Hieman epäselvää tuo RAID itselleni. Palvelimella on 2 kovalevyä, ja RAID käytössä, haluaisin tietää että mitäpäs tapahtuu tarkalleen jos tuo ykkös kovalevy sanoo ajan kanssa riks raks poks? Käsittääkseni tiedot peilattu toiselle, josta ne luetaan automaattisesti silloin? Mutta entäpä tietojen pelastaminen siinä vaiheessa palvelimelta, kun toinen kovalevy on jo pois kuvioista? Toimiiko palvelin tässä vaiheessa toiselta kovalevyltä normaalisti? eli pääsenkö kirjautumaan esim SSH kautta normaalisti palvelimelle, ja käyttämään sitä samalla tavalla, kun ensimmäiseltäkin levyltä? vai onko tiedot sillä toisella kovalevyllä sellaista puuroo ettei sitä ymmärrä insinöörikään? Joku sitä joskus sanoi, että RAID ei sovellu varmuuskopiointiin, ja että tietojen pelastaminen tässä tilanteessa on jo melko mahdotonta. Varmuuskopioita tietysti pitäisi ottaa, mutta kun niitä on nyt kertynyt jo yli 50GB, ja lisää tulee, palvelin ei ole fyysisesti täällä, ja suomen yhteydet on syvältä niitä yötä päivää ladata.
Roikkuu kovasti sen raidauksen numerosta, 0 vai 1? Kahdella kiintiksellä voi toteuttaa joko peilauksen (RAID 1) tai lomitus (RAID 0), joista nollataso ei ole palautettava, suorituskyky nollalla kasvaa, mutta vikasieto huononee. T: Vesku
RAID1 on käytössä. Tuon wikipedian perusteella data olis siis vielä pelastettavissa, vaikka toinen hajoiskin. Silti vähän epäilyttää, että taidan tutkailla jospa saisin jotakin kautta palvelimet image tiedostoina siirrettyä fyysisesti toiselle palvelimelle kuitenkin.
lontoon murteen puolella wikipedia toteaa raid1:stä jotta "Data is written identically to multiple disks (a "mirrored set")". Minun käsityksen mukaan se on vähänniinkuin "reaaliaikainen kloonaus"; jos 1. levy sanoo rakspoksi, homma jatkuu - tai se saadaan 1. levyn poistamisella jatkumaan.