1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Radeon 4890:lle parempi jäähdytys.

Viestiketju Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä -osiossa. Ketjun avasi DjZorlag 24.10.2011.

  1. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Moro!

    Eli tarkoituksena olisi parantaa tuon ratukan jäähdytystä jollain konstilla. Operaatiossa ei olisi mitään epäselvää kuin ostaa vain joku aftermarket cooleri, jos tilaa olisi tässä Acerin kotelossa tarpeeksi. Pohjaan on kuitenkin coolerin päältä matkaa noin 3-4cm ja näyttis on aika tukehduksissa siellä. Eli pelkkä coolerin vaihto ei välttämättä paljoa auttaisi (eikä uusi cooleri vältttämättä sopisi koppaan). Furmarkissa nousee lämmöt 15 min aikana yli 95 asteen, vaikka cooleri on putsattu täysin pölystä ja tuuletin huutaa virsikirjan ensimmäistä virttä. Kotelotuulettimina on edessä ja takana 92 milliset AC:n F9:sit, mutta näytönohjain on sen verran omassa lokerossaan ettei paljoa ilmavirrasta hyödy. Laitan tähän pari jäähdytysvaihtoehtoa mitä itse olen ajatellut.


    -Vaihtoehto 1.

    Ostan näyttikselle Aftermarket coolerin. Esim. accelero s1 rev2 ja siihen päälle 120mm tuulettimet. Ja sahaan virransyötön siilet sopiviksi.
    Ongelma: mATX koppaani on vaikea saada mahtumaan kyseistä cooleria saati sitten sen päälle tulevia tuulettimia, koska pohja tulee vastaan. Nuo ohuet slip streamit saattaisivat koppaan juuri mennä, mutta silloinkin pohja on jo niin lähellä että korvausilmalle saisi tehdä jo reiät kopan pohjaan. Toinen ongelma on että nuo slip streamit eivät ole mitään hiljaisimpia tuulettimia ja koska ne ovat liukulaakeroituja (no niin on kyllä nykyinenkin näyttiksen tuuletin) niin ne saattavat ääntää ilkeästi vaakatasoon asennettaessa (puhaltamaan ylöspäin). Olisi tuo vaihtoehto kuitenkin selkeästi hiljaisempi kuin nykyinen jos vain koppaan sopii.

    -Vaihtoehto 2.

    Säilytän vanhan siilin, otan tuulettimen (80mm) irti ja korvaan sen yhdellä tai kahdella 120mm tuularilla. Tässäkin tapauksessa olisi luultavasti tyydyttävä ohuempiin malleihin. esim. noihin 120mm slip streameihin. (gentle typhoonin kuulalaakeroitu kiinnostaisi kyllä, mutta paksuus, 25mm, huolettaa.) Lämpöjä ei välttämättä tällä konstilla huimasti laskettaisi, mutta äänitasoa kylläkin.

    -Vaihtoehto 3.

    Teen kopan pohjaan reiän jollain konstilla ja laitan reiän alapuolelle puhaltamaan 120mm tuulettimen raitista ilmaa sisään. Emolevyn johdot ja tilan puute vaikeuttaa hommaa kuitenkin selvästi. Eikä taida helpolla löytyä välineitäkään millä saisi reiän nätisti pohjaan. Kopan pohjaan pitäisi myös laittaa korkeat tassut koska tuuletin tulisi kiinni kopan pohjan ulkopuolelle. Lisäksi voisi soveltaa hieman kakkosvaihtoehtoa ja laittaa hiljaisemmat tuularit vanhalle siilille.

    Teidän omat mielipiteet vaihtoehdoistani ovat todellakin tervetulleita ja muitakin vaihtoehtoja voi esitellä. Budjetti on sen verran pieni että en koppaa ala uusimaan tai viileämpää näyttistä ostamaan. Koitetaan nyt paremmalla tuuletuksella tästä selvitä.

    Ja kuvia tilanteesta.

    Kopan sisusta. Ei ehkä ole kaunista katseltavaa, mutta kun johtoja on paljon ja tilaa vähän niin tulos on tämä. Ilmavirran edessä johtoja ei kuitenkaan montaa ole.
    http://oma.afterdawn.com/djzorlag/show_image.cfm/27202

    Näyttis
    http://oma.afterdawn.com/djzorlag/show_image.cfm/27200

    Näyttis purettuna.
    http://oma.afterdawn.com/djzorlag/show_image.cfm/27201

    Koppa näyttiksen alta.

    http://oma.afterdawn.com/djzorlag/show_image.cfm/27203

    E: Otin muuten nuo "Zero therm :)D)" ym läpykät coolerista jo valmiiksi irti, jos uutta tuuletinta tulisi viriteltyä siihen päälle.
     
    Viimeksi muokattu: 24.10.2011
  2.  
  3. Kuupola

    Kuupola Regular member

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    956
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    1 ja 3, mieluiten 1, hankit coolerin ja teet reiän kopan pohjaan.
     
  4. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Juu pitää tässä mittailla josko saisi tuon coolerin mahtumaan tuohon koppaan. Voisi tehdä niinkin että ensin ostaa pelkät tuulettimet ja jos ei jäähdy tarpeeksi niin ostaa sen Accelero-siilenkin lisäksi ja leikellä sitä pienemmäksi jos ei muuten mahdu.

    Olisiko ehdotuksia hiljaisista (ja halvoista) 120mm tuulareista jotka olisivat hyviä pohjaan/näyttiksen siileen kiinnitettynä? Mielellään ohuempia kuin 25mm. Onko mitään muita vaihtoehtoja kuin liukulaakerillinen scythen slip stream slim 12mm?
     
  5. leinmi

    leinmi Active member

    Liittynyt:
    13.01.2009
    Viestejä:
    3,914
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
  6. sidrend

    sidrend Regular member

    Liittynyt:
    21.06.2009
    Viestejä:
    3,188
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    http://www.silentrig.com/product/555/gelid-icy-vision-rev-2 tämä omassa GTX460:ssä kiinni, ihan pirun tehokas jäähy on ;) Hiljainenkin, kun rajottaa jollain tavalla kierroksia. Täysillä pitää vähän liikaa ääntä, mutta jäähdytysteho ei paljon laske kun tuulareitten nopeudet heittää johonkin 1300rpm ja kortti menee hiljaseks.

    Suosittelen.

    E: Eikä oo ihan valtavan kokoinenkaan.
     
    Viimeksi muokattu: 25.10.2011
  7. leinmi

    leinmi Active member

    Liittynyt:
    13.01.2009
    Viestejä:
    3,914
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Ai toi oli hyvä, muistan ku emmit sitä että onko se mistään kotoisin ku olit ostamassa.
     
  8. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ihan hyviä ehdotuksia, mutta nuo accelero extremet taitaa kuitenkin jäädä hankkimatta liian suuren koon (ja ehkä hinnankin) vuoksi. Sidrendin gelid icy on varmasti hyvä. Pitää tässä katsella vastaavia käytettynä ;).

    Jäähyn ei muuten kestäisi tulla näyttiksen PCB:n yli juurikaan ainakaan pituussuunnassa. Eli noin 23cm ehkä kestää olla sen jäähyn pituus maksimissaan, vähän riippuen siitä, että minkä muotoinen jäähy on. Muuten tulee kovokelkan hiominen eteen.
    Korkeussuunnassa tilaa on vähän enemmän. Kestää tulla ainakin 3-4 senttiä yli pcb:n. Mutta jäähyn syvyys taas ei kestä olla paljoa 5cm enempää koska pohja tulee muuten liian lähelle. Matkaa näyttiksen piiristä pohjaan on ehkä noin 7cm.

    Tämän kuvan perusteella accelero S1 Rev 2:sen saisi heittämällä omaan 4890:n kiinni (on muuten identtiset piirilevyt, 4890:ssakin on ollut useamman mallista piirilevyä). Tuolle jäähylle ei tarvitsisi edes virransyötön siilejä leikellä kun rivastot menevät tuolla tavalla sopivasti limittäin. Tuulettimet saisivat kuitenkin olla sentin ohuemmat ainakin jos pohjan ilmanottoaukko jää tekemättä :S .
     
    Viimeksi muokattu: 26.10.2011
  9. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ostin sen Accelero s1:sen näyttisjäähyksi ja asensin sen ensin aivan normaalisti vanhan coolerin tilalle (tuulettimeksi laitoin väliaikaisesti äänekkään ja kovaa puhaltavan 80mm prossutuularin, jonka ajattelin riittävän)

    Sittenpä ei lähtenytkään enää kone käyntiin ja sammutin koneen virtanapista. Otin näyttiksen pois ja aloin etsiä vikaa ja huomasin että kontakti näyttiksen ytimen ja jäähyn välillä oli todella huono. Vaikka jäähy oli asennettu oikein, jäähyn ja coren välissä oli toisella puolella selvä rako. Korjasin ongelman hiomalla näyttisjäähyn jalkojen "tappeja" hieman matalammaksi että sain hyvän kontaktin coren ja jäähyn välille. Uudelleen käynnistäessä ei tilanne ollut paljoa sen parempi: jäätävät grafiikkabugit ja valkoiset viivat puskivat näytölle käynnistyksessä ja windowsiin en päässyt kuin vikasietotilassa, mutta grafiikkabugit löytyivät sieltäkin. Lämpöjä en päässyt tarkistamaan.

    Kysymys kuuluukin että onko näyttis voinut hajota siinä vaiheessa kun kontakti jäähyyn oli huono?
    Kone mielestäni katkaisee näyttikseltä virrat kun näyttis ylikuumenee, mutta jos esim. kokeilee käynnistää konetta ilman näyttisjäähyä coren päällä niin mikä on todennäköisyys että näyttis ylikuumentuu liikaa ja hajoaa tai tapahtuu joitain pysyviä vikoja? Uusimpien prosessorien kohdalla taitaa käydä niin että prossu ei hajoa mutta kone vain kaatuu. Mutta miten tämä on näyttisten osalta?

    Onko mitään tehtävissä? (muuta kuin uunikikka? Uuniin taidan tuon näyttiksen pian laittaa jos ei ala muuten pelaamaan.

    Kerrottakoon vielä se, että käytin virransyötön siilin pois näyttiscoolerin asennuksen aikana ja laitoin takaisin. Virransyötön komponenttien päällä oli erilaisia pehmeitä (lämpöä johtavia) tyynyjä. Voisikohan bugit johtua siitä, että otin virransyötön siilin pois ja puhdistin sen ja laitoin takaisin. Jos tyynyt ovat sattuneet menemään jotenkin eri tavalla paikalleen tai pölyä on mennyt johonkin väliin. Ajattelin sulkea sen vaihtoehdon pois laittamalla uudet lämpöteipit virransyötön ja siilen väliin.

    Grafiikkabugeja tulee molemmilla sekä uudella että vanhalla näyttiscoolerilla, joten joko näyttikseen on tullut nyt pysyvä vika tai virransyötön jäähdytyksessä on haikkää.

    Tällä hetkellä on käytössä integroitu näyttis ja 17" vga-näyttö ja kone toimii niin hyvin kuin noilla osilla voi toimiakaan... nettisurffausta lähinnä.

    Eli apu olisi kovasti tervetullutta :)
     
  10. koppine

    koppine Member

    Liittynyt:
    31.08.2008
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Todennäköisesti on kerenny ottaa damagea vastaan. Mikään anturi ei sammuta näyttistä tarpeeksi nopeasti jos yrittää käyttää näyttistä ilman kunnollista kontaktia siiliin.

    Itse ratkaisin useita vuosia kestäneen taistelunu valtavan kokoisia coolereita vastaan ostamalla Define XL:n.

    En ole katunut.
     
  11. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Luuletko että olisi pienintäkään mahdollisuutta uunikikalla?

    Kalliiksi taitaa tulla se ettei hoksannut tarkistaa jäähyn ja näyttiksen väliä ennen tietokoneen käynnistämistä....
     
  12. koppine

    koppine Member

    Liittynyt:
    31.08.2008
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Lämmityskikka on laajasti käytetty noissa mutta sillä lykätään lopullista kuolemaan yleensä korkeintaan 11kuukaudella (poikkeuksiakin on) mutta jos on mielenkiintoa niin suosittelen käärimään näyttiksen folioo, tekemään reiän grafiikka piirin kohdalle ja käyttämään kuumailmapuhallinta noin kolme minuuttia.
     
  13. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ei löydy kuumailmapuhallinta tähän hätään, mutta oletko sitä mieltä että näyttiksen toimimattomuus johtuu ennemmin sitä että cuuleri ei ollut täysin paikallaan siinä ensimmäisessä käynnistyksessä (core paskoontunu tms.)?
    Ajattelin vain sitä että onkohan nuo virransyötön komponentit ja niiden jäähdytys niin kriittistä aluetta että kannattaisi kokeilla vaihtaa lämpötarrat virransyötön fettien ja siilen välistä ennen uuniin nakkaamista, jos ongelma sattuisikin olemaan niissä. Aika paksusti näytti olevan noita lämpötyynyjä siellä välissä (koska virransyötön komponentit ovat eri korkeudella) eli lämmönjohtavus saattaa olla aika huono.
     
  14. koppine

    koppine Member

    Liittynyt:
    31.08.2008
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Yleisimpiä vikoja kun jokin prosessori käy liian kuumana on että pienet juotokset sen alla irtoavat ja näitä pyritään juottamaan takaisin lämmitys kikoilla. HD4890 ei kuitenkaan niin virtasyöppö ole että haluais vetää heti bootissa niin paljon virtasta että virransyöttö kerkeäs kuumenemaan erityisesti. Luulisin että se on enemmänkin suunnattu siihen että virransyöttö pysyy stabiilina pitkässäkin rasituksessa.
     
  15. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Juu eli uuniin siis. Entäs sitten, tarvitseeko pelätä komponenttien putoamista kortin alapuolelta paiston aikana kun tina sulaa vai voiko kortin nostaa huoletta pöydälle jäähtymään paiston jälkeen ilman että piirit lentelee?

    Muut osat sain kortista irti paitsi muistien päällä olevat matalat kuparilevyt. Kai nekin pitäisi saada jotenkin hellävaraisesti irti mutta näyttävät olevan jonkintapaisella lämpöliimalla kiinni. Alkavatkohan nuo siilen alla olevat liimat käryämään vai voisikohan nuo jättää paikoilleen. Ainakin säästyisi siltä ettei tarvitsisi ostaa lämpöliimaa ja laittaa muistijäähyjä takaisin paikalleen.

    Olen suunnilleen tässä vaiheessa paitsi oikeassa yläkulmassa näkyvän siilen olen irroittanut mutta yhtään muistin jäähdytysläpyskää en ole saanut irti.

    E: Kyllä nämä muistien läpyskät lähtee irti mutta ei mitenkään hellävarainen saa olla. Aika jämäkkää lämpöteippiä on.
     
    Viimeksi muokattu: 08.11.2011
  16. leinmi

    leinmi Active member

    Liittynyt:
    13.01.2009
    Viestejä:
    3,914
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Paa se kortti uuniin folio pallojen päälle komponentit ylöspäin ni ei tipu sitten pellille. 200 astetta ja 8-10min ja hyvä tulee.
     
  17. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Juu, pitää uunikikkaa tässä kokeilla kunhan pystyy. Se vain mietitytti että niitä komponentteja oli melkoinen määrä myös näyttiksen taustapuolella. Jospa ne eivät sieltä tippuisi kun olivat kooltaan sen verran pieniä.

