AfterDawn logo

Taiwan julkaisi FVD:n virallisesti

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
6 kommenttia

Taiwanin hallituksen sponsoroima uusi digivideon tallennusformaatti FVD (forward versatile disc) julkaistiin tänään virallisesti. Hankkeen takana on 29 taiwanilaisen elektroniikka-alan yhtiön yhteenliittymä, joka julkaisi standardin Industrial Technology Research Institute-järjestön kautta.

Formaatti tulee sotkemaan jo muutoinkin täysin hajalla olevaa digivideokenttää ja sen hyötynäkökulmaa on vaikea nähdä tavallisen kuluttajan kannalta. Formaatti pystyy käyttämään useita eri videopakkausformaatteja, mutta on todennäköistä, että suosituimmaksi formaatiksi nousee Microsoftin WMV-pakkaus. Mutta tallennuskapasiteetiltaan uusi formaatti on todellinen kummajainen, sillä jostain syystä ITRI päätyi valitsemaan tavanomaisen, CD- ja DVD-levyistä tutun punaisen lasersäteen muiden "tulevaisuuden formaattien" valitseman sinisen lasersäteen sijaan. Valinnan ansiosta yhdelle yksikerros-FVD-levylle mahtuu dataa vain noin 6 gigatavua (vertailun vuoksi tavalliselle yksikerroksiselle DVD-levylle mahtuu noin 4.38 gigatavua ja siniseen lasersäteeseen pohjautuvalle Blu-Ray -levylle noin 25 gigatavua) ja kaksikerroksisellekin vain 11 gigatavua.


Kaikesta huolimatta ITRI uskoo mahdollisuuksiinsa ja uhoaa että taiwanilaiset valmistajat ovat valmiita tuomaan useita formaattia tukevia laitteita markkinoille jo loppuvuodesta.

Lisää aiheesta:

DigiTimes
DVD-Recordable

6 KOMMENTTIA

nwind1/6

Hyvä nyt menee dvd kehittäjillä kiire saada uutta aikaan. Heh ei ole jenkit enää M0N0P0L1554...

Ankhtify2/6

Jaa-a, aika vaikee kylla sanoa tulevaisuuden levy standardeista. Kyllahan toi vahan nayttaa pienelta kooltaan, mutta onko sitten jotain muutaa etua...? Minun mielesta kylla tulevaisuus ei pyori enaan levyissa tai liikutettavissa muistikorteissa vaan tiedon jakaminen ja siirtaminen alkaa tapahtua langattomien verkojen kautta.

nwind3/6

muttei langattomuus ole jokapaikassa mahdollista ja samalla langaton tekniikka on huomattavasti kalliimpaa ja häiriö altista.

Olvi4/6

Luultavasti noiden laitteiden hinta (ainakin taiwanin markkinoilla) tulee olemaan pienempi kun dvdv:n.. Tai sitten ei. En usko että ne ihan turhaan on tuohon päätynyt..

kkuula5/6

voipi olla että hinta ja yhteensopivuussyistä ovat päätyneet käyttämään punaista laseria.. ja kun laitteet tehdään kaukoidän markkinoille niin ne tulee olemaan varmasti myös halpoja! luulisi tuon tallennuskapasiteetin riittävän yhdessä kehittyneen pakkauksen kanssa takaamaan riittävän reson ja kuvan/äänen laadun. mutta tuo wmv:n käyttäminen vähän epäilyttää toivottavasti tuosta ei tule kovin mikkisofta riippuvainen!! sekun ei olisi kovin hyvä homma..

DVDR(W)6/6

Siinä on myös sellainen etu ettei heidän tarvitse maksaa DVD-forum:lle lisenssimaksuja -> halvemmat kustannukset.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT