1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Epävirallinen foorumin käyttöopas

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi Agent_007 09.01.2005.

 1. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  [bold]Ennen kuin alat lukemaan tekstiä pidemmälle pistä aluksi silmät kiinni ja hengitä pari kertaan syvään ja rauhallisesti, kun olosi on hieman rentoutunut voit jatkaa lukemista[/bold]
  [bold]Ja tämäkin opas on vielä työn alla =)[/bold]

  Foorumin viralliset säännöt suomeksi:
  http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/2717
  ja samat säännöt englanniksi:
  http://forums.afterdawn.com/thread_view.cfm/2487

  Käyttäjien oma osto- ja myyntipalsta eli Markkinapaikka sisältää myös omat sääntönsä:
  http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/637858

  Muutama kohta joita ei ole säännöissä, mutta olisi mukava, että niitä noudatetaan:
  *Älä aloita samaa viestiketjua toisella keskustelualueella siinä toivossa, että joku sinne jotain vastaisi. Eli tee vain yksi viestiketju ja mieluusti oikealle keskustelualueelle.
  *Olisi toivottavaa ettet häipyisi foorumeilta heti, kun olet saanut vastauksen mahdolliseen kysymykseesi, vaan voisit vastavuoroisesti koettaa auttaa muita käyttäjiä (älä kuitenkaan yritä väkisin taistella tuulimyllyjä vastaan).

  Ja niille jotka ihmettelevät miksi foorumeilla ei saa neuvoa piratismin harrastamista, vaikka täällä on P2P-aluekin, niin kerrottakoon selvennyksesi, että P2P ei ole sama asia kuin warettaminen/piratismi (Piratismi ei myöskään ole yhtä kuin AVI, DIVX/XVID, MP3 jne...).

  Eli kun jotain asiaa tai kysyttävää tulee, niin toimi seuraavasti:
  1. Rauhoitu ja mieti tilannetta hetki.
  2. Käytä Hae viestejä -toimintoa, yritä onnea Googlella, lue ohjekirjaa/manuaalia ja katso jos löytyy aikaisempi viestiketju, webbisivu tai neuvo, jolla ongelman ratkaiset tai johon voit jatkaa keskustelua (kannattaa kokeilla englanninkielisiä hakusanoja ja lyhenteitä jos tietotaitoa löytyy).
  Google hakuohje: http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/97640
  3. Jos kohdasta 2 ei ollut apua tai tietotaidot eivät moiseen riitä, niin aloita ongelmasta/asiasta uusi viestiketju oikealle alueelle.

  Aloita uusi viestiketju (muista aloittaa se oikealla keskustelualueella)
  Sivulla on hyvin selvät ohjeet mitä mahdollisuuksia viestin muotoilulle on. Tässä kuitenkin muutama huomautus:
  *Aihe (otsikko) kohdassa mikään muotoilu ei toimi, eli et saa [bold]lihavoitua[/bold] etkä kursivoitua otsikkoa viestiketjullesi, vaikka kuinka olisi tarvetta. Aiheen muokkaus onnistuu jälkikäteen (myös ylläpidon/moderaattorien toimesta), mutta kannattaa kokeilla kirjoittaa heti ensimmäisellä aihetta kuvaava aihe/otsikko, jotta muiden ihmisen elämä helpottuu.
  *Jos haluat kuvia viestiketjuun, niin ne täytyy aluksi siirtää web-palvelimelle, eli
  Koodi:
  [img]c:\omatkuvat\ongelma.jpg[img]
  ei siis toimi oikein.
  https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?hl=fi&answer=38066 tuossa opas heille jotka eivät kuvankaappauksia ole koskaan ottaneet.
  http://www.imageshack.us/ tuota on helppo käyttää kuvien nettijakeluun, jos tietotaito ei ole vielä sillä tasolla, että FTP-ohjelmia osaisi käyttää tai ei jostain syystä omista sivutilaa tai haluaa pitää jonkinlaista anonymiteettiä yllä.
  *Kuvien sisällöstä, kannattaa karsia kuvista kaikki turha pois ja käyttää JPG-, PNG- tai GIF-formaattia, jotta kuvatiedostot saa mahdollisimman pieniksi ja muidenkin on niitä mukava katsella. Ei myöskään mieluusti mitään henkilökohtaista kuviin kiitos (ei yksityisiä henkilöitä, alastonkuvia, pornoa, aikuisviihdettä tai mitään muutakaan säädytöntä, rasistista jne...), keskustelualueilla on muitakin ihmisiä kuin sinä, joiden mielen- tai sielunrauha voi moisista häiriintyä. Kannattaa myös huomata että kuvan URL on helppo tarkistaa eli www.munisp.fi/matti.meikalainen/kuva.jpg kohdasta on helppo poimia nimesi, mutta www.munisp.fi/mmeika/kuva.jpg tuosta ei.
  *linkeistä, jos linkki on todella pitkä aja se http://tinyurl.com/ tuon sivuston kautta lyhyemmäksi ja pistä se lyhyt linkki tänne (esim. linkki tähän viestiketjuun tinyurl kautta on http://tinyurl.com/5wd4j ). Foorumi ei myöskään tee linkkejä muista kuin http:// -alkuisista osoitteista, joten esim. ed2k-, ftp- ja https-alkuiset linkit jäävät tekstiksi. Linkkien perään kannattaa jättää yksi välilyönti, jotta linkkien jäsennin ei sekoa ja lisää URL:in perään jotain siihen kuulumatonta.

