Tässä olen miettiny, että kun se Nagamura tyyppi keksi sinisen laserin valkoisen ledin ohella(right?) niin saatiin iso läjä näitä siniseen laseriin perustuvia tekniikoita, esim. blu-ray ja HD-DVD taitaa olla myös tällä toimiva? Eli punasta ja sinistä laseria löytyy, mitäs sitten kun tulee vihreä? tai kaikkien kolmen yhdistelmä valkoinen? Olettaisin ainakin että ne pesee nykyiset mennen tullen ja ton vihreen laserin kehittäminen tuskin on kaukana tulevaisuudessa, kun se Nagamura niin kätevästi jo sinisenkin väsäs. Saa nähä miten käy, ehtiikö nää Blu-ray/HD-DVD päästä ollenkaa kasvamaan ennen kuin uutta pukkaa jo. Vai onko tä spekulointi nyt menny suoraan päin honkia?
Laserin värihän määräytyy sen aallonpituuden mukaan. Sinisen laserin aallonpituus on ~405nm, joka soveltuu täten hyvin tiedon tallentamiseen. Yleisesti, mitä pienempi aallonpituus on, sitä tiheämmin tietoa saadaan pakattua levylle. Vihreän laserin aallonpituus olisi yli 500nm, joka tekisi siitä huonomman etenkin tallennekäytössä. Muutenkin, jonkin asian tekninen ylivertaisuus ei tee siitä vielä varmaa menestystuotetta. Blu-ray ja HD DVD ovat nykyisellään täysin riittäviä tallennemedioita, joten niiden haastaminen voi lähitulevaisuudessa olla aika vaikeaa. EDIT: Typos...
Tulevaisuudessa tulee olemaan mitä todennäköisemmin boiteknologiaan perustuvia proteiinilevyjä. MIT:n prototyyppilevylle, joka oli normaalin DVD:n kokoinen saatiin teoreettiseksi maksimiarvoksi 200Teran kapasiteetti. Vuosikymmenen kuluttua siis levyjen lakkakerroksen alla on elämää. Luultavasti myös osa tietokoneen komponenteistä tullaan kehittämään bakteeri/virus -pohjalle.
Toivottavasti tulevat korvatuksi, molemmat kun ovat alunperinkin suht pieniä kehitysaskeleita dvd:hin verrattuna. http://en.wikipedia.org/wiki/Holographic_Versatile_Disc Tuo on hyvää luettavaa ja sivun loppuosiossa on sitten noita eri formaatteja.
Kun käynnissä on siirtyminen pois DVD:stä ja blu-ray vs. hd-dvd -sota niin valmistajat tuskin haluavat sekoittaa kuluttajia entisestään uusilla formaateilla vielä vähään aikaan. Toki nykyiset formaatit siirtyvät aikanaan pois käytöstä, mutta uskon siihen kuluvan vielä ainakin kymmenisen vuotta.