1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Lan-verkko

Viestiketju WLAN ja lähiverkot -osiossa. Ketjun avasi PC_Markus 01.10.2012.

  1. PC_Markus

    PC_Markus Regular member

    Liittynyt:
    31.12.2009
    Viestejä:
    602
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Meillä on nyt siis kaksi eri taloa, ja toisessa, netittömässä pitäisi lanit onnistua pitämään. Reititin ei millään riitä uudesta talosta vanhaan, matkaa on sen 50 metriä vähintään. Kiinnostaisi silti saada ainakin omien laitteiden välille, eli 3xPS3 ja 3xPC.

    Saisiko tämän jollain ethernet hubilla ja pirun pitkillä piuhoilla, vai reitittimellä jonkunlaisen wlan-yhteyden? Ei mitään kovin kallista mieluusti.
     
  2.  
  3. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    ethernettijohdot on speksattu kantamaan 100m, joten häiriösuojauksen omaavan cat-6 -johdon avulla voidaan mudoostaa yhteyt kahden talon välille. Eli kun "netillisessä" talossa on reititin, niin sen reitittimen LAN-rööristä voi vetää johdon netittömään taloon, jossa on joko kytkin tai sitten langaton tukiasema joihin sen pitkän johdon lisäksi sitten talossa olevat laitteet liitetään. Jos tuo yhteys meinataan laittaa vähän "pysyvämmäksi" niin silloin pitkä johto kannattaa kaivaa maan sisään.

    Valmiita 100 metrisiä johtoja ei hirveästi ole myynnissä vaan sellainen pitää tehdä itse: 100 m kela suoajttua cat-6 johtoa maksaa joku 80-100e, rj-45 liittimet on ehkä pari-kolme euroa skipale ja sitten puristuspihdit - ja sitten netistä ohjeet. Ja maahan kaivettavalle johdolle suosittelen lisäksi jonkinasteista kumi-styroksieristystä.

    Tai sitten jos netillisen talon langattomassa tukiasemassa on paikka ulkoiselle antennille, niin sitten voi hommata suuntaavan antennin, joka vedetään ulos ja suunnataan netittömään tönöön - antenni pitää virittää ulkotilaan, koska talojen ulkoseinät vaimentavat sen verran wlanin signaalia, että kanto ei riitä muuten. Netittömässäkin tönössä pitää olla melko todennäköisesti vielä tukiasema (tai wlan-annetenni) ulkosalla (josta johdot sisälle).

    Ulkokäyttöön olevat suuntaavat antennit maksaa joku 50 egeä skipale, mutta sitten saattaa joutua ostelemaan vielä erinäköisiä laitteita sisälle (joihin se ulkona oleva WLAN-tukiasema liitetään). Hinta menee helposti yli 200 egen tuolla ratkaisulla.
     
    Viimeksi muokattu: 02.10.2012
  4. PC_Markus

    PC_Markus Regular member

    Liittynyt:
    31.12.2009
    Viestejä:
    602
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Mutta ei oikein saa piuhoja mistään sisältä ulos, pitäisi porata reikä seinään silloin ja menisi jo liian hankalaksi. Itsekkin ajattelin maan alle menevää piuhaa, mutta voisi olla todella hankala saada ulos tavaraa täältä.

    Jos tosiaan tekisi toisten välille vain yhteyden, niin internet-kytkin vain ja piuhoilla kiinni, ja lan-pelejä luultavasti pystyisi pelaamaan, minecraft jne? Ei oikein resursseja eikä jaksamista juurikaan tuollaiseen projektiin vielä, ehkä kesällä voisi yrittää ikkunan kautta tehdä väliaikaista yhteyttä.
     
  5. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Käytännössä WLAN-vekottimia (tukiasemia) voidaan laittaa ns. "toistimeksi" (terminä WDS - ja sitten on olemassa ihan toisimena myytäviä laitteita) jotka toistava yhden tukiaseman lähettämää signaalia ja näin voidaan saada esim. laajempaa peittoa. Koska ulkoseinät vaimentavat WLAN-signaalia voimakkaasti voipi kantavuutta lisätä tuon toistin -toiminnan avulla.

    Eli esim. netillisen talon sisälle liipastaan langaton verkko (eli tukiasema, ellei ole jo) josta on yhteys internetskilöiseen ja saman talon ulkopuolelle hommataan ulkokäyttöön soveltuva tukiasema, joka pistetään toistamaan sisällä olevaa langatonta verkkoa. Toiseen taloon tehtäisiin sitten saman sorttinen viritelmä eli ulos yksi tukiasema ja sisälle toinen; ne sitten pisteään toistamaan sitä netillisen talon signaalia.

    Normaalisti langattomat lähettimet toimivat ulkosalla maksimissaan 100 metriin, kun on näköyhteys eikä välissä ole älyttömästi metsää tai mäkiä.. 100m matkalla nopeudet voi signaalin heikkenemisen takia hyytyä aika pahasti. Ulkokäyttöön tarkoitetuissa tukiasemissa kantomatka voi olla parempi (kantavat varmaan 100m kohtuu hyvin) ja sitten on nuo suuntaavat antennit jotka auttavat vielä enemmän tuossa kantavuudessa.

    Ongelma tuossa on hinta: kaksi laitetta per talo + mahdolliset suuntaavat antennit ei irtoa muutamalla kympillä. Pikaisesti heittäisin, että 300-400 egeä voisi yhteensä tuollaiseen viritelmään upota.. satunnaiseen laneiluun tuo on kyllä kovin hintavaa.
     
    Viimeksi muokattu: 05.10.2012
  6. PC_Markus

    PC_Markus Regular member

    Liittynyt:
    31.12.2009
    Viestejä:
    602
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Menisi kyllä juu liian hintavaksi... Tyydymme siis luultavasti vain toistemme väliseen verkkoon. Tämähän menee ihan reitittimellä ja "kotiverkko" asetuksilla..?
     
  7. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    khyl.
     

Jaa tämä sivu