AfterDawn logo

Uusi optinen tallennusformaatti VMD esitelty

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
6 kommenttia

New Medium Enterprises Inc. esitteli maanantaina uuden optisen levyn yhdessä levyä lukevan aseman kanssa. Nimen VMD, Versatile MultiLayer Disc, saaneen levyn tallennuskapasiteetti on 20 gigatavua. Videomateriaali on tarkoitus tallentaa VMD-levyille teräväpiirtoformaateissa (MPEG-2-formaatissa 1920x1080 lomitetulla resoluutiolla progressive scan -tilassa).

New Medium suunnittelee tuovansa VMD-levystä ja -asemasta markkinoille 20 ja 40 gigatavun versiot kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä. Mielenkiintoa VMD-formaattia kohtaan lisännee se, että tekniikka on alaspäin yhteensopivaa nykyisten DVD- ja CD-formaattien kanssa.

Esitallennetulla VMD-levyllä on neljä kerrosta yhdellä puolella. Tallennuskapasiteettia on tällöin 20 gigatavua. Tekniikka perustuu täysin nykyisten DVD-formaattien punalaser-tekniikkaan.

VMD-formaatti on suunniteltu erityisesti suurta tallennuskapasiteettia ja korkeaa siirtonopeutta vaativiin käyttötarkoituksiin, kuten elokuvien, viihteen ja urheiluvideoiden tallenukseen HDTV- eli teräväpiirtotelevisioaikakaudella.


On kuitenkin mahdollista, ettei VMD-formaatti tule saavuttamaan suurta suosiota. Vaikka tekniikka onkin yhteensopiva nykyisten DVD-formaattien kanssa, puuttuu siltä ilmeisesti lähes täysin suurten valmistajien ja sisällöntuottajien tärkeä tuki.

Voi siis olla, että VMD jää Blu-Rayn ja HD-DVD:n jalkoihin -- etenkin nyt, kun näiden kahden kilpailevan formaatin takana olevat tahot ovat päättäneet yhdistää voimansa yhteisen formaatin kehittämiseksi.

Uutuusformaatista on odotettavissa lisää tietoa loppu viikosta, kun New Medium esittelee uutuustekniikkaansa lehdistölle Yhdysvalloissa.

Lähde:
Designtechnica

6 KOMMENTTIA

jannne1/6

MPEG-2?? Olisivat suosiolla vaihtaneet kodekin vaikka Xvidiin tai vastaavaan vähän paremman pakkausuhteen omaavaan.

vervex2/6

Kaipa ne halusivat jatkaa dvd:n viitoittamalla tiellä ja eihän tuo vaadi niin paljoa prosessointia.

niple3/6

Tottakai mpeg-2, eihän tämä uusi tekniikka toimisi muuten vanhoissa dvd-soittimissa. Jos jonku xvidin tunkisit tähän versioon, joutuisi kuluttajat ostaa myös sitä osaavia lukijoita.

jannne4/6

Eipä taida monenkaan DVD-soittimen rahkeet riittää purkamaan 1080p-resoista MPEG-2-streamia.

arcanix5/6

Ei hlvt... Lisää formaatteja tässä tarvittiinkin.

mcmopo6/6

Veit sanat suusta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT