Läppäri alkoi äsken pitää *hyvin* kummallista ääntä, minkä jälkeen käyttöjärjestelmä lakkasi toimimasta. Ubuntun live-CD ei löytänyt koneen tiedostoja, SeaTools sanoi että no hard drives found. Tyhmä kysymys: onko mitään enää tehtävissä, vai olivatko tämän koneen ja siinä majailleiden tiedostojen elonpäivät nyt tässä?
Vähän kuulostais siltä että kovo olis leikannu kiinni.. Mutta voithan vielä avata niitä koneen takana olevia luukkuja ja paikantaa kiintolevyn ja katsoa onko se hyvin kiinni jne. EDIT: Mitäs muuten BIOS sanoo? Löytääkö se mitään kiintolevyjä?
Jostain luin että rikkinäisen kovalevyn voi saada hetkeksi toimimaan, jos jäähdyttää sitä pakastimessa. Kannattaako kokeilla työntää läppäri pakkaseen...? Ei koneessa mitään ihan korvaamatonta ole, ja varmuuskopioita on tullut tehtyä usein, mutta olisihan se silti ihan kiva saada viimeisimmät tiedostot talteen... - Edittiä: pakastin konetta jonkin aikaa, ei auttanut. Pakastuksen jälkeen toimi hyvin hitaasti, BIOSiin pääseminen kesti ikuisuuden, kuulosti siltä kuin hiiret rapistelisivat koneen sisällä. CD:n SeaTools ei näköjään enää käynnisty... Voinko palauttaa koneen myyjälle suht varmana siitä, ettei kukaan muukaan sieltä enää mitään tiedostoja ainakaan huvikseen esiin kaiva?
Jo vain En osaa sitä kovalevyä läppärin sisuksista kaivaa, ja tilanne vaikutti sellaiselta ettei ole paljon menetettävää... Kunhan kokeilin.
Ja olikos kauankin? Vuorokauden? Kun kone taas lämpenee niin voisi kuvitella veden tiivistyvän joka paikkaan... Taisi olla pahemmanluokan nettipila. Kai nyt läppäriinkin voi kiintolevyn vaihtaa ja mikä ettei samantien ssd-lätty. Mekaaniset äänet aika varma merkki kovon ongelmista. Jos muuten tykkäät kannettavaasi käytellä.
Ei ollut kauan, pikku kokeilu vain... En usko että sisälle nyt kovin paljon on kondensiovettä mennyt, kun ei sitä päällekään niin hirveästi tullut. Kone lähtee kai sitten takaisin myyjälle, vaihtakoon levyn tai koko koneen, miten vain. Takuu on ummessa mutta kyllä myyjä/valmistaja alle kaksi vuotta vanhasta koneesta vielä vastuussa on.
Joo kyllähän tuo kovon hajoaminen olisi siihen virhevastuuseen voinut mennäkkin mutta nyt jos kone hajosi "lopullisesti" tuosta pakastintempusta (ja korjaamon pojat tämän huomaavat) niin enpä usko että virhevastuun piikkiin saat kyseistä konetta menemään..
Ameriikassa varmastikin olisi käyttöohjeissa lukenut että ÄLÄ laita tietokonettasi pakastimeen... Vähän niinkuin silitysrauta jonka ohjeissa neuvotaan että sulje puhelin silityksen ajaksi. --> Ringring ! (Auuts!!!)
Ei siitä koneesta päällepäin näe, onko se ollut pakastimessa, ja mehän emme sitä tietenkään kerro. Tosiasia kuitenkin, että vehje hajosi ennen pakastusta.
Virhvastuu astuu voimaan jos takuuta ei alunalkaen ole (tai takuu ei ole enää voimassa) JA tuotteessa on virhe, jonka voidaan katsoa olleen tuotteessa jo ostohetkellä (ns. "tehdasvirhe"). Virhevastuun aika määräytyy tuotteen arvioidun kestoiän mukaan. Parin pointtia ennen kuin menet myyjälle avautumaan: Virhevastuuseen vedotessa Sinun on periaatteessa todistettava, että laitteessa on ns. "ostohetken virhe". Kotiin myytävien kannettavien käyttöikä ei kovin kaksinen ole koskaan ollut. Käytöstä riippuu, minkä verran kone kestää: oma tuntuma on, että vekottimien käyttöikänä 3 vuotta on melkolailla normaali (sitten rauta ja softat käy vanhaksi) mutta se voi käytöstä riippuen olla myös lyhyempi. Tietenkin on kannettavia jotka sitten oikeasti kestävät - niiden hinnat alkavat vain 1500 eurosta vrt. Anttilan/Gigantin tms mikrot joiden hinnat alkavat 400 eurosta. Kyllähän se tärkeiden tiedostojen menettäminen vituttaa varmasti, ja saa sitä virhevastuuta koettaa - myyjä voi hyvässä lykyssä tehdä asialle jotain. Pitää kyllä todeta, että jos tietokone hyytyy pian takuun jälkeen niin harvoinpa silloin kyseessä on oikeasti tehdasvikainen väline - se on lähtökohtaisesti laadultaan paskaa.
Tuo pakastuskokeilu, joka siis tosiaan oli hyvin lyhytaikainen, ei nähtävästi tehnyt koneelle sitä eikä tätä. Ihan samalla tavalla rapistelee kuin ennenkin eikä löydä levyä.