Ajattelin tässä nyt asentaa linux ubuntu 8.04 koneelleni. Kumpi kannattaisi asentaa mieluummin kubuntu 8.04 vai ubuntu 8.04? Tarvitseeko joitain ajureita laittaa vai toimiiko kaikki suoraan linuxin asennuksen jälkeen, esim. näytönohjain, emolevy, netti? Kun windows xp:n olen asentanut niin silloin ainakin tarvitsi laitaa ajurit. Jaksaako koneeni pyörittää hyvin linuxia? Kone on yli 5 vuotta vanha. Tässä on tietoja koneestani, everest ohjelmalla katsottu: Tietokone Käyttöjärjestelmä Microsoft Windows XP Home Edition Korjauspaketti Service Pack 2 Internet Explorer 7.0.5730.13 DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c) Emolevy Suoritintyyppi AMD Athlon XP, 1666 MHz (12.5 x 133) 2000+ Emolevy MSI K7T266 Pro2 (MS-6380 v2.0) (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio) Piirisarja VIA VT8366A Apollo KT266A Keskusmuisti 768 MB (DDR SDRAM) BIOS-tyyppi Award Modular (02/26/02) Liityntäportti Tietoliikenneportti (COM1) Liityntäportti Tietoliikenneportti (COM2) Liityntäportti ECP-tulostinportti (LPT1) Näyttö Näytönohjain NVIDIA GeForce3 Ti 200 (64 MB) 3D-kiihdytin nVIDIA GeForce3 Ti 200 Näyttö Fujitsu Siemens C900 [19" CRT] (YERE003645) Multimedia Äänikortti Creative SB Live! Sound Card Massamuistit IDE-ohjain VIA Bus Master IDE Controller Levykeasema Levykeasema Levyasema MAXTOR 6L080L4 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133) Optinen asema LITEON DVD-ROM LTD163 (16x/48x DVD-ROM) Optinen asema LITE-ON LTR-24102B (24x/10x/40x CD-RW) SMART-kiintolevyn tila OK Osiot C: (NTFS) 76332 MB (vapaana 70446 MB) Syötelaitteet Näppäimistö Standardi 101/102-näppäiminen tai Microsoft Natural PS/2 Keyboard Hiiri PS/2 -yhteensopiva hiiri Verkko Verkkokortti Accton EN1207D-TX PCI Fast Ethernet Adapter Oheislaitteet USB1-ohjain VIA VT83C572 PCI-USB Controller USB1-ohjain VIA VT83C572 PCI-USB Controller Ja modeemi on A-link rr84
Itse pistäisin ubuntun ennemmin. Hyvin jaksaa vääntää linuxia, linux on reippaasti kevyempi pyörittää kun esim. XP. Kyllä pitäisi kaiken toimia suoraan, riippuu tietty jos sulla on joku pppoe netti niin sen kanssa sa a painia jonkun verran. Jos sulla on normi verkkokortti ja adsl boxi niin pitäisi netinkin pelittää suoraan...
Ubuntulle lisä-ääni myös. Löytyykö jotain ohjeislaitteita joita tarvitset välttämättä? Vanhojen skannereiden ja webbikameroiden kanssa voi olla sukset pahastikin ristissä, tulostimet toimivat yleensä suoraan.
Ubuntu on mielestäni parempi kuin kubuntu, koska pidän enemmän Gnomesta kuin KDEstä... Suosittelisin tuohon koneeseen Xubuntua.
Ketjun aloittajalle: suosittelen kokeilemaan eri työpyötäympäristöjä, (Gnome, KDE, Xfce jne.) ja päättämään, mikä noista miellyttää itseä parhaiten. Itse käytän Gnomea ja Xfce'tä. Täältä löytyy tietoa työpöydistä ja ikkunamanagereista, kannattaa tutustua: http://xwinman.org/
Kiitos neuvoista. Ubuntun taidan laittaa, vai olisiko xubuntu parempi? Ei minulla mitään oheislaitteita pitäisi olla mitä tarvitsisin. Eli siis mitään koneen komponenttien ajureita ei tarvitse laittaa, näytönohjain toimii ilman, jne.? Kun asennan linuxin koneelleni niin heti asennuksen jälkeen pääsen nettiin surffaamaan ja ohjelmia asentaan, vai onko jotain muuta huomioitavaa? Kiitos vastanneille...
No nettiin pääset ainakin, ja ohjelmat asennettaan paketinhallinnalla... Xubuntu kannattaa siihen laittaa...
Ubuntu on käytettävyydeltään xubuntua jonkin verran edellä, lisämuisti ei toki olisi pahitteeksi. Kannattaa tutustua seuraaviin linkkeihin: http://www.ubuntuguide.org http://wiki.ubuntu-fi.org/Ohjeet
Ehkä laitan sittenkin xubuntun. Paljonko xubuntu on ubuntua nopeampi ja kevyempi? Ja koneeseeni lisättiin tässä juuri muisti kolmin kertaiseksi, ensin oli muistia vain 256. Anteeksi kun kyselen tyhmiä. Tartteeko mitään ajureita hommata esim. näytönohjaimeen tai emolevyyn, kun windowsissa kyllä tarvitsi ajurit olla? Selventäkää tämä asia minulle, että tarvitseeko linuxiin ladata ajureita, kiitos. Ja vielä yksi kysymys, että toimiiko äänet suoraan vai tarvitseeko jotain tehdä, ajurit?
Ei tarvitse. K/U/Xubuntu tunnistaa laitteiston automaattisesti, joten ajureiden kanssa ei tarvitse pelata. Äänet toimivat suoraan, mutta kaikkia tiedostomuotoja, esim. flash- ja mp3, ei tueta rajoitusten vuoksi. Ne saa kuitenkin toimimaan melko helposti, täällä ohjeita: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot
Kiitos vastauksista! Koitan tässä joku päivä xubuntun latailla netistä ja polttaa cd:lle. Kannattaako tuo ladata ihan normaalisti netistä vai torrentilla ja kuinka paljon lataus vie tilaa, mahtuu yhdelle cd:lle?
Riippuu ihan itsestäsi. Yleensä serverit ovat aika nopeita, joten tulee useimmiten täyttä kaistaa. Toki, jos haluat torrentin, voit sitäkin käyttää. Jakaminen suositeltavaa. Mahtoikohan Xubuntu viedä 597 mt. En muista tarkkaan, mutta mahtuu normaalille CD-levylle.
Minkä tahansa levykuvan lataukseen kannattaa käyttää torrenttia, Sillä tarkistaa virheet samalla. Linuxin ytimessä on ajurit melkein kaikelle mahdolliselle. Mutta näytönohjaimiin voi olla pakko asentaa rajoitettu ajuri. Nekin yleensä saa pakettienhallinnan kautta. Ubuntussa jopa automaattisesti kysyy halutaanko ne asentaa. ubuntun suomen foorumi Erittäin hyvä ongelmien ratkonta paikka.
Ubuntu ehdottomasti. Itse asensin antiikkikoneeseen ubuntun 7 version ja hyvin pyörii. Koneena siis pentium2 400mhz .
Kyllä tuossa Kubuntukin toimii. Itse en pidä Gnome työpöydästä. Näytönohjain on aika vaatimaton. Ja siinä ei toimi uusimmat Nvidian ajurit. Toki X:n nv toimii tai sitten vanhempi 1.0-96xx Nvidian ajuri. Tuo on ainoa mikä pitää ladata. Löytynee paketinhallinnastakin tai sitten nvidian sivuilta. Verkkokortista en osaa sanoa, mutta ovat hyvin tuettuja Linuxissa. Kyllä tuon tasoisia koneita on vielä paljon käytössä. Ei kaikki vaihda konetta parin vuoden välein. Esimmäinen asia asennuksen jälkeen on paketinhallinnan käytön opettelu. Siinä asennuslähteet kuntoon ja päivitykset. Toinen on noi ei vapaat kodekit jos musa tai leffat ovat tärkeitä.
Asensin xubuntu 8.04.1 :sen Kaikki on toiminut ihan hyvin, tarviiko tuo näytönohjaimen ajuri asentaa, mistä tiedän että tarvitsee? Millä saisi nuo suljetut tiedostomuodot käyttöön? Kun pakettienhallinnassa on ubuntu ja kubuntu restricted extras.. Mutta miten xubuntun kanssa?
En usko, että tarvitset suljettua näytönohjainajuria. Itse en ole sitä koskaan tarvinnut, vaikka Ubuntu sitä tarjoaakin. Kaikki toimii hyvin 3D-työpöytää myöten. Xubuntulle taitaa olla oma restricted-extras -paketti. Aukaise komentorivi ja kirjoita sinne seuraavaa: sudo apt-get install xubuntu-restricted-extras, tämän jälkeen annat normaalin salasanasi, ja nakkaiset entteriä. Jos tuota pakettia ei löydy, odottele viisaampien neuvoja. En ole Xubuntua vähään aikaan käyttänyt, joten en muista.
Kaikki muu luultavasti toimii 3d- efektejä lukuunottamatta. Restricted- extroista on puhetta lisää vaikka täällä.