AfterDawn logo

Kiinalaiset uskovat EVD:n tulevaisuuteen

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
13 kommenttia

Kiinan suurimmat elektroniikkavalmistajat julkaisivat eilen useita EVD-soittimia osana kampanjaa, jonka on tarkoitus esitellä kiinalaista vaihtoehtoa DVD-elokuville. EVD on kiinalaisten itse kehittämä kilpailija DVD-elokuville ja -soittimille. Sen lähtökohtana on lisenssimaksuissa säästäminen, sillä DVD-Video -levyillä käytettävät kopiointisuojaukset (CSS, Macrovision jne.) sekä MPEG-2 lisenssit nostavat yksittäisen DVD-soittimen hintaa noin 13-20 dollaria. EVD:n kohdalla nämä lisensointikustannukset on saatu painettua noin kymmenesosaan tästä. Fyysisenä tallennusvälineenä EVD käyttää DVD-levyä, joten yhteensopivuus esim. tietokoneiden kanssa on taattu.

Kampanjan suurempi tarkoitus on saada kaikki kiinalaiset elektroniikkavalmistajat lopettamaan DVD-soitinten valmistaminen ja siirtymään EVD-soitinten valmistukseen vuoteen 2008 mennessä. Valmistajien ohella myös elokuvastudiot ja tukkukauppiaat ovat ilmoittaneet kiinnostuksesta EVD:tä kohtaan. DVD-elokuviin verrattuna voi EVD tarjota parempaa kuvan- ja äänenlaatua uudempien pakkausstandardien avulla. Myös EVD:n kopiointisuojaus on parempi kuin DVD-elokuvilla. "Vuonna 2008 EVD korvaa DVD:n ilman että siitä on haittaa kiinalaisille elektroniikkavalmistajille." totesi EVD Industry Alliancen edustaja Zhang Baoquan.


EVD:n kysyntä kasvanee Kiinassa ensi vuonna merkittävästi teräväpiirtotelevisioiden menekin noustessa. Tämän hetkisen arvion mukaan Kiinassa myydään ensi vuonna yli kahdeksan miljoonaa teräväpiirtotelevisiota. Muutoksella tulee olemaan myös suuri vaikutus muuallakin, sillä 80 prosenttia maailman DVD-soittimista valmistetaan Kiinassa. DVD-soittimet ovatkin iso vientituote Kiinassa, mutta korkeiden lisensointikustannusten takia voitot jäävät pieniksi. EVD-soitinten myyntihinnaksi on kaavailtu samaa hintaa kuin DVD-soittimille, jolloin valmistajien voitot kasvaisivat huomattavasti.

Lähde:
CBC News

13 KOMMENTTIA

Jukiz1/13

Lainaus:
DVD-elokuviin verrattuna voi EVD tarjota parempaa kuvan- ja äänenlaatua uudempien pakkausstandardien avulla.
Se kuullostaa kyl hyvält. Voi olla et EVD syrjäyttää kokonaan DVD:n.

pain832/13

Tuhoon tuomittu yritys. HD-DVD tai Blu-Ray tulee olemaan tulevaisuuden standardi. Itse toivoisin Blu-Rayn vievän voiton.

NoSkillZ3/13

Eipä tuo kovin suosituksi voi tulla jos se ei lue dvd elokuvia ollenkaan. Vai tuleekohan niihin sitten joku epävirallinen firmware päivitys, millä pystyy normi dvd:t toistamaan ja näin vältetään lisenssimaksut?

Kuvanlaatu voi hyvinkin yltää hd tasolle jos siinä käytetän divx tai parempaa pakkausta.

Ahx14/13

Voi olla, että kiinassa lyö läpi mutta muualla maailmassa tuskin. Lähtökohtahan on oikein loistava, mutta ajankohta ei ehkä paras mahdollinen. Toisin sanottua muutaman vuoden myöhässä.

"Myös EVD:n kopiointisuojaus on parempi kuin DVD-elokuvilla." Jos tämä tarkoittaa, että levyssä ei ole kopiosuojausta niin sitten on, mutta muuten on aika varhaista sanoa siitä mitään.

Foxyli5/13

Lainaus:
EVD-soitinten myyntihinnaksi on kaavailtu samaa hintaa kuin DVD-soittimille, jolloin valmistajien voitot kasvaisivat huomattavasti.
Siinä se kompastukivi sitten onkin. Ei kiinalaisetkaan niin pässejä voi olla että siirtyisivät tuohon EVD:n vallan koska maailmalla tuo ei varmasti tule suosituksi. Menee pojilta viimisetkin riisikupin rahat :D

jarzaa6/13

no jos se siellä kiinassa menestyy nii eiköhän ne ihan kivoille voitoille pääse asuuhan siellä kuiteskin kolmasosa maapallon asukkaista...

-Rex-7/13

Juu saapa nähdä kuinka formaatille käy, mutta markkinoista puhuttaessa, vaikka tuote ei maailmanlaajuisesti menestyisikään, tuotteelle riittää jo vahva menestys omalla markkina-alueella.

Alcareru8/13

Lainaus:
DVD-soittimet ovatkin iso vientituote Kiinassa, mutta korkeiden lisensointikustannusten takia voitot jäävät pieniksi. EVD-soitinten myyntihinnaksi on kaavailtu samaa hintaa kuin DVD-soittimille, jolloin valmistajien voitot kasvaisivat huomattavasti.
Pikkasen kyllä latistaa ainakin omaa kiinnostustani, että hankkisin vielä yhden mediasoittimen lisää vain, jotta kiinalaiset saisivat käärittyä isommat massit.

Lainaus:
Tuhoon tuomittu yritys. HD-DVD tai Blu-Ray tulee olemaan tulevaisuuden standardi. Itse toivoisin Blu-Rayn vievän voiton.

-- pain83

Veikkailen vähän samaa. Kaksi vuotta tästä eteenpäin, voi olla, että Blu-Ray vs HD-DVD sota on päättynyt ja voittajaformaatti valtaa kuluttajien olohuoneita oikein tosissaan, kunhan hinta on saatu kohtuulliseksi.

Lainaus:
Voi olla, että kiinassa lyö läpi mutta muualla maailmassa tuskin. Lähtökohtahan on oikein loistava, mutta ajankohta ei ehkä paras mahdollinen. Toisin sanottua muutaman vuoden myöhässä.

-- Ahx1

Jep myöhässä tulee.. olisivat kehitelleet suoraan HD-EVD:n tai BluE-Ray:n :D, niin sitten vois markkinoita löytyäkin. Kiinan sisäisitä markkinoista en tiedä, miten siellä menee kaupaksi. Jos meneen, niin onhan sitä siellä populaa ja kohtuulliset rahat voi jo silläkin pelkästään käärästä.

Lainaus:
DVD-elokuviin verrattuna voi EVD tarjota parempaa kuvan- ja äänenlaatua uudempien pakkausstandardien avulla. Myös EVD:n kopiointisuojaus on parempi kuin DVD-elokuvilla.

Mitähän pakkausstandardeja nämä levyt sitten tukevat? Parempi kuva ja ääin on tietysti plussaa, mutta kuinka paljon parempi se tulee olemaan? Näin kuluttajana tuo parempi kopiointisuojaus ei kuulosta kovin houkuttelevalta...

No saa nähdä kuullaanko tästä formaatista vielä tulevaisuudessa vai jääkö se suuren palomuurin taakse..

EDIT: typo + BluE-Ray

katsoja9/13

Itse en pidä kummastakaan, Blue-Ray:stä, tai Hd-Dvd:stä. Blue-Ray ei ole taaksepäinyhteensopiva (dvd) ja HD-Dvd:n kapasiteetti on pienempi. Olenko oikeassa? Tosin jos sillä Ricohin komponentilla saataisiin molemmat samaan laitteeseen, niin ei siinä mitään. Tällä hetkellä unelmoin, että joku tälläinen EVD:n kaltainen nousee sivusta ja vie potin. Mutta voi olla että haaveeksi jää :/

Alcareru10/13

"Blue-Ray ei ole taaksepäinyhteensopiva"
Meinaatko tuolla sitä, että Blu-Ray-soitin ei pystyisi soittamaan dvd:itä? Kyllä minun käsitykseni mukaan ainakin PS3:n Blu-Ray-asemaan voi tunkea cd:n, dvd:n, Blu-Ray-levyn ja postikortin, mutta vain kolmea ensimmäistä se osaa lukea.

Jos tarkoiti sitä, että osaako se soittaa DVD-elokuvia, niin siihen en osaa vastata, muuta kuin että:
"For the optical drive, a wide variety of DVD and CD formats are supported, as well as Blu-ray Disc" --Wikipedia
Eli siis laaja valikoima DVD-formaatteja. PS3:n tapauksessa leffoja DVD:iltä voisi tietysti katsoa myös asentamalla siihen linux ja sitten se linux hoitaa sen videoformaatin käsittelyn.

pain8311/13

@katsoja

Blu-Ray soittimet on täysin taaksepäin yhteensopivia. Ainoa ero Blu-Raylla on se, että niillä ei ole myynnissä levyjä joissa olisi toisella puolen DVD julkaisu ja toisella BD julkaisu. Mikä minusta on sinänsä järkevää, koska tuplajulkasuiden hinnat ovat todella kalliita ja samaan aikaan ei ole ollut saatavilla halvempaa versiota jossa olisi pelkästään HD-DVD julkaisu.

Alcareru12/13

Olen kyllä jokseenkin samaa mieltä pain83:n kanssa. Kyllä tuplajulkaisujen puute on plussa, jos toinen vaihtoehto on, että kaikki on tuplajulkasua. Voihan siitä olla jotakin minimaalista hyötyä tässä vaiheessa, kun kovin monilla ei vielä noita HD-soittimia ole, että ostettua levyä voi sitten katsoa kaverin dvd-soittimestakin. Mutta toisaalta tuntuis ihan hölmöltä katsella hd-dvd:tä (tai blu-ray:tä) dvd-soittimesta, kun siitä paremmasta laadusta ei siis tietenkään pääse nauttimaan (ja jos ostat hd-dvd:itä tai blu-ray-levyjä, niin laatu varmaankin merkitsee sinulle aika paljon.

katsoja13/13

Homma selvä, kiitos oikaisusta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT