1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Windows takkuilee käynnistyessä työpöydälle

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi F0rzen 12.11.2015.

  1. F0rzen

    F0rzen Member

    Liittynyt:
    12.02.2012
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    18
    Moro!

    Tulipa ensimmäistä kertaa tälläinen mielenkiintoinen "ongelmatilanne" tänä aamuna, kun konetta yritin pistää päälle, joka kuitenkin itsestään jotenkin "selveni" itsestään usean rebootin jälkeen. Mutta tämä jäi meikäläistä vähän vaivaamaan, että haluaisin kysellä täältä ideoita ja neuvoja, jos tässä on jotain vakavampaa kyseessä tai ilemenemässä lähitulevaisuudessa osien kunnon suhteen?

    Käynnistin siis koneen tänään aamulla tavalliseen tapaan ja lähdin keitteleen kahvia. Palatessani huomasin kuitenkin että näytöllä ei muuta näkynyt, kuin hiiren osoitin?
    No, käynnistin koneen uudelleen ja jatkoin aamupalan kokkailua siinä sivussa, pian kuitenkin havaitsin koneeni näytöllä BSOD... (valitettavasti en huomannut myöskään napata kuvaa tuossa tilanteessa, mitä BSODssa luki).
    Kolmas kerta toden sanoo, joten laitoin taasen uudelleen reboottia ja jäin tällä kertaa itse seuraamaan, mitä näytöllä tapahtuu käynnistyessä. Kone pääsi "tervetuloa" ikkunan jälkeen työpöydälle siten, että mitkään ohjelmien pikakuvakkeet eivät tulleet näkyville, tehtäväpalkkikin oli kadoksissa ja pian windows ilmoittikin jotain virheraporttia ja resurssienhallinta erroria yms. lopulta päättyen uuteen BSODiin. Reboot ->

    Neljännellä rebootilla pääsin yhtä pitkälle kuin kolmannella kerralla, mutta nyt tuli tehtäväpalkki näkyviin ja kaikki pikakuvakkeet näytölle, joiden kuvakkeet eivät kuitenkaan näkyneet muuna kuin valkoisina asiakirjoina (eivät siis esiintyneet ohjelmien omilla kuvakkeilla). Tämän boottauksen aikana taisin myös nähdä jonkinlaisen "Hata" ikkunan errori viestin jostain ongelmasta muistin latautumisen suhteen työpöydällä?

    Viides ja viimeinen yritys: Sammutin koneen ja repäsin pellit auki, sekä irroitin toisen muistikammoista irti ja laitoin takaisin kiinni ennen käynnistämistä. Koneen käynnistyttyä boottaus työpöydälle onnistui melko tavalliseen tapaan, hetken aikaa "ronksutti" työpöydällä ladaten kaikki pikakuvakkeet, palkit yms. normaalisti ja nyt olen pystynyt käyttämään konetta tavalliseen tapaan tähän viestin kirjoittamiseen asti.

    Pahoitteluni hyvin pitkästä tekstimuurista, mutta halusin selventää asiaa mahdollisimman yksityiskohtaisesti. :rolleyes: Apua nyt kaipaisinkin siihen, että mikäköhän osa tässä koneessa tuntuu vähän takkuilevan näiden toimintojen perusteella? Windows on asennettuna erikseen SSD kovalevylle ohjelmien kanssa, jolloin kaikki muu data on tavallisella kovolla (Pelit, kuvat, videot, yms.).

    Tässä vielä koneeni kokoonpano:

    Emolevy: ASRock P67 Extreme4
    Prosessori: Intel Core i5 2500K, 3.30 GHz
    Cooleri: Scythe MUGEN3
    Muisti: 2 x 4 GB = 8GB
    Näytönohjain: NVidia GeForce GTX 780 (3GB)
    Kovalevyt: Corsair Force GT 120GB + Samsung SpinPoint F3 1TB
    OS: Windows 7, 64bit (Ultimate)


    Kone ja sen kaikki muut osat paitsi näytönohjain ovat olleet käytössä putkeen nyt 4 vuotta. Tuorein osa eli näytönohjain on ollut vain parisen vuotta käytössä.

    Ajatuksia? Ideoita? Neuvoja? Mietin olisiko tässä jotain tekemistä SSD kovon ja/tai muistien kanssa.. En ole nyt uskaltanut rebootata konetta enää uudelleen siitä asti kun lähti toimimaan tavalliseen tapaan.. :D

    PS. Ajoin tässä viestiä kirjoittaessa CrystalDiskInfo ohjelman ja tämmöistä näyttää näytöllä molempien kovon tilasta:

    SSD kovo:

    [​IMG]

    Tavallinen kovo:

    [​IMG]

    Kiitos jo teille, jotka viitsitte jakaa tietämystänne töhölle! :)
     
  2.  
  3. F0rzen

    F0rzen Member

    Liittynyt:
    12.02.2012
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    18
    EDIT: Lisättäköön vielä, että tein mielenkiintoisen havainnon tässä samantien viestin tehtyä. Nimittäin yksi asema on tällä hetkellä syystä tai toisesta käyttökelvoton. Nimittäin "D:" asema, joka on tuossa tavallisessa kovossa ja kun yritän sinne päästä, herjaa windows erroria: "D:\ ei ole käytettävissä. Käyttö estetty.".
     
  4. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Arvelu mahdollisesta vian aiheuttajasta, koska sattuu juuri tulleen päivityspaketin kanssa samaan ajankohtaan.
    Kone on varmaan eilen asentanut viime tiistaina julkaistun päivityspaketin. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun julkaistun päivityspaketin seurauksena olisi BSOD ja muita ongelmia joillekin.

    Ehdotan, että palautat koneen palautuspisteestä aikaan, ennen viimeistä Windows Update päivitystä. Mikäli käynnistys tämän jälkeen tapahtuu normaalisti, niin asenna viime päivityksestä päivitys kerrallaan, jolloin mahdollinen ongelmapäivitys selviää.
     
    F0rzen kiitti tästä.
  5. F0rzen

    F0rzen Member

    Liittynyt:
    12.02.2012
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    18
    Ahaa, enpä tullut edes ajatelleeksi! Kuulostaa hyvinkin loogiselta ajankohtaan nähden, joten laitanpa tänään kokeiluun, kiitos tästä. :)
     
  6. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Annathan infoa sitten, johtuiko ongelma tuosta.
     
  7. i7Extreme

    i7Extreme Active member

    Liittynyt:
    22.09.2011
    Viestejä:
    2,265
    Kiitokset:
    337
    Pisteet:
    93
    Whatta Heck, F0rzen ja IlmoPJ kiittävät tästä.
  8. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Kokeile poistaa tuo ongelmia aiheuttanut päivitys, KB3097877 ensin ohjelmahallinnasta "Näytä asennetut päivitykset" ja käynnistä kone uudelleen. Mikäli sen jälkeen toimii normaalisti, niin vian aiheuttaja selvisi.
     
    F0rzen kiitti tästä.
  9. F0rzen

    F0rzen Member

    Liittynyt:
    12.02.2012
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    18
    Juu, palaan asiaan kun pääsen taas koneen ääreen vähän myöhemmin kokeilemaan noita neuvomia kikkojanne, että onnistuiko vai ei. :) Kiitos!
     
  10. F0rzen

    F0rzen Member

    Liittynyt:
    12.02.2012
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    18
    Doddii, oon tässä yrittänyt taas kikkailla koneen kanssa vaihteeksi. Valitettavasti kuitenkin ei ollut onnea tuon päivityksen kanssa.. :( Päivitys löytyi koneelta ja sain sen poistettua useamman reboottauksen jälkeen, kun ohjauspaneeli suostui viimeinkin pelittämään. Tilanne ei tämän jälkeen ole kuitenkaan muttunut vaan samanlaiset ongelmat ovat jatkuneet.

    BSODia en ole nyt nähnyt useamman reboottauksen jälkeen, mutta kaiken maailman resurssienhallinta erroreita heittelee työpöydälle boottauksen jälkeen, eikä kone muutenkaan itsessään tunnu vastaavan hyvin komentoihin.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    Pahoittelen tämän kuvan vinoisuutta.. :D Jostain syystä päätti pistää kuperkeikaksi koko kuvan vaikka suorassa oli tinypicin ikkunassa? o_O

    [​IMG]

    Eli BSODit hävis toistaseksi mutta nyt vielä vaivaa tämmöiset hämärät errori viestittelyt, joitka tulee melko jatkuvalla syötöllä ruutuun kun yritän jotain tehdä työpöydällä.. Ajatuksia?
     
  11. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Ehkä olisi syytä testata muistit. Lataa memtest86, joko DVD-image tai sitten USB:lle asennus. http://www.memtest86.com/download.htm
    Boottaa tehdyltä muistivälineeltä ja anna testit pyöriä ainakin yksi kierros läpi. Jos virheitä tänä aikana ei tule, niin voit laittaa vaikka yöksi pyörimään.
     
    F0rzen kiitti tästä.
  12. *Trinity*

    *Trinity* Active member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    2,488
    Kiitokset:
    495
    Pisteet:
    93
    Täältä Bug check 0x7A KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR lisää tietoa.
    Muistin tarkistuksen lisäksi ajaisin myös sfc /scannnow ja check disk tarkistukset.

    Klikkaa käynnistä kirjoita hakuun CMD aukaiset hiiren oikealla järjestelmän valvojana.
    Kopioi komentokehotteeseen seuraava komento.

    sfc /scannow
    Paina Enter
    Kerro löytyikö eheysristiriitoja

    Seuraavaksi chesk disk, ensin järjestelmälevylle.

    chkdsk C: /F
    Paina Enter Ajoita tarkistus seuraavan käynnistyksen yhteyteen valitsemalla K (kyllä) Tai Y jos englanniksi
    Käynistä kone uudelleen.

    Ja sitten data levylle.
    Vaikka Crystaldiskinfo näyttikin leyn kunnoksi hyvä niin tarkista silti virheellisten sektoreiden varalta.
    chkdsk E: /F /R
    Paina Enter

    Kerro oliko mitään vaikutusta.
     
    F0rzen kiitti tästä.
  13. F0rzen

    F0rzen Member

    Liittynyt:
    12.02.2012
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    18
    Ookoo, näillä neuvoin jatkan siis tätä iltaa ja katsotaan mitä saan aikaiseksi, jos saan. :confused: Kiitos kuitenkin näistä neuvoista!

    PS. Tuli tuossa mieleen, että en tällä hetkellä pääse BIOSiin näppäimistöilläni, jotka ovat molemmat USB-liitännällä. Tarvisi varmaan jostain löytää PS/2 -adapteri tai näppäimistö... :eek:
    Tuohon nyt ei tämän illan aikana enää voi vaikuttaa, mutta kokeilenpa silti jos se suostuisi boottaamaan tuosta muistitikulta ilman BIOSin räpellystä.
     
  14. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Sitten kun pääset Biossiin, voit siellä muuttaa, niin että tunnistaa myös USB-liittimeltä näppäimistön. Se on joku USB Lecasy tai jotain sinne päin, nyt en tarkkaan muista, mutta tuolle löytyy sieltä joka tapauksessa asetus.
     
    F0rzen kiitti tästä.
  15. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    5,971
    Kiitokset:
    517
    Pisteet:
    173
    Tuohon päivitykseen KB3097877 liittyen: se tarjottiin (tietysti) minullekin tiistaina 10.11. ja asensin sen, koska kyseessä oli tietoturvapäivitys. Tänään 12.11. (tai siis oikeastaan eilen) huomasin, että samalla numerolla oleva tietoturvapäivitys oli taas jonossa. Edellisen keskustelun perusteella poistin ensin tiistaisen päivityksen ja asensin vasta sitten torstaisen. En ollut huomannut alkuperäisen päivityksen aiheuttavan mitään ongelmia, mutta ilmeisesti se oli viallinen, koska uusi versio tuli näin pian.

    Ehkä oli ylivarovaisuutta poistaa vanha versio ennen uuden asentamista, mutta ei siitä varmasti haittaakaan ollut. Pointti on kuitenkin se, että jos 12.11. julkaistu KB3097877 on päivitysjonossa, se on varmaankin korjattu versio.
     
    F0rzen kiitti tästä.
  16. *Trinity*

    *Trinity* Active member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    2,488
    Kiitokset:
    495
    Pisteet:
    93
    @F0rzen jos noilla edellisillä ei ole vaikutusta
    niin poista myös avast.
    Ja tee seuraava.
    Kirjoita hakuun palvelut ja etsi listasta seuraava palvelu, Windowsin virheraportointipalvelu klikkaa sitä hiiren oikealla ja valitse ominaisuudet - käynnistystapa - pistä valinta Ei käytössä.

    Liveupdate niminen ohjelma kuulluko se asukselle ? poista sekin, jos ei ole asuksen ohjelma katso mihin ohjelmaan sellainen liittyy ja poista se.

    Ja onhan tää windows nyt sitten asennettu suoraan tälle koneelle?
     
  17. F0rzen

    F0rzen Member

    Liittynyt:
    12.02.2012
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    18
    Tämmöistä heitti tuon skannauksen jälkeen: "Windowsin resurssien suojaus löysi viallisia tiedostoja ja korjasi ne. Lisätietoja on CBS.Log-tiedostossa windir/Logs/CBS/CBS.log.
    Esimerkki: C:/Windows/Logs/CBS/CBS.log

    Järjestelmätiedostojen korjausmuutokset tulevat voimaan seuraavan uudelleenkäynnistyksen jälkeen."

    Ensimmäinen uudelleenkäynnistys vaikuttaa jo lupaavalta. Kone nimittäin tuntui hyvinkin normaalilta jo ensimmäisen skannauksen jälkeen. Laitan vielä perään kuitenkin tuon data levyn. :)

    Mulla on muuten tuo data levy jaettuna kahteen osaan D:lle ja E:lle, joten olisiko fiksua myös tehdä tuolle D:lle samanlainen skannaus kuin E:lle?

    Tästä on jo kuitenkin hyvä jatkaa!
     
  18. F0rzen

    F0rzen Member

    Liittynyt:
    12.02.2012
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    18
    Tein tänään aamusta nuo viimeisetkin skannaukset datalevyn molemmille osioilla ja mitään virheitä ei löytynyt. Ainoastaan siis tuossa järjestelmälevyllä löysi ja korjasi useitakin virheitä, jonka jälkeen kone lähti pyörimään vanhaan tuttuun tyyliin ja tuntuu pelittävän edelleenkin näin toisena aamuna!

    Muistiskannauksia en ole päässyt edelleen vielä tekemään koska en tällä hetkellä omista PS/2 näppäimistö/adapteria, joten se saa nyt luvan odottaa vielä. Mutta varmaan voi jo melko varmuudella tässä todeta, että ongelma johtui juurikin tuosta SSD kovosta. :)
     
  19. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Todennäköisesti oli noin, mutta jos vielä oireilee, niin sitten voit muistitestin ajaa.
     
    F0rzen kiitti tästä.
  20. *Trinity*

    *Trinity* Active member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    2,488
    Kiitokset:
    495
    Pisteet:
    93
    Jooh mulla jäi se D pois mutta oli tosiaan hyvä myös se tarkistaa.

    Kopioitko komentokehotteseen vielä seuraavan komennon.
    findstr /c:"[SR]" %windir%\Logs\CBS\CBS.log >"%userprofile%\Desktop\sfcdetails.txt"
    Paina Enter työpöydälle pitäisi ilmestyä sfcdetails niminen tekstitiedosto, liitä se tänne.

    Check disk lokin saat seuraavan ohjeen mukaan.
    http://www.sevenforums.com/tutorials/96938-check-disk-chkdsk-read-event-viewer-log.html

    Tulevaisuuttaa ja vastaavia tapauksia varten olisi kiva tietää mitä sieltä korjaattiin.
     
    Viimeksi muokattu: 13.11.2015
    F0rzen kiitti tästä.
  21. F0rzen

    F0rzen Member

    Liittynyt:
    12.02.2012
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    18
    Tiedosto ilmestyi työpöydälle, mutta pitäisikö sen sisältää myös jotain? Tekstinpätkää, koodia yms.? Oli nimittäin vain tyhjä tekstitiedosto, jonka tuo komento teetti työpöydälle.

    Tämän sain melko helposti luotua ja on nyt liitettynä tähän viestiin. :)

    EDIT: Tuosta CBS.log tiedostosta vielä sen verta, että seurasin tuota polkua tuonne CBS kansioon, mutta sielä ei ollut yhtään mitään. Varmaan tämän takia ei suostunut teettämään muuta kuin tyhjän tekstitiedoston?
     

    Liitetyt tiedostot:

Jaa tämä sivu