Hei. On pari vuotta sitten ostettu läppäri Acer Aspire 5741Z jossa Intel Pentium 1.86 GHz, 3MB L3 cache), 2 GB DDR3 memory, 250 GB HDD........ jne ja Soneran nettitikku(mokkula?)liittymä jossa nettinopeus 1 Mbit/s (1 Gt) ja LANGATON verkkoyhteys. En voi ollenkaan katsella esim Katsomosta vanhoja tv juttuja tai Ylen Areenasta eilistä dokumenttipätkää koska kone lataa älyttömän kauan... kun juttu sitten alkaa pyöriä niin se stoppaa melkein heti ja taas tulee uusi latausympyrä 15 sekunniksi sitten taas eteenpäin kuvaa ja ääntä ehkä 15 sekunttia ja taas uusi lataaminen joka kestää ja kestää? Mikä auttaisi tähän? Samoin Youtube esitykset latautuvat aika kauan tai katkeilevat muttei niin tuskastuttavasti kuin Katsomon ja Areenan pätkät.
Liian hidas mokkulayhteys. Vaadittaisiin noin 4-10 Mbit/s yhteys jotta esim Areenan suorat lähetykset toimisivat kutakuinkin ilman pätkimistä.
Morjesta Maria2, Mitä ilmeisimmin kyse on tuosta mistä Datanen kirjoittaa. Otahan yhteys esimerkiksi myyntipalveluumme numerossa 0800 133 133 niin tsekataan mitä meillä olisi jatkon suhteen tehtävissä ja tarjolla (Tarkistetaan onko alueellesi saatavissa nopeampia nettitikku-yhteyksiä ja olisiko syytä päivittää samalla nettitikkua tuoreempaan. Kaikki tikut eivät tue nopeampia yhteyksiä) Varmuuden saat siihen, että mistä ongelma johtuu, jos voit testata läppäriäsi jossain kiinteässä nettiyhteydessä. Onko vaikka tuttavilla tai naapureilla sellaista, pystyisitkö kokeilemaan läppäriäsi siellä? Tero@SoneraPartio
Hei Päivitin nopeuden netin kautta omilla sivuillanne paljon nopeampaan nettitikkuyhteyteen, mutta miten voisin tsekata tukeeko nykyinen nettitikkuni nyt tätä uutta nopeutta ettei päivitys ja korkeampi maksu mene harakoille`? Irrotanko nettitikun ja vien Sonera liikkeeseen (jota ei kyllä ole paikkakunnallani) vai miten se selviäisi? Olisiko ilmaista nettipalveluyhteyttä, meiliä tai tukisivustoa mistä kysyä? Lukeeko nettitikussa jotain numerosarjaa tai muuta mistä sen tyyppi ja nopeuden välityskyky selviäisi? Missä kohtaa se tikku muuten yleensä on läppärissä? Voiko sen noin vain irroittaa ja laittaa takaisin vai sotkeeko sen poisottaminen yht'äkkiä jotain läppärin ohjelmissa? Miten voisin selvittää asiaa?
Uusi vaihdettu nopeus läppäriin on siis ny 21 Mbit/s. Kokeilin tuolla ym. nopeustestillä ja se antoi tulokseksi Lataamisnopeus 2,76 Mbit/s ja Lähetysnopeus 1,28 Mbit/s. Onko nettitikku ok vai pitääkö se päivittää? Onko ok?
Tuota max nopeutta ei käytännössä koskaan saavuteta vaan nopeus jää yleensä 2-12 Mbit/s välille. Nopeus voi olla myös hidas jos - Asuu kuuluvuusalueen reunalla - Jos verkossa on ruuhkaa eli paljon käyttäjiä - Jos keli on huono
Kurkkaappa sieltä Omilta Sivuilta, valitse kyseinen liittymä ja kurkkaa kohta "Laite", mitä siinä lukee, Huawei tai ZTE jotain? Sen tiedon perusteella saamme selville tikun tukemat nopeudet. EDIT: Paikalla ei ole väliä, itse kytkisin sellaiseen USB-liitäntään missä nettitikku ei ole tiellä, osu jalkoihin yms, ja jos tikussa on sellainen nivel jolla tikkua voi käännellä eri asentoihin nii laita sellaiseen liitäntään jossa tikkua voi käännellä ilman että se osuu mihinkään. Voit irroittaa tikun kunhan olet ensin sulkenut tikun käyttämän yhteysohjelman. JA, jos työpöydän oikeassa alareunassa, kellonajan vieressä on sellainen kuvake kuin "Irroita laite turvallisesti" (riippuu tikusta, sitä ei ole välttämättä kaikilla tikuilla käytössä) niin klikkaa siitä ja valitse nettitikkusi -> odota hetki niin Windows tekee turvallisen laitteenpoiston ja kun se on sen tehnyt niin siihen pop up-ikkunaan tulee teksti "Nyt voit irroittaa". Oleellista on se että käytät koko ajan samaa USB-liitäntää, silloin sinun ei tarvitse odottaa tikun asennusta vaan homma toimii niin sanotusti suoriltaan kun tikku on jo asennettu siihen USB-liitäntään. Tero@SoneraPartio
Ei missään sivuilla lue nettitikun nimeä, mallia tai numeroa. Missähän kohtaa se tikku näissä Soneran valmiiksiasennetuissa läppäreissä on, että voisi mallin katsoa? Onko se akun kanssa samassa vai missä? Kovasti epäilyttää että tämä oleva nettitikku ei suorita tarvittavaa nopeutta josta maksan. Tää läppäri on ostettu v. 2012 ja nettitikku ilmeisesti asennettu 2010. Siis mitä pitäisi tehdä?
Kyseessä on ilmeisesti sellainen läppäri, jossa on sisäänrakennettu 3g-modeemi. Laite ei siis tarvitse erillistä "mokkulaa", vaan siinä on itsessään (ilmeisesti akun alla) paikka SIM-kortille. Minusta tuo on aika tyypillinen mittaustulos "21 Mbit/s" 3g-yhteydelle. Paikasta ja vuorokaudenajasta (=kuormitustilanteesta) johtuen nopeus voi ajoittain jäädä pienemmäksikin, mutta olla välillä parempikin. Sonerakin ilmoittaa nopeuden "tyypilliseksi vaihteluväliksi" 0,4 - 10 Mbit/s. Kokeilin juuri toisella koneella samaista nopeustestiä ja Soneran Täysnetin, joka lienee tuo sama, joka sinullakin nyt on, nopeudet olivat Helsingin kantakaupungissa tällä paikalla 1,26 Mbit/s lataus ja 0,57 Mbit/s lähetys. Näyttää olevan vielä ruuhkaa. Eli yhteenvetona: Nopeutta rajoittaa 3g-verkon tilanne, ei koneesi sisäänrakennetun 3g-modeemin ominaisuudet.
No nyt ymmärsin, kuten 1pertti kirjoittaa niin kyseessä on siis läppäri jossa nettitikku on sisäänrakennettu, eli sim-kortti tökätään akun takaa löytyvään loveen. Tästä syystä tikun tietoja ei näy Omilla Sivuilla kun se kuuluu kiinteästi siihen läppäriin. Läppärissäsi sen sisäänrakennetun nettitikun maksiminopeudet ovat: Latausnopeus 7,2Mbit/s ja Lähetysnopeus 2Mbit/s. Kuten 1pertti kirjoittaa niin mobiilineteissä yhteysnopeus vaihtelee ajoittain riippuen mm. yhtäaikaisten käyttäjien määrästä. Mittaamasi nopeudet ovat siis periaatteessa liittymän mukaisia, mutta läppärin nettitikku ei teoriassakaan mahdollista kovin nopeaa yhteyttä. Nyt kun muutit liittymän nopeammaksi ja jos ohjelmien katselu tökkii edelleen niin miettisin joko erillisen nettitikun/mokkulan tai sitten kiinteän nettiyhteyden hankintaa. Erillinen nettitikku/mokkula voi parantaa tilannetta jos alueellasi on 4G-verkkoa, vaihtaisit liittymäsi 4G-liittymäksi ja siirtäisit kortin siihen. Tässä vähän mietittävää Tero@SoneraPartio
Sittenhän ei kait kannata maksaa ja pitää tuota 21 Mbit nopeuspakettia kun halvemmalla saa paketin jossa on n. 4 Mbit nopeus ja joka on realistinen nopeus? Eikö niin? Eli vaihdanko uudelleen pienemmän nopeuden ja maksan myös vähemmän?
Niin, eli kannattaako sitten taas vaihtaa tuo uusi nopea "paketti" jossa nyt 21 Mbit nopeus pienempään ja halvempaan nopeuspakettiin, koska turhaan maksaa 21 Mbit nopeasta jos se ei ole kuitenkaan realistista. Eikö näin? varmaan Sonerapaketti nopeudella 4 Mbit olisi riittävä? Käykö muuten tuon sim kortin vaihto Sonera myymämälässä sitten nettitikkuun ja pitääkö koko läppäri viedä sinne mukana?
Jos et halua alkaa hankkimaan erillistä nettitikkua/mokkulaa niin silloin tuo kannattaa vaihtaa pienempään. Huomioithan, että joissain liittymissä (puhekäyttöön tarkoitetuissa) on nopealle netille rajat -> rajaan asti netti toimii tietyllä nopeudella ja jos raja ylittyy niin netti hidastuu kunnes taas uusi laskutuskausi alkaa. Nyt en ole ihan varma että millainen liittymä sinulla on, jos sinulla on siinä Liikkuva Netti-liittymä (niinkuin otaksun) niin niissä liittymissä nopealla netillä ei ole rajaa, niitä voi käyttää kuinka paljon vain MUTTA se mikä niissä tulee niin niitä ei ole pienemmällä nopeudella kuin 21Mbit/s. Jotenka, suosittelen että käyt tosiaan lähimmässä Sonera Kaupassa, ota läppäri toki mukaan, niin he voivat opastaa sen sim-kortin kanssa mutta myös sinulle sopivan liittymän kanssa Tero@SoneraPartio
Tuntuu tietysti turhalta maksaa nopeammasta liittymästä kuin mitä laite pystyy hyödyntämään, mutta... Varsinaisissa mobiililaajakaistaliittymissä ei taida olla vaihtoehtoja 1 ja 21 Mbit/s välillä. Törmätään siis tuohon ongelmaan, mistä SoneraPartion Tero edellä kertoi puhelinkäyttöön tarkoitetuista liittymistä: Perusmaksuun sisältyvä datamäärä on rajoitettu ja videota katsellessa katto tulee helposti täyteen kesken laskutuskauden. Tuo 21 Mbit/s vaihtoehto voi siten olla kuitenkin kätevin. Vaikka läppärin sisäänrakennettu modeemi ei voi täyttä nopeutta hyödyntääkään, ei sitä käytännössä saavuteta niilläkään mokkuloilla, joiden kerrotaan tukevan tuota nopeutta. Ainoa mobiilivaihtoehto, jolla nopeus todella parantuisi nykyisestä, olisi erillinen 4g-nettitikku ja sen mukainen liittymä edellyttäen tietysti, että olet 4g-verkon peittoaluella. Muistathan, että jos teet kaupat ja sopimuksen Sonera-Kaupassa etkä verkkokaupassa, saat kokeilu- ja palautusoikeuden vain, jos siitä on erikseen etukäteen sovittu.