1.1.2008 astuu voimaan laki Viestintämarkkinalain muuttamisesta. Eräs sen merkittävimmistä seikoista on se, mitä hallituksen esityksessä (HE 100/2007) on todettu muutoksista mm. seuraavaa: Ehdotetun 4 momentin mukaan ehdotetussa 1 momentissa tarkoitetut ohjelmistot ja palvelut on tarjottava käyttäjälle muuttamattomina ja samanaikaisina alkuperäisen lähetyksen kanssa... ...Tämän johdosta kaapelitelevisioyhtiöt eivät saa muuttaa tässä laissa säädetyn siirtovelvoitteen alaista ohjelmistoa esimerkiksi digitaalisesta analogiseksi. Laki ei kuitenkaan lainkaan sääntele sitä mahdollisuutta, että kaapelitelevisioyhtiöt laissa asetetun velvoitteensa lisäksi lähettäisivät myös muutettua ohjelmistoa. Tällainen tilanne on puhtaasti asianomaisten osapuolten välisiin sopimussuhteisiin perustuva. Tämä laki tulee voimaan 1.1.2008. Tämän lain 134 pykälän 1 momentin 3 ja 4 kohtaa sovelletaan 31 päivään elokuuta 2010. Tämähän tietää sitä, että kaapeliyhtiöt voivat nyt lain mukaan digitaalisten lähetysten lisäksi muuttaa esim. vapaasti katsottavat kanavat edelleen analogisiksi nyt ilman ohjelmayhtiön lupaa ja siis kaapeliyhtiön ja asiakkaan välisen sopimuksen mukaan ainakin 31 päivään elokuuta 2010. Mitä tähän sanoo nyt Kimmo Sasi, joka on uhonnut analogisten lähetysten päättyvän ehdottomasti kaapelissa ensi helmikuun lopussa? Nyt hän ei voi enää kieltää edes Ylen ohjelmien muuntamista analogisiksi kaapeliverkoissa (lähetettäväksi digitaalisten rinnalla kuten tähänkin asti). Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan neljä kanavaa riittää yli puolelle suomalaisista. 48% katsoo aktiivisesti 3-4 kanavaa ja 20% 5-6 kanavaa! Tämä tietää sitä, että yli puolelle kaapelitalouksista riittäisi nykyiset 6-7 vapaasti katsottavaa kanavaa (analogisena). Kaapeliyhtiöille saattaisi seurata ongelma mikäli analogisia lähetyksiä ei jatkettaisi, sillä taloyhtiöt voisivat irtisanoa sopimuksensa ja vaihtaa kertakustannuksella yhteisantennivastaanottoon ja muuntaa keskussovittimella digitaalisten kanavien lisäksi analogiseksi vapaasti katsottavat kanavat. Näin vältyttäisiin myös kaapelioperaattorin nykyisiltä kuukausimaksuilta. Tätä siis kannattaisi taloyhtiöissä vakavasti harkita, mikäli kaapeliyhtiö ei jatka analogiseksi muuntamista ensi helmikuun jälkeen.
Edelleen ihme juntturoita likkeellä. Itse asun kaapelitaloudessa ja katsonut pelkästään digitaalisia lähetyksiä jo 3 vuotta
Oikein Mukavaa Uutta Vuotta! Niin digiänkyröille kuin digifaneillekin. Hieman pelonsekaisin tuntein odottelen tuota helmikuun loppua lähinnä miksi päätökset kaapeliverkoissa menevät. Muutettu Viestintämarkkinalaki on nyt voimassa, mutta... Laki ei kuitenkaan lainkaan sääntele sitä mahdollisuutta, että kaapelitelevisioyhtiöt laissa asetetun velvoitteensa lisäksi lähettäisivät myös muutettua ohjelmistoa. Tällainen tilanne on puhtaasti asianomaisten osapuolten välisiin sopimussuhteisiin perustuva. Tämä laki tulee voimaan 1.1.2008. Tämän lain 134 pykälän 1 momentin 3 ja 4 kohtaa sovelletaan 31 päivään elokuuta 2010. ...keitä noilla sopimuspuolilla hallituksen esityksessä (HE 100/2007) oikeasti on ajateltu? Kyllä mielestäni toisena osapuolena pitää ehdottomasti olla loppukäyttäjä. Eihän periaatteessa ole mitään järkeä siinä, että ohjelmayhtiö ja kaapelioperaattori keskustelevat keskenään mitä ja missä muodossa kotitalouksissa televisiolähetyksiä vastaanotetaan ja katsotaan kysymättä nimenomaan loppukäyttäjältä! Sehän olisi täysin demokratian vastaista. No, tosiasiassa eipä täällä neuvosto-Suomessa ennenkään ole aina kansalaisten mielipiteitä kysytty. Siitä huolimatta olen edelleen sitä mieltä, että kaapeliverkkojen pakkodigitalisointi on täysin perusteeton ja turha. Meidän taloudessamme ei ole tähänkään asti nähty minkäänlaista tarvetta millekään Ylen lisäpalveluille eikä myöskään minkäänlaisille maksukanaville. Analogisen Eurosportin siirtyminen pelkästään digitaaliseksi ja maksulliseksi on harmillista.