  itse viestin sisältöön:
  *Kirjoita selvästi:
  - eli ei turhia erikoismerkkejä(! ? * / \ jne...), yksi huuto- tai kysymysmerkki on tarpeeksi.
  - selkeitä lauseita, joissa on jonkinlainen sanajärjestys.
  - unohda oudot murteet, slangisanat, TeiniX (vaikka olisit qinka ihqu), 1337 (vaikka olisit kuinka uber), CAPS LOCK jne...
  Nämä kohdat eivät kuitenkaan tarkoita sitä että Viesti pitäisi oikoluetuttaa Äidinkielen lehtorilla, tärkeintä on se, että muutkin kuin sinä saavat tekstistä jotain selkoa.
  *Sisältö:
  - kuvaile ongelma/asia mahdollisimman selkeästi, ongelmien kohdalla myös mahdollisesti minkä seurauksena se tuli ja mitä on koetettu tehdä sen ratkaisemiseksi.
  - ennen LÄHETÄ -napin painamista lue viesti vielä ajatuksella läpi ja tarkasta, että asia on oikein ja järkevästi kirjoitettu (tarkista kaikki numeroarvot vielä kertaalleen, 51 megatavua perusmuistia PC:ssä naurattaa vain hetken)
  - älä kirjoita turhaan asiaan liittymätöntä tekstiä, eli vaikka ajelit Helsingistä Ouluun ja kävit kahvilla siinä matkan aikana, ei sillä ole mitään tekemistä DVD-levyjen kuluttajahintojen kanssa.
  - jos on useampi kysymys samasta aiheesta, niin kysymykset on hyvä numeroida, se helpottaa muiden vastaamista.
  - jos olet epävarma jostain asiasta, niin ilmoita siitä, mutta älä kutsu itseäsi tyhmäksi, tuhoat vain mielenterveyttäsi itseäsi loukkaamalla.
  - jos englanti on hataralla pohjalla tai haluat ohjeita ainoastaan suomeksi, niin ilmoita myös siitä.
  - älä mieluusti tarjoa avusta palkkiota.
  - ei puhelinnumeroita, osoitteita, nimiä tai muuta henkilökohtaista infoa (voit saada yllättävää palautetta, eikä kaikilla ole myöskään mahdollista tarkistaa onko kirjoittaja mainitsemansa henkilö)
  - jos laitat viestin mukaan ohjelmien virhelogeja, niin tarkista myös ettei niiden mukana mene jotain henkilökohtaista tietoa tai jotain keskustelualueen sääntöjä rikkovaa
  - jos haluat väitellä toisten keskustelijoiden kanssa, niin areena on vapaa. Varaudu kuitenkin perustelemaan/todistamaan väitteitäsi eli mieti kahdesti mitä kirjoitat, älä kuitenkaan ala arvostelemaan väitteen kirjoittajaa tai nimitellä häntä. Makuasioista kinastelu on turhaa (toiset pitävät mansikoista ja toiset mustikoista).
  - ei piraatti/ware-julkaisujen tiedostonimiä, tarkistussummia tai muutakaan lataamista helpottavaa tietoa, eli ei rehvastella sillä että on ladattu elokuvan_nimi.RELLAAJA.RELLUN_TYYPPI.julkaisukanava.avi-tiedosto, jota ei sitten osata katsoa/saada toimimaan.
  - kiittää saa, on myös hyvien tapojen mukaista ilmoittaa, jos ongelma ratkesi ja millä keinoin, jotta muutkin voivat saada apua vastaavaan ongelmaan.

  Käyttäjistä ja käyttäjätasoista:
  http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/36933
  tuossa on listattuna eri käyttäjätasot ja niiden ansaitsemisperusteet. Ainoa etu mitä normaalikäyttäjä saa käyttäjätasoista on mahdollisuus vastata "vanhoihin" keskusteluihin (ominaisuus on kaikilla testikäytössä, tosin tässäkin kannattaa käyttää omaa järkeä, eli vanhoihin ketjuihin on harvemmin mitään syytä/järkeä vastata eli jätä ne suosiolla rauhaan) ja että voi lähettää "rajattomasti" viestejä, eli viestien välissä ei ole pakollista odottamistaukoa.

  Nimimerkistä ei kannata vetää mitään varmoja johtopäätöksiä, esim. nimimerkki tyttö84 ei siis välttämättä tarkoita että kirjoittaja on tyttö/nainen ja syntynyt vuonna 1984 (hyvä tapa saada apua teknisissä asioissa on esiintyä kauniimman sukupuolen hehkeänä edustajana ^_^).
  Sama ohje koskee käyttäjätasoja, eli vaikka jollain lukee Newbie nimimerkin alla, niin se ei tarkoita sitä, että henkilö olisi nuori ja täysi tumpelo kaikessa (senior- ja junior-termeillä ei ole myöskään mitään tekemistä kirjoittajan iän kanssa).
  Kaikki foorumeille kirjoittavat eivät myöskään välttämättä asu Suomessa vaikka suomea puhuvatkin.

  Viestin lähetys:
  Kun viesti on lähetty ei se välttämättä näy aivan heti keskustelualueilla, mutta kyllä se sinne ilmestyy, joten älä panikoi ja lähetä samaa viestiä uudestaan. Jos viestiä lähettäessä tulee virheilmoitus, niin palaa selaimen Takaisin/Back-näppäimellä takaisin edelliselle sivulle ja jos olit aloittamassa uutta viestiketjua niin tarkista kyseiseltä aihealueelta ilmestykö viestiketju jo sinne. Jos olet vastaamassa aikaisempaan viestiketjuun, niin paina viestin kirjoitussivulla selaimen Reload/päivitä-nappia ja katso onko viesti mahdollisesti ilmestynyt ketjuun ennen kuin painat uudestaan Vastaa-nappia.

  Viestin (aiheen/otsikon) muokkaaminen/editoiminen:
  Jos huomaa viestin kirjoittamisen jälkeen, että jokin kohta ei mennyt ihan oikein, niin
  [​IMG]-kohtaa painamalla viestiketjussa oman viestin päällä, pääsee kyseistä viestiä muokkaamaan.
  Aiheen/otsikon muokkaus onnistuu sivun lopussa olevaa [bold]Muokkaa viestiketjun otsikkoa[/bold] -linkkiä painamalla
  [​IMG]

  Viestin raportointi moderaattoreille:
  Kyseessä ei ole siis mikään vasikoi petturit/luopiot isoveljelle palkkion toivossa peli, vaan mahdollisuus ilmoittaa moderaattoreille, jos jokin viesti mielestäsi rikkoo foorumin sääntöjä tai muuten vain kaipaan moderaattorien huomiota (esim. viesti on väärällä alueella). Linkki löytyy kyseisen viestin oikeasta yläreunasta. Omia viestejä ei voi raportoida, joten omia tekojaan ei voi vasikoida =)
  [bold]Raportoi viesti moderaattoreille[/bold]
  [​IMG]
  tämän jälkeen avautuu sivu, johon voit kirjoittaa syyn/syitä minkä takia viestin raportoit (helpottaa kummasti moderaattoreiden työtä, kun tähän kirjoittaa jonkin syyn).

  Allekirjoitus:
  Tunnetaan myös nimellä signature ja sitä pääsee muokkaamaan täältä löytyvästä Allekirjoituksesi-kohdasta.
  Eli mieluusti lyhyitä ja informatiivisia allekirjoituksia (ei mieluusti kovin provokoivia). Kuvia ja muuta "rasvaa" kannattaa välttää, vaikka ne hienoilta näyttävätkin. Tähän voi laittaa myös linkin omaan sivustoon tai johonkin muuhun sivustoon, kunhan sivusto itsessään on asiallinen. Eikä sitten mieluusti listata kaikkia tietokoneen osia, Hitech-laitteita jne. tähän mitä itseltä ja naapurilta löytyy yhdessä.
  http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/1/181349
  tuolta löytyy esimerkkejä.

  27.8.2008 Korjattu ja lisätty kohtia.
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2008
  OneMember kiitti tästä.
 2.  
 3. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,855
  Kiitokset:
  191
  Pisteet:
  143
  Kiitän ja pistän stickyksi :)
   
 4. Dwnldz_5

  Dwnldz_5 Active member

  Liittynyt:
  01.06.2005
  Viestejä:
  1,866
  Kiitokset:
  14
  Pisteet:
  68
  Btw uuteen versioon siirtymiseen jälkeen kannattaisi päivittää kuvat viestien raportoimisesta (minulla meni kyllä tovi ennen kun tajusin, missä se nappi on) ja ehkä otsikon vaihdosta.

  Edit: typo
   
  Viimeksi muokattu: 12.09.2011
 5. JarkkoSE

  JarkkoSE Member

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  93
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Oon kirjottanu sen 28 viestiä ja on silti Newbie wtf?
   
 6. Betrayed

  Betrayed Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  12.10.2004
  Viestejä:
  1,585
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  68
  Käyttäjätasot eivät päivity 2sec välein vaan vähän viiveellä, muutenkin väärä paikka ruotia tuota asiaa.
   
 7. JarkkoSE

  JarkkoSE Member

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  93
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Sori, nyt toimii.
   

Jaa tämä sivu