Itselläni on 32bit Vista ja lisäsin muistia 2g--->4g. Mites saisin tästä kaiken hyödyn irti. Olenko ymmärtäny oikein että 32bit vista ei ymmärrä kokonaan 4g muista?
en tiedä mikä ero 32-bit ja 64-bittisellä vistalla.. mut oon ymmärtäny et windowsi on sen verran "paska" et jos sä laitat siihen 4+ gt ram muistia.. se ei tajua sitä ku se käyttää vain 3gt..
mikä tahansa 32-bittinen käyttis tukee 4 gigaa muistia, mutta siitä vähennetään esim. näyttiksen muisti jne. eli 32-bittinen käyttöjärjestelmä tukee periaatteessa 4 gigaa muistia... näin ainakin muistelen
Näinhän se on, että 32-bittinen tukee neljään gigaan astu muistia, mistä vielä vähennetään näyttiksen muisti. 64-bittinen tukee vähintään 8 gigaa ramia, riippuen käyttöjärjestelmän mallista. Todennäköisesti jos asentaisit 32-bittisen koneen päälle 64-bittisen, niin saisit vain hieman lisää ram muistia.
32-bittisellä käyttiksellä on nimensä mukaisesti käytössään 32-bittinen muistinosoitus (eli sen ns. muistiavaruus on 2^32 bittiä = 4 Gt), eikä sitä jälkikäteen oikeastaan voi kasvattaa. (Joitakin kikkoja on olemassa, esim. emo voisi "sivuttaa" muistia 4 Gt:n tai pienempiin paloihin, joita käyttis sitten voisi nähdä yhden kerrallaan. Ongelmana tällaiselle on äkkiä vakava epävakaus, kun käyttistä ei ole alunperin sellaiseen suunniteltu.) Tuohon 4 gigatavuun pitää mahtua kaikki se muisti johon käyttis voi kirjoittaa tai josta se voi lukea. Koska esim. näytönohjaimeen pitää tieto lukea/kirjoittaa tuon samaisen muistiavaruuden puitteissa ja näytönohjaimen jokaiseen muistipaikkaan pitää päästä käsiksi, ei näyttiksen käyttämää osaa muistista voi käyttää mihinkään muuhun. Näyttis siis "syö" varaamansa muistin mukaan tuosta muistiavaruudesta osan, nykyisin tyypillisesti 64...1024 megaa - ja aivan riippumatta siitä, onko sillä omaa muistia vai käyttääkö se keskusmuistia. Ja sama pätee muillekin oheislaittelle, joita koneessa pitää olla, siis esim. verkko- ja äänikortti, ja vaikkapa käyttäjälle harvemmin näkyvät ajastimet jne. jotka tarvitsevat omat osoitteensa. Vanhasta DOS-maailmasta periytyy myös muutamia "aukkoja" muistiavaruudessa, joita ei yhtensopivuuden vuoksi voine luotettavasti käyttää (en tunne Windowsia sillä tarkkuudella, että olisin varma). 64-bittinen osoiteavaruus on (vielä?) nykymittapuun mukaan niin suuri, että sillä rajat "olisivat taivaissa" (2^64). Käyttiksen (tai raudan) tekijät haluavat kuitenkin omista syistään rajoittaa 64-bittiselläkin systeemillä muistin maksimikoon selvästi teoreettista maksimia pienemmäksi.