1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

DVX Guide (versio 3.0 RC 32)

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi migge77 22.05.2003.

 1. migge77

  migge77 Regular member

  Liittynyt:
  23.01.2003
  Viestejä:
  300
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tämä guide on hieman vanhentunut, nimittäin ohjelmasta on jo uudempikin versio, joka toimii hieman erilailla, mutta ei tämäkään versio ole huono. Tuon Codec Packin voit toki korvata erillisillä koodekeilla.

  Ohje html-muodossa: http://koti.mbnet.fi/migge77/dvx/

  DVX Guide (versio 3.0 RC 32)

  Tarvitset:
  DVX 3 RC 32 http://prdownloads.sourceforge.net/dvx/DVX3RC32-english_guides_included.exe?use_mirror=switch
  DVX Syspack 1.5U2 http://prdownloads.sourceforge.net/dvx/DVX3SysPack1.5U2.exe?use_mirror=cesnet
  .NET Framework http://download.microsoft.com/downl...e/Install/1.1/W98NT42KMeXP/EN-US/dotnetfx.exe
  K-Lite Codec Pack 2.02 http://kc1.edskes.com/klcodec202f.exe
  WinRar http://www.rarsoft.com/rar/wrar311.exe


  Kun käynnistät ensimmäistä kertaa DVX:n, kysyy ohjelma käyttökieltä ja asetuksien tallennuspaikkaa. Tallennuspaikkaa varten kannattaa tehdä oma kansio DVX:n hakemiston alle. Myös pari asetusta tulisi tehdä ennen aloittamista.

  Ennen kuin käynnistät DVX:n käy tarkistamassa VobSubin eräs asetus. Kännistä --> DVX --> SysPack --> VobSub --> DirectVobSub Configure. Katso, että "General"-välilehdellä "Loading" kohdassa on valittuna asetus 'Load when needed'. Muuten voit ihmetellä ohjelman kaatuilua. Sitten vain "OK".

  [​IMG]
  Nyt määritellään perusasetukset itse DVX ohjelmalle. Pääikkunassa "Width"-kohtaan "720" ja "16:9"-kohtaan ruksi. Määritä "Ratio"-kohtaan "2,35". Tämän jälkeen paina "Options…"-nappia ylhäällä. Valitse "DivX 5.0.3" ja passien määräksi 3. "General"-välilehdellä laita kohtaan "Start DVD Decrypter not automatically" ruksi. "Calculations"-välilehdellä määritä "Width Mod"-kohtaan "4" sekä "Height Mod"-kohtaan "2". "OK"-napilla dialogi kiinni.

  [​IMG]
  Sitten DVD2AVI asetukset, paina nappia "F11". Laajenna ikkuna "Expand >>"-napilla. Valitse "Demux All Tracks"-asetus ja "Field Operator"-kohtaan "none". Sulje ikkuna. Seuraavaksi tallennetaan asetukset, valikko "Profiles" --> "Save standard profile". Nyt ohjelma muistaa asetukset ja niihin ei enää tarvi koskea.

  Nyt päästään itse hauskaan osaan. Eikun DVD levy asemaan ja paina "Decrypt…"-nappia. Seuraavaksi kysytään kansiota, mihin tiedostot tallennetaan. Ohjelma näyttää seuraavalta:
  [​IMG]

  Ohjelma valitsee automaattisesti pisimmän video pätkän, Tämän jälkeen paina alareunassa olevaa nappia. Kun ohjelma on ripannut tiedostot, käynnistyy DVD2AVI automaattisesti, joka pyrkaa ".vob"-tiedostoista AC3-ääniraidat ulos.

  Tässä vaiheessa kannattaa katsoa (DVD-levyn takakannesta), millainen materiaali on kyseessä. 16:9 leffa, anamorfinen vai letterboxattu? Vaiko peräti 4:3 leffa? Jos leffa on anamorfinen, niin silloin "16:9"-valinta pitää olla päällä, muutoin se pitää olla pois päältä.

