1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

GPU kuumenee, läppäristä kyse.

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi reto88 01.04.2013.

  1. reto88

    reto88 Member

    Liittynyt:
    21.09.2009
    Viestejä:
    28
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Hei,

    Elikkä tilannehan on nyt tämä:

    Pari viikkoa sitten tarkastelin läppäristä lämpöjä, jotka oli hieman kohonneet ja tuumasin, että vaihdanpa tahnat ja siivoilen pölyt sisuksista, kuten olin aiemminkin tehnyt. (Reilu vuosi sitten ko. kone sammutteli itseään, koska tahnat olivat kuivaneet ja siksi kävi kuumana. Ajattelin että ennalta ehkäisen tämän.)

    Avasin, putsasin, vaihdoin tahnat, kokosin ja käynnistin. Meni ehkä puoliminuuttia ja läppäri sammui itsekseen, mitenkään varoittamatta. Laitoin uudelleen päälle, ja speedfanilla tarkastin niin heti käynnistyksen jälkeen lämmöt oli +90C°. Olen nyt availlut ja tarkastellut tahnoja, ja lämpö on nyt käynnistyksen yhteydessä sen +75C° ja siitä pikku hiljaa kohoaa. Muutamia minuutteja ehtii ihmetellä, kunnes täytyy sammuttaa, ettei kuumenna itseään sammuksiin.

    Hassua, että tuuletinkaan ei pyöri, vaikka näytönohjain käy noin kuumana. Se vissiin ohjautuu prosessorin lämpöjen mukaan? Sama jäähdytin jäähdyttää siis molempia (näyttis ja prosessori). Mitähän tässä enää keksisi tehdä. Olen neuvoton. :(

    Ja kyseessä siis alle neljä vuotta sitten hankittu Acer 5737z läppäri.
     
    Viimeksi muokattu: 01.04.2013
  2.  
  3. xbkrypt0n

    xbkrypt0n Active member

    Liittynyt:
    16.06.2010
    Viestejä:
    3,154
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    73
    Todennäköisin syy miksi kone lämpenee erittäin nopeasti ja sammuu on se, että koneessa ei ollut alunperin tahnoja vaan lämpötyynyt jotka johtivat lämmöt metalliin ja siitä rimastoon tuulettimen vieressä. Joko vaihtamasi tahnat eivät ota mihinkään kiinni tai vastaavasti tahnakasa toimii lähinnä lämmön eristeenä. Mikäli koneessa, jossa on lämpöä johtavat tyynyt haluaa tahnoja käyttää, tulee ostaa kuparilätkä (copper shim) jonka kosketuspintoihin laitetaan ohut kerros jotain lämpöä johtavaa tahnaa.

    En tiedä miten toimisi jos varastaisit tuulettimelle virrat esim. kiintolevyltä ja jättäisit sense-pinnin emolevylle (EDIT: sense ja emon+varastetun virran gnd?). Itse modailin toisen tuulettimen osittain kotelon sisälle näytönohjaimen kohdalle (Fujitsu-Siemens läppäriin) jonka kytkin emolevyn tuulettimen virtaliittimeen ja emolevyn oman tuulettimen kiintolevyn virtaan. Näin emolevy ohjaa ylimääräistä tuuletinta ja koneen oma tuuletin pyörii jatkuvasti täysillä. Lämmöt pysyvät juuri ja juuri kurissa. Pelkällä omalla tuulettimella Fujitsun raato antaa prossun ja näytönohjaimen lämmetä johonkin +80°C ennenkuin oma tuuletin lähtee edes päälle eikä tuota rajaa voi mitenkään muuttaa. Nyt lämmöt pysyttelevät siellä +50°C tietämillä.
     
    Viimeksi muokattu: 02.04.2013
  4. reto88

    reto88 Member

    Liittynyt:
    21.09.2009
    Viestejä:
    28
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Mutta edellisen kerran, kun vaihdoin tahnat, lämmöt pysyivät kurissa mainiosti. Nyt olen koittanut kahdella eri tahnalla ja mielestäni aivan yhtä hyvin saanut levitettyä. Mutta jos se vaatii jonkin kuparilätkän koittamista, niin millaisen?

    Ja mielestäni emolevyllä ei ole toista tuuletinpaikkaa. Ainakin tuuletus on toteutettu vain yhdellä tuulettimella.

    Vielä ei viitsisi heittää romukoppaan hyvää värkkiä.
     
  5. xbkrypt0n

    xbkrypt0n Active member

    Liittynyt:
    16.06.2010
    Viestejä:
    3,154
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    73
    Sopivan kokoinen tietenkin. Eli mittaat minkä kokoinen se piirin pinta on ja sitten yrität arvioida paksuuden. Jos et tiedä, niin ostat vaan ~piirin kokoisia lätkiä eri paksuuksilla. eBaystä saa tai ainakin on saanut sellaisia settejä ostettua noita lätkiä missä on monta eri paksuutta.

    esim. http://www.ebay.com/itm/190534808413 (0.3mm, 0.5mm, 0.8mm, 1mm, 1.2mm, 1,5mm)

    Niin se oli fujitsussakin, mutta ei se mitään estä jos haluaa tehdä :)
    [​IMG]
     
  6. mcmopo

    mcmopo Active member

    Liittynyt:
    01.07.2003
    Viestejä:
    1,507
    Kiitokset:
    15
    Pisteet:
    68
    Itsekin olen kerran vastaavanlaiseen lämpöongelmaan. Silloin vika oli ns heatpipen hajoaminen. Se ei ole pelkkä kupariputki vaan se tarvitsee toimiakseen kaasua jotka voi pienestä hiushalkeamasta vuotaa pois.
     
  7. reto88

    reto88 Member

    Liittynyt:
    21.09.2009
    Viestejä:
    28
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Juu ostin tuommosen millin lämpötyynyn ja sen kun laitoin ovat lämmöt pysyneet alle 70asteen. 56-65°C on nyt lämmöt ja taidanpa tyytyä tähän. Jos vielä joskus avaan tän koneen, on oltava pakottaa tarve... :D
     

Jaa tämä sivu