AfterDawn logo

44 kappaleen luvattomasta nettijakelusta alle 230 euron sakko

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
4 kommenttia

Tekijänoikeudella suojattujen musiikkikappaleiden luvattomasta jakelusta kiinni jäävät tahot joutuvat yleensä maksamaan suuren summan tekijänoikeuskorvauksia ja sakkoja, mutta Ruotsissa on tapahtunut asian tiimoilta suuri muutos, kun 44 musiikkikappaleen luvattomasta jakelusta tuomittu sai rangaistukseksi vain 2 000 kruunun eli noin 230 euron sakon.

Sakkojen lisäksi 26-vuotiaan miehen täytyy maksaa vastapuolen oikeudenkäyntikulut, mutta niidenkin kanssa yhden kappaleen luvattomasta jakamisesta maksettu korvaus jää alle 20 euroon. Vertailun vuoksi esim. Yhdysvalloissa kappalekohtaiset korvaukset ovat olleet tuhansia dollareita.

Tuomittu oli jaellut P2P-ohjelman avulla luvatta eteenpäin mm. The Spotnicksin, Roxetten ja Dr. Albanin tuotantoa. Tekijänoikeusjärjestöt pääsivät miehen jäljille viime vuonna, jonka jälkeen asia vietiin oikeuteen.


Oikeuslaitoksen toiminta tapauksessa on kerännyt kiitosta erityisesti Ruotsin piraattipuolueen perustajana tunnetulta Rick Falkvingeltä, joka pitää oikeuslaitoksen toimintaa vihdoin järkevänä.

4 KOMMENTTIA

mjk1/4

Nyt ainakin omasta mielestäni korvaus on suhteessa ihan hyvä kun ajatellaan määrää ja sen haittaa. Hyvä että joku tuolla oikeudessa ei ole ahmed ahneen (lue to-järjestöt)puolella ja lätkäise ihan älyytömia summia joita ei voi millään järjellisellä tavalla laskea tai perustella. Vai miltä kuulostaa 44 kpl x 100€ eli tässä tapauksessa 100 ekee/kpl...vähän kärjistetty mutta kuitenkin.

johtaja592/4

Kieltämättä sakko kuulostaa olevan kohtuuden rajoissa, eikä tarvitse tehdä henkilökohtaista konkurssia tekijänoikeuskorvausten vuoksi.

Michelola3/4

eikö sakon lisäksi tullut siis yhtään tekijänoikeuskorvauksia?

LordPepsi4/4

asiallinen korvaus verrattuna muihin uutisoituihin korvauksiin..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT