Tarkoitus on hankkia kotipalvelin, jossa on tulevaisuuden varalle reilusti tilaa laajennuksille. Lähinnä tämä tarkoittaa lisää levytilaa. Kone ei ole yhteydessä internetiin, sitä käyttää vain muutama kotiverkon tietokone verkkolevynä. Järjestelmän tulisi olla mahdollisimman edullinen, mutta kuitenkin riittävän luotettava. Siksi kysyn täältä kommentteja ja ehdotuksia. - Käyttöjärjestelmä Linux, jakelun valitsen myöhemmin - Komponenttien toimittava ongelmitta linuxissa, siksi esimerkiksi intelin piiri ja prosessori tuntuvat hyvältä yhdistelmältä - Mielellään kaksi verkkokorttia - SATA2-paikkoja oltava paljon, aluksi hankin kaksi 750GB levyä Toistaiseksi suunnitelmissa on seuraavaa: Emolevy: Intel DQ35JOE Prosessori: Intel Celeron E1200 Virtalähde: Nexus NX-4090 400W REV 2.0 Muisti: Kingston 2048MB 667MHz DDR2 Kiintolevy(t): 2x Seagate Barracuda 7200.11 750GB Kotelo: Chieftec Dragon Kaapeleiden ja DVD-aseman kanssa kokonaisuudelle tulee hintaa noin 700 euroa. Onko kenelläkään ideoita ja/tai kokemuksia miten loppusummaa saisi pienemmäksi? Tarvitsen siis kotipalvelimen/verkkolevyn, johon on tulevaisuudessa mahdollisuus saada mahdollisimman monta kiintolevyä kiinni. Kiintolevyt asennetaan pareittain (RAID1), eli esimerkkikokoonpanossa käytettävissä on vain 750GB. Tilan tarve on "lopullisessa versiossa" noin >5 kertainen. Onko mahdollisesti parempi ostaa merkkikoneen runko ja laajentaa sitä? Ehkä jokin muu järjestelmä tulisi esimerkkikokoonpanoa edullisemmaksi? Pähkinänkuoressa: Paljon tilaa lähiverkossa edullisesti. Kiitos vinkeistä jo etukäteen.
Muisteissa ja powerissa voit ainakin tinkiä. Poweriksi siis jokin Chieftecin 350W malli ja muisteiksi halvinta DDR2 667 tai 800mhz muistia sen kaksi gigaa, 30€/1gb enintään. Ehkä 1gb:kin riittäisi. Kiintolevyinä Western Digital ja Samsung ovat edullisempia, omasta mielestäni laadukkaampia ja hiljaisempiakin. Valmispakettia en suosittele, koska niissä päivitysvara(raid-tuet, tilanpuute ym.) on yleensä kovin heikkoa.
Tuo mainittu muistipaketti maksaa 38 euroa, joten merkittävää säästöä ei synny käyttämällä toisen valmistajan muisteja. Mutta ainakaan toistaiseksi Kingstonin muistikammat ovat toimineet aina ongelmitta. Tietysti voisin ostaa vain gigan muistia, mutta siinäkin säästö jää aika pieneksi. Riittääkö 350W todella, jos koneessa on >6 kiintolevyä ja yllä mainitut komponentit? Tietysti voisin ostaa Chieftechin kotelon, jossa tulee mukana 400W tai tehokkaampi virtalähde. Esimerkissä kotelolle ja virtalähteelle tulee hintaa yli 100 euroa, ostamalla saman valmistajan kotelon ja virtalähteen säästän parhaillaan 50 euroa, mutta jotenkin tuntuu, että tässä kohtaa säästetään väärässä paikassa.. Pikaisella hintavertailulla (verkkokauppa.com) esimerkissä oleva kiintolevy on vain joitakin euroja kalliimpi, kuin mainitsemasi WD ja Samsung. Kuitenkin Seagate tarjoaa 60kk takuuta, kun WD ja Sumsung vain 36kk. Takuu on hiljaisuutta suuremmassa arvossa, koska kotipalvelin sijoitetaan viileään varastoon. Kiitos kommenteista, lisää kommentteja kaivataan.
Älä nyt ainakaan sijoita palvelinta kosteaan tilaan. Myös lämpötilan vaihtelussa ilman kosteus tiivistyy rajapinnoille ikävin seurauksin.
38 euroa 2gigasta muistia on ihan sopivasti. Kahdeksalla kovolla tuo kone ottaa eniten virtaa käynnistyessä, noin 20A eli 240W - Chieftecin 350W malli antaa +12V linjaan 300W, eli riittää. Kovojen hinnat: http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/75327
Konetta ei ole tarkoitus sijoittaa ulkovarastoon, eikä muutenkaan erikoisen kosteaan paikkaan. Varastossa on kuitenkin lämmitys säädetty normaalia huonelämpöä selvästi pienemmäksi, jolla tosin pitäisi olla vain positiivisia vaikutuksia koneen suhteen. Kommenttien perusteella olen hieman muuttanut suunnitelmia hankittavista komponenteista. Emolevy: Intel DQ35JOE Prosessori: Intel Celeron E1200 Kotelo: Antec NSK6580-EC New Solution Series (sisältää 430W virtalähteen) Muisti: Kingston 2048MB 667MHz DDR2 Kiintolevy: 2x Seagate Barracuda 7200.11 750GB Paketille tulee hintaa aika tarkkaan 600 euroa, tosin hinnat muuttuvat lähes päivittäin.