  [​IMG]
  Seuraavaksi leikataan videosta ylimääräiset mustat osat pois "Crop…"-napilla. Punainen viiva näyttää, mikä reunoista on valittuna. Reunan siirto tapahtuu joko hiiren rullalla tai numeronäppäimistön + ja - näppäimillä. Jos leikkasit kuvaa vaakatasossa, niin muuta vaakaresoluutio samaksi kuin mihin resoluution leikkasit, jotta kuvalle ei tehtäisi suurennosta vaakasuuntaan. Huomioitavaa on se, että ohjelma leikkaa aina 2 pikseliä kerrallaan kun reunaa siirtää yhden pykälän. Joten jos haluaa pitää alkuperäisen vaakaresoluution, pitää vaakaleveyden olla jaollinen 4:llä (DivX:n rajoite). Kuvan voi myös pienentää niin, että vaakaleveydeksi tulee 640, silloin ei tästä tarvitse huolehtia. Varsinkin 1:n cd:n ripeissä voi pienentää vaakaresoluution 640:neen, mutta jos on paljon tilaa käytössä kannattaa vaakaresoluutio pitää samana kuin mitä se on DVD-levyllä. Toki mustat alueet poisleikattuina.

  [​IMG]
  Tässä vaiheessa määritellään millainen audio raita videoon tulee. Lataa ensin ac3-tiedosto "Audio Files"-paneelissa olevaan kohtaan. Valitse alasvetovalikosta "Ogg Vorbis 90 KBit/s". Usein elokuvassa on useita ääniraitoja, voit tällöin kuunnella ac3-tiedostoja Windowsin Media Playerillä, jotta osaat valita oikean raidan. On ikävää huomata valmiissa elokuvassa vaikkapa saksaksi dubattu ääniraita.

  [​IMG]
  Seuraavaksi katsotaan onko elokuva lomitettu vai ei. Sen näkee esikatselu ikkunassa ("Preview"). Jos kuvassa näkyy vaakasuuntaista häiriötä varsinkin toimintakohtauksissa, on elokuva lomitettu. Silloin valitse "FieldDeinterlace". Muutoin anna olla "None"-tilassa. Jos kuvassa on kohinaa paljon, niin silloin kannattaa käyttää "Bilinear"-tyyppistä "Resize":ä, muutoin "Lanczos" on hyvä valinta. Voi myös käyttää kohinan poistoa, "Noise"-paneelissa.

  Tässä vaiheessa on hyvä merkitä mistä kohtaa lopputekstit alkavat, se tapahtuu esikatselu ikkunassa. Valitaan oikea kohta ja painetaan nappia "c". Ikkunassa navikointi napit löydät, kun painat nappia "h".

  [​IMG]
  Seuraavana ripataan tekstitykset. Valikossa "Plugins" --> "Subtitles ripper" löytyy tekstityksien rippaus. Valitse haluamasi kielet. "Rip"-napilla käynnistyy.

  [​IMG]
  Seuraavana tehdään pakkautuvuustesti, "Comp Test"-nappi. Ohjelma pakkaa pienen pätkän elokuvasta ja testaa kuinka hyvin elokuva pakkautuu". Oikeastaan CompTest ottaa vakiona 3% elokuvan frameista (saa valita tuon prosenttimäärän sieltä optionseista, esim Gordian Knotissa vakiona 5%) ja pakkaa ne quality-basedina (esim. elokuvan pituus 10 minuuttia PAL = 600 sek = 15000 framea. 15000 framea X 0,03% = 450 framea pakataan). Mitä suurempi arvo, sen tarkempi arviosta tulee mutta vie enemmän aikaa.

