOption=36&deviceVariant=Ideapad 520S-14IKB Edit. Ajattelin vielä lisätä, että Pekkavaltterin kirjoitus ilmestyi samaan aikaan kuin kirjoitin omaani. Vaikka viestini tuli myöhenmmin, tarkoitukseni siis ei ole missään mielessä kyseenalaistaa edellisessä viestissä sanottua. Lähestyimme vain samaa asiaa eri kanteilta ja halusin tuoda esille, että tässä puheena olevaan tarkoitukseen 7. sukupolven suorittimet (jopa ilman erillistä näytönohjainta) soveltuvat hyvin, vaikka 8. sukupolvi onkin merkittävän paljon tehokkaampi.
Eikös tuon erillisnäyttiksen saa kytkettyä pois, jos sitä ei käytä? Toki voi olla, että jos halvemman tason koneeseen on tungettu kovasti tehoa sisälle, ei ulkoasu ole yhtä miellyttävä, jostainhan se on täytynyt säästää. Mutta 4Gb ramia on kyllä mielestäni vähän turhan nafti, monesti jo chrome vie toista gigaa, puhumattakaan spotifystä, visual studiosta jne E: Tuossa huvikseen kokeilin vanhalla läpyskälläni, missä 4Gb ramia. Chromessa 3 välilehteä auki, visual studiossa projekti pöydällä, spotify idlaa.
Monestikaan ei saa. Joissakin läppäreissä käytetään Optimus-tekniikkaa, joka kytkee erillisen näyttiksen käyttöön vain tarvittaessa, mutta aika tavallista on, että erillinen näytönohjain on aina käytössä, jos sellainen kuuluu kyseiseen malliin. Ensisijaisesti ajattelin kyllä tuota taloudellista puolta. Kun ollaan pienellä opiskelijabudjetilla liikkeellä ja käyttötarve muodostuu office-tyyppisistä ohjelmista, nettiselailusta ja Youtube-videoiden katselusta, integroitu näytönohjain riittää mainiosta ja on halvempi vaihtoehto kuin vastaava malli erillisnäyttiksellä. Periaatteessa samaa mieltä, että 8GB alkaa nykyään olla perusläppärin muistimäärä. Toisaalta 64-bittiselle Windows 10:lle ilmoitettu minimimuisti on 2GB ja suositellulla 4GB määrällä kaikki "normaalit" perustoiminnot ja -ohjelmat toimivat moitteetta. "Normaaleina" perustoimintoina pidän noita edellä mainitsemiani office-sovelluksia, nettisurffailua ja full HD-videon katselua, mutta ei kaikkea välttämättä yhtä aikaa. Kiinnitin kyllä huomiota tuohon 4GB muistimäärään, mutta ajattelin, että toinen kampa on myöhemmin helppo lisätä, jos muistin vähyys alkaa vaivata jossakin yhteydessä. Vasta nyt, kun asia tuli puheeksi tarkistin asiaa lähemmin, ja huomasin, ettei tuossa IdeaPadissa olekaan vapaata muistipaikkaa, vaan muistin lisäys edellyttää alkuperäisen kamman vaihtamista suurempaan. Toisaalta, vaikka tuo Chrome on selaimista ilmeisesti suurin muistisyöppö, alkanee se hidastella 4GB muistin takia vasta, jos on samanaikaisesti auki paljon yli 10 välilehteä, ellei sitten selaamisen aikana pyöritä taustalla muita sovelluksia muistia kuormittamassa.
Niin, eihän budjettia varmaan pakko ole käyttää kokonaan olen vahvasti sitä mieltä, että hintaluokassa alle 800 euroa ei läppäriä kannata ostaa uutena, vaan käytettynä esim VStoresta tai taitonetistä, varsinkaan kun käyttö ei ole Officea kummempaa. Ei ole osamaksusta kokemusta, mutta ainakin Vstoressa yhdeksi maksutavaksi listattu klarna, niillä ilmeisesti jonkinnäköinen osamaksuhomma on? Tuokin polku kannatta ehdottomasti katsoa.