Lelu läppäriksi hankittu hp pavilion dv6615eo:n näyttis lämmöt on 60-70astetta levossa ja heräs ajatus että pitäiskö vaihtaa tahnat gpu:n. Kun purin tuon läpyskän viimeksi niin jätin tahnat laittamatta koska gpu:n päälle tulevassa heatsink osassa oli sellainen kumisen tuntuinen läpykkä joka asentui siihen päälle. En oikeen nähny merkkejä vanhoista tahnoistakaan joten asia jäi sillee... Nyt tuli mieleen että pitääkö siihenkin laittaa tahnaa, en tollasta kumiratkasua ole ennen nähnyt.
Tuo "kumi" on vissiin jonkinnäköinen lämpöä johtava tarra. Nämä ovat yleensä jokseenkin kestäviä, mutta useimmiten tällä ratkaisulla on irrotuksen jälkeen taipumus huonoon kontaktiin, jolloin lämmönsiirto komponenteista heikkenee. Jos olet vaihtamassa siihen tahnoja, kannattaa tuo lämpötarra rapsutella kokonaan irti ja puhdistaa jäändytinelementti kunnolla ennen tahnan laittamista. Tämä sen takia, että saataisiin aikaan luotettavampi kontakti ja lämmönsiirtokyky pysyisi hyvänä.
Ei vaan ihan kiinteä kuminen/elastinen "tarra" kokeilin laittaa vanhasta prossusta irrotetun heatsinkin tilalle mutta yhtä korkeella nuo lämmöt on.
Kannattaa sitten vaan puhdistaa kunnolla ja laittaa uudet tahnat väliin. Kun on kone auki,niin voit samalla puhdistella pölyt pois jos sattuu olemaan.
Mä vaan kokeilin tuota heatsinkkiä jos ois viilentäny pikkasen. Prossu ja emo käy rasituksessa 50 asteen tienoilla joka on ihan jees mutta näyttiksen lämmöt on liian korkeet. Voishan tuota tietenkin modailla jotenkin.
Sitä tarraa (thermal conductive silicone pad) ei yleensä voi suoraan tahnoihin vaihtaa, koska ne tarrat ovat yleensä 1-3mm paksuja. Tuollaisen korvaaminen jollain lämpötahnalla ei ole kovin hyvä idea. Erittäin todennäköisesti tarvitset kuparipalan (copper shim) JA tahnat siihen väliin. Vanhasta tarrasta ei yleensä myös jää mitään pintoihin, koska se on vain tuollainen kiinteähkö silikooni(eriste) lätkä. E: Silikoonieristeen korvaaminen kuparipalalla ja lämpötahnalla voi vaikuttaa lämpöihin erittäin paljon. Omassa läppärissä lämmöt laskivat alkuperäisestä ~70°C vähän järkevämpään ~30°C maastoon. Myös rasituksessa lämmöt eivät heti hyppää kattoon vaan ne hitaasti kohoavat mihin asti ne nyt sitten nousevatkaan.
Tätä mäkin haen. Huomenna töissä aattelin hioa tuon prossusta irrotetun heatsinkin (vaikkei se kuparia olekkaan) ja laittaa tahnat väliin. katellaan mitä tapahtuu. Mielessä ollu myös seuraavanlainen skenaario. Itse pidän läppärin takaosaa aina jonkun kirjan tai muun vastaavan päällä, eli kone on pikkasen kenossa. En nyt muista linkkiä mutta joku oli mountannu 120mm kotelotuularin läpyskän omien tuuletusaukkojen kohdalle ja usb:lla vetäny virrat. Oli aika veikeen olonen kapistus, sopis ihan hyvin tollaseen leikkiläpyskään. ;D
Saako sitä enää sen jälkeen kiinni/kasaan? Vai käykö sille näin? Toimii muuten yllättävän hyvin tuo "läppäri". Ylimääräiset alumiinimötikät otettu vanhoista näytönohjaimista (vähän väkivalloin) ja kiinnitetty ebay™ adhesive thermal greasella. Lähtevät ehkä vasaralla irti. Eipä tuo nyt kovin mahdotonta ole. Itse ottaisin virrat joko DVD-aseman tai kiintolevyn virtaliittimestä (ei ole 500mA rajoitusta), niin jää USB-portit käytettäväksi.
Mä eilen vähän mallailin niin kyllä pitäs mennä kasaan. Tänään illalla ollaan viisaampia. Pitää miettiä tuota tuulari asiaa vielä.
Oho, onpa nätti vehje. Itekkin olen joskus "töissä" kasaillut pöytäkoneesta väliaikaisen testikokoonpanon muistien ja muiden testaamista varten, mutta taitaa olla ensimmäinen kerta kun olen nähnyt missään pöydälle kasatun "läppärin". Tossa on varmasti vähän saanut miettiä että tuon saa nätisti kotelosta pois ilman vaurioita.
Eipä tuossa ole mitään kun vaan ruuvit irti ja kuoret pois. Testikäyttöön tuo oli tarkoitus jättää, mutta Ubuntu + Tvheadend -palvelin houkuttelee kovasti. E: Houkutteli ihan liikaa: http://www.youtube.com/watch?v=GBHqaGJUnos