Elikkä tarttisin serverin joka pyörii kotona 24/7 että pitäisi olla edullinen ja ei sähköä vievä serveri. Ehdotuksia ja vinkkejä kiitos!
ja mihin käyttöön? Tiedostopalvelimeksi ja pieneksi ftp/weppipalvelimeksi riittää esim. VIA M-Serv S2100 Mini-Server (n. 340e, via nano -prossulla), Shuttle Barebone XS35GT (n 180e Intel Atom prossulla) tai Foxconn NetBox-nT330i (n. 200e) joihin pitää ostaa kiintolevy ja sopiva muistikampa erikseen. Nuo eivät mitään varsinaisia palvelinvehkeitä ole, mutta HTPC-runkoja jotka jaksavat pyöritellä palveluita pienille määrille käyttäjiä. Kovempaan käyttöön voi katsella katsella esim. Shuttle SH55J2 runkoa (260e, Intel Socket 1156 prossuille eli i3/i5/i7) johon pitää ostaa prossu (+mahd ns. low profile -tuuletin), sopiva muistikampa ja kiintolevy. "oikeissa" palvelimissa hinta kiipeää heti 1000 euron paremmalle puolelle.
Niin että minecraft servua pyörittää... Tajusinko oikein että jos haluan hyvän serverin sille niin pitää tuhlata se joku 1000e? Että toi 300e ei riitä?
Mitä haluat sillä tehdä? Miten olisi joku nVidia Ion tai Intelin Atom pohjainen systeemi. Itse kai hommaisin jonkun 40-55W tuplaydin prosun, sille laudan jossa on grafiikkapiiri itegroituna. Muistia noin gigan verran. Prosulle passiivi jäähy. Kotelo levytilan tarpeen mukaan. Käyttis voisi olla jopa tikulla. Helppo asentaa ja siirtää jos palvelimeen ei viitsi näyttöä ja näppistä pistää asennuksen ajaksi. Ylläpito sitten etänä.
Mikä tahansa pc (tai tietsika) voi olla serveri (kts Palvelin) Se että onko sun servun tarkoitus muka tarjota grafikkaa jollain "pilviteknikalla" koneille, joiden graffa ei yllä sovelluksen mukaiseen tomintaan? (Parempi näyttis, sulla, laskee ne polygonit) Vai hallinoida ziljoonan pelaaja dataa reaaliaikaisesti? (prossutehoa, rammia) Vai taltioida statistiikaa (kovo tilaa, niinku twitterit, myspaceit, googlemailit jne). Eiks servu oo vaan kone joka kytkee yhteen useamman koneen? Saman sovelluksen ääreen. Jakaa tietoa. On tietokantapalvelin. Riippuen käyttäjämääiärstä, paljonko potkua millekkin (todelliselle) alueelle tarvitaan
En itse Minecrafista tiedä juurikaan, mutta http://www.minecraftwiki.net/wiki/Server tuolla mainittu että servusta pitäisi löytyä vähintään 2 gigaa muistia ja mielellään tuplaydinprosessori. Eli ilmeisesti sen verran raskaasta sovelluksesta on kyse että atom-leluvehkeet on syytä unohtaa. Itsellä jos olisi nyt tarvetta uudelle kotiserverille niin lähtisin luultavasti rakentamaan sitä Athlon2 X2:n ympärille tai käytetyn raudan tapauksessa myös nuo Core2-pohjaiset Intelit on OK. Sen tarkemmin RAIDin tai muiden systeemien tarpeesta tietämättä heitetään ehdotuksia: http://jimms.fi/tuoteinfo/ADX250OCGMBOX?pid=1310816182290 Prossu http://jimms.fi/tuoteinfo/GF615M-P33?pid=1310816308163 Emo (löytyy integroitu näyttis) http://jimms.fi/tuoteinfo/KVR1066D3N7/4GBK?pid=1310816407756 4GB muistikampa http://jimms.fi/tuoteinfo/PSU-240?pid=1310816608162 FSP:n 350W poweri Kotelo ja kovalevy sekä optinen asema sitten oman maun mukaan.
Itse olen ajatellut tuollaista Atom tai Nvidian Ion vehjettä tiedostopalvelimeksi ja digiboxiksi tallentamaan TV lähetyksiä. Sähkölaskussa voi näkyä pienempi virrankulutus jos vertaa pöytäkoneeseen. Tuollainen lelu pystyy tunkemaan teräväpiirtoa TV:lle ja se piisaa minulle tehoksi. Jos X pitää olla niin 2 G muistia. Jos pelkkä perus serveri softa ilman X niin pienemmällä pärjää. Muistin määrä & teho tietysti määriteltävä käytettävien softien vaatimusten mukaan. Joillekin ei ole väliä kestääkö varmuuskopionti 2 vai 5 h kunhan tulee tehtyä. Monissa töissä tuplaydin prosulla etua. Varsinkin jos tiedostoja pakataan tai puretaan. RAID lisää nopeutta ja tietoturvaa. Mutta kannattaa toteuttaa softalla mieluummin kuin halvan emon raudalla. Koska jos emo hajoaa niin levysysteemin pystyyn saaminen usein vaatii vastaavaa emoa/rauta raidia mitä voi olla hankala löytää. Oikeissa palvelimissa on taas vikasietoisuus sillä tasolla, että rautaongelmia ei juuri ole. Eli ihan halvimmalle laudalle en ryhtyisi 24/7 systeemiä kasaamaan, jos vaatimuksena on vikasietoisuutta ja isompi levysysteemi lvm, raid, .. käytössä. Monet Linux-palvelimet voivat pysyä pystyssä vuosia. uptime laskuri menee vaan ympäri jossain 3 v kohdalla, josta syystä eivät pärjää BSD koneille. Vastaava jollain Windows-systeemillä voisi olla haastava. Eikös ne vähintään kerran kuussa pidä sammuttaa...
Joo kyllä se sähkönkulutus on syytä muistaa kun servua kasailee. Siinä mielessä tuollainen Atom on kyllä ylivertainen jos vaan käyttö on sen verran pientä että atomin teho riittää. Itsellä on kotiservuna vanha 600MHz Pentium III-kone. Käyttö tiedostopalvelin, imukone, irssin pyörittäminen ja tallennustila IP-valvontakameralle. Eihän tuo mikään nopea ole, mutta eipä se juuri sähköäkään kuluta. Joskus Lidlin halpismittarilla mittailin että otti seinästä idlenä noin 45 wattia ja serverin 330-wattinen UPS näyttää noin 10 prosentin kuormitusta, että jossain tuossa 40 watin paikkeilla on varmaan kulutus. Jos karkeasti yleistää että kone idlaisi koko ajan ja oletetaan sähkön hinnaksi siirtomaksuineen 10snt/kWh (voi olla vähän alakanttiin). 40 watin kulutuksella tulee siis käyttöä 960Wh/vuorokausi eli 960Wh*365 = ~350kWh/vuosi. Käytön hinnaksi tulee siten 35EUR, eli ei vielä kovin merkittävästi.
Tuo Lidl halpismittari on kuulemma riittävän tarkka. Harmittaa kun en aikoinaan ostanut kun niitä oli tarjolla. Vertailuksi minulla vie pelkkä av-vahvistin n. 45 W. PC reilusti yli 100 W vaikka vähän virtaa kuluttavia osia ja CPU yleensä 1GHz taajuudella (ondemand käytössä). Jos taulu TV vielä päällä niin yhteen laskettu virrankulutus kasvaa. Jos leffoja katsoo ja nostaa volumea voi virrankulutus olla yllättävän iso..ja näkyy sähkölaskussa. Googlen palvelimien yhteen laskettu kulutus vastaa useampaa hiilivoimalaa. Eli ei se PC:n käyttö niin vihreetä ole.
Menee vähän ohi threadin aiheesta, mutta tuossa lidlin mittarissa ei ole kyse niinkään tarkkuudesta vaan siitä, että nuo halvat pienet mittarit eivät välttämättä osaa ottaa kunnolla huomioon loistehoa. Nykyisissä virtalähteissä taitaa järjestään olla tehokertoimen korjaus, jolloin myös tuollainen halpismittari näyttää suht koht oikein. http://koti.mbnet.fi/jahonen/Electronics/PowerQuality/
Taas tuli opittua uutta. Tosin lainasin mittarin sähkölaitokselta, mutta tuskin Lidl mittaria paljoa parempi. AV-vahvistimeni virrankulutus voi siis olla suurempikin kuin 45W (aktiivitila, musa ei soi). Nykyään muistan sammuttaa sen edes yöksi. Ja samoin PC:n kulutus (jos ei PFC poveri). PC vie sammutettunakin käsittääseni noin 10 W. Jos idlessä pääsee n. 40 - 60 W eisäästö ole kovinkaan suuri. Mutta joutokäynti 260 W on liikaa. Jossain virransäästö ei tomi.
"oikealla" palvelinvehkeellä tarkoitin jotain ihan palvelinkäyttöön suunniteltua laitetta xeon/opetron -prossuineen mutta kotona pidettävää pelipalvelinta pyörittää vaikka käytetyllä pöytäkoneella jossa on riittävästi "paukkuja" (2 gigaa muistia, 2 ydinprossu). teme565 taisi jo laittaa linkin minecraft -serverin vaatimuksiin ja antoi linkit osiin, joita voi hyvin käyttää. Toinen homma mikä pitää tuon palvelimen kanssa huomioida on yhtyeden nopeus, minkä päässä palvelin on: esim. normaalilla adsl:llä on hyvä saavutus jos puolentusinaa (<6) pelaajan palvelimen saa toimimaan kohtalaisen hyvin; palvelimen toiminnan kannalta oleellisempaa on ns. yhteyden "lähteysnopeus" (24/2mb adsl, niin 2mb on lähetysnopeus) pitäisi olla 10 megaa jotta homma toimisi kunnolla yli 10 pelaajan kanssa.
Tuo 10 meganen uppi voi olla kallis. Riippuu missä asuu. ADLS tekniikka ei siihen pysty. Omassa taloyhtiössä mahdollistuu 100 meganen yhteys ensi kuussa kohtuu hinnalla . On se tekniikka kehittynyt niistä ajoista kun käytettiin modemia. Ihan akustista modeemia en sentään ole käyttänyt. Oliko se nyt 300 bittia sek (80 luvulla). Edit.. akustinen modeemi:
näinpä. Jos pelit on muuta kuin "satunnaiset kaveriporukan kokoontumiset" ja yli 10 pelaajan hässäköitä, niin silloin kannattanee tutkailla vaihtoehtoa nimeltä "vuokrapalvelin".
Joo me asutaan semmosella alueella missä ei saa vielä parempaa netti yhteyttä kuin 8 megan netti... Aijotaan kyl hankkii nopein yhteys mitä saadaa sitku voidaan saada Aika monimutkanen mutta en aijo ostaa serveriä netin takia ja muista syistä.. Kiitos kuitenkin kai tästä oli joillekkin muille hyötyä..
Kun tässä nyt on jutustelua servereistä, niin vähän virtaa kuluttavaa serveriä kevyeen kotikäyttöön pohtivan kannattaa painaa mieleen myös perinteiset NAS-laitteet. http://www.nas-central.org/wiki/Main_Page Orkkisfirmwarethan noissa on yleensä aika rajoittuneita, mutta monissa noista NASeista se kuitenkin pohjautuu linuxiin, joten esim. Debianista löytyy nykyään aika hyvä tuki ainakin ARM-prosessorilla oleville NASeille. Itse vastikään asensin vanhaan 500-gigaiseen Linkstation Liveen (versio 2) Debian 6:sen. Ensin piti orkkisfirmiksen tilalle asentaa vanha Debian 4:seen pohjautuva Freelink, jonka sai sitten suht helposti päivitettyä 6-versioon. Hallinta hoituu näppärästi SSH:lla ja saapa tuohon Webmininkin (selainpohjainen etäkäyttöliittymä) asennettua jos haluaa. Mitään kovin raskastahan tuollaisella ei kannata yrittää ajaa, mutta esim. Samba, torrent-softa ja irssi-shelli pyörivät ihan hyvin ainakin tällä omalla Linkstationilla. Muistinkäyttö näkyy olevan idlenä ~20Mt. RAMmia löytyy 128Mt.
minulla olis kaksiserveriä mis on kovaleyt ja muistit kiinni entajua itte niistä mitään jos kiinnostaa
Paljon on muistia ja hinta? Edit: Ja onko samanlaisia, koska 1 ois vain perjaatteessa tarve ehkä sille toisellekkin..