Firmaan uusi kone

Viestiketju Uutta tietokonetta ostamassa -osiossa. Ketjun avasi byvisa 05.06.2008.

  1. byvisa

    byvisa Member

    Liittynyt:
    04.06.2008
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Moro!

    Aloitin kesäduunit uudessa paikassa jossa olisi tarkoitus laittaa hommat toimiin paremmin toimiston puolella. Ensitöiksi on hommattava uusi tietokone.

    Kyseessä metallialan pk-yritys ja koneelle asettaa vaatimuksia lähinnä CAD-ohjelma. CADia käytetään lähinnä 2-ulotteisten piirustusten tarkasteluun mutta tämä johtuu myös siitä että entinen ei ole 3d:hen oikein kyennyt. Joten näytönohjain on melko keskeinen kysymys (kuten aina). Muut ohjelmat ovat sinänsä melko kevyitä ( yleisiä toimisto-ohjelmia) mutta syövät paljon muistia. Neljä ydintä lienee hyvä ratkaisu monen ohjelman samanaikaiseen käyttöön?

    Lupasin pomolle koota hyvän paketin kun kehuin koonneeni aiemmin itselleni kotikoneen ja on toiminut hyvin. Tästä on kuitenkin aikaa ja tietoni ei ole enää ajantasalla joten joutuisin perehtymään koko hommaan täysin uudestaan. Muut hommat painaa päälle ja ei ole aikaa perehtyä riittävän hyvin asiaan joten toivon että joku kasaisi koneen esim hintaseurantaan.

    Vaatimukset:
    -pöytäkone
    -24" hyvän hinta/laatusuhteen näyttö
    -neljä ydintä? tai kaksi nopeampaa?
    -4GB keskusmuistia
    -pieni nopea kiintolevy käyttöjärjestelmälle (sellainen raptor vai mikäsenyoli)+500GB tiedostoille
    -laadukas kotelo, onko sellaisia joissa olisi kunnon ilmansuodatin? (ei niinkuin sonata 3:ssa)
    -käyttis xp prof tai vista
    -myös näppis ja hiiri, ei kaiuttimia

    Budjetti 1600€ +-100€ ja siinä on pysyttävä

    Kotelon suodattimella tarkoitan esim vaahtomuovia joka pysäyttäisi paremmin ilmassa olevan "metallipölyn". Onko sellaisia? Jos tämä lisää esim lämpöjä tai maksaa paljon niin normi kotelokin käy.

    Toivottavasti joku viitsisi kertoa minkä nimiset komponentit omaavat tänäpäivänä hyvän hinta/laatu-suhteen ja täyttää vaatimukseni, sekä kokoisi paketin hintaseurantaan, niin olisin kovin kiitollinen. Luotettava toimivuus on kaiken a ja o!

    T:Ilmaistyötä teettävä ;)
     
  2.  
  3. Euphemos

    Euphemos Regular member

    Liittynyt:
    13.07.2005
    Viestejä:
    2,607
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Koska budjetti on noin pieni, menevät Dellin ja HP:n yrityskoneet pahasti yli budjetin, vaikka kuinka yrittäisi tinkiä ja tarjousta pyytää.

    Erityisen haasteen muodostaa datavarmennus, sillä kiintolevyjä pitäisi olla RAID-6 -pakassa vähintään neljä kahden levyrikon varalta, ja tällöin WD Velociraptorit tulevat liian kalliiksi. Niin ikään RAID-6 tuottaa omat pulmansa, sillä sitä ei ainoastakaan kuluttajaluokan emolevystä löydä, vaan pitäisi hankkia n. 300 euron Promise SuperTrak EX4650 SATA-RAID -ohjainkortti PCI-E x8 -väylään, ja mikä hienointa, näitähän ei tietenkään saa Suomesta, ellet onnistu Promisen maahantuojan eli monopoliasemassaan sangen kusipäisen Verkkokauppa.comin kanssa asiasta neuvottelemaan.

    Mutta oletetaan nyt, että saat tuon Promisen ohjaimen noin 300 euroon Verkkiksestä ja tuplapariteetti-RAIDin. Mitä seuraavaksi?

    Kiintolevyt. Neljä kappaletta Western Digitalin WD6400AAKS 640GB -levyjä, nopeimpia mitä alle satasella irtoaa ja edullisia korvata myöhemmin. Toiset 300 euroa, tulee kumminkin edullisemmaksi kuin 300GB Velociraptor (260e) tai testatummat RE2-"yritysmallit".

    Emolevy. Vaatii vähintään kaksi PCI-E x16 slottia, jotka toimivat sähköisesti vähintään x8:na. Kelvollinen vaihtoehto tällä erää on 117 euron MSI P35 Platinum.

    Prosessori. Riippuen budjetista, E8400 boxed (166e) tai Q9300 boxed (243e).

    Näytönohjain. Modatako vaiko eikö modata? 151 euron Club3D Radeon HD3870 512MB:stä voi softamodata graafiseksi 3D-työkaluksi yhdeksän kertaa kalliimman (ja mallinnuskäytössä kolme-neljä kertaa tehokkaamman) FireGL V8600:n, mutta tällöin takuu menetetään. Ongelma ei kuitenkaan ole suuri, johtuen tuosta järkyttävästä hintaerosta, jolloin kortin mahdollisesti hajotessa voi aina ostaa halvalla uuden tilalle. Kannattanee tosin joku ihan perusnäyttis (kuten 30 euron HD3450) pitää varalla, jotta saa nopeasti vaihdettua näyttiksen työajan suuremmin kärsimättä.

    Väliaikakatsaus: E8400:n kanssa n. 1030e ja Q9300:n kanssa n. 1100e. Alkaa 24-tuumaiset näytöt pudota pelistä pois...

    Muistit. 2x2GB Transcendin halpaa DDR2-800 CL5 -perusmuistia, 70e.

    Optinen asema. Mikä vaan SATA-väyläinen, kunhan halvalla lähtee, esim. Samsung SH-S203D/SH-S223F, n. 25e.

    Koppa+virtalähde. Antec Three Hundred pestävillä pölysuodattimilla, 55e (paremmat voit vaihtaa tilalle, jos noi ei riitä) ja Enermax Modu82+ 425W, 83e (hyötysuhteeltaan tämän hetken parhaimpia, jännitteiltään vakaimpia ja täten vähiten vikaherkkiä ja kuumenevia powereita). Ainahan toki kahden virtalähteen koppa olisi parhautta, mutta menee reippaasti yli budjetin.

    Näyttö. Jos niitä 3D-malleja aletaan nyt vääntämään, niin TN-paneelit saa samantien unohtaa kehnon väritoiston ja katselukulmien vuoksi ja tilalle 6ms 1920x1200 S-PVA -paneelilla varustettu 22-tuumainen Lenovo L220X (447e Verkkokaupassa). Tästä näytöstä ei vikoja löydy, paitsi ehkä sisustuksellisuuden suhteen, mutta sehän ei ole olennaista.

    Eli näillä kuluttajahinnoilla oltaisiin nyt vähän päälle 1700 euron E8400:n kanssa. Tähän kun vielä käyttikseksi Vista Business 64-bit SP1 OEM (116e), niin mennään aika reilusti yli. Mutta ei hätiä mitiä. Kun firman kautta osat tilaa pakettina, saat varmasti tingittyä kokonaishinnan tuohon 1700 euroon, kenties kasauksineen päivineen, jolloin ainakin muiden osien kuin näytönohjaimen takuuasiat olisivat kunnossa.

    Eli eikun vaan rutkasti onnea sen Promise SuperTrak EX4650:n metsästykseen.

    Edit: jos haluat säästää rahaa, ICH9R south bridge tukee RAID 10 eli peilaavaa+raidoittavaa RAIDia ilman pariteettibittejä. Tämäkin kestää kaksi levyrikkoa, mikäli kummatkin peilaavat levyt eivät hajoa, mutta vaikka lukunopeudessa ei ole mainittavaa hitautta, on se merkittävästi hitaampi (vain muutama megatavu sekunnissa) levylle kirjoitettaessa tuon integroidun halpapiirin vuoksi, sillä se ei jostain kumman syystä käytä prosessoritehoja hyväkseen -> kone hyytyy täysin, oli prosessoritehoja vapaana kuinka paljon tahansa. Myös vikasietoisuus on tuolla heikkoa luokkaa.

    Edit2: Verkkiksen valikoimista näyttäisi löytyvän aiempi malli eli SuperTrak EX4350 hintaan 355e, josta löytyy RAID 6 -tuki. Tässäkin on oma dedikoitu prosessori, joten se ei vie CPU-tehoja. Huomasin myös, että RAID-60 vaatisi vähintään kahdeksan levyä, joten käyttöä nopeuttava nk. raidoitus ei onnistu, ellei halua sitten siirtyä käyttämään tuota RAID 50:ttä (jolle tuki ainoastaan EX4650:ssä), jolloin sallittujen levyrikkojen määrä laskee yhteen. Luotettavuus ilmeisesti kumminkin on prioriteettina, joten RAID 6 on siis se turvallisin vaihtoehto.
     
