kyselen teiltä guruilta sellaista että nyt kun Applekin siirtyi käyttämään Intelin prossuja,niin mahdollistaako tämä myös Windowsin käytön MACissa? Muistelisin että sellaista huhua olisi ollut liikkeellä silloin kun Apple ja Intel tekivät yhteistyösopimuksen...
"Windows XP -käyttöjärjestelmän asentaminen uuteen Appleen saattaa osoittautua mahdottomaksi, sillä vanhaa tekniikkaa edustava BIOS on korvattu EFI-standardin mukaisella käynnistysohjelmistolla." Poimittu Muropaketin uutisesta "Apple MacBook Pro" Saa nähdä tuleeko tuohon joku kiertotie ja tuleeko sama homma noihin Apple:n pöytäkoneisiin.
aika ****a homma jos ei winukka toimi noissa. pitkään olen jo himoinnut Maccia, mutta tarvitsen työssäni sellaisia ohjelmia joita ei Macille löydy. Totuus on vain se (mun mielestä) ettei muut valmistajat osaa tehdä tyylikkäitä koneita.
Suosittelen joka tapauksessa käyttämään windowssia MACissa OSX:n "päällä" emulaattorin avulla (niinkuin tähänkin asti homma on toiminut)...koska muutenhan voit ostaa suoraan ihan tavallisen PC:n ja käyttää windowssia sillä.
Tällä hetkellä ei liene olemassa windows-emulaattoria intel-mäkeille, koska ne ovat tehty nykyisille ibm:n prosessoreille, jolloin uusilla intel-mäkeillä tapahtuisi kaksinkertainen emulointi. Tulossa varmasti on monia nyt kun se lienee paljon helpompaa ja tehokkaampaa tehdä. Tosin eipä niitä intelmäkkejäkään taida ennen helmikuuta saada. Itse en kyllä windowsia mäkkiini käyttöjärjestelmäksi uskaltaisi asentaa vaikka pystyisikin. Hyvin rajoitetuin oikeuksin ajettuna ohjelmana sitä voi äärimmäisessä hädässä käyttää
Tuskin kestää kauaa kun x86 OSX:ään portataan wine/cedega, unix pohjaisesta käyttiksestä kun on kyse.
Mie kyllä ihmettelen hirveesti että miksi kukaan edes haluaa asentaa maciin wintoosan?? Sillä tämä osx on kyllä sen verta viimisen päälle suunniteltu käyttis että ei ole tarvinut vielä katua päätöstä siitä että vuosi sitten maciä aloin käyttämään.. Onhan se totta että jos tykkää paljon pelailla niin mac ei kovin hyvä siinä ole mutta pelikonsolit on pelaamista varten, ainakin minun mielestä.. Onhan se totta että ainakin yritys on kova jotta tämä osx saataisiin pyörimään ihan perus pc:ssä. Jos siinä onnistutaan niin sen toimivuus pc koneissa on kumminkin jotain aivan muuta kun maceissä joiden koko komponettien skaala on suunniteltu kyseistä käyttistä varten. Tästä seuraa aivan varmasti se hirveä windows/linux käyttäjien valitus siitä kuinka huono tuo osx on, vaikka se ei sitä olekkaan kun alustana on oikea kone! Mutta toivon mukaan sitä päivää ei tarvi nähdä että joku pyörittäisi winukkaa macissä! Rajansa se hulluudessakin!!
Ongelmahan tuossa on tuo EFI (joka korvaa BIOS:in PC koneissakin varmaan tulevaisuudessa) jota Perus Windows XP ei siis tue (ainakaan toistaiseksi), XP 64 ja Windows Vista sitä tukevat, tosin Macbook PRO:n suoritin on 32 bittinen joten XP 64 ei siinä toimi. Joissain EFI versioissa tosin on mahdollista käyttää BIOS yhteensopivuustilaa, mutta mahdollisesti Apple on jättänyt sen pois koska tarvetta sille heidän puoleltaan ei ole. http://www.microsoft.com/mac/products/virtualpc/virtualpc.aspx Microsoft on lupautunut kehittämään tuon myös x86 Maceille joten Windows ohjelmat tulevat tuon avulla ainakin toimimaan.
Nyt se on mahdollista, sikäli kun ette ole kuulleet, niin Apple on julkaissut "boot camp" nimisen ilmaisen ohjelman, jolla voi asentaa molemmat käyttöjärjestelmät macciin rinnakkain. Windowssin kerrotaan jopa toimivan macissa pc konetta nopeammin monissa puolueettomissa lähteissä. katsokaa http://www.apple.com/macosx/bootcamp/.
Bootcamphan taitaa olla tosin vielä Beta- eli testivaiheessa. tosin julkisessa semmoisessa Ajurien optimoinnista syntyvät ne tehoerot. Apple saa optimoitua "windows ajurinsa" juuri haluamalleen raudalle sopivaksi. Otetaan esimerkiksi VIA:n ajurit, nehän käyvät 5 miljoonan eri valmistajan lankulle.. ja on ihan turha odottaa että maksimitehot saadaa vehkeestä irti tekemällä tuommoiset "yleiset" ajurit.
Mitäs tiedostojärjestelmää tuo Mac käyttää? Sen verran sain selville, että jos win ja mac on asennettu rinnakkain, niin Mac osaa lukea Fat-muodossa olevia windowsin asemia, mutta pystyykö windowsista selaamaan Macin asemia?
Uusimmissa mäkeissä tiedostojärjestelmä on HFS+. Joskus vuosia takaperin oli ohjelmasetti nimeltä hfsutils Unixeille ja WinNT:lle joka luki wanhempaa HFS:ää, HFS+ EI tietääkseni ole tuettu hfsutilsissa; Joten kokeile omalla vastuulla. pikaisella etsimisellä löysin pari ohjelmaa: MacDrive ja MacDisk. molemmat maksaa noin 50 euroa