1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Levareista, phonosta ja RIAA:sta

Viestiketju Kotiteatterin äänentoisto -osiossa. Ketjun avasi Harrowed 11.12.2011.

  1. Harrowed

    Harrowed Member

    Liittynyt:
    05.01.2010
    Viestejä:
    25
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Levysoitin olisi tässä joulun alla hankinnassa tietokoneen yhteyteen mutta olen hieman hämmentyneessä tilassa näiden liitäntöjen ja esivahvistimien kanssa. Minulla on siis titokoneen yhteydessä tällainen audiointerface ja siihen liitettynä aktiivikajarit ja kuulokkeet. Ilmeisesti siis minun pitäisi vetää levarista johdot tuohon audiointerfacen linjasisääntuloihin mutta minulle on jäänyt hieman epäselväksi, että tarviseeko tuohon väliin RIAA-esivahvistimen ja mikä sen rooli siinä olisi näin niin kuin suomenkielelle tulkattuna?
     
  2.  
  3. NUIJJA

    NUIJJA Active member

    Liittynyt:
    12.01.2005
    Viestejä:
    4,410
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
  4. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Ensinnäkin levysoittimen antosignaali on hyvin heikko ja äänirasiaa pitäisi kuormittaa juuri niiden valmistajan antamien speksien mukaan, joten ääntä pitäisi vahvistaa levysoittimille tarkoitetulla hyvin pienikohinaisella vahvistimella (vahvariliitännät ovat vielä erilaiset MM- ja MC-äänirasioille) parhaan äänenlaadun saavuttamiseksi.

    Toiseksi, kun vinyylilevylle tallennetaan ääntä, tallenteen taajuusvastetta muokataan ns. RIAA-korjauskäyrän mukaisesti heikentämällä bassoja ja vahvistamalla diskantteja, taas kerran äänenlaadun parantamiseksi, mm. jottei urien leveys ja sitä kautta neulan liike kasvaisi kohtuuttoman suureksi. Ns. RIAA-(vasta)korjaus on siis tarpeen, jotta ääni kuulostaisi mitenkään järkevältä. Jos levarista on tarkoitus tallentaa ääntä tietokoneelle, taajuuskorjauksen voi kyllä tehdä myös ohjelmallisesti jälkikäteen, mutta livenä sen hoitavan ohjelman, ainakaan ilmaisen, löytäminen lienee haastavampaa.

    On myös olemassa (yleensä halvimman pään) levareita, joissa on sisäänrakennettu RIAA-korjain ja esivahvistin tai NUIJJA:n jo mainitsemia USB-liityntäisiä levareita, jotka siis digitoivatkin äänen jo sisäisesti. Näiden äänenlaatu vaan taitaa olla, ainakin hifistin, korvaan suoraan sanottuna aikamoisen surkea.

    Toki voit kokeilla vetää tavallisenkin levysoittimen piuhat suoraan siihen if-mokkulaasi, ei siinä mitään pitäisi hajota, mutta ääni tuskin on kuuntelukelpoista. Jos ihan huippuhifivaatimuksia äänenlaadulle ei ole, erillisiä RIAA-korjaimia, sellaisen sisältäviä esivahvistimia tai vaikka mixereitä, joissa korjain myös on, saa jo parista kympistä alkaen. Esim. http://www.thomann.de/fi/behringer_pp400.htm
     
    Viimeksi muokattu: 12.12.2011
  5. Harrowed

    Harrowed Member

    Liittynyt:
    05.01.2010
    Viestejä:
    25
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    No kun katteelin, että ei tuo USB-liitäntä mikään äänenlaatua parantava ominaisuus ole ja lisäksi nostaa vain hintaa sekä tuossa audiointerfacen linjasisääntuloissa on jo olemassa tuo signaalin nauhoitusmahdollisuus, joten en nähnyt ideaa.

    Kiitokset vastauksesta, laitan laatikon hankintaan levarin yhteydessä. Pitää katsella, kun levysoittimimen päättänyt, että minkä laatuluokan RIAA:n siihen yhteyteen hankkii.
     
  6. Harrowed

    Harrowed Member

    Liittynyt:
    05.01.2010
    Viestejä:
    25
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Mikä virka muuten on elektronisella pyörimisnopeuden vaihtajalla?
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2011
  7. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Riippuu mitä termillä tarkoitetaan.

    Jos kyse on dj-levareissa olevasta nopeussäädöstä (pitch shift, pitch bend), sitä tarvitaan biisejä siististi peräkkäin miksattaessa, eli eri nopeuksiset kappaleet saadaan samaan tahtiin eikä kappaleen vaihtuessa tanssirytmi vaihdu. Hifi-käytössä tälläinen säädin olisi mielestäni enemmän haitta, varsinkin jos se sattuu olemaan huonosti toteutettu, eikä pidä pyörimisnopeutta tarkasti vakiona, mutta eipä niitä tuohon tarkoitukseen ainakaan high-endissä olekaan. Väärä pyörimisnopeushan muuttaa musiikin äänenkorkeutta ja nopeuden vaihtelu saa äänen "vouvaamaan".

    Jos kyse taas on jostain hifi-laitteesta, ko. laite saattaa pitää levarin pyörimisnopeuden tavanomaista tarkemmin vakiona ja helpottaa nopeuden säätämistä oikeaksi eri pyörimisnopeudella soitettavien levyjen välillä - siis älppäreiden 33 1/3, sinkkujen ja maksien 45, sekä vanhojen (savikiekkojen) 78 RPM. Varsinkin savikiekoissa saattaa alkuperäinen kaiverrusnopeus poiketa nimellisestä, jolloin levykohtainen hienosäätö voi olla tarpeen.
     

Jaa tämä sivu