    Olisiko tuo akasan teippi sitten hyvää (ja kaksipuolista) että saa nuo muistisiilet takaisin kiinni? Sitä samaa on varmaan käytettävä virransyöttöönkin vaikka joutuukin useamman kerroksen laittamaan kun jotkin fetit ovat eri korkeudella. Lämpöliimaa ei varmaan kannata harkitakaan jos sitten joutuu uusiksikin joskus uunittamaan. Voi lähteä piirit matkassa kun alkaa siilejä vetelemään irti. :D

    Tilaisi sitten samalla gentle typhoonin kopan pohjalle ilmaa puskemaan kopan sisään ja 12mm sliparin tohon s1:seen kiinni. 25mm ei tahdo kopan sisään sopia. Tuulari menee jo melkein pohjaan asti kiinni.
     
    Viimeksi muokattu: 08.11.2011
  18. leinmi

    leinmi Active member

    Liittynyt:
    13.01.2009
    Viestejä:
    3,914
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Ei ne komponentit putoo mihinkään ellet kolauta pahasti sitä kortti siinä vaiheessa kun otat sitä uunista, kyllä tuo akasan teippi ihan hyvää on.
     
  19. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Eli tilaukseen lähtee tänä iltana. Kiitos neuvoista.
     
  20. DjZorlag

    DjZorlag Regular member

    Liittynyt:
    17.06.2011
    Viestejä:
    765
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Käytin näyttistä nyt uunissa n 9.5 min 190C:ssa. Laitoin akasan lämpöteipeillä siilet ja muut kiinni, mutta virransyötössä on vielä vanhat purkat paikallaan. Käynnistin ja alkuun näytti siltä ettei mitään ole muuttunut. Samat grafiikkabugit näytössä mutta sen verran edistystä kuitenkin tapahtui että pääsin winukkaan asti eikä kone jäätynyt windows -logossa BSODin kera. Ennen uunitusta boottaus windowsiin onnistui vain vikasietotilassa. Nyt on käytössä tämä uusi näyttis mutta 12 valkoista pystysuoraa raitaa näytössä kiusaavat vielä. Pitää varmaan uunittaa uudelleen... tällä kertaa 210C ja 11 min :D.

    Lisäksi kone ei tunnistanut ATI:n ajureita. Pitänee kokeilla että onnistuisiko uudelleenasentaminen, vaikka epäilen vahvasti. Olen kuullut että monesti viallisiin näyttiksiin ei saa ajureita asentumaan oikein. Ja en oikein usko että pelkästään integroidun näyttiksen käyttö vaikutti atin ajureihin.

    Mistä/millä ohjelmalla muuten saisi tietoon noiden muistien ja virransyötön lämmöt?
    GPU-Z näyttää vain GPU:n (grafiikkaprosessorin) memIO:n (muistiohjain gpu:ssa?) dispIO:n (?) ja shaderien lämmöt. Noiden lämmöt heiluvat siinä 70C paikkeilla näin idlessä kun kortti huutaa täysillä 950/1050 kelloilla. Fan speed 65% ei oikein kuulosta kivalta :D. (Toki lämmöt olisivat alhaisemmat jos olisi idle-kellot käytössä mutta ilman ajureita niitä ei voi laittaa)

    Lämmöt saan varmaan alas kunhan vaihdan tuon fixatun acceleron tuohon paikalleen ja laitan 12mm 1600rpm sliparin puhaltamaan täysillä sitä kohti, mutta mistähän saisin tietoon ne virransyötön ja muistien lämmöt?
     
  21. leinmi

    leinmi Active member

    Liittynyt:
    13.01.2009
    Viestejä:
    3,914
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Paa uuni 200c ja anna olla 10min ja sit annat jäähtyä ainakin 10-15min ku oot nostanu sen pois uunista. Kyllä sen GPU-Z:n pitäs näyttää ne muistien sun muitten lämmöt ellei ole tuossa uunituksessa hajonnu sensorit.
     

Jaa tämä sivu