Windows-puhelimet ovat yleensä pärjänneet raudan osalta hyvin vastaavia Android-puhelimia vastaan. Erityisesti kamera ja videokuvauksen äänentaltiointi ovat olleet Lumioiden erikoisvahvuuksia. Alla olevasta speksilistasta nähdään, ettei Lumia 950XL:n kamera jää ainakaan paperilla toiseksi Galaxy S6 edge+. Todellisissa testeissä nähdään kuitenkin vasta miten puhelimien kamerat pärjäävät toisiaan vastaan. Olisi esimerkiksi kiinnostavaa tietää millaisella tekniikalla Lumian automaattitarkennus on toteutettu: onko se edelleen vanhempaa kontrastipohjaista tarkennusta, vai onko Microsoftikin siirtynyt jo modernimpaan vaihe-eropohjaiseen tarkennukseen.
Ylimääräisenä lishuomiona mainittakoon, että uudet Lumiat tukevat edelleen Lumia Rich Recording -äänentaltiointia (neljä mikrofonia), mutta tilaäänitaltiointi ja Dolby Digital Plus ovat tippuneet ominaisuuksista pois (verrattuna Lumia 930:een).
MAINOS
Näytön suhteen puhelimet ovat tasavahvoja, vaikka Samsungin puhelimeen on innostuttu laittamaan kaarevia muotoja sisältävä näyttö. Järjestelmäpiirin osalta Snapdragon 810 on testeissä (Androidilla) osoittautunut hieman hitaammaksi kuin Samsungin Exynos 7420.
Lumioiden suurin heikkous on ollut sovellustuki, johon uusi rauta itsessään ei tuo muutosta suuntaan tai toiseen. Microsoft on kuitenkin Windows 10:ssä tehnyt paljon töitä sen eteen, että sovelluskehittäjillä olisi mahdollisimman vähäinen työ muuntaa iOS:lle ja Androidille toteutetut sovellukset Windowsille.
- Vertailussa
- Microsoft Lumia 950XL
- Samsung Galaxy S6 edge+
- Mitat
- 151,9 x 78,4 x 8,1 mm
- 154,4 x 75,8 x 6,9 mm
- Paino
- 165 g
- 153 g
- Runko
- Polykarbonaattia
- Metallia ja lasia
- Käyttöjärjestelmä
- Windows 10
- Android 5.1
- Näyttö
- 5,7", 2560x1440 pikseliä, OLED, Glance Screen
- 5,7", 2560x1440 pikseliä, kaareva AMOLED
- Suoritin
- Qualcomm Snapdragon 810
- Samsung Exynos 7420, 8-ydin (4x2,1GHz + 4x1,5 GHz)
- RAM
- 3 GB
- 4 GB
- Tallennustila
- 32 GB (muistikorttipaikka)
- 32 / 64 GB (ei muistikorttipaikkaa)
- Kamera
- Takana 20 MP (f/1,9, OIS) ja edessä 5 MP (f/2,4)
- Takana 16 MP (f/1,9, OIS) ja edessä 5 MP
- Videokuvaus
- 4K (30 FPS)
- 4K (30 FPS), Full HD (60 FPS), hidastusvideo (max. 240 FPS)
- Biometrinen tunnistus
- Windows Hello (beta)
- Sormenjälkilukija
- Akku
- 3340 mAh (vaihdettavissa)
- 3000 mAh (ei vaihdettavissa)
- Yhteydet
- LTE Advanced, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, NFC
- LTE Advanced: 300/50 Mbps, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC
- Hinta (alk.)
- ? (649 $)
- 899 €
Kommentit (19)
Isoin ongelma Lumioissa on edelleen niitten käyttöjärjestelmä. Sitä ei mikään rauta korvaa
Ei käyttöjärjestelmä mikään ongelma ole, windows taitaa olla sulavuudessaan ja käytettävyydessään ehkä jopa paras. Heikkous on se, että käyttäjät ja sovelluskehittäjät eivät ole innostuneet alustasta.
Taitaa olla kehitystyökalut niin surkeat ettei kiinnosta
Ei lumiossa ole mitään vikaa. Parhsimpia puhelimia maailmassa. Mulla oli NOKIA LUNIA 920 JA NYT MULLA ON NOLIA LUMIA 930. LOISTAVIA PUHELIMIA SUOSITTELEN.
Luurit ja käyttis on hyviä, mut sovellukset paikoitellen surkeita toiminnoiltaan.
Heh. Näistä kaikista paistaa läpi ettet ole perillä mistään. Aika iso osa maailman ohjelmistoista tehdään ms:n työkaluilla.
Visual studiota pidetään yleisesti parhaana IDE:nä.
Tuskinpa mobiilipuolella :P
Tai ehkäpä kuitenkin silläkin on merkitystä, että näitä Windows Phoneja myydään vain jokunen miljoona per vuosi?
Siis meinaatko ettei visual studio taivu WP koodaamiseen? :D
Meinasin näitä suurempia mobiilikäyttöjärjestelmiä.
Ihan varteenotettava vaihtoehto toi Lumia olisi,jos: siinä olisi edes muutama tärkeimmistä Googlen sovelluksista, ja ne kolmannen osapuolen tärkeimmät softat olisi yhtä hyviä kuin Androidilla.
???
Käytetään sitä niihinkin
"jos siinä olisi edes muutama tärkeimmistä Googlen sovelluksista"
Siis häh? Mulla on paraikaa Lumia 1520 ja en keksi yhtään sovellusta mikä en saisi Windowsin Kaupasta. Mikä ihmeen sovellus on niin "tärkeä" ettei sitä lyödy W-Kaupasta?
Jos katsotte yo puhelimien hintoja, Samsung 250 euroa kalliimpi ja silti Lumia on tasaväkinen, ja akun kapasiteetti suurempi ja akku vaihdettavissa.
Muistikortin saa, mutta Samsungiin ei!
Kamerassa 25% pikseleitä, ja kun tietää Lumian kameroiden laadun, on pikselimäärällä jonkinasteista lisähyötyäkin tosiasiallisesti.
Komppaan: Lumia 1520 on mun mieluisin lelu koskaan :))
Toki Androidiin jo tottuneena jotkut jutut tökkii Windowsissa. Odottelen innolla että Win10 parantaa edes jotain. En ihan heti vaihtaisi, vaikka saisin samaan 350€ outlet-hintaankin ... Itselläni tuo tuli heräteostona, kun löysin siistin esittelykoneen.
Aika paljon noita sovelluksia löytyy näillekin. Toivoisin että MS onnistuu jatkossa näiden kanssa ...
"Mikä ihmeen sovellus on niin tärkeä ettei sitä lyödy W-Kaupasta?"
Kodi + yatse ja nova prime nyt ekana tulee mieleen miksi en windows puhelimeen vaihtaisi.
Ymmärsinkö oikein (siis olen omistanut ennen androidin ja se maailma on tuttu), että tuon Nova Primen takia et halua vaihtaa windows puhelimeen? Eikö tuo ole vain androidin "kotinäkymä", joka korvaa valmistajan valitseman version? Kodi on tuttu mediasoitin raspberryssäni tälläkin hetkellä ja ihan hyvä siinä - mutta en näe tarpeelliseksi sitä puhelimessani. Mutta käyttäjästä varmaan sekin kiinni - itse kun en elokuvia, enkä oikeastaan muitakaan videoita/musiikkia juurikaan puhelimella kuluta. Toiset varmaan tarvitsee enemmänkin.
Itse arvostan lumioista hyvin toimivaa ja pääasiassa hyvin kuuluvaakin puhelinta, pääasiassa loistavaa kameraa ja käyttöjärjestelmän sujuvaa ja nopeaa käyttöä (joo joo, tiedän - ios on kans toimiva, sujuva ja nopea, mutta sitä ei tässä vertailussa ollut mukana). Ja joo - olen käyttänyt androidia, jossa muistin kanssa on aina ongelmia, laitteet hidastelee, käynnistelee itsekseen, jumittelee, google.com.mitälie lopetti toimintansa, jne jne.
Kokeilematta kumpaakaan noista vertailun laitteista kallistuisin minäkin lumian kannalle - toki uteliaana hypistelen varmasti kilpailevaakin vaihtoehtoa.
Uskon tuon androidin tökkimisen olevan käyttåjästä johtuvaa.Itse en ole koskaan sitä kokenut lukuisista eri hintaluokan laitteista huolimatta joihin lukeutuu puhelimia,tabletteja sekä microkonsoleita että tv tikkuja.En kyllä odotakkaan halvimman mahdollisen kiinan ihmeen pyörittävän viimeisintä grafiikkaräimettä asetukset tapissa seuraavat kaksi vuotta.
Kyllä! Noinkin yksinkertainen sovellus kuin itse muokattava kotinäkymä estää windows puhelimen päätymisen taskuuni.
Käytöstäjohtuuvaa, ilman käyttö tuskin kovin usein tökkimiseen törmää.
Se miksi käytössä tökkii on monimutkaisempia juttu, ja tuskin kaikkea voi Androidin syyksilaskea. Ja jos vain yhtä osoitellaan, niin kannattaa muistaa että tökkii ne muutkin alustat.
Tökkimisellä ymmärrän rantapallon/tiimalasin pyörimisen, kestää enemmän tai vähemmän pitkään että haluttu juttu tapahtuu. Tilanteissa joissa se voisi olettaa tapahtuvan viiveettä tai ainakin selkeästi vikkelämmin.
Androidia löytyy ns tehokärjessä, se ei poista tiettyjä viivästyksiä, se sitten eriasia onko sillä väliä, jotkut on kovasti herkkiä tunneasioilla, miltä homma näyttää ja voi laskea heidän omaa suorituskykä kovastikkin, vaikka teknisesti ei merkitystä pitäisi olla.