1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Canal Digital, videokirjasto ulkomailta

Viestiketju Keskustelua satelliittivastaanotosta ja satelliit -osiossa. Ketjun avasi Varalatte 25.11.2012.

  1. Varalatte

    Varalatte Member

    Liittynyt:
    22.04.2012
    Viestejä:
    4
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Olen hieman laittomalla asialla ja käytän keski Euroopassa suomalaista satellittipalvelua, Canal Digitalia. CD:llä on videokirjastopalvelu. Digiboksi pitäisi kytkeä Ethernetillä nettiin. Jos käytän tuota palvelua, niin paljastuuko käyttö ulkomailta? Vai voinko kirjautua jonkun proxyserverin tai VPN-yhteyden kautta videokirjastoon?
     
  2.  
  3. Lumikki

    Lumikki Regular member

    Liittynyt:
    15.06.2003
    Viestejä:
    418
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kyllä se IP osoite paljastuu eli mistä se yhteys on. Onko sillä käytännössä väliä, tuskin.

    En oikein näe miksi sanot tuota laittomaksi, ainakin jos olet EU:n alueella. Olet maksanut palvelusta niin mitä väliä sillä on missä sitä katsot. Itse asiassa voisi olla jopa päinvastoin eli on laitonta estää EU:n kansalaista käyttämästä maksettua palvelua jossain muussa EU:n maassa.

    Voihan yritykset väittää muuta, mutta ei se todennäköisesti lain edessä kestäisi. Niin kauan kuin se katsominen pysyy yksityisenä niin tuskin kenelläkään on asiaan nokan koputtamista. Tuosta oli yksi pubi EU:n oikeudessa ja periaatteessa ainoa minkä takia tuo pubi rikkoi lakeja oli sen julkisen esittämisen kautta tapahtuvat tekijäoikeudet. Mutta päätöksessä selvästi annettiin ymmärtää että EU:n kansalainen saa hankkia asiansa muistakin EU:n maista eikä sitä saa estää.

    Joten Suomalainen katsomassa Suomalaista maksettua palvelua jossain muussa EU:n maassa on minusta ihan laillista. En näe mitään asiaa minkä takia kukaan edes katsoisi asian laittomaksi.
     
  4. Varalatte

    Varalatte Member

    Liittynyt:
    22.04.2012
    Viestejä:
    4
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tuo "laittomuus" pitäisi ola lainausmerkeissä. Varsinaisesti mikään laki ei tule rikotuksi, mutta CD sopimusehdot kylläkin. Ehtojen mukaan kortilla saa katsoa ohjelmia vain Suomessa. Sopimusrikkomus voi olal syy sopimuksen purkuun.

    CD on ilmeisesti hankkinyt ohjelmien näyttöoikeudet vain Suomeen ja mikäli ohjelmia katsotaan muualla, niin tulee loukattua noita tekijänoikeuksia. Analogisesti on sama esim. Yleareenalla, jonka ohjelmista suurin osa ei näy Suomen ulkopuolelle.
     
  5. Lumikki

    Lumikki Regular member

    Liittynyt:
    15.06.2003
    Viestejä:
    418
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Se pubi kävi oikeutta hieman samasta asiasta eli onko viihdeteollisuudella oikeutta rajata materiaalin hankkimista jollekin tietylle alueelle EU:n sisäpuolella. Päätöksen mukaan ei ole. Eli EU:n kansalainen saa hankkia materiaalinsa koko EU:n alueelta. Kyse taisi olla kilpailu lain säädännöstä.

    Mutta ongelma tässä on se että tuo päätös on EU:n tekemä eikä se ole yltänyt vielä paikallisiin lakeihin. Josta syystä yritykset eivät noudata tuota päätöstä. Tavallaan yritys rikkoo EU:n päätöksiä kieltäesssään asian sopimuksessa.

    Lakihan on voimakkaampi kuin yrityksen sopimus, eli sopimus ei saa rikkoa lakeja. Eli tekijäoikeuden haltioilla ei ole oikeutta rajata asiaa johonkin tietyyn maahan EU:n sisällä. Onhan henkilö maksanut siitä katseluoikeudesta ja tekijäoikeudesta ihan laillisesti. Se missä maassa kansalainen EU:ssa on ei saa vaikuttaa asiaan.

    Muista kuitenkin että ilmaiset lähetykset ovat eri asia eli ne joissa ei voida tunnistaa katselijaa. Yleiset ilmaiset lähetykset voi minusta rajata alueellisesti, mutta ei sopimuksen omaavaa palvelua. Yritykset rikkovat lakeja ihan samalla tavalla kuin kuluttajatkin, kun se on heidän omien etujen mukaista. Eli ei se että joku sopimus sanoo jotain tee siitä laillista tai oikeutettua.

    Ajattele asiaa vaikka näin että tekijäoikeuksia veloitetaan katselijoiden mukaan. Yleisessä TV-lähetyksessä ei tiedetä kuinka monta katselijaa on, vain se että se lähetys tapahtuu tietylle alueelle. Sopimuspohjaisessa palvelussa vain ne katselijat jotka ovat tehneet sopimuksen voivat katsoa lähetystä, jolloin alueella ei ole enään merkitystä, koska tekijäoikeusmaksu voidaan kohdistaa tarkkaan käyttäjämäärään. Eli tekijäoikeus asianomaisilla ei ole mitään oikeutta vaatia alueellista asiaa sopimuspohjaisessa palvelussa.

    Tekijoikeuden asianomaiset rikkovat EU:n määräyksiä vaatiessaan tuota aluetta sopimuksiin. Edes se että palvelu sisältää sellaisia valtiollisia kanavia jotka on tarkoitettu vain Suomen sisälle, kuten Yle, niin ei päde edes tässä tapauksessa koska katsoja on Suomen kansalainen. Eli siinäkin kohde on oikea. Jos palvelu sisältää valtiollisia kanavia niin oikea vaatimus olisi kyseisen maan kansalaisuus tai että on maan rajojen sisällä, eli vaihtoehtoinen vaatimus, ei sitä että on pakko olla kyseisessä maassa. Eikä tällöinkään asialla ole mitään tekemistä tekijäoikeuden kanssa.

    Autaako tämä sinua? Ei oikeastaan.
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2012
  6. Varalatte

    Varalatte Member

    Liittynyt:
    22.04.2012
    Viestejä:
    4
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitos vastauksestasi, mutta kuten epäilit, ei se oikeastaan auttanut yhtään. Kysehän oli videokirjaston käytöstä ja epäilystä, että samalla tulee ilmi se, että palvelua ei käytetä sopimuksen mukaan Suomessa. Kysymys on enemmänkin tekninen kuin juridinen. Kuinka pystyisin estämään sen, että CD ei tiedä missä videokirjastoa käytetään.

    Niin hauskaa kun juridinen pohdinta onkin, niin se on tavallaan turhaa. Ei CD:n ole pakko myydä minulle sopimusta, vaan he voivat halutessaan irtosanoa sopimukseni.
     
  7. Lumikki

    Lumikki Regular member

    Liittynyt:
    15.06.2003
    Viestejä:
    418
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kuinka teknisesti pystyy kiertämään asian?

    Samoin kuin kaiken muunkin eli käyttää proxia tai VPN:ää joka sijaitsee Suomen IP-osoitteessa.
    Eli kierrätetään se liikenne jokun muun IP-osoitteen kautta.
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2012

Jaa tämä sivu