1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ubuntu vai Easy Peasy ylläpidettäväksi

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Thintikka 11.02.2010.

  1. Thintikka

    Thintikka Member

    Liittynyt:
    10.11.2008
    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tilanne olisi tämä:
    Sukulaisperhe, 250km päässä, kaksi teini-ikäistä tyttöä (meseä, facebookkia ja nettiä) sekä sammon verkkopankki. Porukalla ei juurikaan oikeasti tietoa tietokoneista. "niitä viruksia vaa ilmestyy, mitään ei kukaan ikinä avaa tai klikkaa facebookissa tai muuallakaa... ;-) "

    Heillä on käytössä vanha Presarion pöytäkone mokkulalla. Ja arvata saattaa kuka sitä konetta joutuu etäyhteyden yli siivoamaan (MIE)... Viimeisin HJT-raportti näytti aika hurjalta. Ensikuun alussa XP lähtee ja vaihtuu linukka tilalle.

    Mutta kiinnostaisi kuulla mielipiteitä, onko suurempaa eroa, asennanko ko. koneelle ubuntun (tod näk uusin LTS) vaiko EasyPeasyn (Entinen Ubuntu EEE).

    Jälkimmäistä puoltaisi se, että ittelläni on tässä eee901:ssä tuo peasy, ja peruskäyttettävyydessä ei mielestäni parempaa ole. Vajaan vuoden olen tämän kanssa hommaillut, ja tyytyväinen olen ollut. Koska koneessa ei ole mitään ihme härpäkkeitä, uskoisin asennuksen olevan melko helppoa ilman ajurirumbaa.

    Sampopankin verkkopankki kaiketi pelaa firefox:illa, joten IE:n takia ei tarvitse vanhaa käyttistä sääliä.

    Etähallinnasta samalla ottaisin vastaan mielipiteitä. Asiaa olen pintapuolisesti raapaissut, mutta hyviä linkkejä kahlaan mielelläni läpi. Mieluusti niin, että kunhan etäkoneessa on virta päällä ja mokkulayhteys, niin muuta ei sieltä päästä tarvittaisi.

    kiitoksia avusta, aatoksia kivusta
     
  2.  
  3. Dreamlore

    Dreamlore Regular member

    Liittynyt:
    02.09.2007
    Viestejä:
    1,381
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Itse olen vain *buntua ja Minttiä pyöritellyt, mutta noin peruskäytössä aika se ja sama että mikä käyttis on alla.

    Toimii ihan hyvin, koska on Java-pohjainen.

    En ole Unix-puolen etähallinnoista kovin perillä, mutta noin ylipäätään tuo mokkulayhteys (vaihtuva IP) voi aiheuttaa harmaita hiuksia jos ei jotain DynDNS-tyylistä palvelua käytä.
     
  4. Betrayed

    Betrayed Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    12.10.2004
    Viestejä:
    1,585
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    68
    Laittaa vaan jonkun dyndns scriptin juoksemaan taustalle mikä haistelee missä vaiheessa yhteys on ylhäällä ja päivittää sitten ip:n.

    Ja mitä etähallintaan tulee, SSH:lla hoituu ihan kaikki.
     
  5. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    EasyPeasy on tarkoitettu minikannettaville, joten aito Ubuntu on varmasti sopivampi vaihtoehto.
    Uusin Ubuntu LTS-versio on siis 8.04.02.
    Tuoreella sunin javalla tuo toimii, mutta ongelmistahan on palstat täynnä. Miniverkkopankki olisi sekä nopea että toimiva kaikissa tilanteissa. https://suomi.sampopankki.fi/link/3gmobilbank
    Aikamoisen ristin olet itsellesi ottanut kannettavaksi ;) SSH:llahan yhteydenpito onnistunee, kunhan ssh-palvelin on käytössä ja sopivasti konfiguroitu.
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2010
  6. Thintikka

    Thintikka Member

    Liittynyt:
    10.11.2008
    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitoksia näistä!

    Tuota ip:n vaihtumista en tullut ajatelleeksi lainkaan! Pitää tutustua tuohon DynDNS:ään. Jos menee mahottoman vaikeeksi, pitänee tehdä seinän kokoinen ohje, kuinka saa selville ip:n...

    Tuota SSH:n ohjeistusta olen lukenut, sellanen pitää rakentaa myös. Ittellä ei tuosta SSH:stakaan ole kokemuksia, mutta eiköhän se ohjeita seuraamalla ärähdä...

    kahtoo ny, miten vaikeaksi asiaa menee. Lienee viisainta hävittää myös compaqin recovery-osio kiintolevyltä, niin hankaloituu mahdollisessa kiirastulitilanteessa paluu takaisin entiseen.

    Aloin tuossa miettiä, että mitä mahdollisiin ylläpitäjän toimiin mahtaa kuulua...

    -Haittaohjelmien poisto. niin, no näitähän ei ole...
    -Virustutkailu. No tämänkin voi jättää tekemättä.
    -Kiintolevyn defragmentointi. Jostain muistelen, ettei olisi aiheellinen. Voin olla väärässä.
    -Poistettujen ohjelmien roskien siivous. Eläköön synaptic ja muut paketinhallinnat!
     
  7. Thintikka

    Thintikka Member

    Liittynyt:
    10.11.2008
    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Hieman olen tilannetta tarkemmin tutkinut ja pähkäillyt...

    Tuon LTS:n ja uusimman ubuntuversion tuki loppuu tällä hetkellä samaan aikaan, joten valinta taitaa kääntyä uusimpaan versioon. Tämä on jo ladattu, ensiviikolla alkaa asennus.

    Ajattelin ensin pitää itselläni ylläpitäjän salasanan ja tunnuksen ja olla antamatta loppukäyttäjille administratorin oikeuksia. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että mun pitäisi säännöllisin väliajoin ottaa etäyhteys, ja heittää päivitykset. Ja tämähän ei taas ole se, mihin pyrin...

    Voiskohan noita päivityksiä laittaa asentumaan ittestään mitenkään? Koska ovat mokkulan perässä, automaattisesti pitäisi asentua vain ja ainoastaan tietoturvaan liittyvät päivitykset, ja mahdollisesti firefox. Itte linukan version päivityksen olen ajatellut tehdä nopeamman yhteyden perässä noin kerran vuodessa (tai seuraavan LTS:n hyydyttyä...) Voiko noita päivityksiä rukata jostain, vai pitääkö nakata joku skripti, jota ajettais cronista kerran päivässä? Ohjelinkkejä mieluusti otan vastaan taas kerran...
     
  8. apek

    apek Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2007
    Viestejä:
    567
    Kiitokset:
    46
    Pisteet:
    38
    Ohjelmalähteistähän noita saa säädettyä. Voi esimerkiksi valita, että vain turvallisuuspäivitykset tarkistetaan ja asennetaan kysymättä käyttäjältä.

    Eli "järjestelmä -> ylläpito -> ohjelmalähteet".
     
  9. Thintikka

    Thintikka Member

    Liittynyt:
    10.11.2008
    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitoksia vastauksesta!

    Kun avasin tuon, niin muistin heti moisen nähneeni... liikaa uutta tietoa lyhyessä ajassa, ja jo alkaa kysymykset yksinkertaistumaan...

    Tieto lisää tuskaa... Taitaa sittenkin valinta kallistua tuohon LTS:ään... Tuota 9.10:ä tunnutaan pitävän varsin bugisena ja aavistuksen keskeneräisenä. Tuntuu olevan aika monella ongelmia, jotka vaativat uudelleenasennusta.... Ja sattuneesta syystä koitan varmuuden maksimoimiseksi rakentaa järjestelmän, jota ei jatkuvasti tarviis olla ropaamassa, saatikka kuunnella yhtä sun toista länkytystä liittyen tietokoneen sotkemiseen.

    Kokeilin tuota 9.10 livetikulta tässä omassa eee 901:ssä, ja ainakin tässä kaikki tuntui pelaavan ok. Mutta kyseessä on vanhempi kone, ja varsin monella ongelmat ovat alkaneet vasta viikon parin päästä.

    kuten sanottua, mihin sitä taas piti päänsä laittaa...
     
  10. Thintikka

    Thintikka Member

    Liittynyt:
    10.11.2008
    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Koitos on sitten julistettu alkaneeksi...

    Eilen lähti säästettävistä tiedostoista varmuuskopiot irtokiintolevylle. Tänään ohjelmassa oli liveCD:n teko, koska vuoden 2004 biossi ei tarjonnut usbia buuttausvaihtoehdoksi.

    8.04.4 LTS on koneella, päivitykset on haettu ja asennettu. Toistaiseksi pientä pähkäilyä aiheutti kiintolevyn osiointi, mutta vieressä ollut nettikone pelasti paljon. 10 gigaa meni juurelle, 2 gigaa svappiin, ja loput 108gigaa /homelle... Tarkoitus olisi, että jatkossa voisi asentaa ns. puhtaan asennuksen versiota päivitettäessä. Kuulemma parempi näin, kuin päivittämällä vanhaa.

    Toistaiseksi ainoa ongelma on ollut suspendista heräämisen jälkeinen tila. Tuolloin nopeampi hiiren liikautus sai näytön värähtämään. Lienee jotenkin riippuvainen näytönohjaimesta. Nuo emolevyn omat kaiketi ovat hieman haastavia linukalle. Kovin iso ongelma ei ole ohjeistaa käyttäjiä aina sammuttamaan koneen... XP:n noin 10 min buutin jälkeen Hardyn noin 2 min tuntuu lähes taivaalta.

    Huomenissa pitäisi katsoa mokkulan asetukset, sekä kielitiedostot. Myös ei vapaat tiedostomuodot ja opera olisivat ohjelmassa. Nii ja SSH pitäisi myös konffata, jotta etähallinnasta tulisi jotain...
     
  11. Thintikka

    Thintikka Member

    Liittynyt:
    10.11.2008
    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Sanonpahan vaan, että linukka sai taasen yhden fanin lisää... Sain SSH:n asennettua. Oli melko kätevää lyödä tuo vanha mylly lannipiuhalla wlan-kytkimeen kiinni, ja miniläppärin kanssa tuutata päätteessä sudoa sudon perään. Nyt kun on kuunnellut näitä valittajia, jotka perustavat kaiken käyttämisen vain ja ainoastaa graafisen puolen päälle, niin voi hiljaa mielessään ajatella olevansa tuon itkuvirren yläpuolella. Se kun ei tuo pääteyhteys montaa bittiä sekunnissa tarvitse, eikä koneella tarvitse olla ketään antamassa lupaa etähallintaan. Riittää, että kone on lannipiuhassa ja virta kytketty päälle, niin ssh:lla pääsee koneeseen kiinni. Toki käytin nautilusta, rhythmboxia ja firefoxia ssh:n yli, mutta gnomea en yhtäältä tarvinnut, ja toisaalta saanut pelaamaan yhteyden yli. Gnomea varten lienee nopeampi heittää vnc tulille..

    Mutta kone on jo käyttäjillään takaisin matkan päässä. varsinaisia kauneusvirheitä on tällä hetkellä kaksi. Toinen on käytössä oleva monitori, joka buutin jälkeen on 640x480 resoluutiossa 85 Hz:n virkistystaajuudella. Tämä korjaantuu menemällä näytön asetuksiin, painamalla "tunnista näyttö"-nappia ja tekemällä koneelle restartin. Korjaantunee Xorg.conf:ia viilaamalla, tai sitten emon yhdysrakenteinen näytönohjain pottuaa...

    Toinen koskee mokkulaa (Huawei e169) jota käskee Vodafonen mobileconnect-ohjelma. Tuo ei suostu käynnistymään, mikäli vaihdetaan käyttäjää uloskirjautumisen tai vaihda käyttäjää:n kautta. Tuo on hanskattu niin, että käyttäjän vaihdon yhteydessä tehdäänkin restartti.

    Vaikka tässä on yhtä sun toista säätöä tehty, niin tuo etähallinnan helppous on kyllä antanut paljon anteeksi. Muistan, kuinka windowsin graafisen etähallinnan kanssa meni tuon mokkulayhteyden kanssa hermot. Nyt etäkoneella voi olla joku ihan huoletta surffaamassa, kun samalla etsii vikaa tai säätää jotain muuta ominaisuutta kohdalleen. Rauhoittaa mieltä, että joskus sitä osaa tehdä oikeita valintoja elämässä!
     

Jaa tämä sivu