Parhaat Afterdawnin rauta-expertit. Puolisen vuotta sitten sain teiltä ohjeen ostaa Abit IP35-E. Olenkin ollut siihen tyytyväinen. Kollektiivinen kiitos kaikille teille, joilla riittää sisua lukea datoja miljuunista levyistä. Ajattelin jo ostaa toisen samanlaisen, mutta kas, se on lähes kadonnut myynnistä ja hinta noussut melko paljon. Tähän samaan aikaan ks. emo oli myös Hintaseurannan yksi suosituimmista emoista. Nyt tuon paikan on vienyt Asuksen P5Q sarjan emot. Tsekkasin vähän infoja ja tuo näkyy olevan P45 sarjaa. Aika turha uudistus minulle. Mitä tulee Asuksen virransäästöominaisuuksiin, niin niistäkään ei runsaasti iloa irtoa kellottajalle kaiketi. Onko sitten muita ehdotuksia? Pitäisikö jälleenmyyntiarvoa ajatellen ostaa P45 emo kuitenkin kun meinaan greidata Nehalemiin melko pian sen tullessa markkinoille. Kiitos!!
Nehalem käyttää Socket 1366:ta, joten kaikki nykyiset emolevyt ovat epäyhteensopivia sen kanssa. Ensimmäiset X58-piirisarjalliset lankut ilmestyvät markkinoille lähikuukausina.
Kiitän huomiosta. Tuli ilmaistua itseä monitulkintaisesti; tiesin kyllä että Nehalem käyttää eri kantaa, tarkoitin P45:n jälleenmyyntiarvolla suhteessa P35:een että onhan siinä sentään tuki PCI-E 2:lle... Ymmärränkö oikein että jos kerran X58 lankkuja tulee pian, niin myös prossut julkaistaan kohtapuoliin?! Kun muistelin nähneeni jonkun diagrammin missä oli puhetta vuodesta 09...
Ensimmäisessä satsissa julkaistaan Core i7 800 (2,66GHz, $284), Core i7 900 (2,93GHz, $562) sekä Core i7 900 Extreme Edition (3,2GHz, $999). Luonnollisesti Ci7 900 ja Ci7 900 EE ovat alkuperäisillä 1000 kappaleen tilaushinnoilla melkolailla kannattamattomia hankintoja, mutta tuosta edullisimmasta Ci7 800:sta tulee varma hitti, mikäli vain emolevyjen hinnat pysyvät kohtuullisina (eli 200€ tai alle) ja DDR3-muistien hinnat laskevat puoleen nykyisestä. Nykyisissä DDR3-piirisarjoissahan on paljon ongelmia reilun ylikuumenemisen sekä jännitesyötön epävakauden takia, joten on mielenkiintoista nähdä, miten Intelin insinöörit saavat (jos ovat saadakseen) nuo ongelmat kierretyiksi tai jopa eliminoiduiksi. Uusi QuickPath Interconnect (QPI) -väylähän tulee korvaamaan nykyisen northbridgen ja FSB:n, joten ainakin siltä osin lämmöntuottoa saataneen vähennettyä. Mitä tulee kysymykseesi, niin P45-lankulla et kyllä saavuta kummoista jälleenmyyntiarvon kasvua tuohon IP35-E:hen nähden, johtuen IP35-E:n hyvästä kellottuvuudesta. Siispä suosittelen pysyttelemään nykyisessä kokoonpanossasi. Edit: tosiaan nuo ekat Nehalemit ovat odotettavissa ehkä marraskuussa, loput tulevat ensi vuonna. Pakkaa tulevat sekoittamaan myös rajusti rampautetut, LGA1160-kantaan sopivat halpaprosessorit, joita ei mm. pysty kellottamaan sisäänrakennetun mekanismin vuoksi. Kykenevätkö emolevyvalmistajat sitten jotenkin kiertämään tämän rautatason eston, jää nähtäväksi.
Jaa-a, voipi olla että jää sittenkin Nehalem ostamatta. Luulin nimittäin että octo coren olis saanut kilpailukykyiseen hintaan mutta eihän se noiden halvimpien joukossa tule olemaan, ainakaan piitkään aikaan. Mielenkiintoista silti nähdä miten tilanne kehittyy, kun AMD tuo vastineensa ja muutenkin.
No siis Nehalem kykenee neljällä ytimellään suorittamaan kahdeksaa säiettä samanaikaisesti, joten ei ole väliksikään, vaikkei olisi kahdeksaa fyysistä ydintä... ja toisaalta, tällä hetkellä ei neljälle ytimelle ole optimointejakaan kuin parissa pelissä ja muutamassa mallinnussoftassa. Toisin sanoen kahdeksalle ytimelle ei löydy riittävästi tekemistä.
Eikös BOINCin kanssa voi hyödyntää CUDAa ja sitä kautta näytönohjaimen tehoja? Pistät kaksi kaksiytimistä HD4870 X2:ta koneeseen ja odotat yhteensopivaa (epävirallista) ajuria, tai sitten odotat kahdella G200b-piirillä varustettua NVIDIAn näyttistä. Joka tapauksessa ulos saatava teho on monikymmenkertainen johonkin kahdeksanytimiseen Nehalemiin verrattuna. Edit: tosin oikeanlainen clientti on olemassa vasta 64-bittiselle Linuxille: http://www.gpugrid.net/
Tuo gpugrid on uusi tuttavuus. Näemmä kuitenkin työ on molekylääristä dynamiikkaa ja sitä varten mulla on jo yksi 3870 (minulla on siis 2 konetta), kun folding@home tukee gpu:ita. Mutta Rosetta@home on erilainen projekti, ja se on minusta tärkeämpi ja se ei vielä tue gpu:ita.
Lienee kuitenkin aiheellista olettaa, että Nehalemin tullessa tuki jo olisi olemassa? Tällöin tuo Ci7 800:kin varmasti riittäisi tarpeisiisi. Mutta käyttääkö nykyinen Folding@Home CUDAa, vai sysääkö se muulla periaatteella laskentakuormaa GPU:lle?
En usko että 1-2 vuoteen sitä tukea R@H:hon tulee. Mitä tulee noihin systeemeihin niin käsittääkseni ATI:lle käytössä on CAL ja Nvidialle CUDA.
Miksei tulisi? Jos kerran on kyseessä vakaasti kasvava projekti, niin kyllähän nuo kehittäjät ja yhteisökin ymmärtää GPGPU:n mukanaan tuoman massiivisen lisälaskentatehon edut.