AfterDawn logo

FSF toivoo avoimessa kirjeessä Googlelta avointa VP8-koodekkia

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
3 kommenttia

Aiemmin tällä viikolla On2 Technologies -yrityksen osakkeita omistavat tahot hyväksyivät lopulta yrityksen myymisen Googlelle. Hakujätti ei ole vielä paljastanut mitä se aikoo tehdä On2:lta saatavilla teknologisilla ratkaisuilla, mutta avoimien ohjelmistojen tulevaisuutta puolustava Free Software Foundation (FSF) jo ennättänyt julkaisemaan avoimen kirjeen, jossa toivotaan Googlen avaavan VP8-videokoodekin, jolloin kaikki tahot voisivat hyödyntää sitä ilmaiseksi.

FSF toivoo lisäksi, että VP8-videoita jaettaisiin YouTuben kautta. Tämä yhdistettynä HTML5-toteutuksiin tarkoittaisi tilannetta, jossa patenttien ja tiukkojen lisenssiehtojen suojaamat Flash- tai H.264-tekniikat voisi hylätä.

FSF:n mukaan YouTuben valtavan markkinaosuuden avulla Googlen olisi helppo painostaa kaikki selainvalmistajat tukemaan VP8-videoita, jolloin VP8:sta saataisiin maailmanlaajuinen standardi nettivideoille. Selainvalmistajien ohella VP8-toteutukset kiinnostaisivat tässä vaiheessa myös laitevalmistajia, joiden ei tarvitsisi maksaa lisenssimaksuja VP8-yhteensopivuudesta.


Teknisiltä ominaisuuksiltaan VP8 on parempi kuin esim. Theora, jota YouTube ei ole suostunut sen avoimuudesta huolimatta tukemaan, koska videopalvelun mielestä Theora tarvitsee liikaa tiedonsiirtokapasiteettia saavuttaakseen hyvän kuvanlaadun. Täten VP8 kelpaisi ainakin tekniikkansa osalta YouTubelle.

On2:n oman tietosivuston perusteella VP8-videoiden toistaminen syö vähemmän suoritintehoa kuin vastaavan resoluution H.264-videon toistaminen ja kuvanlaadunkin osalta VP8:n pitäisi olla kilpailija H.264:lle.

3 KOMMENTTIA

Tikru (vahvistamaton)1/3

Toivokaamme että Google tarttuu ehdotukseen - vapaa internet on ihmisoikeus!

toke02/3

VP8 sisältää varmasti ihan samoja patenteilla suojattuja tekniikoita kuin h.264, joten jonkun pitäisi viulut maksaa sen avaamisesta.

Joker_3/3

@toke0

Käsittääkseni VP8:ssa ei käytetä mitään tekniikoita, joiden tiedettäisiin olevan patenteilla suojattuja. Ns. submarine-patentteja voi olla, mutta niistä nyt ei pysty kukaan sanomaan mitään varmuutta minkään ohjelmiston kohdalla. Tämä on myös syy miksi kaikki eivät halunneet Theoraa HTML5-standardiin.

Tästä H.264 vs. Theora -laatukeskustelusta sanoisin, että en ole vielä nähnyt mitään vertailua, joka osoittaisi H.264:n olevan mitenkään merkittävästi parempi, vaikka tämä tuntuu jokaisen mielipide olevan. Korkean bitraten HD-tason videoissa eroa saattaa näkyä, mutta tuskin suurimmassa osassa webissä käytetyissä matalan bitraten videoissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT