# emerge --update --ask world antaa pitkän listan, jonka viimeisenä on seuraava: [blocks B ] <gnome-base/control-center-2.17.0 (is blocking gnome-base/libgnomekbd-2.20.0) Kysymys: Millä komennolla tuo poistetaan ja rampauttaako poistaminen jotenkin järjestelmää?
Eipä tuo ole mikään kriittinen paketi, sen voi huoletta poistaa. 2006.0 on jo aika vanha joten kannattaa vaihtaa profile samalla. Profiilin vaihto tapahtuu komennoilla: rm /etc/make.profile ln -s /usr/portage/profiles/default-linux/<arch>/2007.0 /etc/make.profile (jossa <arch> on amd64, x86 tai jokin muu. Blokkaavan paketin saa pois: emerge -C =gnome-base/control-center-2.17.0 Jonka jälkeen kannattaa tehdä kunnon syvä päivitys: emerge -uDavN world Koska tuo on ollut noinkin pitkään päivittämättä niin suosittelen voimakkaasti seuraavien komentojen ajamista jottaongelmia ei syntyisi: kääntäjä on saattanut vaihtua, voit sen vaihtaa: gcc-config -l (listaa kääntäjät, käytössä oleva on merkattu vihreällä tähdellä) gcc-config <gcc-versio> (vaihtaa kääntäjän, <gcc-versio> on jokin listatuista, mielellään uusin) varmistetaan että kirjastot on edelleen linkattu oikein: revdep-rebuild Jonka jälkeen suosittelen koko järjestelmän kääntämistä uusiksi: emerge -e world
Vaihdoin profiilia ja sain poistettua blokkaavan paketin, kun jätin numerot lopusta pois.Ajoin revdep-rebuild, ja sitten emerge -uDavN world.Oli toinenkin blokkaava: [blocks B ] =app-dicts/aspell-en-0.5* (is blocking app-text/aspell-0.60.5) Otin riskin ja poistin senkin.Päivitys käynnistyy, mutta pysähtyy alkuunsa: Mitä tuo tarkoittaa ja onko mitään tehtävissä asian korjaamiseksi? # gcc-config -l [1] i386-pc-linux-gnu-3.3.6 [2] i386-pc-linux-gnu-4.1.1 *
Et ole asettanut portage mirroreita. Ne määritellään /etc/make.conf tiedostossa. Tässä omat mirrorit: GENTOO_MIRRORS="http://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/ http://ftp.linux.ee/pub/gentoo/distfiles/ ftp://ftp.linux.ee/pub/gentoo/distfiles/ ftp://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/ http://mirror.pudas.net/gentoo
Täytyy kyllä olla asennuksessa jotain suurempaakin vikaa. Kokeileppa ensin jatkaa päivitystä: emerge --resume Jos ei edelleenkään lähde päivittymään, kokeileppa syncata ja päivittää ensin portage jonka jälkeen voit kokeilla päivitystä taasen: emerge --sync && emerge -uD portage Jos edelleenkin ei etene niin alkaa kyllä minullakin olla ideat vähissä, ehkäportagen manuaalinen päivitys auttaisi. Katsotaan sitä sitten noiden jälkeen.
Eilen ajoin emerge --sync ja emerge portage onnistuneesti, nyt sitten allaolevan: #emerge --sync && emerge -uD portage Oli keskeytynyt näköjään samaan, kuin päivityskin. Ja emerge --resume ei auttanut. Alunperin tässä oli coldplug estämässä päivitystä, poistin sen ensin ja sitten udev tilalle.Verkko lakkasi toimimasta, mutta sain sen kuitenkin uudelleen ylös.
Itsellänikin olisi päivittämisen tarvetta. Profiili on hyvä vaihtaa aluksi. Sitten voisi sen kernelin päivittää uudempaan. Sitä ennen uudempi C kääntäjä kannattaa asentaa gcc-config jos gcc 3.4 vielä käytössä.Ei koko systeemiä kannata heti ruveta käänteleen. emerge -epuv system aluksi, niin voi tarkastella paketti-listaa ja tehdä muutoksia use-muuttujiin jos on tarvetta. epv-update on myös hyvä ajaa aina käännösten välillä. ufed on näppärä työkalu USE muuttujille. portage/distfiles kansio voi olla täynnä vanhoja paketteja, jos sitä ei tyhjennetä automaattisesti. Eli vanhat pois sieltä. emerge -ef system lataa paketit valmiiksi. Sitten emerge -e system./etc/portage kansion sisältöä voi myös vilkaista. kun system on kääntynyt niin sitten emerge -e world jos kääntäjä on vaidettu. Jos käännös keskeytyy niin --resume optiolla voi jatkaa. Jos ei pääse eteenpäin niin --skipfirst --resume auttaa. Käänjän vaihdosta on ohjeet gentoon dokumentaatiossa ja myös Gentoon päivityksestä on juttua muistaakseni. Itse olen joskus pistänyt emerge -ep world tulosteen tiedostoon ja leikkaa & liimaa systeemillä käännellyt systeemin pikkuhiljaa erissä uusiksi. Samalla voi välillä poiketa hieman emergen tarjoamista versioista. Itse pidän joistakin vanhemmista versioista eli sotken stable ja unstable haaroja.
#emerge -e system pysähtyy aina tähän: (tuo paketti on työpöydällä.) En ymmärrä, onko vika, kuten tuossa sanotaan, vai jossain muualla? Kääntäjän vaihdoin ohjeiden mukaan ja näytti onnistuvan. Alla vielä lisää tekstiä, jota en huonon englannintaitoni vuoksi täysin ymmärrä. revdep-rebuild on suoritettu moneenkin kertaan.
En nyt kyllä osaa sanoa missä vika on, jostain syystä urlit tulkitaan väärin. Ehkä helpoin tapa korjata/päivittää järjestelmä tässä tilanteessa on livecd ympäristössä. Lataa ja polta uusin gentoo livecd, versiolla ei väliä, minimal riittää. Livecd ympäristössä sitten mounttaat osiot, proc ja dev kansiot ja chroottaat olemassa olevaan järjestelmään. Tässä nyt jonkinlaiset ohjeet hommaan, tulee ulkomuistista joten saattaa sisältää virheitä: Mounttaa olemassa oleva root osio, ja kaikki muut tarvittavat osiot sen alle: mount /dev/<root_osio> /mnt/gentoo jne. Mountta dev ja proc: mount -o bind /dev /mnt/gentoo/dev mount -t proc none /mnt/gentoo/proc Siirry koneella olevaan järjestelmään: chroot /mnt/gentoo /bin/bash source /etc/profile env-update Tämän jälkeen sinun pitäisi olla koneen asennetussa käyttöjärjestelmässä sisällä, sillä erolla että käytössä oleva toolsetti on livecd:n toolset. Tässä tilassa pitäisi pystyä päivittämään järjestelmä ongelmitta ja korjaamaan kaikki muutkin ongelmat jos tulee.
Live-cd:llä chroottaaminen onkin ennestään tuttua, asennusta ja järjestelmän korjausta olen sillä tehnyt. Käynnistin kuitenkin vielä päivitettävän järjestelmän ja kopioin pax-utils-paketin, johon päivitys tyssäsi, /usr/portage/distfiles -hakemistoon. Auttoi ainakin toistaiseksi, viestejä virheellisestä urlista tulee, mutta paketit löytyvät ja päivitys etenee jo yli 50 paketin. Saa sitten nähdä, mikä on lopputulos?
Eikähön se systeemi ajan kanssa käänny uusiksi. Kun system on kääntynyt loppuun on ainakin tärkeimmät käänetty uudella kääntäjällä. Kai olet kääntänyt myös kernelin uusiksi ja sitä lähellä olevat paketit kuten nvidian ajurit, jos ne on käytössä ja haluat X:n pystyyn.
Päivitys on viimein suoritettu,nvidia-drivers asennettu ja ihan hyvin näin pikaisesti kokeiltuna tuntuu Gnome ja Xfce toimivan.Monenlaista ongelmaa oli ja live-cd:llä piti homma loppuun viedä.Hyvänä apuna oli --skipfirst -optio. Uusi kerneli 2.6.22 on vielä käyttöön ottamatta. Kiitos neuvoista.
Tuolla -> http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-497125.html on neuvottu hieman käyttäjäystävällisempi tapa päivitellä Gentoon maailma. Suosittelen suuresti, pysäyttää kaljuuntumisenkin, kun ei tarvi hiuksia repiä aina kun 'emerge -uDN world' jumii..
Hyvä juttu. Melko vähäksi ehtikin tukka päästä lähteä. Minulla on toisella koneella 64.bittinen Gentoo ja kun innostuu sitä päivittämään, niin sitten noita ohjeita kokeillaan.