AfterDawn logo

SpaceX laukaisi Falcon 9:n, video tarjosi näkymän koko matkan avaruuteen ja takaisin

AfterDawn AfterDawn
1 kommentti

Elon Muskin avaruusyhtiö SpaceX on tänään laukaissut uuden satelliittien kantoon kehitetyn Falcon 9 -raketin onnistuneesti. Ensimmäinen yritys syksyllä päätyi hurjaan tulipalloon ennen laukaisua.

Nyt laukaisu oli onnistunut ja raketti kohosi avaruuteen suunnitelmien mukaisesti. Raketti kantoi Iridium-yhtiön satelliittin kiertoradalla, jonka jälkeen suuntasi takaisin maahan.

Laskeutuminen tapahtui etäohjatulle proomulle Tyynellämerellä. Raketissa ollut kamera tarjosi kuvamateriaalia niin nousun kuin laskun ajan aivan laskeutumiskontaktiin asti. Raketti laskeutui aivan proomun keskellä olevaan rastiin noin kahdeksan minuuttia lähtölaskennan jälkeen ja riemu oli käsin kosketeltava yhtiön päämajassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun raketti laskeutuu onnistuneesti etäohjatulle laivalle.

Oheisella videolla SpaceX tarjoaa videomateriaalia raketista ja raketilta, selostusta tapahtumien kulusta ja tietysti SpaceX-tiimin raikuvat aplodit onnistumisten johdosta. Tämän jälkeen videolla seurataan satelliitin, joka oli Falcon 9:n prioriteetti numero yksi, matkaa kiertoradalla.


AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

1 KOMMENTTI

Salimäki1/1

Pari tarkennusta juttuun:

1. Kyseessä oleva kantoraketti ei ole mikään ns. uusi versio. jutusta saa virheellisesti sen käsityksen. Laukaisussa käytettiin viimeisintä Falcon 9 versiota, jota on tätä ennen käytetty useita kertoja. Lisäksi lautalle laskeutui raketin 1. vaihe ja 2. vaihe jatkoi Iridium-satelliittien (10 kpl) kanssa avaruuteen. Se ei laskeudu sieltä hallitusti pois.

2. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta kun lautalle laskeutuminen onnistuu vaan ensimmäinen kerta jolloin laskeutuminen sujui moitteetta juuri tälle laskeutumislautalle, niitä kun on toinenkin.



TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT