1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Panasonic DMC-FZ8, kuvaus hämärässä

Viestiketju Digikamera ja valokuvaus -keskustelualue -osiossa. Ketjun avasi Selmi 16.01.2008.

  1. Selmi

    Selmi Member

    Liittynyt:
    24.01.2005
    Viestejä:
    78
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Hei!

    Kamerana toimii Panasonicin DMC-FZ8 malli, jossa on siis paljon kiitosta saanu optinen kuvanvakain, joka valmistajan mukaan mahdollistaa tärähtämättömien kuvien ottamista pimeässä pitkästä suljinajasta huolimatta. Nyt sitten tuota kokeilleena kuvaus hämärässä ilman salamaa tuottaa aina ilman tukea otettuihin kuviin tärähdyksen, sama tapahtuu esim. valmiiksi ohjelmoidulla yökuvaus toiminnolla, jossa on 7-8 sek suljinnopeus. Sisätiloissahan voin käyttää esim. suljinnopeuden prioriteetti ohjelmaa + salamaa, jolloin kuvasta tulee sisällä suht luonnollisen näköinen, mutta entäs jo haluan ottaa vaikka pimeässä ulkona kuvia? Silloin salamaa ei voi käyttää koska sen seurauksena kauempana oleva kohde pimenee täysin, onko tähän ratkaisua vai tarvitseeko todella raahta jokin kamerateline mukaan esim. ulkomaille?
     
  2.  
  3. mali99

    mali99 Regular member

    Liittynyt:
    06.12.2006
    Viestejä:
    429
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ei se vakaajakaan ihmeisiin pysty.
    Ainoa vaihtoehto on jalusta, esim. Cullmann tekee pienille kameroille sopivia pieneen tilaan sopivia kevyitä jalustoja.

    Pronto de Luxe voisi olla sopiva.
     
  4. Selmi

    Selmi Member

    Liittynyt:
    24.01.2005
    Viestejä:
    78
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Entäs onko olemassa sitten jotain "niksejä" tai vinkkejä kuinka saan esim. yöllä hyviä kuvia kaupungissa? Otetaan esimerkkinä New York johon olen lähdössä ensi kesänä niin kuinka saan pimeässä kunnollisia kuvia ilman mitään jalustoja, olettaen tässä tapauksessa että otan kuvia rakennuksista + muista kohteista?
     
  5. mali99

    mali99 Regular member

    Liittynyt:
    06.12.2006
    Viestejä:
    429
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Itse olen käyttänyt sellaista keinoa huonossa valaistuksessa, että säädän manuaalisäädöillä aukon suurimmaksi ja ajan sellaiseksi, että kuva ei ihan joka kerralla tärähdä, mutta alivalottuu jonkin verran, josta sitten korjailen kuvankäsitelyohjelmalla kuvaa kirkkaammaksi.
    Kokeile kuvata raw-muodossa, siinä voisi olla vähän enemmän säätövaraa.

    Toinen "niksi" on käyttää jalustana jotain kuvauspaikalla olevaa, esim kiveä, kaidetta yms.
     
  6. Hmmmh

    Hmmmh Regular member

    Liittynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    983
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tärähtäneimpiä kuvia tulee pitkällä polttovälillä ja pitkällä valotuksella. Molemmat lyhyeksi, niin tulee tarkempaa. ISO -arvo kannattaa myös laittaa suuremmaksi, kunhan varoo kuvaan ilmestyvää kohinaa.

    Kannattaa laittaa kamera sellaiseen moodiin, että voit säätää käsin valotuksen pituutta ja lähteä kokeilemaan pienimmällä polttovälillä. Pistät aina pykälää pidemmän valotuksen ja katsot tietokoneen näytöltä missä tärinä alkaa näkymään. Sitten sama niin, että muutat vain polttoväliä. Samalla opit käyttämään kameraasi ja osaat sitten reissussa arvioida suurinpiirtein lonkaltakin, mikä on mahdollista ja mikä ei.

    edi: Itselläni on ollut "nyrkkisääntönä", että jos valotus on pidempi kuin 1/100s niin sitten pitää alkaa miettimään aika tarkasti miten sitä kameraa pitää/tukee. Sulla voi tuon vakaimen ansiosta olla vähän enemmän "pelivaraa", mutta veikkaisin että 1/2s alkaa tuottamaan jo tärinää, jos et käytä ulkopuolista tuokea. Älä luota siihen kameran näytön kuvaan, vaan zoomaa sillä 100% tai katso tietokoneen näytöltä.
     
    Viimeksi muokattu: 16.01.2008
  7. Selmi

    Selmi Member

    Liittynyt:
    24.01.2005
    Viestejä:
    78
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Juu täytyypä kokeilla, tuon valotuksen hokasinkin jo säätää, jossa se pienikin käden heilahduksen aiheuttama tärähdys tulee tuossa 1/10-1/40. Täytyy vielä etsiä mistä tuota aukon sulkemista voi säätää.
     

Jaa tämä sivu