AfterDawn logo

Levy-yhtiö vaatii tanskalaispormestareilta korvauksia Gangnam Style -videosta

Teemu Laitila Teemu Laitila
2 kommenttia

Viime vuoden nettihittiin Gangnam Styleen oikeudet omistava Universal Music vaatii neljältä tanskalaispormestarilta yhteensä 32 000 euron korvauksia musiikin käyttämisestä luvatta YouTube-videolla, Torrent Freak uutisoi.

Videolla tanssitaan Psyn nettihitin tahtiin ja sen tarkoituksena on mainostaa alueen yrittäjäpalveluita. Idea viraalihitin käytöstä erilaisissa parodiatarkoituksissa ei ole erityisen tuore ja Gangnam Stylen tahtiin on tanssittu lukuisilla YouTubeen ladatuilla videoilla aiemminkin. Universal Music ei ole tähän mennessä juuri puuttunut omistamansa kappaleen käyttöön, sillä parodia katsotaan yleisesti fair use -tapaukseksi, jonka puitteissa voidaan hyödyntää myös tekjijänoikeuden alaista materiaalia.

Psyn video ylitti viime vuonna miljardin katsojan rajan YouTubessa ja nyt videota on katsottu jo huimat 1,6 miljardia kertaa. Etelä-korealainen Psy on tienannut videolla jo miljoonia, mikä tuskin olisi ollut mahdollista ilman kappaleen leviämistä lukuisten parodioiden aiheeksi.


Universalin mukaan tanskalaispormestarien kappale ei kuitenkaan enää mahdu parodiamääritelmän alle ja vaatii nyt videolla esiintyviltä pormestareilta maksua musiikin käyttämisestä. Yhtiö perustelee kantaansa sillä, että kyseessä on mainosvideo, jota ei voida pitää parodiana. Kuntien edustajan mukaan vastuu musiikista kuuluu videon takana olevalle tuotantoyhtiölle.

Tuotantoyhtiö Future Factoryn edustaja myöntää, että kappaleen käyttöön ei ole pyydetty lupaa, mutta pitää vaadittuja korvauksia kohtuuttomana. Universal vaatii maksua erikseen jokaiselta kunnalta, mutta tuotantoyhtiön mukaan kyseessä on vain yksittäinen rikkomus.

Universal Music on antanut kunnille aikaa tähän päivään saakka maksaa vaaditut korvaukset tai asia viedään oikeuteen. Video on sillä välin laitettu takaisin YouTubeen, mutta ilman Psyn musiikkia. Sen sijaan videoon on lisätty ääniraita, joka kuitenkin jättää hieman toivomisen varaa...

Video alla:

2 KOMMENTTIA

Phoenix431/2

Eihän tässä mitään ihmeellistä ole: musiikkia käytettiin luvatta taloudellisen edun saavuttamiseen. Korvauksen suuruudesta voidan toki kiistellä.

thAAAA (vahvistamaton)2/2

Mielenkiintoista! Oikein päivän maksuajalla. Missä ihmeen maailmassa nuo jenkkifirmat elävät. Ensin tutkittaan ja sitten vasta mietitään onko tehty rikos ja tuleeko korvauksia tms. Taitaa jenkeissä ola taas käytössä maailmanlaki.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT