AfterDawn logo

Norjan digi-TV käyttää MPEG-4 AVC/H.264 -videopakkausta

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
22 kommenttia

Vaikka monissa maissa on lähdetty digitaalisen television matkaan vauhdilla, ei asia ole kaikkialla näin. Norjassa digi-TV:n lanseeraaminen on vasta aluillaan, mutta muiden maiden tekemisistä on otettu oppia, jolloin siirtymän analogisesta digitaaliseksi pitäisi sujua mahdollisimman kivuttomasti.

Suurin ero muihin maihin verrattuna on tekniikassa, sillä vanhan MPEG-2 -videopakkauksen sijaan Norjassa käytetään MPEG-4 AVC/H.264 -videopakkausta. Tämän muutoksen ansiosta yhteen kanavanippuun saadaan useampi TV-kanava, kuin käyttäessä MPEG-2:sta, sillä videovirta voidaan uudemmalla pakkaustekniikalla tallentaa pienempään tilaan. MPEG-4 AVC/H.264 mahdollistaa myös paremman kuvanlaadun ja teräväpiirtolähetykset, joita on toivottu monessa paikassa taulutelevisioiden yleistymisen myötä. Äänelle käytetään MPEG-4 aacPlus -pakkausta, joka mahdollistaa paremman äänenlaadun lisäksi mahdollisuuden monikanavaääneen vastaavalla tiedonsiirtokapasiteetilla kuin MPEG-2:den stereoääni.

Televisioyhtiöille uudempi tekniikka tuo myös säästöjä, sillä TV-yhtiöt eivät maksa kiinteä maksua kanaviensa lähettämisestä, vaan maksu määräytyy käytetyn tiedonsiirtokapasiteetin mukaan.


Kuluttajille uudemmalla tekniikalla varustetut digisovittimet tuovat kuitenkin lisäkuluja, sillä MPEG-4 AVC/H.264 -tuella varustetut laitteet ovat hintavampia kuin MPEG-2 -tuelliset laitteet.

Testilähetykset ovat Norjassa parhaillaan menossa ja kaupallisen toiminnan pitäisi alkaa tämän vuoden syyskuussa. Tarkoitus on tarjota kuluttajille 15-36 TV-kanavaa, riippuen käytetystä tekniikasta ja muusta tarjonnasta.

Norjan lisäksi myös Virossa käytetään vastaavaa ratkaisua. Suomessa ei ainakaan ole toistaiseksi ollut keskustelua uudempiin pakkaustekniikoihin siirtymisestä, sillä kuluttajat joutuisivat tällöin hankkimaan uudet digisovittimet. Asia voi kuitenkin tulla ajankohtaiseksi muutaman vuoden kuluttua, kun uusi tekniikka halpenee ja televisioyhtiöt haluavat lähettää teräväpiirtolähetyksiä myös maanpäällisessä televisioverkossa.

Lähde:
Golem.de (Google Translaten käännös)

22 KOMMENTTIA

SSaarinen1/22

Lainaus:
Suomessa ei ainakaan ole toistaiseksi ollut keskustelua uudempiin pakkaustekniikoihin siirtymisestä, sillä kuluttajat joutuisivat tällöin hankkimaan uudet digisovittimet. Asia voi kuitenkin tulla ajankohtaiseksi muutaman vuoden kuluttua, kun uusi tekniikka halpenee ja televisioyhtiöt haluavat lähettää teräväpiirtolähetyksiä myös maanpäällisessä televisioverkossa.
Siis muutaman kymmenen vuoden päästä, kun päästään edes analogisesta eroon. Tässä maassa ei mikään toimi niinkuin pitäisi, vaikka hyvinvointivaltioksi väitetäänkin. Kumma, että Ruotsissa ja Norjassa nämä hommat aina paremmin hallussa. Suomen päättäjät ovat aivan kuutamolla yleensä.

Massikka2/22

No miten ne päättäjät nyt tollasta voisivat tietää? Eihän tavallinen tallaaja tiedä edes että kuva tulee tällä hetkellä MPEG-2:na. Osa varmaan luulee että kun nyt ostavat tikibox:n saavat ne HD-lähetykset automaattisesti. Lisäksi eduskunta äijät miettii että, nyt me ollaan edistyksellisiä... no ehkä meille tulee pakolliseks nuo digitaaliset lähetykset nopeasti, mutta entäs sitten kun esim. vaikka ->VIRO<- ottaa HD-lähetykset käyttöön ennen Suomea. Sitten Suomessa mietitään että hei tuolla Virossahan on jo "niin tuntematon ja uusi" HD-tekniikka. Eikös meillä ollutkaan se uusin tekniikka??!!

Supo3/22

No edustajien keski-ikä taitaa olla yli 50 vuotta ,joten se on luonnollista että ne on pihalla kuin lumiukot.Vanhempia ihmisiä ei voisi vähempää kiinnostaa joku hddvd kun pitää miettiä mihin vanhainkotiin kohta pääsee :)

Kaakatus4/22

Toivotaan, että Suomessa kuintekin tehtäisiin viisaasti ja siirryttäisiin tästä suoraan HD-lähetyksiin. Ei tätä "analoogi->digitaali->parempi digitaali..." rumbaa kestä kukaan, eikä kenenkään kukkaro.

-Rex-5/22

Tästä nimenomaisesta syystä pitäisi oikeasti miettiä ketä sinne eduskuntaan äänestää/onko se kaikille päätöksille oikea tekopaikka.

petska6/22

Aina niitä uusia tekniikoita tulee. Tekniikan vaihto "parempaan" on käsittämättömän tuottavaa laitevalmistajille. Porukalla on nyt analogivehkeet, pian digiboksit, sitten tulee HDTV, sitten hdhdtv, ja hdhdhdtv jne...

Minulle kelpaisi hyvin analogilähetyksetkin.

keijjoo7/22

näin se olisi pitänyt alunperinkin hoitaa jossiellä päättävillä paikoilla jostain jotain ymmärtäviä olisi!ja eikösse ole niiden duunia tietää asioista?roima palkan alennus joka töppäyksestä!

jartar8/22

Taas on suurimmalta osalta kommentoijista mennyt jutun pointti ohitse

Lainaus:
Vaikka monissa maissa on lähdetty digitaalisen television matkaan vauhdilla, ei asia ole kaikkialla näin. Norjassa digi-TV:n lanseeraaminen on vasta aluillaan, mutta muiden maiden tekemisistä on otettu oppia, jolloin siirtymän analogisesta digitaaliseksi pitäisi sujua mahdollisimman kivuttomasti.

Eli suomessa tehtiin hyvä valinta ja otettiin käyttöön sellaista tekniikkaa mitä oli olemassa. Siitä on turha itkeä että suomi ei valinnut mpeg 4 tekniikkaa tiedonsiirtoon kun eihän sitä ollut edes olemassa silloin kuin päätökset tehtiin digitv:een suhteen...
Ja niinhän se on että edelläkävijät eivät saa sitä parasta tekniikkaa käyttöön...
Eikä norja ole edistyksellinen. Tähän tilanteeseen pääsi vain olemalla matti myöhäinen...

Ekaros9/22

Oikeastaan häirisee tämä jatkuva DigiTV:stä valittaminen.

Toisaalta Suomelle saattaa olla vaihtoehtona jopa suoraan hypätä yli seuraavan polven ja HDTV-laadun suoraan tämän jälkeen tulevaan tekniikkaan, valitetaanko sitten?

Lappius10/22

Hmm tuotanoin, täällä kovin povataan hdtv:n seuraajaan hyppäämisestä. Kuitenkin, hdtv:hän on useisiin vuosikymmeniin ensimmäinen lähetysten kuvanlaatua todellisesti parantava teknologia. Jos kyseinen tekniikka ei kuole näin heti kättelyssä, tulee se todennäköisesti pysymään käytössä ainakin seuraavat 20v.

Omasta mielestäni paras ratkaisu olisi, että päättävä taho tekisi nyt heti periaatepäätöksen HDTV-lähetyksiin siirtymisestä ja löisi lukkoon päivämäärät. Samalla pidettäisiin television katselijoille useita tiedotteita television välityksellä, joissa selvitettäisiin uuden teknologian hyödyt kansankielellä, sekä kerrottaisiin siirtymäaikataulu tarpeeksi hyvin. Uskoisin, että näin vältettäisiin sama epämääräisyys, mikä nykyisen digi-siirtymän huonon tiedotuksen johdosta vallitsee.

-Mercury-11/22

Onko tässä uutisessa kyse norjan mäkiverkosta (bakkenettet)?
http://no.wikipedia.org/wiki/Digitalt_bakkenett

Kyseessähän on aika marginaalinen lähetystapa vuonojenmaassa.
Suuremmissa asutuskeskuksissa on kaapelit ja maaseudulla sateliittilautaset.


SD-kanavilla on aika se ja sama onko MPEG2 vai MPEG4, toki jälkimmäisellla saisi hieman enemmän kanavia nippuun. Mutta ensin mainittu on ollut standardina pitempään ja laitteitakin jo vuosia markkinoilla.

Uusiin nippuihin on meilläkin mahdollista valita jälkimmäinen, mutta enemmän hyötyä siitä on kun/jos lähetetään sitä teräväpiirtoa.
Tekniikkahan ei ole koskaan valmista. Mutta MPEG2/4 eivät ole toisensa poissulkevia. Kuten ei ole HD/SD. Hyvin menevät rinnan ainakin eri nipuissa jolleivat jopa samassa.

-Mercury-12/22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lappius:
Hmm tuotanoin, täällä kovin povataan hdtv:n seuraajaan hyppäämisestä.
Ei kai? (vaikka niinhän se Jungner sanoi)

tästä lienee kuitenkin kyse:
http://www.rtt.tv/docs/2007/DVB-T2_kaupalliset_vaatimukset.pdf

edit:kyseisessä dokumentissa myös hyvä yhteenveto muiden maiden tilanteesta HD:n osalta maanpäällisessä verkossa


Satelliitit aloittivat digitv:n. Nyt ne n.10 vuotta myöhemmin aloittivat HDTV:n, muut tulevat sitten perässä.

dRD13/22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lappius:
Hmm tuotanoin, täällä kovin povataan hdtv:n seuraajaan hyppäämisestä. Kuitenkin, hdtv:hän on useisiin vuosikymmeniin ensimmäinen lähetysten kuvanlaatua todellisesti parantava teknologia
Riippuu hieman miten sen määrittelee, mutta Suomessahan YLE aloitti analogiset teräväpiirtolähetykset jo 15 vuotta sitten kokeilumielessä (muistaakseni Etelä-Koreassa pidetyt vuoden 1992 olympialaiset lähetettiin kokonaan teräväpiirtona pääkaupunkiseudulla ns. HD-MAC -tekniikalla), mutta yleisesti ottaen analogiset HD-projektit maailmalla haukkasivat Japania lukuunottamatta turvetta jo 90-luvun puoliväliin tultaessa.

Mutta summaryna, ei tämä nyt _niin_ uutta ole YLEllekään, tekniikka on vain eri ja ehkä se edellinen kokeilu (yhdistettynä esim. DAB-radiokokeiluun, jne) on vähän säikyttänyt ylivarovaisuuteen :-)

emagdnim14/22

Mehän olemme kaikki tämän alan asiantuntijoita ;) Kyllä YLE ja kumppanit varmasti nämä asiat (mm tekniikat) tietää ja varmasti moninverroin paremmin kuin me. Hehän sitä tavaraa lähettävät. Eikä hallitus sokkona tee päätöksiä. Mun mielestä digitv on oikein hyvä ratkaisu nykyisellään (paitsi tämä viime hetken lisäaika päätös). Laitteetki vielä kehittyy.
Vai täh tarvitteko oikeesti hdkuvaa siihe teijän ~30 tuumaiseen järkäleeseen? Uskallan väittää, että harvassa on ne joilla on, sanotaan vaikka, min 38 tuumainen "full" HDTV televisio, jolla pääsee jo oikeesti nauttimaanki siitä laadusta. Tietty mitä suurempi..

HDTVtä saa lisämaksusta ne, jotka siitä hyötyy/tarttee!vrt. "Ei me ennenkää olla kateltu tv:stä dvd-laatuista kuvaa".

samu2715/22

Mitä pitäisi tehdä, että tämä "digosotku" saataisiin korjattua? Olisi ensitilassa lopetettava ihmisten pakoittaminen nykyisten vanhentuvien digiboksien ostoon. Ne eivät ole yhteensopivia tulevaisuuden teräväpiirto-digiboksien kanssa. YLE aloittakoon digilähetykset suunnittelemallaan tavalla, mutta tulevien lähetysten kokeilu pitäisi joillakin kanavilla aloittaa vanhan rinnalla. Siirtymävaiheessa taloyhtiöiden yhteisvastaanotto pitää sallia.

Toinen asia on digiboksien tehon kulutus. Onko kukaan laskenut kuinka paljon kuluttaa pari miljoonaa jatkuvasti päällä olevaa digiboksia. Bokseissa pitää olla toimiva virtakytkin.

katsoja16/22

[quote=Ekaros]Oikeastaan häirisee tämä jatkuva DigiTV:stä valittaminen.
/quote]
Samaa mieltä. Heti kun jotain muuttuu (parempaan) pitäisi muuten olla täysin kivuton, ongelmaton ja suuri. Miksi ei Suomen kansa voi tyytyä nykyiseen. Meille digitv oli todella hyvä uudistus, sillä katolla seisoo niin huono antenni, että kuva on pelkkää kuraa. Lisäksi subtv, jimtv, yle teema, yle extra... kuka jaksaa valittaa? Ja lopettakaa se ylen mollaaminen. Yle on upottanut tähän hankkeeseen suunnattomia summia, ja siihen verrattuna kansalaisten 70e digiboksit ei tunnu missään.

terle17/22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti petska:
Aina niitä uusia tekniikoita tulee. Tekniikan vaihto "parempaan" on käsittämättömän tuottavaa laitevalmistajille. Porukalla on nyt analogivehkeet, pian digiboksit, sitten tulee HDTV, sitten hdhdtv, ja hdhdhdtv jne...

Minulle kelpaisi hyvin analogilähetyksetkin.
En kylläkään vastusta digitaalitekniikka mutta tekniikka olisi pitänyt jo alunperin valita oikein, tai sitten odottaa vielä (10v)täällä sarvikuonojen maassa kunnes jokin pakkaustekniikka olisi muodostunut ns. valtavirraksi :( Nyt kun on tullut hankittua tikiboxsi ja vielä tallentava sellainen niin ollaankin jo tuomassa uutta tekniikkaa markkinoille. Eihän tässä kohta enää kestä wanhan Erkinkään perse ostella koko ajan uusia tikipokseja fuck! Tarvii jättää muutama vuosi lupamaksut maksamatta ennen kuin tekee minkäänlaisia ostopäätöksiä ja säästää nekin rahat uusien boxsien ostoon. Tätä menoa menee kohta jo asuntoboxsikin jos vain seurailee noiden tikiboxien kehitys kaarta! Toivottavasti uuden sukupolven DxxxBoxseihin mahtuu jo itsekin asumaan!
Eihän nuo saat..n mulkut edes osaa päättää lähetetäänkö anaa vai digiä porvarit ja kauppiaat = (sama asia x2) senkun vain porskuttaa! Fkuck!

jartar18/22

Lainaus:
En kylläkään vastusta digitaalitekniikka mutta tekniikka olisi pitänyt jo alunperin valita oikein, tai sitten odottaa vielä (10v)täällä sarvikuonojen maassa kunnes jokin pakkaustekniikka olisi muodostunut ns. valtavirraks

Sehän valittiin ihan oikein sen ajan mahdollisuuksien mukaan. On se nyt kumma kun kaikki vaahtoa tuosta digihd lähetyksestä ja siitä että sen olisi pitänyt olla mukana. Jos maanpäällisten hd-lähetysten ensimmäiset testilähteykset ovat olleet viime vuonna niin miten ihmeessä ne olisi voinut määritellä suomen digistandardiin jo aikoja sitten.
Ja miten luulet että valitaan se sopiva valtavirran lähetysmuoto, jos odotetaan aina parempaa ja parempaa tekniikkaa niin meillä olisi vielä 50 vuodenkin päästä sama tekniikka käytössä kuin nykyinenkin koska aina tulee parempaa...
Ja Norjahan se oli sarvikuonojen maa. Me ollaan nautittu jo kauan aikaa digitv:stä ja nyt ne vasta aloittelee omaansa.

Lainaus:
Eihän nuo saat..n mulkut edes osaa päättää lähetetäänkö anaa vai digiä porvarit ja kauppiaat

Sehän on jo päätetty että analogisignaalin lähetys lopetaan!

Lainaus:
Tarvii jättää muutama vuosi lupamaksut maksamatta ennen kuin tekee minkäänlaisia ostopäätöksiä ja säästää nekin rahat uusien boxsien ostoon.

Sitten joskus kun hd-boksit yleistyy niin niiden hinnat ovat siellä alle 100€ luokassa. Jos siihen summaan sinun pitää säästää monta vuotta niin ei voi sanoa muuta kuin köyhähän sinä olet!

sam4919/22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti samu27:

Toinen asia on digiboksien tehon kulutus. Onko kukaan laskenut kuinka paljon kuluttaa pari miljoonaa jatkuvasti päällä olevaa digiboksia. Bokseissa pitää olla toimiva virtakytkin.
Hyvä havainto ! Minulla on aika vanha digiboxi ja se lämpiää niin paljon, että määrättyjä osia pitää vaihtaa aina parin vuoden välein. Virtakytkin ei oikeastaan vähennä lämpiämistä lainkaan.

MPEG-4:n saa varmaan uudempiin digiboxeihin lataamalla uuden ohjelman, mutta järjestelmän vaihto aiheuttaa turhaa hämminkiä kun kansa on jo valmiiksi sekaisin kaikkien digi-juttujen kanssa. Toisaalta todellisen 1080-juovaisen HDTV:n kanssa saattaa tulla käyttöön aallokekoodaus (wavelet coding), joka on vielä merkittävästi parempi, vrt. JPEG ja JPEG-2000 standardit.

Aallokekoodausten hyvin sekavat patentit ja muut IP-oikeudet ovat ainakin tähän saakka estäneet sen käyttöönoton tavallisen kansan sovelluksissa, tekniikka on ollut valmiina jo kymmenen vuotta. Oli koodaus mitä tahansa, se on vain boxin ohjelma, jonka voi vaihtaa jos boxi on hyvin suunniteltu. Ainoa asia, mistä on vaikea päästä eroon ovat taajuusvaraukset. Kaikki pitää saada mahtumaan 8 MHz kaistaan maan päällä ja noin 25 MHz satelliittitransponderin kaistaan.

emagdnim20/22

sam, ei se pelkkä softa mitään tee. Vehkeet tehdään mahdollisimman halvalla, jotta ne pystyy tekeen juuri sitä mihin ne on määrätty. ts. en usko että pelkällä ohjelmiston päivityksellä normi digiboksi alkaa vastaanottaan hd:ta. Tehot loppuu?

JamPS21/22

Noh, toivottavasti tämän nykyisen MPEG2-digitv:n seuraajaksi valitaan esimerkiksi MPEG-4 AVC/H.264 ja tarkkuudeksi vähintään 1080p :)
Tai ehkä voitaisiin tarkkuudessa siirtyä seuraavalle tasolle? Noh tuskin...

sam4922/22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti emagdnim:
sam, ei se pelkkä softa mitään tee. Vehkeet tehdään mahdollisimman halvalla, jotta ne pystyy tekeen juuri sitä mihin ne on määrätty. ts. en usko että pelkällä ohjelmiston päivityksellä normi digiboksi alkaa vastaanottaan hd:ta. Tehot loppuu?
Ei muutu normaali SD boxi HD:ksi, mutta ainakin osa tietokoneen korteista pystyy vastaanottamaan kumpaakin lähetystä. Vitsi on siinä, että kortti antaa tietokoneelle koko 24 Mb/s bittivirran (raw bit stream) ja ohjelma sitten erottelee siitä katseltavan ohjelman ja lisätekstit, yms. Tämä vei 1.8 GHz P4:ltä, jossa oli 256 kB RAMBUS muisti noin 20 % SD:llä ja noin 50 % 1080-HD:llä koneen tehosta. Riitti hyvin katseluun, mutta Windows XP:n sisäisten toimintojen takia kuvassa oli HD:llä noin kerran minuutissa pieni pysähdys. Kortti on nyt jo vanha Kworld DVB-T100 ja äitikortti oli Intel D850MV.

HD kuva vastaa pysäytyskuvana hyvän kahden megapikselin kameran kuvaa. Kohta on varmaan tulossa elokuvateatterien noin 6000 x 8000 pikselin (48 Mpix) kuva kotikäyttöönkin, mutta sen siirtäminen langattomasti on pieni ongelma.

Tietokoneen televisiokorteissa on tärkeä katsoa paitsi mukana tulevia ohjelmia, myös kortilla olevan mikropiirin tyyppiä, esim. Conexant/Philips 23883. Tämä vaikuttaa ohjelmien yhteensopivuuteen erityisesti Linux-jutuissa, joka on ilmeisesti parempi tällaiseen. Tietokoneen DVB-korteista saa jonkinlaisen kuvan Philips SAA7130 datalehdestä http://www.nxp.com/acrobat_download/literature/9397/75010351.pdf . MPEG-2:sta löytyy juttua mm. www.stanford.edu/class/ee398a/handouts/lectures/00-Introduction.pdf .

Televisiokortilla pitää olla toimikortin lukija, jos haluaa katsella maksullisia kanavia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT