Mietteissä on uuden HDTV:n hankkiminen, kokoluokka ehkä 42". Yksi tärkeä pointti olisi se että se toimisi hyvin yhteen myös tietokoneen (PC-läppäri) kanssa, HDMI:tä käyttäen. Lähinnä läppäriltä ehkä pelaaminen, jonkun hassun Youtuben katselu, ja ehkä webbisivuilla häthätää käyntiä. Eli mikään monitorin korvaaja ei kuitenkaan ole kyseessä. Tätä vasten, mitä asioita pitää ottaa huomioon valitessaan HDTV-telkkua? Joitakin mieleeni juolahtavia: - HDMI-portteja kannattanee olla ainakin kaksi? Eli jos siinä joskus on joku HDMI-digiboksi, pelikonsoli tms. kiinni, niin olisi vapaa paikka samantien läppärillekin ilman jatkuvaa vaihtelua. Tai löytyykö halpoja HDMI-jakajia joilla useampi laite voi olla samanaikaisesti kytketty yhteen HDMI-porttiin, vaikka vain yksi laite olisikin kerrallaan käytössä? - Olen kuullut väitteitä että uusissakin HDTV-telkuissa overscan aiheuttaisi tietokoneissa normaalisti sen että reunaosat tietokoneen työpöydästä jäävät kuvan ulkopuolelle. Onko tämä edelleen tavallinen ongelma, vai onko kaikissa HDTV:eissä, myös halvoissa malleissa, otettu tämä jo huomioon? Käsittääkseni ainakin joissakin telkuissa on erillinen tietokonenäyttötila, joka kai poistaa overscanin käytöstä jotta koko kuva on näkyvissä. Vai onko overscan jo historiaa? - Mitään muita? Pelikäyttöä ajatellen oletan että kunhan HDTV-telsu toimii hyvin yhteen modernien pelikonsolien kanssa, pitäisi sen kaiketi toimia ok tietokoneenkin kanssa, kunhan overscan-ongelmaa ei ole. Otetaan myös vastaan mahdollisia ehdokkaita, mieluummin reippaasti alle tonnin. Ei tällä hetkellä niin väliä SmartTV-toiminnoille (varsinkin jos siinä on monesti läppäri kiinni), mutta saa niitäkin olla. Kiitos.
Kokoluokasta 42" on hyvä lähteä liikkeelle, jos katseluetäisyys on 2-3 metriä. Oikeastaan jokainen uudehko tv pelaa mainiosta tietokoneiden kanssa, kunhan vain HDMI-portit löytyy molemmista. Menee toki "monitorin korvaajana" myös. HDMI-portteja tosiaan vähintään kaksi, no se nyt riippuu aivan omista tarpeista, mutta itsellä jo tietokone ja blueray-soitin vievät ainoat 2 paikkaa ja tv on niin hankalassa paikassa seinällä ettei niihin pääse käsiksi. Siispä jatkossa ottaisin 3-4 HDMI paikkaisen telkun.. HDMI-jakajien (halpojen sellaisten) ongelmana on, etteivät ne tuo HDCP:tä, joten jakaminen tulee todennäköisesti epäonnistumaan sellaisella. Kalliimmat jakajat maksavat sitten maltaita. Ainakin oma läppäri osaa skaalata kuvan, liitettäessä se tv:seen HDMI-kaapelilla ja pöytäkoneet tunnistavat tv:n laittaen resoksi automaattisesti 1080p. En ole kyllä itse törmännyt "overscaniin", vaikka tv:ni ovatkin suht halpoja (400-600e pari vuotta sitten maksaneita). Pelikonsoleilla ei mitään ongelmia HDTV:iden kanssa pelatessa. Muita huomioitavia seikkoja on mm. kuvanparannukset (mainostetaan vaikka 400 Hz tv:tä, mutta todellisuudessa kyse on vain digitaalisesta kuvanmuokkauksesta) toinen asia on valovuoto. Vaikka LED tv:t näyttävät mustan mustana ja kontrasti on loistelias, on useassa LED tv:ssä valovuotoa eli mustissa kohtauksissa paistaa reunojen kohdalta taustavalo läpi, mitä voi olla hankalaa huomata valoisassa liikkeessä, mutta kotona sen sitten näkeekin. Hintataso on jo "ei-smartTV" malleissa todella alhainen, esimerkiksi eilen alkaneissa gigantin tarjouksissa Samsungin 40" LED HDTV 399 euroa tai 50" SMART LED HDTV 899 euroa. Eli siitä vain valitsemaan mieleistä.
Täällä Panasonic 55VT30 "raskaassa" tietokonekäytössä ainoana monitorina tietokoneelle, etäisyys n. pari metriä ja silti saa suurentaa n. 150% että saisi jotain selvää... T: Vesku
Tietysti riippuu siitä, mitä katselee ruudulta. Jos TV:tä käyttää tietokoneen näyttönä leffoihin ym niin pienempikin riittää. Mutta jos kirjoittelee sähköpostia tai lukee jotain niin helpostihan TV jää siinä jalkoihin katseluetäisyyden ollessa yli 1.5m.
Vielä tuli kaksi kysymystä mieleen telkkaria valitessa: 1. Millainen (digitaali) äänilähtö siinä olisi syytä olla jotta ei tulisi lähitulevaisuudessa ongelmia kiinnittämisessä johonkin uudehkoon vahvariin? Onko optinen äänilähtö tarpeellinen, vai välttääkö digitaalinen koaksiaaliulostulo yhtä hyvin? Sain vain täältä: http://i.org.helsinki.fi/lassial/artikkelit/audio_video/Videoliittimet kuvan että optinen ulostulo olisi yleisempi, joten ettei vaan dig. koaksiaaliulostulo olisi syrjäytymässä vanhentuvana tekniikkana, ja vahvarit eivät välttämättä enää tue sitä? Huomio kun kiinnittyi tähän Gigantin telkkariin, mutta siinä on vain koaksiaali, ei optinen: http://www.gigantti.fi/product/tv-ja-aani/televisiot/42PFL3507T/philips-42-led-tv-42pfl3507t Muuten tuo on spekseiltään aika paljon sitä mitä haenkin. 2. Töllöt näyttäisivät käyttävän 50Hz virkistystaajuutta. Onko tällä mitään erityistä vaikutusta tietokonekäyttöä (myös pelit) ajatellen, ottaen huomioon että tietokonenäyttöjen tavallinen virkistystaajuus on käsittääkseni 60Hz? Esim. jos pyörittää peliä vsync päällä, niin tietokonenäyttöä käytettäessä se lukittuu 60 fps, ja lukittuisiko se sitten HDTV:llä 50 fps:ään? Entä jos käyttää telkkaria "kakkosmonitorina" esim. läppärin näytön rinnalla, onnistuuko se vaikka läppärin näyttö olisi 60Hz ja telsu 50Hz?
Aika moni käyttää optista eli valokuitua TV:n ja vahvistimen välillä. Huomaa, että tälle on yleensä tarvetta käytettäessä TV:tä äänilähteenä (ensin TV:lle ääni joko "antennisisääntulon" eli "digiboksin" kautta tai HDMI:tä pitkin) Itse kyllä liitän stereot/vahvistimen suoraan tietokoneeseen/blueray-soittimeen/... enkä telkkariin. Mutta tarpeita on erilaisia. Toimii erinomaisesti. Ei mitään ongelmia. Ainakin kakkospöytäkoneeni (win XP), osaa syöttää 60Hz näytölle ja 50Hz TV:lle, tai näin olen sen ymmärtänyt
itsellä osaa syöttää seiska ykkösnäytölle 60Hz ja kakkosnäytölle 75Hz,eli luulisin,että tuo onnistuu,nyt on ainakin kaksi kommenttia,keillä on onnistunut käyttää eri virkistystaajuuksillisiä ruutuja samaan aikaan rinnakkain
Tarkoitus on siis että en joutuisi käyttämään TV:n omia surkeita kaiuttimia, vaan parempia. Joten kuvittelin homman menevän jotenkin niin että telkkarin ääniulostulo sitten ulkoiseen vahvistimeen, josta ääni menee parempiin kaiuttimiin. Muilla oheislaitteilla sitten kai tapauskohtaisesti, kierrättääkö ääniä telkkarin kautta vai suoraan vahvistimeen. Mutta nyt aluksi hain sitä miten saan pelkän telkkarin äänet parempiin stereokaiuttimiin. Otaksun ettei tavanomaisia kaiuttimia varmaankaan suoraan saa liitettyä telkkariin? Ehkä jotain tietokoneen multimediakajareita voisi liittää 3,5mm plugilla telkkarin kuulokeliitäntään, mutta en tarkoita sellaisiakaan.
Näinhän minä sen selitinkin. Eli jos TV:stä haluat ohjata äänet niin sitten viet ne vahvistimelle TV:stä, mihin optinen kaapeli on oiva valinta. Pointtini oli se, että usein ääniä ei halutakaan kierrättää TV:n kautta ollenkaan, vaan TV:tä syöttävän laiteen (esim tietokone) äänilähtö viedään suoraan vahvistimelle. Näin vähennetään mahdollisia häiriötekijöitä. Mutta jos taas haluat esim tv-ohjelmienkin äänet vahvistimelle (ilman erillistä HDMI-digiboksia) niin sitten joudut kytkemään TV:n vahvistimeen (optinen kaapeli)
Itse liitin telkkariin audio pron pienet aktiivikaiuttimet subbarilla ryyditettynä, mutta jouduin toteamaan äänenlaadun liian huonoksi. Eli päädyin kytkemään vahvariin ja kunnon kotiteatterikaiuttimiin, jotka audio prot nekin. Soundi parani olennaisesti. Mutta siis vastauksena että mikäli vain kaiuttimet haluaa liittää niin kannattanee hakea sitten niitä hieman parempia aktiivikaiuttimia.