    Viimeksi muokattu: 05.06.2008
  4. kosvi

    kosvi Regular member

    Liittynyt:
    28.12.2007
    Viestejä:
    241
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Noh, en tiedä oliko tässä jotain pientä vinoilua vai mitä, mutta esitänpäs vielä omia mielipiteitä.

    Varmistukseen mielestäni riittää vaikka usb-kovalevy, jolle varmistukset ajetaan AUTOMATISOIDUSTI kerran päivässä. Automatisoidusti siksi, että muuten niitä ei kuitenkaan tehdä. Lisäksi ne tulee polttaa vaikkapa kerran viikossa cd:lle / dvd:lle. Näin laitteiden hajoaminen ei johda kuin pahimmillaan viikon töiden hukkumiseen. Ellei tosi huono säkä käy. Jos ympäristö on pölyinen, kannattaa oikeasti varautua kovalevyjen laukeamiseen ennen aikojaan.

    Näyttöä valittaessa olisi jännä kuulla, tarvitaanko hyvää värintoistoa vai tehdäänkö vain jtoain rautalankamalleja? Tuntuu jännälle, että värintoisto olisi tärkeää jos tarkoitus on tehdä vain jotain muotoja, joita sitten työstetään metallikoneilla. Mutta etpä kertonut tarkemmin millaisesta mallinnuksesta on kyse.

    Näyttis on tosiaan syytä varmaan hommata kuten sanottu ja softamodata. Halvempi se on kuin ostaa tuollainen oikea mallinnuskortti.

    4GB muistia vaatii jo oikeastaan 64-bittisen käyttiksen, jotta siitä saadaan täysi hyöty.

    Edit: enpä nyt kiireessä löytänyt, mutta tuli mieleen, että voihan varmistukseen ostaa myös erillisen verkkolevypaketin, joihin varmaan voi saada ainakin jonkinlaisen peilauksen. Tälle vetelee varmistukset vaikka joka yö ja sieltä sitten polttelee talteen. Tuskin noita varmistettavia töitä yli 16GB tulee viikossa? (tämähän vais sen 2 dvd:tä)
     
    Viimeksi muokattu: 05.06.2008
  5. Euphemos

    Euphemos Regular member

    Liittynyt:
    13.07.2005
    Viestejä:
    2,607
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    USB vain on siirtotienä tolkuttoman hidas, eli eSATA-liitäntää kannattaa käyttää, kun semmoinen on olemassa (tuossa lankussa peräti kaksin kappalein). Mutta tosiaan noiden ulkoisten levyjen kanssa saa olla tarkkana, jos niille ei ole mitään suojausta metallipölyltä... ja nehän myös kuumenevat ihan kohtalaisesti tuulettimettomissa umpikoteloissa.

    Promisen kortille voisi olla vaihtoehtona Adaptec RAID 3405 (290e), mutta siinä on hitaampi prosessori, joka ilmeisesti myös kuumenee enemmän ja täten vaatii parempaa ilmanvaihtoa kopalta.
     
    Viimeksi muokattu: 05.06.2008
  6. byvisa

    byvisa Member

    Liittynyt:
    04.06.2008
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitoksia vastauksista. Kartoitin koneen vaatimuksia hieman paremmin ja CADin käyttö on lähinnä vain 2-ulotteisten piirustusten tarkastelua/tulostusta valmistamista varten. Koneella ei siis tehdä suunnittelua ja 3d mallinnukseen ei ole tarvetta. Muut ohjelmat ovat perus toimisto-ohjelmia.

    Mielessäni oli siis ihan kuluttajakäyttöön tarkoitettu peruskone. Tiedostojen varmuuskopiointiin pitäisi kuitenkin kiinnittää huomiota ja siihen että ilmanlaatu on huono (eli sitä "metallipölyä" saattaa sielä väliin olla).

    Tällä hetkellä käytössä on läppäri jossa windows xp home edition. Tämä läppäri ja uusi kone olisi saatava tiedostoiltaan (molemmilla kuitenkin omat ohjelmat) identtisiksi. Eli läppäri on aina valmiina kantoon ja sisältää samat tiedostot kuin pöytäkone. Tämä "synkronointi" pitäisi tapahtua automaattisesti.

    Eli läppärillä on yksi kiintolevy jonka yksi kansio on aina synkronoitava pöytäkoneen kanssa. Pöytäkoneessa on oma kiintolevy pelkille tiedostoille, joka siis synkataan.

    Tämän lisäksi nämä synkronoitavat tiedostot olisi varmuuskopioitava kolmannelle kiintolevylle. Mikä olisi tähän paras ratkaisu? Miten tämä on huomioitava pöytäkoneen käyttiksen hankkimisessa? Ajattelin laittaa toisen 500GB kovon pöytäkoneen koteloon suojaan jolle varmuuskopioidaan. Verkko hoituisi adsl-poksin avulla. Saako tätä toimimaan näin ja helposti?

    Koneeksi kasasin tällaisen. Muutosehdotuksia? Tuo 150GB raptor kovo on siis pöytäkoneen käyttikselle ja ohjelmille ja 500GB on pöytäkoneen tiedostoille jotka siis synkataan läppärin yhden kansion kanssa ja myös varmuuskopioidaan esim toiselle 500GB kovolle (ei vielä listassa)joka olisi pöytäkoneessa.

    -S55 musta alumiini ATX-kotelo
    -550W, NeoHE 550, ATX2.0-virtalähde
    -IP35 PRO S775 IP35 DDR2 SATA2 GLAN HD 8-CH
    -CORE 2 QUAD Q9300 2.5GHz
    -4GT DDR2 800MHz (PC-6400), Vitesta, Dual-kit, 240-pin DIMM
    -150 GB, Raptor, 3.5", SATA/150, 16MB, 10000RPM
    -500GB Spinpoint T166, 3.5", SATAII/300, 16MB, 7200RPM
    -HD 3870 PCI-E 512MB DDR4 256 BIT
    -DVD+-RW Dual Layer, SH-S223F/BEBN, 22x8x48x, SATA
    -G2400W DVI-D/HDMI/1000:1/24" WIDE, musta
    -WINDOWS VISTA BUSINESS DVD 32-bit FI OEM
    -Basic Black Valuepack PS/2 OEM (näppis/hiiri)

    1612.70 € Jimm's PC-storesta
     
  7. byvisa

    byvisa Member

    Liittynyt:
    04.06.2008
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kommentoikaa edes tuota konepakettia, että onko siinä yhteensopimattomia osia ja onko siinä jotain huonoja tai ylihintaisia komponentteja...
     
  8. Euphemos

    Euphemos Regular member

    Liittynyt:
    13.07.2005
    Viestejä:
    2,607
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Olen saanut sellaisen käsityksen, että Verkkokaupan yritysmyynti toimii paremmin kuin Jimmyn, joka on enemmänkin lifestyle-kauppa.

    Minkäsmoiset lisenssit noihin CAD-ohjelmiin on? Salliiko ne asennuksen Vistaan? Jos ei, niin on parempi hankkia samantien 64-bittinen Vista ja pelätä BSA:ta.

    Synkronointiin ja varmuuskopiointiin voit käyttää 30 dollarin hintaista SyncBackSE:tä, joka toimii myös Vistassa (ilmeisesti 32-bittiseksi emuloituna 64-bittisessä Vistassa).

    Jos jokin Raptor, niin ehdottomasti Velociraptor. On hiljaisempi, käy viileämpänä ja rutkasti vanhoja Raptoreita nopeampi. Ja tosiaan varmuuskopiointiin RAIDin puuttuessa verkkolevy tai eSATA-levy, joita ei tosin Jimmyllä myydä (lukuun ottamatta jotain mahdollisesti paskoja Akasan 3,5" eSATA-koteloita, joihin voi laittaa normaalin SATA-levyn sisään).

    Virtalähteeksi mieluummin Corsair VX450W (72e) kuin Neo HE.
     
    Viimeksi muokattu: 05.06.2008
  9. wii4ever

    wii4ever Regular member

    Liittynyt:
    23.12.2007
    Viestejä:
    240
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    eikös cad käyttöön ole parempi joku quadro näyttis... paitsi että menee vähän yli budjetin koska quadro fx4500 maksaa 1800€..
     
  10. Euphemos

    Euphemos Regular member

    Liittynyt:
    13.07.2005
    Viestejä:
    2,607
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    CAD-käytössä kyllä FireGL:tkin nykyajureilla pärjäävät oikein hyvin Quadroille, eli periaatteessa on makukysymys, haluaako softamodata 8800GTS G80:n Quadro FX4600:ksi vai HD3870:n FireGL V8600:ksi.
     
    Viimeksi muokattu: 09.06.2008

Jaa tämä sivu