AfterDawn logo

DNA haluaa HD1- ja HD2-kanavanippuihin SD-sisältöä

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
5 kommenttia

Suomessa jaetut verkkotoimiluvat digitaalisten TV-ohjelmien jakelua varten eivät tunnu kelpaavan yrityksille, sillä lupiin halutaan muutoksia yhä kiihtyvällä vauhdilla. Aiemmin tällä viikolla kerroimme kuinka Digita haluaisi lähettää C-, D- ja E-kanavanipuissa DVB-T2-sisältöä, ja nyt on selvinnyt että DNA haluaisi lähettää HD1- ja HD2-kanavanipuissa teräväpiirto-ohjelmien lisäksi tavallisen resoluution sisältöä.

DNA perustelee muutoshakemustaan (PDF) kilpailevan toimijan eli Anvian saamalla paremmalla luvalla. Anvian saama verkkotoimilupa F-kanavanipun osalta sallii sekä teräväpiirtosisällön että tavallisen resoluution sisällön lähettämisen, joten tältä osin DNA:n saamat verkkotoimiluvat eivät ole yhtä hyviä.

DNA:n mukaan kilpailun kannalta olisi parempi, että se voisi ottaa DVB-T2-kanavanippuihinsa myös tavallisen resoluution kanavia. Tämä helpottaisi myös yrityksen taloudellista tilannetta, koska "se vähentäisi riskiä siitä, että DNA:n verkkoon jäisi kapasiteettia vuokraamatta".


Maksu-TV-paketteja rakentaville tahoille muutos olisi mieluisa, koska ne voisivat tarjota kanavapaketeissa molempia lähetystyyppejä.

Jos sekä Digitan että DNA:n hakemukset hyväksytään, on antenniverkossa pian runsaasti kapasiteettia tavallisen resoluution DVB-T2-lähetyksille. DVB-T2-verkoissa käytettävän H.264/MPEG-4 AVC -videopakkauksen myötä kuvanlaadun pitäisi kuitenkin olla parempi kuin nykyisissä Suomessa käytössä olevissa DVB-T-lähetyksissä.

5 KOMMENTTIA

OILgame1/5

Ikävää, jos SD-kanavat syö HD-kanavien paikkoja.

borje642/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OILgame:

Ikävää, jos SD-kanavat syö HD-kanavien paikkoja.

Eikös SD digiboxien elinkaari pitänyt yltää reilusti 2016 vuoteen. Mitäs nyt onkaan käymässä.

Grina3/5

Eihän nuo luvat siihen vaikuttaisi. Ei DVB-T2-lähetykset kuitenkaan näy nykyisillä digibokseilla oli ne sitten SD tai HD.

borje644/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Grina:

Eihän nuo luvat siihen vaikuttaisi. Ei DVB-T2-lähetykset kuitenkaan näy nykyisillä digibokseilla oli ne sitten SD tai HD.

Niinpä, pointti onkin siinä että yks kaks MTV Maxit ja muut Plus hömpät onkin T2 jakelussa jotta saadaan kytkyboxi myynnille lisää volyymiä.

poppah5/5

Ne jotka sd:llä pärjäävät kymmenen vuotta tästä eteenpäin pärjäävät ylellä aivan hyvin. :)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT