1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

19" TFT? TN, PVA, MVA, (S-)IPS paneeli?

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi vkm 05.12.2005.

  1. vkm

    vkm Regular member

    Liittynyt:
    26.09.2005
    Viestejä:
    131
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Morjesta vaan!!

    Joulu lähestyy ja uutta litteää 19 tuuman näyttöä tarttis saada! Joitain vertailuja olen lehdistä ja netistä lueskellut ja haluaisinkin nyt tietää, että minkälaisen näytön kannattaisi laittaa.

    Lähinnä nuo paneelityypit askarruttaa. Perinteinen edullinen tn-paneeli on varma pelaajan näyttö, vaikka vasteajat ei olisi aivan huippulukemia, mutta voiko esimerkiksi MVA-paneeleilla (tai PVA tai (S-)IPS) pelata? Niissä olisi kontrastisuhteet ja katselukulmat aivan toista luokkaa tn-paneeleihin nähden, mutta ilmeisesti selvästi heikoin kohta on paneelin todellinen nopeus (käytännössä) ja hinta.

    Eli tyytyäkkö esim. 300-450€ tn-paneeleihin vai 500-600€ mva paneeleihin??? Pelailen paljon, mutta teen myös kaiken naköistä muutakin koneella ihan laidasta laitaan.

    Miten muuten tn- ja mva-paneelit eroavat mustassa värissä? eli onko musta mustaa vai jotain kollottavaa valoa?!!?
     
  2.  
  3. petays

    petays Member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kuulisin mielelläni kokemuksia todellisesta elämästä näistä huonoista paneeleistä joissa nopeus ei riitä vaan kuva häntii tms huonoa. Laboratorion testitulokset ovat sitten toinen juttu.

    Kokemuksia on kahdesta laptop näytöstä (1600 ja 140 resoluutiolla) ja neljästä tavallisesta 17, 18 ja 20" (1280 ja 1600 resoluutiolla). Taitavat olla kaikki 3-4 vuoden takaisia paitsi tämä 20" joka on alle 2 v.
    En valita yhdenkään kuvanlaatua verrattuna kuvaputkiin.
    Eikä ole littu haitannut pelaamista tai videoiden katselua.
    Kaikki LCD näytöt pesevät kuvaputket mennen tullen!

    Tosi on, että näyttöjen värilämpötilat ovat mitä sattuu mutta onneksi silmä kompensoi (pienet) heitot aika hyvin. Ei näitä huomaa muuten kuin katsomalla useampaa näyttöä vierekkäin.
    Taustavalo joskus saattaa häiritä mutta sen annan anteeksi kun saan värinättömän kuvan - voisin jopa harkita NVIDIAn näytönohjaimia taas vaihteeksi ;-)

    [bold]Sitä en kyllä ymmärrä, että miksi kukaan muu kuin ikänäköinen ostaa 19" paneelin![/bold]
    17" ja 1280x1024 resoluutio tai 20/21" ja 1600x1200 ovat passeli yhdistelmä. Jos haluat ison näytön osta samalla enemmän pikseleitä!
    En tosin ole katsonut oikeasti, näyttääkö 19" näytöt palikkamaisilta vai ei eli onko pikselin koko sopivan kokoinen.
     
  4. vkm

    vkm Regular member

    Liittynyt:
    26.09.2005
    Viestejä:
    131
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Olen jo päättänyt että se 19" on sopiva, joten se siitä.

    Haluaisinkin nyt tietää, että minkä tyyppisellä paneelilla näytön ostan?! Eli kannattaako sijoittaa enemmän mva tms paneeleihin tn paneelin sijaan?

    Mahtaako muuten peleissä riittää potkua 1280x1024 resoluutiolla (nyk. 1024x768), kun litteät näytöt eivät luullakseni toimi oikein muilla resoilla kun mikä on "oletus". Kone on AMD 64 3000+, X800 GTO ja 1Gt RAM (ei kellotettu). Toistaiseksi on vaativimmatkin pelit pyörineet kovillakin asetuksilla.

    Ja tuo pivot-systeemi olisi hyvä, mutta kuinka moni näyttö osaa pitää kuvan oikein päin näyttöä käännettäessä (auto-pivot?!)

    Onko jotain vertailuja/testejä netissä, josta lisää tietoa näytöistä?
     
  5. petays

    petays Member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Katso uusin MikroBitti 12/2005, siinä on näiden arvostelu.
    Eipä tosin mainita valmistustekniikasta, resoluutiosta eikä pivot'istä mitään.
    Veikkaan että nämä mallit ovat halvimmalla tuotantotekniikalla tehtyjä mikä se sitten lieneekään - varmaan se pelikäyttön sopiva kun hintalappukin on edullinen.

    Oletko katsonut esim. Tom's Hardware sivuilta?
    Siellä on yleensä asiaa jos vaikka olisi äsken sattunut sopiva testi.

    Itselläni kotikoneessa XP 2400+ kaikki pelit toimivat 1280 tilassa a-ok mutten pelaa (kovin) uusia pelejä. Tämänhän voi kokeilla vanhalla putkellakin - matalammalla virkistystaajuudella jos ei muuten.

    Vielä mielipiteenä, että pivot-toiminnolla tässä resoluutiossa ei ole paljoa hyötyä. Vasta 1600 resoluutiossa siitä on etua esim. tekstinkäsittelyssä tms. sovelluksessa jossa asiaa on paljon pystysuunnassa (ja sinulla olisi tilaa sivusuunnassa). Okei, ehkä surffaillessa näytön kääntö voi olla ok niin ei tarvitse scrollata sivuja edestakaisin niin paljon.
    Veikkaan kuitenkin, että monitorin nostaminen yläasentoon, kääntäminen 90 astetta, laskeminen sopivaan tasoon ja katselukulman asettaminen monta kertaa päivässä ei jatku kovin pitkään. Lisäksi kaapelit on niputettava siten, että homma on mahdollista ilman niiden kiskomista.

    Ai niin, katso sellainen näyttö, jossa on DVI liitin! Kaikissa halvemmissa malleissa tätä ei ole ja VGA vs. DVI liittinten kuvalaadussa on silmin nähtävä ero kuvan terävyyden suhteen vaikkei sitä ehkä uskoisi.

    Itselläni on töissä (kallis) ViewSonic 20" MVA paneeli ja kotona (halvin) Acer 17" TFT. Enpä ole havainnut käytössä muuta eroa kuin tuon niukahkon 1280 resoluution softankehitysohjelmilleni. Kummallakin voi pelata ja värit minun silmiini ovat ok. Kumpikaan ei tuhri kuvaa nopeassakaan liikkeessä. Ja nämä ovat siis 2 ja 3 vuotta vanhoja kapistuksia.

    Osta ihmeessä edullinen 19", itse en ainakaan ole pettynyt omaani halpaan 17" näyttöön kuvanlaadun suhteen. Pelkkä VGA-liitin ja kyvyttömyys tahdistua käynnistyksessä 640 resolutioon ovat ainoita puutteita. Jälkimmäinen voi haitata TV-out harrastusta ei muuten.

    Kalliimmalla hinnalla saat eri teknologian lisäksi ainakin paremman mekaniikan, säädettävyden ja liitettävyyden uskoisin.
    Esim. "Acer AL1914ms 19":n TFT-näyttö, 12ms, 1280x1024" tuskin voi ola huonompi kuin vastaava omani. Ulkoa päin näyttää olevan samanlainen kuori. Ja hinta vain 300 EUR! Tämähän on vielä joku testivoittaja - vaikken näille laita juuri arvoa (ja silti aika usein ostan näitä voittajia).

    Äläkä osta mustareunaista näyttöä - vaalea reuna on ergonomisesti parempi silmälle (se kontrasti!).

    Kai näitä voi mennä katsomaan paikan päälle.
    Kuolleita pikseleitä on on ollut kahdessa ensimmäisessä talouteen hankitussa yksilössä. Kummassakaan onneksi ei häiritseviä.
    Uusimman tarkistin liikkeessä ja nythän saa joihinkin malleihin pikselitakuun.
     
  6. vkm

    vkm Regular member

    Liittynyt:
    26.09.2005
    Viestejä:
    131
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Muistan jokin aika sitten lukeneeni Toms Hardwaren sivuilta jonkin testin 19" paneeleista, mutta en enää löydä sitä. Itse asiassa löydän vain jonkun vanhahkon testin, jossa perus 19 tuumaiset maksoi 500-800€.

    Se mikrobitin näyttövertailu oli ihan perusnäytöistä, eikä siinä tainnut olla muita paneeli tyyppejä kuin tn.

    Tn-paneeli riittää varmasti ilmoitetun 12ms vasteajalla pelikäyttöön, mutta muissa paneelityypeissä ei ilmeisesti ilmoitetut vasteajat ole siellä päinkään. Tiedä sitten...

    Eikö täällä ole kellään kokemusta muista paneelityypeistä???

    Jos päädyn tn-paneeliin, niin sitten varmasti ihan perusnäyttö riittää?! MVA paneeliin voisin vähän sijoittaakin, mutta jos ei rahallakaan saa toimivaa (ei huippua) mva-paneelia, niin sitten ei voi mitään.

    kokemuksia??
     
  7. petays

    petays Member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Ilman muuta.
    Tuskin huomaisit TN- tai MVA-paneelien eroja sokkotestissä.
    Todistakoon joku väitteeni vääräksi.
    Rahaa kannattaa sijoittaa vain jos haluat enemmän resoluutiota.
     
  8. TommyP

    TommyP Member

    Liittynyt:
    24.01.2004
    Viestejä:
    49
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
  9. vkm

    vkm Regular member

    Liittynyt:
    26.09.2005
    Viestejä:
    131
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Katselin tuossa muutamia noin 500€ (+/-50€) näyttöjä ja tein hieman listaa linkkien kera:

    Fujitsu Siemens P19-2
    http://www.fujitsu-siemens.com/products/displays_projectors/prof_displays/scenicview_p19.html

    Samsung 970P
    http://www.samsung.com/fi/products/monitors/tft19/970p.asp?page=Specifications

    Samsung 193P+
    http://www.samsung.com/fi/products/monitors/tft19/193pplus.asp?page=Specifications


    LG L1980Q+ ,jota ei taida vielä löytyä kaupoista, mutta on aika makean oloinen, jos tietoihin on luottaminen. L1980Q (ei plus)-malli löytyy, joten sitä harkitsen myös.

    http://www.lge.com/prodmodeldetail....ity_spec_id=&quality_spec_value=&pagePerNum=6


    Muista voisi olla BenQ, Philips, Viewsonic..., joiden malleja en tunne vielä tällä hetkellä.

    Samsungin 970P ja 193P+ ovat vissiin samoja näyttöjä muuten, mutta toinen on enemmän taipuisaa mallia. Hinta ero ei ole suuri!

    Olisiko mielipiteitä? Monissa mva-paneeleissa on 8ms vasteaika! Mahtaako pitää paikkaansa???
     
  10. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/lcd-guide.html

    Tuota parempaa artikkelia eri paneeli malleista on vaikea löytää, kannattaa lukaista ainakin osittain läpi jos asia kiinnostaa.

    Itse suosin SIPS paneeli mallia, omassa viewsonicin 20" sellainen on ja yhtä hyvää paneelia on vaikea löytää. Ainut ongelma SIPS paneelissa on hivenen matala kontrsti muihin verrattuina, mutta sen huomaa vain jos aikoo näyttöä katsella pimeässä huoneessa.

    M/PVA paneeli on toinen hyvä vaihtoehto, todella hyvä kontrasti ja katselukulmat mutta värientoisto on voimakkaasti katselukulmasta riippuvainen ja vasteaika kasvaa jyrkästi ilmoitettuun nähden. TN paneelia en suosittele muuta kuin jos pudjetti on todella tiukalla, se on kaiken kaikkiaan surkein paneelityyppi.
     
  11. vkm

    vkm Regular member

    Liittynyt:
    26.09.2005
    Viestejä:
    131
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kiitos Bluekkis artikkeli-linkistä! Silmäilin sitä läpi ja tuntui olevan ihan asiaa.

    Jos tuon SIPS paneelin ainoa huono puoli on kontrasti, niin paneelin luulisi soveltuvan myös pelikäyttöön?? Kontrasti varmasti riittää, koska pidän nykyistäkin tn-paneelia aika himmeällä.

    Jos M/PVA paneelin vasteaika kasvaa jyrkästi, niin ilmeisesti nuo 8ms M/PVA paneelit on vain silmän lumetta käytännössä? Itse asiassa sen juuri haluaisinkin tiettä, että onko siitä myös pelikäyttöön?

    Korostan vielä, että en ole ostamassa näyttöä vain pelikäyttöön, mutta siitäkin se saisi suoriutua paremmin kuin nykyinen 15" 25-30ms tn-paneeli näyttö.

    Mikä tuo sinun (Bluekkis) Viewsonicin malli on (tai hinta)? Oletko kokeillut pelikäytössä?


    Tietokone lehdessä (ei tainnut olla uusin) oli "jätti"-vertailu 19 tuumaisista litteistä! Ihan mielenkiintoinen ja monipuolinen vertailu, mutta sekään ei vastaanut kaikkiin kysymyksiini.
     
    Viimeksi muokattu: 08.12.2005
  12. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    viewsonic vp201b, maksoi uutena reilu vuosi sitten (ja taitaa edelleen maksaa) noin reilu 800e

    SIPS paneeli sopii palikäyttöön vallan mainiosti, itse en ole kertaakaan huomannut häntimistä yms. vaikka aika paljonkin pelailen (linuxin alla ;) ). Arvioisin että vasteajat suhtautuvat toisiinsa eri paneeli tyyppien kanssa keskimäärin näin 14ms(TN)=16ms(SIPS)=8ms(*VA). Uusimmat VA paneelit soveltuvat kyllä pelaamiseenkin ihan hyvin, ei niisskään häntimistä jatkuvasti ole vaikka joissakin tapauksissa se saattaa erottua pahastikkin, eli riippuu ihan tilanteesta.
     
    Viimeksi muokattu: 08.12.2005
  13. petays

    petays Member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Itselläni on sama ViewSonic VP201 mutta hopeisella reunuksella.
    [bold]Tämä on siis 20.1" 16ms MVA paneeli ja 1600x1200 resoluutio.[/bold]
    Ei muuta kuin pelkkää hyvää sanottavaa.

    "Pikuveli" ViewSonic VP930 testissä:
    http://www.tomshardware.com/2005/11/17/viewsonic_vp930_lcd_monitor/
    Tässä kaikki muu on speksien osalta parempaa paitsi resoluutio on "vain" 1280x1024 ja USB-hubi puuttuu.

    Onkohan Bluekkis sulla painovirhe paneelin mallista tai mulla jokin käsitysvirhe? Ainakin alla puhutaan MVA paneelista!
    [​IMG]
    http://www.viewsoniceurope.com/UK/Products/LCDProf/VP201b.htm
     
  14. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Omassani on SIPS, tiedä sitten jos ovat vaihtaneet MVA:han sen jälkeen kun ostin. SIPS:n tunnistaa siitä että musta muuttuu violetin sävyiseksi sivuilta katsottaessa ja omani tekee juuri sitä.
     
  15. petays

    petays Member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Jos laitan mustan taustakuvan ja kurkistelen sitä sivuilta ei se väri muutu miksikään. Eli tämä lienee MVA kuten esitteissäkin sanotaan.
    Ostin tämän n. 2 vuotta sitten, oli ensimmäinen "halpa" 1600 resoluution LCD näyttö, hintaa silloin vain 1000 E.
    Uskomatonta, jos VP201s ja VP201b olisivat valmistettu eri tekniikalla eri aikoina mutta kaipa se on mahdollista.

    Kun nyt luen netistä LCD näytöistä, niin en ottaisi TN paneelia edes ilmaiseksi. Kuitenkin oma 3 vuotta vanha 17" Acer AL707 20 ms on mielestäni täysin kelvollinen niin pelaamiseen, hyötykäyttöön, digikuvien käsittelyyn ja DVD-leffojen katseluun yms.
    En kyllä kehu kultakorvillani ja taitaa silmätkin olla aika vähään tyytyväisiä ;-)

    Parasta jos pääsee itse katsomaan ja jos ne kuolleet pikselit pelottaa niin siihen pitää sitten varautua sopivalla etukäteissuunitelmalla.
     
  16. vmakir

    vmakir Member

    Liittynyt:
    11.12.2005
    Viestejä:
    1
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kannattaa sitten samsung 173P+ ja 193P+ näyttöä hankkiessaan ottaa huomioon, että sitä voi säätää ainoastaan ohjelmallisesti ja ohjelma on saatavilla ainoastaan Windows ja MAC ympäristöön.
     

Jaa tämä sivu