  Nyt pitää tehdä valinta, tekeekö yhden vai kahden cd:n ripin.
  1 CD: laske "Size" kohtaan arvo näin. CD levyn koko - 5Mt - RAR-tiedosto(VobSub tekstit)
  (esim. 700 - 5 - 3 = 692)
  2 CD: laske "Size" kohtaan arvo näin. CD levyjen koko - 15Mt - RAR-tiedosto(VobSub tekstit)
  (esim. 1400 - 15 - 3 = 1382)

  Kun "Size"-kenttään on asettanut arvon, ohjelma laskee prosenttiluvun, joka ilmaisee pakkautuvuuden ja frameen käytettävän datan määrän. Ohjelman tekijä suosittelee, että luku olisi välillä 60 - 80 %. Jos luku on liian pieni, voit joko tehdä useamman cd:n ripin, tai pienentää vaakaresoluution 640:een. Pitää myös muistaa se, että jos prosenttiluku on hyvin lähellä 60:tä, niin toimenpiteitä ei tarvita. Koska kun lopputekstit koodataan erikseen niin se kasvattaa lopullista elokuvan bitratea, samoin Ogg Vorbis ääniraita vie yleensä vähemmän tilaa, mitä ohjelma aluksi laskee.

  Lopuksi pari viilausta, mitkä puuttuvat toistaiseksi ohjelmasta. Jos sinulla on prosessorina Intel P4, saat SSE2 käskykannan käyttöön kun lisäät parametrin "MPEG2Source"-riville. Avaa "AviSynth Script Editor" ja muokkaa ensimmäinen rivi muotoon MPEG2Source("%source_file%", idct=5). Jos elokuva on lomitettu (olet tietenkin valinnut "FieldDeinterlace"-kohdan), silloin lisää "MPEG2Source"-riville riville parametri "iPP=true" (MPEG2Source("%source_file%", iPP=true) tai MPEG2Source("%source_file%", idct=5, iPP=true), riippuen, onko prosessorina P4 vai ei). Tämä kääntää " Field-Based Post-Processing":in päälle, josta on hyötyä kun lähdemateriaali on lomitettua.

  Vielä yksi viilaus, jos käytät "FieldDeinterlace"-filtteriä, niin muokkaa "AviSynth Script Editor":issa rivejä niin, että ensimmäisenä tulee "Trim"-käsky, seuraavana "FieldDeinterlace", sitten vasta muut. Näin lomituksen poistaja toimii paremmin, kun se pääsee käsiksi alkuperäiseen kuvamateriaaliin, eikä jo valmiiksi leikattuun.

  Nyt alkaa olla asetuksien viilaus valmista. Tässä vaiheessa voit joko aloittaa työt saman tien painamalla "Next"-nappia alhaalla (saattaa joutua painamaan useammankin kerran). Ohjelman näyttää ennen töiden aloittamista rivit, mitä ohjelma tekee. Tarkista, että mahdolliset "idct" ja "iPP" parametrit löytyvät ylemmältä "MPEG2Source"-riviltä. Painettuasi "OK", kone alkaa hommiin. Ensin pakataan ääni, sitten lopputekstiosuus ja lopuksi itse elokuvaosuus. Lopuksi ohjelma sitten yhdistelee äänen ja videon lopulliseksi videoksi.

  [​IMG]
  Toinen tapa. Paina "Jobs…"-nappia ja sen jälkeen "Add". Ohjelma taas näyttää mitä se on tekemässä, tarkista "MPEG2Source"-rivi, että parametrit löytyvät, jos niitä olet asettanut. Tällä on hyvänä puolena se, että voit useamman työn laittaa "Jobs"-listaan ja pakata kaikki kerralla. Tai jos et halua aloittaa pakkaamista heti, niin tämä on myös silloin hyvä tapa. Lisäämisen jälkeen voit vaikka sulkea ohjelman ja palata myöhemmin asiaan.

  Pakkaamisen jälkeen on enää muutama asia. Jos teit 1 cd:n ripin, homma on yksinkertainen. Tarkistat, että menikö kaikki hyvin ja sinulla on toimiva videotiedosto (.ogm päätteinen). Sitten purat rar-paketissa olevan idx-tiedoston. Tarvitset vain tiedostot ogm, idx ja rar. Muut voit poistaa tässä vaiheessa. Nimeä kaikille kolmelle tiedostolle täysin samanlainen etuosa, jotta VobSub osaa avata automaattisesti tekstitykset. Jos tuo ogm-pääte kummastuttaa liikaa, niin voit muuttaa sen avi:ksi (suositeltavaa). Homma on sillä valmis.

  2 cd:n ripin tapauksessa edessä on vielä sekä videon ja tekstityksien puolittaminen. Pura tällä kertaa koko rar-paketti (sekä idx ja sub). Voit tässä vaiheessa poistaa kaikki muut tiedostot, paitsi ogm, idx ja sub. Nyt avaa VirtualDubMod ("Käynnistä" --> "DVX" --> "SysPack" --> "VirtualDubMod"). Ensimmäisenä aseta valikossa "Video" --> "Direct stream copy", jotta elokuvaa ei alettaisi uudelleen pakkaamaan. Avaa ogm-tiedosto ja seuraavaksi siirry aivan videon loppuun (Ctrl + nuoli oikealle). Katso mitä ohjelma näyttää kokonaiskooksi. Sen jälkeen yksinkertainen laskutoimen pide, jaa tämä luku kahtia. Kun olet saanut luvun, niin paina Shift-nappi pohjaan ja siirrä markkeria niin, että koko näyttää mahdollisimman lähelle laskemaasi lukua. Merkitse loppu kohta (End-nappi). Siirry aivan videon alkuun (Ctrl + nuoli vasemmalle) ja merkitse aloituskohta (Home-nappi). Nyt sinulla on merkittynä ensimmäinen cd. Tallenna se valikossa "OGM" --> "Save as OGM…". Tämän jälkeen mene merkityn alueen loppuun ( ] eli AltGr + 8 ). Merkitse nykyinen paikka aloituspaikaksi (Home), mene videon loppuun (Ctrl + nuoli oikealle) ja merkitse paikka lopetuskohdaksi (End). Nyt tallenna 2. cd.

  [​IMG]
  Oikein kiva, mutta tekstitykset ovat edelleen yhdelle tiedostolle. Puolitamme ne seuraavaksi. Avaa ensin ensimmäinen cd VirtualDubModiin (ogm-tiedosto). Siirry aivan tiedoston loppuun. Avaa VobSub cutter ("Käynnistä" --> "DVX" --> "SysPack" --> "VobSub" --> "VobSub cutter"). Lataa cutteriin idx-tiedosto. Nyt katso VirtualDubModista tarkka aika, milloin 1. cd loppuu. Muokkaa cutterissa loppuaika Dubista saatujen arvojen perusteella. Tallenna tekstitys (samanimiseksi kuin 1. cd:n videotiedosto). Avaa uudestaan cutterissa alkuperäinen tekstitys, nyt muokkaa aloituskohta samaksi kuin 1. cd lopetuskohta. Tallenna tekstitys (samannimiseksi kuin 2. cd:n videotiedosto). Ennen kuin poistat alkuperäisen videotiedoston ja tekstit tarkista, että 1. ja 2. cd tiedostot toimivat oikein. Jos kaikki toimii, niin voit poistaa alkuperäisen videon ja tekstit. Nyt varmaan huomaat, että ei kaikki 3 tiedostoa enää mahdukaan cd:lle. Vielä yksi temppu, nyt pitää pakata sub-tiedosto takaisin rar-tiedostoksi. Tässä kannattaa olla tarkkana. Kannattaa pakata rar-paketti "Fastest"-asetuksella ja kaikki "Advanced"-asetukset pois päältä ("Advanced"-välilehti --> "Compression…"-nappi.

  Dialogista kaikki radionapit "Disable"-tilaan). Jos käyttää oikein voimakasta pakkausta, menee videosoittimella kauan purkaa tiedosto auki. Joten tulee ikävän pitkä paussi aina cd:een vaihdon yhteydessä. Mutta kun pakkaa kevyesti, on tauko luokkaa 0,5 - 1 sekuntia.

  Yhden cd aseman omistajille vinkiksi, että jos leffa on 2 cd:n mittainen, kopioikaa cd 2 kovalevylle ja toistakaa cd 1 suoraan asemasta. Ja käyttäkää video toistimen playlist ominaisuutta.
   
 2.  

Jaa tämä sivu