AfterDawn logo

HD VMD kilpailemaan Blu-rayn ja HD DVD:n kanssa

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
7 kommenttia

Monelle kuluttajalle uuden sukupolven optiset mediat ovat vielä mysteereitä, mutta se ei estä kilpailun syntymistä tulevista asiakkaista. Nimekkäiden toimijoiden tukemat Blu-ray ja HD DVD kaappaavat suurella todennäköisyydellä länsimaiden ja Japanin markkinat haltuunsa, mutta muissa Aasian suurissa maissa kuten Intiassa, Kiinassa ja Taiwanissa tilanne on vielä avoin. HVD (High-Clearness Video Disc), EVD (Enhanced Versatile Disc) ja FVD (Forward Versatile Disc) formaattien ohella markkinoille tulee myös New Medium Enterprises, Incin (NME) kehittämä HD VMD. VMD-levyn (Versatile Multilayer Disc) päälle rakennettu videoformaatti tukee MPEG-2, VC-1 ja H.264/AVC pakkausta videolle ja Dolby Digital, DTS ja PCM ääniraitoja. Tulevaisuudessa HD VMD:n luvataan tukevan myös avoimen lähdekoodin videocodeceja. Videota voi tallentaa levylle 1080p resoluutiolla ja levyillä on mahdollista käyttää AES-salausta sisällön suojaamiseen kopioinnilta ja aluekoodeja markkina-alueen rajaamiseksi.

Itse VMD-levyt ovat joko kahdella tai neljällä kerroksella varustettuja yksipuolisia levyjä, joiden tallennuskapasiteetti on 9 (kaksi kerrosta) tai 20 (neljä kerrosta) gigatavua. Markkinoille on tulossa sekä stand-alone soittimia että tietokoneeseen tarkoitettuja asemia, joilla onnistuu niin HD VMD -levyjen katselu että DVD-levyjen polttaminen. Tietokoneelle tulee myös authorointiohjelmat omien levyjen luomiseen sekä toisto-ohjelma, jolla HD VMD -elokuvien katselu onnistuu.


NME:n toimitusjohtaja Mahesh Jayanaraya sanoo että ensimmäiset tuotteet ja elokuvat tulevat myyntiin lähiaikoina. NME:n on tarkoitus saada HD VMD:stä kansainvälinen formaatti ja laitteita ja elokuvia on tarkoitus tuoda myyntiin mm. Yhdysvaltoihin, Japaniin, Kiinaan, Intiaan, Venäjälle, Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan ja Lähi-idän maihin. Suurta ryntäystä laitteiden tai elokuvien osalta ei kannata kuitenkaan odottaa vaikka elokuvien ja soittimien pitäisi olla vastaavia Blu-ray ja HD DVD veljiään halvempia, sillä alan suuret nimet eivät ainakaan toistaiseksi ole ilmoittaneet suurempaa kiinnostusta HD VMD -formaattia kohtaan.

Lähde:
Earthtimes

7 KOMMENTTIA

Vihtori_1/7

Kohtahan tässä joutuu ostamaan 5 eri hd ja bluray soitinta että voi katella leffoja.

tw1st2/7

Tai ei osta mitään pariin vuoteen ja katsoo mikä formaatti voittaa tai tulee reilusti toisia suositummaksi. ;)

Ysf3/7

Kehitetään miljoona eri formaattia - käytetään montaa ja se lisää kuluttajan päänvaivaa ostoshetkellä. Ja arvata voi jaksaako kuluttaja jäädä arpomaan jonnekkin, että "toimiikos tämä leffa ny minun soittimessa"?

Milloinkahan Blu-Rayn ja HD DVD:n kehittäjät alkavat itkemään kilpaa isojen leffantuottajien/-tekijöiden kanssa siitä, että "piratismi haittaa leffojen myyntiä ja sitä kautta piratismi haittaa myös uusien formaattien yleistymistä".

-Rex-4/7

Sisältö ratkoo paljolti eli mitä noille levyille lopulta aletaan grillaamaan. Itse kuitenkaan en oikein usko tuon saavan suuria osuuksia vaan veikkaan taistelun olevan verisin blu-ray/hddvd akselilla.

Aruzo5/7

Huhheijaa... Toivotaan että ainakin osa noista formaateista kuolee sukupuuttoon, rupeaa muuten olemaan niin monen näköstä levyä ja soitinta markkinoilla ettei niistä enää insinöörikään ota selvää :)

pähkinä6/7

Kuka olikaan se viisas henkilö, joka keksi että kilpailu on aina kuluttajan kannalta hyvä asia? Voisin vaihtaa muutaman sanasen kyseisen henkilön kanssa....

Alcareru7/7

Lainaus:
Tai ei osta mitään pariin vuoteen ja katsoo mikä formaatti voittaa tai tulee reilusti toisia suositummaksi. ;)

Aika moni varmaan ajattelee näin.. tämä ei ainakaan edistä sen voittajan löytymistä. Saattaa mennä pidempäänkin, kuin pari vuotta..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT