Koneessani on xp ja ubuntu Beeze rinnakkain eri kovoilla. Haluaisin muokata Grubin käynnistysvalikkoa siten, että XP käynnistyy defaulttina eikä Ubuntu niinkuin nyt on tilanne. Keinolla ei ole väliä, sillä on yks hailee vaihtuuko käyttisten järjestys GRUBin listassa vai vain käynnistys järjestys. Olen yrittänyt jo muutamia eri juttuja, mutta niistä on vain seurannut ongelmia(pelkään, että kohta mikään käyttis ei käynnisty). Olen mm. vaihtanut default-kohdan numeroja ja kokeillut savedefault-komentoa myös. Onko mahdollista poistaa vanhempia kernelverioita listasta vain deletoimalla ne? Jos joku tietää ratkaisun niin alla olevaa listaa käyttäen olisi helppo näyttää mitä minun pitää vaihtaa tai lisätä. ## ## End Default Options ## title Ubuntu, kernel 2.6.12-10-amd64-generic Default root (hd1,2) kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sdb3 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img savedefault boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-10-amd64-generic Default (recovery mode) root (hd1,2) kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sdb3 ro single initrd /boot/initrd.img boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-9-amd64-generic Previous root (hd1,2) kernel /boot/vmlinuz.old root=/dev/sdb3 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img.old savedefault boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-9-amd64-generic Previous (recovery mode) root (hd1,2) kernel /boot/vmlinuz.old root=/dev/sdb3 ro single initrd /boot/initrd.img.old boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-10-amd64-generic root (hd1,2) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-10-amd64-generic root=/dev/sdb3 ro quiet s$initrd /boot/initrd.img-2.6.12-10-amd64-generic savedefault boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-10-amd64-generic (recovery mode) root (hd1,2) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-10-amd64-generic root=/dev/sdb3 ro single initrd /boot/initrd.img-2.6.12-10-amd64-generic boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-9-amd64-generic root (hd1,2) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-9-amd64-generic root=/dev/sdb3 ro quiet sp$initrd /boot/initrd.img-2.6.12-9-amd64-generic savedefault boot title Ubuntu, kernel 2.6.12-9-amd64-generic (recovery mode) root (hd1,2) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-9-amd64-generic root=/dev/sdb3 ro single initrd /boot/initrd.img-2.6.12-9-amd64-generic boot title Ubuntu, memtest86+ root (hd1,2) kernel /boot/memtest86+.bin boot ### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST # This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian # ones. title Other operating systems: root # This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS # on /dev/sda1 title Microsoft Windows XP Professional root (hd0,0) savedefault makeactive chainloader +1
Kun uusi kernel-versio tuntuu toimivan, poistelen vanhempia. Säilytän kyllä vielä aina edellisen version, koska pikatestit eivät välttämättä huomaa jotakin fataalia ongelmaa. Vanha kernel-image poistetaan paketinhallinnan avulla: sudo apt-get remove <kernel-image> Näin tehden apt-get pyrkii poistamaan tuon kernel-imagen myös /boot/grub/menu.lst tiedostosta. menu.lst:in käpistelyhän ei poista itse kerneliä. Kun noita kerneleitä sitten tuppaa kovalevylle enemmänkin lähdekoodeineen, alkaa levytila hätäiseen vähenemään. PS. Tuossa tiedostossa on virheitä. initrd:llä alkavat pitää olla omalla rivillään.
Grubissa voi määrittää defaulltti käynnistys valinnan lisäämällä grub.conf tiedoston alkuun rivin "default #" (ilman "), jossa # on käynnistysvaihtoehdon numero ja alkaa nollasta. Eli ensimmäinen tiedostossa oleva title rivi on 0, seuraava on 1, jne. Helpoin tapa on vain siirtää tuo wintoosan käynnistys optio tiedoston alkuun sillä vanhojen kerneleiden poistaminen/lisääminen ilmeisesti pitää tuon winukan option aina alimmaisena joten defaultin määritys sille on hankalaa kun se pitäisi aina muuttaa kun grub.conf tiedostoon tulee muutoksia.
Grub sisältää minimaalisen konsolin. Mikäli konffatessa jokin menee pieleen ja vain grub käynnistyy, voi tätä konsolia käyttämällä saada varsinaisen käyttöjärjestelmän käynnistymään. Joten periaatteessa mitään pelättävää ei ole. Ei muuta kuin testailemaan Yleisestiottaen kannattaa säilyttää jotain live-cd:tä lähimailla, jota käyttämällä voi helposti palauttaa systeemin toimivaksi. Ainakin Linux (ja mahdollisesti myös muiden *nix:ien) tapauksessa.